Gå til innhold

Nazgarot

Medlemmer
  • Innlegg

    200
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Nazgarot

  1. 3 hours ago, sevayth said:

    Rart hvordan vi legger veldig forskjell i hva en bra mus er.

    1) Hater for mye RGB-lys, noe dere ser på som positivt. Hva er vitsen? Jeg skal jo fokusere på skjermen. Ikke ha plagsomme lys fra siden.

    2) Jeg liker at de veier litt mer. Hadde alltid maks vekt, den gang man fikk med justerbare vekter. Nå er alt om at lettest er best.

    Finner ingen i denne testen jeg ville ha kjøpt. Husker dere MX518. Det var tider det. Nå bruker jeg G402. En til gaming og en til jobb. Hatt dem i 5 år nå. Gruer meg til å måtte bytte ut.

    Har samme preferanser som deg. anbefaler G502. Alt lys kan skrus av, mer en nok funksjoner og behagelig tung! + billig!

    • Liker 1
  2. Vi hadde et godt alternativ med enhanced-Loran C (eLORAN), men det saboterte norge med å sprenge ned det nordlige sendertårnet i systemet, og gjorde i praksis Loran C ubrukelig i Europa (Med god hjelp av Frankrike som også tok ned sin sender). Dette på tross av varsler fra USA (FFA) om at det trengs en backup for de svært sårbare GNSS systemene.

    Loran C er kanskje det beste alternativet vi har, og med eLoran ville systemet både blitt mer presist og mye rimeligere å kjøpe mottakerer for. At vi ikke ble med på et sammarbeid om dette er et stort tap for både Norsk og Europeisk navigasjonssikkerhet. Ja, vi har andre systemmer, men ingen som fult ut kan erstatte GNSS systemer slik de benyttes i dag...

    Håper USA faktisk klarer å stable eLoran på beina igjen og at Europa nok en gang klarer å se verdien av dette.

    • Liker 2
  3. 19 hours ago, Jan K Andersen said:

    Det som etter min mening er det mest tungtveiende argumentet er at elbiler kan bli 100% bærekraftige. All energi til batteriproduksjon og lading kan produseres med firnybar kraft. Alle metaller kan gjenvinnes i det uendelige.

    Fossilt drivstoff er derimot en begrenset ressurs som kun kan brukes en gang. Det er per definisjon en ikke bærbar løsning.. 
     

     

    Vell, drivstoff som du kan fylle på en kanne og ta med deg er vel i høyeste grad en bærbar løsning. Bærekraftig derimot... ;)

    PS: Kunne ikke dy meg...

     

    Det er imidlertid en ting som skjelden kommer opp i disse diskusjonene, og det er levetid på bilene. Det har vist seg at El-biler ofte vrakes i situasjoner hvor en ice bil ville blitt reparert på grunn av kostnad. Og dette er ikke et særnorsk problem som mye annte med biler ofte er. Inntill man får et regelverk i forskrift eller lov som bidrar til gode metoder for å gjenbruke gamle batteripakker uten å måtte gjøre en full resirkulering så vil vi ha en utfordring med kort levetid på El-biler/batteripakker. 

    Dette virker alt å være i berding etter det i flere dokumentarer er satt lys på, men det kommer ikke frem i beregninger av hvor miljøvennlig en el-bil er.

    Jeg har selv en e-golf som må bytte batteripakke etter å ha kjørt over en stein skjult av sørpe (dyttet inn på veien i forbindelse med brøyting mest sannsynlig). En ice bil ville i verste fall trengt reperasjoner på eksosanlegg e.l. som jeg fint kunne utført selv. Golfen må flere uke på verksted og bytte hele batteriepakken pga en liten sprekk i bunnplaten. Dette er en operasjon med en kostnad helt på grensen av det som skal til for at forsikringsselskapet heller kondemnerer bilden. Hadde bilen vært et til to år eldre ville den nok endt opp med en kondemnering... Dette er en reell utfordring med el-biler! Nesten nye (opp til 5 år) gamle biler som blir kondemnert uten at det er annet galt enn en batterikapsling som må byttes.

    Dette kan nok løses gjenneom økt modularitet på batteripakker, og en bedre konstruksjon, men ingen bilselskaper som er interessert i å tjene penger på å selge biler vil gjøre noe med det før de blir tvunget gjennom lovverk eller regulering.

    -ED-

  4. Dette er en av grunnene til at jeg ikke gidder konsol... Jeg må ha en PC som er egnet til spilling uansett, og kan fortsatt spille de første spillene jeg var borti på PC på begynnelsen av 90-tallet uten større problemer. Favoritter som Indiana Jones: Fate of Atlantis, Colonization og Master of Orion fyres opp ca årlig, og spilles uten problem, og jeg har haugevis av andre gamle spill som både jeg og barna elsker. Det er ikke et spill jeg virkelig har likt på PC som jeg ikke kan spille pr i dag...

