Gå til innhold

Yawa

Medlemmer
  • Innlegg

    752
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Yawa

  1. Heisann.

    Jeg ønsker å koble til en ekstern harddisk-løsning direkte mot en  Linksys EA9500 ruter slik at jeg altid vil ha tilgang til innholdet fra flere PC'er. Jeg jobber både på Windows og MacOS.

    Innholdet er et variert utvalg av dokumenter, og masse bilder. Litt som en server-løsning.

    Jeg jobber kun på laptop, så harddisken må kunne knyttes direkte opp mot ruteren slik at jeg får trådløs tilgang.

     

    Hvilke muligheter har jeg?

    post-96585-0-44789900-1551689099_thumb.jpg

    post-96585-0-40523000-1551689108_thumb.jpg

  2. Ett bidrag til denne tråden :)

    Denne forlatte graveren fant jeg på skogstur i Birkenes kommune, Aust-Agder.

    Forsøkte å finne en litt mer spennende vinkel enn rett på. Etterbehandlingen består kun av fargejustering, foruten fjerning av små sjenerende flekker og støy/støv som jeg ser på som ren nødvendighet på alle bilder, for å skape et mer dramatisk inntrykk...

     

    Hva syns dere? Vinkel, fargespill, motiv? For intenst i fargene?

    post-96585-0-07552700-1527754739_thumb.jpg

  3.  

    Virker rart hvis kunden skal betale for 1 time nedrigg av utstyret, det er teknisk sett ditt problem at det ikke står klart...

     

    Jeg driver i en helt annen bransje, men i de tilfellene jeg må rigge eller ordne noe før jeg reiser er det selvsagt at kunden betaler for det. 

     

    Det syns jeg også virker mest fornuftig. At kunde betaler for de tidsmessige kostnadene rundt oppdraget.

    I min bransje er det gjerne slik at kunder i de aller fleste tilfeller står kan velge om de ønsker oppdraget utført i, eller utenfor, studio. unntak er stort sett bedriftskunder som skal ha portrettfoto av sine ansatte. De trenger gjerne en fotograf hos seg da det ikke er lønnsomt å sende en og en ansatt til et studio. Og frem til nå har jeg aldri fått noe spørsmål til kostnadene rundt nedrigg/opprigg...

     

     

    Som tow i innegget over er jeg i en annen bransje, men prinsippet blir det samme. Dvs. at du uansett må prise slik at du får en fornuftig fortjeneste fra oppdraget.

     

    Hvis du har eget studio hvor du normalt jobber og en kunde insisterer på at du skal gjøre jobben et annet sted må du enten operere med en høyere timepris eller fakturere reise/riggingstid (hvis du bruker timepris) for slike oppdrag.

     

    En annen måte å gjøre det på er pakkepriser for ulike typer oppdrag hvis du ikke bruker timer for fakturering.

     

    Det er selvsagt mulig å gjøre unntak/redusere fortjeneste på enkelte oppdrag hvis du har en egeninteresse av et oppdrag som vil kreve ekstra tid, men slikt må være unntaket og ikke det normale hvis du skal leve av inntektene.

    Jeg jobber også med webutvikling i firmaet mitt, og der går alt arbeid på timer. Så det falt meg mest naturlig å sette en fast timespris på fotodelen, og jobbe ut ifra den. Så pakkepris har jeg ikke jobbet med ut over å gange antatt timer med timesatsen (kjøretid har en noe noe lavere timepris. Samme som jeg ellers har i firmaet.).

    Hvert oppdrag er forskjellig, og avtalevilkårene tilpasses helt klart etter behov.

    Men jeg syns det er viktig å ha en "fasit", eller et klart utgangspunkt, å forholde meg til. Jeg mener også det blir lettere for alle parter. Og ikke minst syns jeg det er viktig at oppdragsgiver er kjent med arbeidet som ligger bak kostnadene.

  4. Virker rart hvis kunden skal betale for 1 time nedrigg av utstyret, det er teknisk sett ditt problem at det ikke står klart...

