Gå til innhold

Hva Kom Først


Anbefalte innlegg

Hvilket program kom først? Det var vel et programmeringsprogram, men hvordan fikk de laget det uten et annet programmeringprogram? Og hvordan fik de laget dette programmeringsprogrammet uten et programmeringsprogram?

 

Det er historien om høna og egget om igjen, bare programmet og programet.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

hmmm godt spørsmål ja. men begynte vel med noen simple koder i en chip som utførte en liten oppgave. og dette utviklet seg tilslutt til bli så "avansert" at man kunne programere via en chip eller.no .... men programerings språk kom seff først. men venskelig å si hva som kom først av programmer og programerings programmer.

Lenke til kommentar

Den første programmeringen startet i USA av noen kvinner som kodet for noe krigs-greier av noe slag. Alt gikk manuellt og de brukte f.eks 10timer på å finne ut hvor langt et prosjektil ville gå, i den og den høyden osv.. Så ballet det vel på seg litt etter litt, så nå er det ikke bare kvinne-nerder i fronten som programmerer ser det ut til :grin:

Lenke til kommentar

Den første "datamaskinen" var jo et stort troll av noe slag, fullspekket med store tranistorer som gikk hele tiden, slik at mesteparten av jobbben med maskinen var å skifte transistorer. Den kunne utføre kalkulasjoner som en lomme-kalkulator kan i dag, men var likevel stor som et klasserom.

Lenke til kommentar

Hei gutter (og jenter)

Jeg er ikke gammel nok til å kunne fortelle dere hele historien, men gammel nok til å fortelle en del.

Da jeg begynte i bransjen i 1969 arbeidet jeg i mange år med hullkort i kombinasjon med tapedriver. Diskene var kommet, men en 7-8 MB disk kostet typisk 250.000 kroner. De ble derfor bare benyttet til sortering, mens all lagring foregikk på taper eller hullkort. BTW: Et hullkort var en pappskive med en flate omtrent det dobbelte av en sigarettpakke, og kunne lagre hele 80 tegn. Tegnene var representert ved hjelp av hull som var "punchet" ut i pappen, derav utrykket punche.

Men det hele startet lenge før det. Den første litt brukbare maskinen (til forskning) ble gitt navnet Eniac (husker ikke hva det var forkortelsen for, men noen kjenner kanskje det nåværende Unisys, tidligere Univac?).

Maskinen fylte ikke et klasserom, den fylte en hel skolebygning. Oppbyggingen besto av radiorør, transistoren var så vidt oppfunnet. Chips ble bare servert i franske hjem.

Når maskinen skulle repareres, gikk man inn i den gjennom dører. En gang maskinen sviktet, kom en ingeniør triumferende ut igjen med "feilen", et lite insekt som hadde kortsluttet noen kontaktpunkter. Et lite insekt heter jo "bug" på amerikansk, og derfra sier historien at utrykket "bug" kommer fra.

Men hva var opprinnelsen til programmering m.m.?

Vel, jeg vet for lite om dette, men har vært med på å "programmere" hullkortmaskiner ved hjelp av ledninger med bananstikker i hver ende. Dette skjedde rundt 1970 hos Det Beste som hadde hele sitt kunderegister (300.000 kunder) på hullkort, vekt ca 500 kilo.

Ellers besto programmeringen den gangen stort sett av assemblerkode, eller i de mest ekstreme tilfellene foregikk den i RPG (Report Program Generator), et språk som fremdeles benyttes av bl.a. IBM. Cobol kom i allment bruk tidlig på 70-tallet.

En av pionerene i datamaskinens utvikling var norske herr Bull. En av hans tidlige "datamaskiner" skal vistnok finnes på Teknisk Museum i Oslo.

Han fikk dog ikke støtte for sine ideer i Norge, og utvandret til Frankrike. Selskapet Societe Bull, senere Honeywell Bull er fremdeles en fremtredende aktør i deler av markedet.

Litt langt fra emnet noe av dette, men tenkte kanskje at litt historie var på sin plass.

 

Terje Martinsen

I dag 1 MHz Athlon med diverse rundt om kring.

Lenke til kommentar

Quote:


En gang maskinen sviktet, kom en ingeniør triumferende ut igjen med "feilen", et lite insekt som hadde kortsluttet noen kontaktpunkter. Et lite insekt heter jo "bug" på amerikansk, og derfra sier historien at utrykket "bug" kommer fra.


Uttrykket 'bug' er faktisk enda eldre, selv om det er mest kjent fra denne historien. Se her:http://tuxedo.org/~esr/jargon/html/entry/bug.html for masse info.

Den aller første programmeringen foregikk (så vidt jeg vet) ved at man knappet inn binærkoder i maskinen. Det fantes også analoge maskiner, og før elektrisitet ble tatt i bruk hadde man mekaniske innretninger. Den mest kjente var vel Charles Babbage's Analytical Engine (som aldri ble bygd), masse info (+emulatorer og greier) her: http://www.fourmilab.ch/babbage/contents.html

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...