Gå til innhold

SimCity [DS] - Vil du ha store raserianfall i huset ditt? Kjøp SimCity DS - det er et perfekt spill for dem som liker å være sinna


Anbefalte innlegg

Anmeldelse: SimCity DS

 

Vil du ha store raserianfall i huset ditt? Kjøp SimCity DS – det er et perfekt spill for dem som liker å være sinna.

 

Vi vet alle at SimCity-serien er en stor klassiker som så lyset i 1989. PC-versjonen var utviklet av Maxis, og SNES-versjonen var utviklet av Maxis og Nintendo EAD. Dette ble fort populært og revolusjonært. I 1993 kom SimCity 2000 ut, utgitt og utviklet av Maxis. Det var fortsatt veldig populært og bra. I 1999 kom SimCity 3000 ut, utgitt og utviklet av samme firma. Det var minst like bra. I 2003 kom SimCity 4 ut, utgitt og utviklet av Maxis, nok en gang. Det var nok et bra spill, som jeg spilte lenge.

 

Alle fire spillene var som jeg har sagt, gode. Jeg har sett flere eksempler på at det har vært fire spill i en spillserie, som faktisk har vært populære, og at det som kommer etterpå bare er møl. Det ser ut som dette fenomenet skjer også med SimCity. SimCity DS som kom ut i 2007 er dørgende kjedelig, latterlig dårlig oppbygd, elendig kontrollert, og har fungerer rett og slett ikke. SimCity med en liten normal skjerm, en liten touchskjerm med en pen, uten noen mus eller tastatur. Hva tror du resultatet blir? Ideen om at man kan ha med seg SimCity på tur er ikke så verst, men nei – dette spillet funker bedre til å slakte ti minutter på sofaen hjemme. Antakeligvis, fordi underholdningsverdien er liten og at det er et rimelig slitsomt spill å spille.

 

Katastrofal kontroll

 

Det er trolig nok flere grunner til at dette spillet ikke fungerer, men jeg får ta opp det viktigste først – man har ingen kontroll med en touchpenn når man bygger opp en by. Når man prøver å dra en vei mellom to hus, fungerer det ikke. Om man ikke har flaks, ligger det en vei halvveis til en annen by. Trolig nok finnes det en angreknapp, men det er tidskrevende og irriterende å måtte bruke en knapp fem-seks ganger i et minutt. Det kan også hende at når jeg skal rive ned en liten forlatt fabrikk utenfor kraftverket, river jeg ned kraftverket som byen er avhengig av, og koster flere tusen dollar når jeg kanskje har bare 50 dollar. Da flytter kanskje nesten alle folk ut av byen, og byen sulter. Dette skjer på grunn av elendig kontroll med pennen. Det finnes ingen angreknapp for riving. Så sørgelig! Dette er den viktigste grunnen til at dette spillet ikke er så morsomt.

 

Kameraet og kameravinklene makter å være nesten like irriterende som kontrollen, men ikke like irriterende. Man kan ikke bruke zoomeknappen eller bevegingsknappen uten at alt blir ødelagt. La meg ikke være den første til å si at jeg hater den grøtete og treige måten man veiver med pennen for å se en annen bydel av byen. Det er ingen grunn til at jeg må sitte med en penn og å slite med kameravinklene bare for å se en annen del av byen.

 

Bare én by

 

Du får straks greie på at det ikke går an å ha flere en kun en by på disken om gangen. Om man har klart å få bygd noe som er i en viss grad fint, og vil bygge en ny by, sletter man den gamle. Det er jo tragisk å måtte slette sine mesterverk hvis man skal starte noe nytt. Nintendo DS-disken er jo bitteliten, men hvis man har spilt de tidligere SimCity spillene, forventer man at man kan bygge så mange byer man vil.

 

I tillegg når du skal starte et nytt spill, kommer det opp et landskap med ca. 25 ruter, som du skal velge en av, som skal være området for din nye by. Størrelsen på områdene er ingenting å rope hurra for, og landskapet er flatt, kjedelig og ensformig. Det er litt hav på hvert av dem, men det holder ikke for at det blir i noe grad spennende. Pengene man får i starten kommer av hvor mye hav det er på området du velger. Om det er helt flatt, uten noe hav eller noe innsjø, starter man med 50 000 dollar, om man har et par små øyer i havet starter man med 10 000 dollar. Jeg synes denne variasjonen er unødvendig, og at når man starter burde det være lov til å velge hvor mye man starter med. I SimCity 4 kan man starte med 500 000 dollar hvis man ønsker. Jeg tror personlig at mange folk som har spilt SimCity 4, forventer minst det samme til Sim City DS. Man kan heller ikke ha et navn på byen din med flere en syv bokstaver i. Det samme gjelder også ordførerens navn.

 

Bra tutorial

 

I all fall har spillet en liten fordel – tutorial’en. Den er omfattende og handler om 15 forskjellige viktige deler av spillet. Her lærer du det meste for å få i gang en by. Du lærer for eksempel å sette strømledninger på plass, og vannrør, og alt mulig. Det kan være litt kjedelig å gå gjennom hele greia, men om man ikke har spilt SimCity før kan det være lurt å ta denne tutorial’en.

 

Når du setter i gang med å bygge en by, får du assistanse av en rådgiver. Rådgiveren kan bli litt masete en gang i mellom, men det kommer stadig folk på besøk til kontoret ditt, så det kan være en grunn til det. Når det for eksempel er masse området uten brannforsikring, og at brannbilene ikke har tilgang til et spesifikt område, kommer det en brannmann, som kommer og klager. Det samme skjer med for eksempel politi, skole eller sykehus. Han eller hun tar seg en ekte alvorsprat med deg, og etter at han eller hun er ferdig, skal du svare på om du skal bygge flere brannstasjoner eller ikke. Du skal også signere på en lapp. Dette er morsomt, men det er kun en liten og uhelhetlig fordel. Personene du snakker med i spillet, for eksempel rådgiveren din kunne vært litt mer troverdig. Det hadde hjulpet om de ikke hadde sett så tegneserieaktige ut. Om personene hadde snakket i stedet for at man skulle lese en tekst over hva de sier, hadde også gjort dem til mer troverdige.

