Gå til innhold

Cilpot

Medlemmer
  • Innlegg

    19
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Cilpot

  1. 4 Innstillingen til "frihet" er omfattende; i USA er frihet en verdi i seg selv. Her for eksempel den utskjelte våpenloven, hvor amerikanere vurderer friheten til å kunne eie våpen viktigere enn tryggheten ved en streng våpenlov. Eller friheten til å disponere sine egne penger som man vil heller enn universiell velferd.

    Slik at du vet det så har du større frihet i Norge.

     

    Dette er virkelig sant, snakker av erfaring.

     

    Jeg er ikke helt uenig i dette. På mange områder har USA de senere årene innskrenket mange av de frihetene de forsvarer så inderlig.

     

    Jeg snakker mer om "folkesjel" enn faktiske lover og regler. Og jeg snakker også fra erfaring, selv om jeg ikke har vært i USA i år om gangen. I USA er det mange forskjellige krefter som trekker i forskjellige retninger. Du har religiøse som ønsker å innskrenke friheter basert på religion, "US liberals" i byene som ønsker å innskrenke økonomiske friheter for en utbygging av velferdsstaten, konservative som søker en innskrenking av friheten for å bekjempe "terrists" og en rekke andre. Men til tross for disse har amerikanerne et mye mer kompromissløst syn på frihet enn de fleste andre land. Dette er noe som har vært unikt for USA siden landet ble grunnlagt.

  2. Jeg er vel over gjennomsnittet fan av USA, uten at beundringen min blir overdrevet nesegrus. Har reist der en del og har gode venner der.

     

    Noen aspekter jeg liker med det amerikanske samfunnet:

     

    1 Demokratisk sinnelag. Det er ikke bare politikere stiller til valg i USA, men også sheriffer, rådmenn, embedsmenn, dommere og så videre. De fleste ledere av offentlige institusjoner velges og det er mye fokus (i media bl.a.) på disse valgene. De har ikke parlamentarisme, men velger sin regjering direkte. Det er et enormt fokus på primærvalgene. I realiteten er det sant at det bare er 2 partier som kan vinne valgene i USA, men disse partiene har et enormt "spenn". I så måte kan to regjeringer fra samme parti være som natt og dag.

     

    Og har vi i Norge, f. eks., mer enn to reelle valg? Rødgrønt eller en borgerlig koalisjon eller ... hva da?

     

    2 Folk er svært høflig og imøtekommende.

     

    4 Innstillingen til "frihet" er omfattende; i USA er frihet en verdi i seg selv. Her for eksempel den utskjelte våpenloven, hvor amerikanere vurderer friheten til å kunne eie våpen viktigere enn tryggheten ved en streng våpenlov. Eller friheten til å disponere sine egne penger som man vil heller enn universiell velferd.

     

    5 Desentralisering. Mange lover er bestemt på delstatsnivå, noe som gir et stort mangfold innenfor samme land. Se på for eksempel kontrasten mellom Las Vegas og Salt Lake City.

  3. Har ikke lest noen særlige historiske romaner fra den tiden, men hvis du ønsker å lære mer om korstogene er The Oxford Illustrated History of the Crusades å anbefale. Den er underholdende og lærerik, skrevet for massene. :)

     

    Ellers har jeg hørt mye bra om Massacre at Montsegur: A History of the Albigensian Crusade. Handlingen her foregår ikke i det hellige landet, men hører til temaet likeså.

  4. Ser at quiz har blitt populært her så jeg følger opp med en første verdenskrig.

     

    1. Hva het alliansen til England, frankrike og Russland?

    2. Slutten på Første verdenskrig

    3. Navnet på han som skjøt erkehertug Franz Ferdinand?

    4. By som var involvert i et massivt slag i 1916?

    5. Navn på russisk offensiv i 1916 som drev sentralmaktene bakover?

     

    Nå setter jeg opp vanskeligheten her.

     

    6. Navnet på den første store offensiven fra Tyskland i 1918?

    7. Navnet på den amerikanske kommandøren?

    8. Belgisk kongen het?

    9. Nevn to traktater som seierherrene påførte de tapende maktene vi tar ikke med Versailles.

    10. Navnet på den tyske festningene i Nord-Kina?

    9220105[/snapback]

     

    1. Trippelententen

    2. Usikker på hva du mener her. . .

    3. Gavrilo Princip

    4. Verdun

    5. Bursilov-offensiven

    6. Den het vel bare "våroffensiven"?

    7. Pershing..?

    8. Albert den 1.

    9. ?

    10. ?

  5. 1. Robert Zemeckis - Han har kanskje ikke regissert de filmene som får mest oppmerksomhet fra kritikere, men for meg er han kongen av filmer av typen lettere underholdning. "Back To The Future" er kroneksemplet her.

    2. P. T. Anderson - Den tre timer lange spenningsoppbyggingen i "Magnolia" er en stor regimessig bragd.

    3. Spike Jonze - Sømløs regissering av "Adaptation", et meget komplekst script.

    4. Christopher Nolan - "Memento" har en fabelaktig fin flyt selv om det er to paralelle historier som går i motsatt kronologi.

  6. The Wire er etter min mening en av tidenes beste serier. Dog er det nok litt misvisende å omtale den som en "krimserie".. Med det mener jeg at folk da kan få inntrykk av at den kan sammenliknes med serier som "Criminal Minds", "CSI" eller liknende, noe som er feil.

     

    Greit nok at handlingen i stor grad omhandler politifolk og forbrytere, men sjangermessig ligger serien mer opp til andre HBO-serier som "Deadwood", "Sopranos" eller "Six Feet Under". "The Wire" har lavt tempo, avanserte karakterer og utradisjonelle script. Serien må ses på som en roman per sesong, og det er i så måte nesten umulig å hoppe inn i serien uten å ha fulgt den fra starten.

     

    Serien er mye dypere, mer realistisk og mer krevende for seerne enn de fleste andre "krimserier". Jeg tror ikke den passer for alle, ihvertfall ikke for de som synes "24", "Lost" eller "Prison Break" er julaften.

  7. Fikk nettopp to bøker fra amazon:

     

    George R.R. Martin: "A Game of Thrones". Har hørt mye bra om denne serien (A Song of Ice and Fire), gleder meg til å ta fatt på den.

     

    Bryan Ward-Perkins: "The Fall of Rome - And the End of Civilization". Ny bok om romerrikets fall.. Skal visstnok knuse mytene som oppsto på 70-tallet om at alt gikk så fredelig og fint for seg.

  8. Og til trådtittel: Nei, de finnes ikke, da meninger om bøker er subjektive.

    8754416[/snapback]

     

    Er helt enig i at meninger om bøker er subjektive ettersom folk er forskjellige, men til en viss grad kan man tillegge litterære verk en objektiv kvalitetsvurdering.

     

    Hvis man må velge en bok for å presentere det beste innen norsk litteratur, ville man valgt noe i retning av Sagaen om Isfolket eller noe i retning av Markens Grøde? Selv om man kanskje synes Sandemos skriverier er mer underholdende enn Hamsuns er man nok med på at objektivt sett ligger den litterære verdien av bøkene på et annet nivå enn underholdningsfaktoren.

×
×
  • Opprett ny...