     

    Det går ut av min tid uansett når utstyret klargjøres for en spesifikk jobb utenfor studioet. Om det skjer rett i forkant, eller kvelden i forkant, så bruker jeg tid til det. Samme gjelder tilbakesetting av utstyret.

    Selv om det ikke nevnes hos andre fotografer, så vil jeg anta at det nettopp er derfor det koster mer å leie en fotograf hjem til seg, eller ut på et sted, enn å komme direkte til studioet deres...

     

    Det er vel naturlig å ta betalt for den tiden som går med til arbeidet/oppdraget? Eller forventes det at man skal jobbe et par timer gratis?

     

    Også betale for å sette opp utstyret ved hjemkomst, dvs. belastes for neste kunde sitt oppsett.

    Hvis du har to ambulerende jobber rett etter hverandre og rigger opp studioet i mellomtiden er det teoretisk dårlig logistikk som du belaster kundene dine for.

     

    Men hvis du normalt ikke påtar deg annet oppdrag en studiofotografering vil det påføre det endel ekstraarbeid som du burde ta betalt for, så det er en oppveiing om du kanskje burde ha to oppsett et stasjonert og et mobilt hvis du påtar deg ambulerende oppdrag relativt ofte?

     

    Å sette tilbake utstyr i studioet ved tilbakekomst går også ut av min tid i forbindelse med å ta oppdraget utenfor studio i utgangspunktet. 

     

    Er det vanlig å ikke ta seg betalt for tiden man bruker utover selve fotograferingen, og arbeidet rundt bildene?

     

    Det er helt klart ikke nødvendig å sette opp studioet igjen hvis neste oppdrag allerede er booket, studio ikke er booket i mellomtiden, og neste oppdrag er rett rundt hjørnet. Men det er en logistikk som tilpasses etter behov. 

     

    Å investere i mere utstyr for akkurat dette er ikke aktuelt da det ikke er ofte med oppdrag utenfor studioet.

    Uansett må utstyres pakkes inn og ut av bilen for hver gang...

  5. Hvordan kalkulerer dere når dere drar avgårde/ut av studio på oppdrag?

     

    Tidene jeg har satt opp i forslaget er basert på at jeg har eget studio som alltid står klart til bruk.

    Dette "studioet" består av 3 proffe blitser, 2 kontinuerlige lyskilder, bakgrunnsoppheng, alt med tilhørende kabler, lysformere, stativer etc. etc. etc. osv... Men ikke alt skal med til hvert oppdrag da...

     

     

    1 time til nedrigg av nødvendig utstyr

    1 time til oppmøte/hilse på, informasjon og gjennomgang, samt opprigg og klargjøring av utstyr på stedet

    1 time til nedrigg på stedet, takke for meg, samt opprigg i studio ved tilbakekomst

     

    Hva med selve reisen?

    Selv kalkulerer jeg timepris på kjøretid + km pris på kjørelengde.

    Går oppdraget ut over 6 timer totalt legger jeg til en evt. diett-sats etter avtale...

     

    På de få oppdragene jeg har hatt til nå har dette fungert fint, men er nyskjerrig på hvordan andre gjør denne delen av jobben? Er jeg for ivrig, eller mangler jeg kansje noe?

     

    Hadde vert fint med noen synspunkter her.

  6. Keywording er en laaangsom prosess, men Lightroom hat gjort den biten veldig enkel virker det som. Starter å like løsningen deres mer og mer. Collections, og spesielt smart collections virker til å gjøre biblioteket rett PG slett moro å jobbe med.

     

    Hvordan gjør dere det med flere fotografer fra samme økt? Lagrer dere hver fotografs bilder i egen mappe, eller i samme. Tenker med tanke på å skille bildene fra hverandre. Om det kanskje er en fin måte å gjøre dette på i selve databasen til Lightroom?

  7. Må man abonnere på Lightroom, eller kan man kjøpe det til odel og eie?

    Programmet virker helt topp det lille jeg har testet så langt. La til hovedmappen for 2017. Rask respons, og oversiktelig. Nøkkelord og slikt virker til å kunne la meg gjøre det jeg ønsker.