 

Samme bygninger som før

 

I stedet for å utvikle grafikken videre, eller å i det minste ha samme grafikken som i SimCity 4, har Maxis valgt å sette grafikken tilbake en del år. Akkurat slik som det var i SimCity 3000. Den er rimelig grøtete og føles ikke ut som noe for et spill som et utgitt i 2007. Det er ingen forandring på bygningene. De er kliss like som før, og man skulle forvente både flere og mer varierte bygninger. Grafikken på den nedre skjermen er tegneserieaktig, og føles ikke ut til å være noe å skryte av. Den føles ikke noe bedre ut en den grafikken DS-spill har generelt, og det irriterer meg. Hvis bygningene i det minste hadde sett litt mer varierte ut hadde spillet kanskje vært engasjerende i en viss grad.

 

Lyden i spillet er heller ingenting å skryte av. Musikken er ikke så ilde de to første minuttene, men kan føles ut som et realt mareritt etter en stund, så jeg ville rett og slett anbefalt å skru av lyden.

 

To hovedmoduser

 

Spillet har to hovedmoduser, et sted hvor du kan planlegge dine egne byer, og et annet hvor du skal redde byer fra katastrofer. Det er fint tidsfordriv å bygge byer, men på grunn av kontrollen du har i spillet er så dårlig, er det nå like kjedelig som å se på at gresset gror. Der du skal redde katastrofer er det en rekke scenarioer du kan velge mellom, men det er få av dem som du får noe særlig ut av. Man skjønner ikke hva datamaskinen ber deg om, man har ingen tutorial for å redde katastrofer, eller man er rett og slett avhengig av flaks. Det er bygd opp på samme måte som SimCity 3000, så man er nesten avhengig av det for å skjønne noe særlig. Jeg klarte så vidt å bli ferdig med et par scenarioer før jeg gikk lei. Jeg følte ikke noe glede i meg når jeg ble ferdig uansett om jeg prøvde, men jeg begynte bare å tenke på nye dørgende kjedelige scenarioer. Det er også tungt og slitsomt, dette her.

 

Når jeg begynte på byplanleggingen, gikk det ganske bra i starten. Med noen feil med touchpennen, på grunn av den horrible kontrollen man har i spillet, gikk det alikevel greit i en stund. Når jeg kom lenger og lenger ble det mer og mer slitsomt, og jeg sovnet nesten. Jo lenger man kom videre i spillet, jo mindre engasjerende ble det. Jeg har prøvd på mange forsøk, men det ser visst ut som om det er lettere å bygge en stor, men allikevel velfungerende by på de andre SimCity spillene. Jeg slet med kameravinklene hele tiden og kontrollen på byggingen.

 

Menyer

 

I all fall kan jeg si at menyene og statistikkene er rimelig gode. De er oversiktelige, og jeg liker meldingsboksen, med en oversikt over alt folk har klagd på. Man har i all fall litt tid til å skikke på menyene, men det er ikke hele spillet, så det gjør ikke helheten så veldig mye mer engasjerende. Jeg vil heller ikke si de er så mye bedre en de på for eksempel SimCity 3000 eller SimCity 4, men de er gode.

 

Budsjettet er oversiktelig over alt som skjer i byen. Folk liker ikke å ha høy skatt, så da kan man gjøre noe med det på budsjettet. Man kan også styre vedlikehold av veier, brannstasjoner, politistasjoner, skoler, kraftverk, vannrør, sykehus og alt mulig i byen. Det er oversiktelig, og det er lett å lage en god økonomi med dette.

 

Konklusjon

 

Underholdte SimCity DS meg noe særlig? Litt i den første tiden ja, men det ble kjedelig etter hvert. SimCity DS ble for uengasjerende. Det hadde vært en herlig ide å ha et SimCity spill med på bilturer, men nei; spillet er slitsomt og tidskrevende i fra flere vinkler. Om ikke kameravinklene og kontrollen man har på bygningene hadde vært så aldeles dårlig, kunne man ha hatt litt moro av det på sofaen hjemme. Det er akkurat disse to feilene som skaper de store og berømte raserianfallene. Spillet er ikke direkte ”dårlig”, men det er ”utdatert”. Det finnes allerede bedre byggespill. Hadde dette kommet ut før 1989, hadde det vært en annen sak. Spillet er også heller ikke så utfordrende på noen punkter, som man hadde håpt på, og det er for lite til at de skulle engasjere meg. Grafikken er dårlig og grøtete og musikken er horribel og provoserende. Hovedsakelig har spillet ingen store feil, bortsett fra de jeg har nevnt over, men det er ødelagt av så mange dårlige bugs alle veier, at det begynner å bli kjedelig og uengasjerende. Dessverre har Maxis misslyktes med et SimCity spill for denne gang. Vi får håpe på en bedre framtid for Maxis og lykke til, til dem.

 

Hvis du vil spille et bedre balansert, variert og oversiktelig byggespill, hvor du faktisk har kontroll, anbefaler jeg at du kjøper deg SimCity 3000 til en gammel pc med Windows 98 eller Windows 2000, eller SimCity 4 eller City Life til Windows Xp. Ikke kjøp dette spillet.

 

Karakter: 3/10 - Dårlig

Endret av Abraham Lincoln
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...