Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Elektroner i en kjerne


Anbefalte innlegg

Åja, huff..Merker at jeg har regnet en del nå. Men er det noe formel man kan tenke på når man skal regne prosent?

Sitter litt fast i en oppgave om prosent; 5,85 g Natriumklorid løses 180 g vann. Beregn masseprosenten av NaCl i løsningen.

 

Det jeg prøve å gjøre var å finne molare massen til NaCl(58,44) men hva nå? Føler at jeg blir usikker på hva jeg skal bruke i en slik oppgave når man ikke vet hva man trenger å regne for å komme frem til prosentsvaret

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Stemmer som AndJak sier. Antall elektroner i ytterste skall overstiger ikke åtte, men når man kommer til overgangsmetallene begynner man å putte elektroner inn i skall som ligger nærmere kjernen, slik at de indre skallene dermed kan få flere enn åtte.

Personlig er jeg litt motstander av å bruke skall idet du passerer atom nr 20.

Moderne atomteori ser på orbitaler.

1s har plass til 2 elektroner

2s har plass til 2 elektroner

2p har plass til 6 elektroner

3s har plass til 2 elektroner

3p har plass til 6 elektroner

3d har plass til 10 elektroner

....

4f har plass til 14 elektroner

 

Insisterer du på skall er det riktig med 2n^2, men skallmodellen liker virkelig ikke innskuddsmetallene og ihvertfall ikke Lantanoidene. Eksempelvis hvis du ser på Fe som lager Fe2+ og Fe3+ er det vanskelig å se utifra skallfordelingen 2.8.14.2.

 

Cobos

Er i hovedsak enig - når man snakker om skallene bør man huske på at et skall egentlig bare er et spesielt sett av orbitaler (med samme hovedkvantetall). Det du har listet opp er strengt tatt underskall (subshells), siden hver enkelt orbital kun har plass til to elektroner, og f.eks. 2p-underskallet består av 3 orbitaler, og så videre. Nå fikk jeg av en eller annen grunn en følelse av at trådstarter kanskje ikke var ute etter noen kjempeavansert forklaring, men mulig det var feil.

Lenke til kommentar
Du vet at det er 5.85g NaCl i løsningen. Hele løsningen blir 185.5g

 

Altså massen til NaCl/massen til løsningen*100

 

5.85/185.5*100=3.15%

Du er genial. Faen, jeg der dårlig på mol. Må komme jobbe utsyrtelig fram mot jul...

 

Har jeg rett hvis jeg sier at det å regne med masseprosent er akkurat som å regne "vanlig mol", altså om du enten skal ha stoffmengde (mol), gram eller mol/gram, men bare å huske å gange med 100 for å få svaret i masseprosent? Er dette er riktig forklaring i praksis, selv om det kanskje er en litt forenklet forklaring i teorien? Svært takknemlig for svar - på et dårlig forumlert spørsmål ;)

Endret av Ituca
Lenke til kommentar

Å regne masseprosent, er å regne ut hvor mye masse det er av et atom, eller en atomsammensetning i et molekyl eller en formelenhet.

Slik som oppgaven du har sitert, så har man 5.85g NaCl i 180g vann. Masseprosenten av NaCl i løsningen, er bare hvor stor del massen til NaCl utgjør av den totale massen. Den totale massen er 185,85g, der NaCl utgjør 5,85g av disse. Det vil si 5,85g/185,85g = 0.0315. Siden prosent er hundredeler, ganger du bare opp med 100 for å få svaret i prosent, det er bare vanlig matematikk.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...