     

    Ser Photoshop også er blitt abo.basert. Samme gjelder samtlige programmer jeg bruker allerede i dag - som jeg har av eldre utgaver...

  8. Bruker også flere kamera. Hender også at jeg bruker telefonen til å ta bilder av oppsett og lignendes.. Men hadde håpet å kunne skille mellom kameratype og lignende via etiketter/metadata :)

     

    Sjekker ut lightroom nå, så får sette meg inn i det og se om jeg ikke kan begynne å ta ibruk dette istedenfor. Hvis det gjør samme jobb som Bridge og Camera Raw + organisering, så er jeg fornøyd :)

     

     

  9. Jeg er nok over gjennomsnittet intressert i fotografering. Blir fort noen hundre bilder om dagen da jeg nå har innredet eget kontor og studio i vårt ubrukte anneks. Bruker Adobe Camera Raw+Photoshop til redigering. Så er kun på utkikk etter en bedre og mer effektiv måte å gå gjennom bilder på nå.

    Så det å kunne legge til etiketter/stikkord som gjør at jeg f.eks kan søke på Navn, Situasjon, Sted, Type, Kategori etc for å få frem alt i mitt "bibliotek" er det jeg trenger. Samt en effektiv måte å markere bilder som intressant, gjennomgang, brukes, korrigeres, påbegynt, ferdig, sent/levert etc. er viktig.

     

     

    Bruker en lignende mappestruktur som TS, men ikke så lange navn:

    Eks: Bilder -> 2017 -> 09 -> og så litt forskjellig på månedsnivå avhengig av antall bilder, spesielle prosjekt osv

    Grunnen til de gjentagene navnene i mappestrukturen er pga "09" fort kan feile i en situasjon hvor en HDD krasjer, og man må hente ut informasjon i en flatlagt oversikt. Dette er nok av gammel vane vond å vende...

     

    Men Lightroom skal jeg se nærmere på. Hadde helt oversett dette, og testet raskt ut ACDSee, men Lightroom jobber kansje bedre sammen med Photoshop på et eller annet nivå :)

     

    Kjører Mac forresten...

  10. Hvilket program bruker dere for lagring og organisering av bilder?

    Pr. nå lagrer jeg bilder i mapper med Adobe Bridge.

    Mappestrukturen jeg bruker er YYYY > YYYY-MM > YYYY-MM-DD + "navn på hendelse". Eks:

     

    2017 >  2017-08 August > 2017-09-21 High-Key med Kari Normann

    Har jeg flere hendelser på samme dag blir det ytterligere et nivå hvor "navn på hendelse" får egne mapper på den aktuelle dagen.

     

    Denne løsningen har fungert bra for meg i mange år. Importerer bildene med Adobe Bridge til den aktuelle mappen, og jeg bruker samme program til å gå gjennom bilder. Men savner flere alternativer ved gjennomgang. Jeg ønsker å kunne legge til stikkord til bilder for lettere å finne frem bilder jeg ønsker å vise eller jobbe med..

     

    Hvordan gjør dere det?

  11. Ja det er mye "ekstra luksus" elektronikk i blitsene nå i forhold til før ja.

     

    Bare blitsen, eller blitsene, utløses på riktig er jeg fornøyd.

    Jeg justerer så si altid styrken manuelt siden det er mye lettere få likt resultat gang på gang. Alt annet er igrunn bingo som du påpeker. TTL er helt topp i farta, men i, eller til, studio bruk så så liker jeg følelsen av kontroll...

  12. Sant sant. Kan settes som slave. Å sette styrken manuelt er jo ikke så veldig mye bry i et slikt oppsett da blitsen blir statisk plassert i et lite ministudio.

    Men det er vel bedre å utvide med Nissin sine egne blitser som støtter air1 kontrolleren.

    Jeg er veldig fornøyd med hvordan den fungerer med en blits, og det er støtte for opp til 3 kanaler (blitser). Så å utvide med 2 stk. ekstra Di700A (eller lignende, kansje en kraftigere hvis det finnes?) er kansje heller veien å gå for at ting skal fungere optimalt.

     

    Takk for svar :)

×
×
  • Opprett ny...