Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

*Haster* Stil om ''Det typisk norske'' / Forestillinger om det norske (hva skal jeg velge) ?


Anbefalte innlegg

* Eventyr – kan egne seg, både til analyse og som tema typisk norsk. De er typisk norske og samtidig del av en internasjonal kulturarv. Evt. sammenlikne med en versjon fra en annen kultur.

* Troll – vi visste vel egentlig ikke hvordan de så ut før kunstnerne malte dem, og nå kan vi ikke forestille oss dem på noen annen måte. Forsøke å finne ut hvordan liknende skikkelser blir framstilt i andre eventyr (for eksempel engelske, irske, svenske, tyske – de har jo kjemper, riser, jetter).

* Hvor norske er egentlig ting vi ser på som supernorske? Ostehøvelen, Kvikklunsjen, bunader, troll, langrenn og ski osv… (Har lest at det er helt fullstendig tull at bindersen er norsk!)

* Nissen – den norske (fjøsnissen, som gjorde ugang) og julenissen. Har de smelta helt sammen? (Den store, tjukke med djup-rød frakk, ho-ho – egentlig skapt av Coca-cola, trur jeg).

* Norges skål (For Norge kjempers fødeland) som ”nasjonalsang/fedrelandssang sammenlikna med Ja vi elsker? En tur innom andre nasjonalsanger også?

* Kåseri om det typisk norske

* Novelle om det typisk norske? Det kan vris på mange måter – møter i utlandet, utlendinger i Norge… Husk at noveller gjerne vendes på slutten med en overraskende slutt.

* Grieg (og andre norske komponister på den tida) og nasjonsbygginga? Komponerte musikk til masse litteratur (Ibsen, Bjørnson, Garborg, Welhaven…)

* Kunsten og nasjonsbygginga (særlig maleri, kanskje?) Både folkeeventyrene og Snorres kongesagaer blei publisert illustrert. Fikk stor betydning.

* Språket og nasjonsbygginga. Få land har to forskjellige utgaver av det samme språket, slik vi har (bm og nn). Det er heller ikke særlig vanlig å lage seg sitt eget skriftspråk når man allerede har et som funker, slik dansk jo gjorde. Det er i det hele tatt ganske usedvanlig. Men det blei sett på som nødvendig for at vi skulle være norske…

* Bonden – for eksempel Bjørnsons idylliske, stolte, trauste utgave kontra noe av det Eilert Sund fant ut? (Samfunnsforsker på 1800-tallet som ikke bare fant ut hyggelige ting om hvordan folk levde).

* Bonden hos Holberg og Bjørnson (eller kan vi finne noen andre eks?). Om dere leser bondefortellingene, ser maleriene osv., minner de ikke mye om Holbergs utgave (de var heller ikke norske).

* Personnavn – nasjonalromantisk utvikling, kanskje sammenlikning med naboland? Særlig siden Norge har nest flest førkristne navn i Europa.

* 17. mai – en dag å være stolt av, en dag for alle, eller en sjåvinistisk nasjonalmarkering som er utdatert og stenger folk ute? Stoff for artikkel, kåseri, essay?

* Nasjonalisme – ei positiv kraft? Fellesskapsfølelse, samhold. Eller negativ? Imperialisme, undertrykkelse, fascisme? Trekke inn andre land? Vesten, Østen (i USA er det suspekt og nesten en forbrytelse å kritisere nasjonen for tida)

* Nasjonalstaten – en utopi – noe om problema den skaper? Særlig der hvor en ikke får det til å gå opp i opp med ett språk, ett folk, én kultur (for eksempel kurdere, eller eks-Jugoslavia, tamilene eller Tsjetsjenia.) Det ligger sprengstoff i ideene om nasjonalstaten.

* 17. mai – tema for novelle? Eller – Flagget som vaiet i vinden… Norge i rødt, hvitt og blått (eventuelt med ordspill – Norge i rødt, hvitt og grått eller…)

* Det norske i reklamen – melkesjokolade, Kvikklunsj, annet? Kontra andre reklamer? Mange reklamer spiller veldig bevisst på forestillinger om det norske. Andre det helt motsatte. Stoff for reklameanalyse?

* Wergeland – nasjonsbygger og/eller romantiker? Opplysningsmann. Alt sammen?

 

 

 

Et forfatterportrett med noen eks på hva han skreiv?

 

 

* Skrive en 17. mai-tale som er alvorlig ment?

* Skrive en 17. mai-tale som er ironisk, parodisk? Både denne og den ovafor kan jo velges, og én kan være skriftlig, én muntlig, eller én på nynorsk?

* Nasjonale sjokolader… hvordan sjokolade eller andre produkter har blitt bygd opp for å fylle oss med norskhet. Tja…

 

 

Takker så utrolig mye om dere sier meg hva dere ville ha valgt! Vi har med vilje fått kun en dag på å forberede oss, så jeg trenger litt hjelp til å velge.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har endelig bestemt meg og har tenkt å ta reklame av melkesjokolade kontra andre reklamer. det er ofte typiske norske trekk ved dem. Men hvilke sjokoladereklame® kan jeg sammenlikne? Ville vært veldig fint om dere kunne navnet på de to sjokoladene og gjerne vist til en kilde for hvor jeg kan se den. Det kan enten være reklamevideoer på nettet eller sjokoladereklamebilde®. Det kan også være andre reklamer som er typisk norske, (enn sjokolade,- hvis dere ikke finner dem)

Takker for hjelp!!!! :)

Lenke til kommentar
Jeg har endelig bestemt meg og har tenkt å ta reklame av melkesjokolade kontra andre reklamer. det er ofte typiske norske trekk ved dem. Men hvilke sjokoladereklame® kan jeg sammenlikne? Ville vært veldig fint om dere kunne navnet på de to sjokoladene og gjerne vist til en kilde for hvor jeg kan se den. Det kan enten være reklamevideoer på nettet eller sjokoladereklamebilde®. Det kan også være andre reklamer som er typisk norske, (enn sjokolade,- hvis dere ikke finner dem)

Takker for hjelp!!!! :)

 

Er det ingen som kan svare eller?

Lenke til kommentar

Jeg vet vel best om Kvikklunsj.. Det er en hel haug med reklamer fra de, der de er på ski tur i fjellet. Har du vært å sjekka de aktuelle nettsidene til feks kvikklunsj? Vet at mange nettsider bruker å ha reklame snuttene sine der.. Ellers så kan du jo bare prøve å håpe på et lite lykketreff på youtube ;)

 

Ellers, så er kanskje Berghans ganske aktuell? De skal jo prøve å få frem den FLOTTE nasjonale naturen vi har i mange av deres kampanjer. Noe som jeg vil si går igjen i stort sett alle ordentlige norske reklamer.

 

Vi har vel også Findus, eller hva det var, den fiskegratengen i hvertfall :p Det er det også den norske ånden som skal frem, nemlig det gamle fiskekulturen, noe som også er nokså norsk. Den gode gamle fiskegratengen eller noe slikt..

 

Alt i alt, så vil jeg si at de fleste som prøver å basere seg på det gode gamle norske, setter fokuset på naturen og ressursene vi har der. Men det er jo det Norge er kjent for også, den flotte naturen ;)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...