    I tillegg har vi andre ting som input enheter. Jeg har alt fra en 26 år gammel CH Flightstick Pro med 15 pin game kontakt til fult oppsett med både yoke og hotas samt flere ratt, og alt fungerer fortsatt med minimale kopabilitetstiltak som overgangskontakter. På konsoll er det meste utdatert etter en generasjon, og i alle fall etter 2... Og å få ting å fungere på tvers av generasjoner er mye strev.

    Føler med alle PS3 fans...

    • Liker 3
  5. I en slik sammenligning må man ikke glemme prisen på spill, og det faktum at mange trenger en PC til andre ting.

    Si du trenger en ok kontor PC, som kanskje også skal være filserver i huset. Da snakker vi fort 6000,- til PC.

    Så en PS5 til ca 6000. 

    Kjøp 20 spill over 3 år, PS5 = 6-700 PC = 3-400  => 300 diff *20 = 6000

    Du kan nå heller legge mer penger i en PC og ha 18k til å kjøpe en gamin maksin som også kan fungere som kontor PC, filserver og hva enn annet du trenger den til.

     

    Den viktige differansen for meg er hvilke spill som er tilgjengelig, og det faktum at jeg trenger en ok PC til CAD uansett. Det er mange spill til PS4/5 jeg gjerne skulle ha spilt, men det er spill på PC som ikke er mulig å spille på noen anne platform som jeg heller vil spille.

    Løsninga er derfor enkel; PS5 til unga og PC til meg :) Spill får de ordne selv...

     

    _ED_

  6. Aldri før har jeg vært så glad for at vi Kickstarter. Nå er det bare å vente på at utviklerne slutter og starter egne prosjekter. De har i Codemasters gjennom Dirt Rally vist hva de kan få til når de får lov, og jeg kan bare forestille meg hva de får til som uavhengige utviklere.

    Synd å miste et så stort navn som Codemasters i floraen av utviklere, men fremtiden ligger i konsolidering (EA, Microsoft m.f.) som gir massene det de vil ha, og uavhengige utviklere som faktisk klarer å flytte mediet.

    Jeg gir gjerne tusenvis av kroner til sistnevnte for å få noe genuint nytt, så kan jeg kjøpe det overhypa AAA spilla som er interessant på Salg når de er ferdig å reparere dem. :)

    _ED_

  7. Litt merkelig valg a grafisk stil. Er som om verdenen er fremstilt med en litt blass fotorealisme, mens paersonene er fremstilt med et mye skarpere fotorealistisk preg slik at de virkelig står ut fra bakgrunnen. Så er det lagt på efferkter som nærmest er tegneserieaktige... Minner meg om noe fra midt på 90-tallet hvor de la animasjoner oppå fotorealistiske bakgrunner.

    Blir spennende å se mer av dette, men likte overhode ikke effektene eller det tilsynelatende urealistiske gameplayet med en så realistik setting. Får se hva de får til etter hvert. 

    _ED_

  8. 1 hour ago, TheKims said:

    Teste gratis også må man betale tusenvis av kroner visst man vil beholde skipene. Hele SC er en stor scam.

    Virker som du virkelig har satt deg inn i dette... Mislykket trolling det her.

    Anbefaler alle å benytte anledningen og teste selv. Som det skrives her trenger du kun en pakke på 56dollar for å sikre deg permanent tilgang til spillet. Men NÅ er det gratis i en uke så alle kan gjøre seg opp en mening.

    Bare være forberedt på at det er en alfa og en god del bugs, Men det er også 50+ timer med spillbart innhold, ikke medregnet det du skaper selv. Dette er en "simulator" på godt og vondt, litt som Snowrunner for de som har spilt det...

    _ED_

    • Liker 3
    • Innsiktsfullt 1
  9. Dette kunne jo være en person som rett og slett bommet med en null. Synes det er svakt av både PayPal og Twitch. De burde ha rutiner for å beskytte både donorer og motakere fra slike feil, f. eks maxbeløp eller en angrefrist hvor det ikke påløper gebyrer til mottager.

    PayPal er desverre ikke tilpasset dette markedet, men mer rettet mot salg av fysiske varer. Jeg har som betaler aldri hatt noe problem med dem, men ser at det kan være en utfordring for selger. Skal i alle fall være opmerksom på dette i fremtiden, og vurdere andre betalingsformer når jeg selger noe.

    -ED-

  10. Jeg gjorde tabben at jeg spilte betaen (tilgjengelig for de som backet på kickstarter) av Wasteland 2. Den inneholdt flere funksjoner som ble fjernet i den endelige utgaven... Blant annet sniking, som jeg likte veldig godt. Etter å ha spilt gjennom første akt i beta ble jeg veldig skuffet når fullversjon ble utgitt og disse funksjonene var borte. Jeg har fortsatt iokke fått meg til å spille gjennom fullversjon pga den skuffelsen, i tillegg til at jeg alt kjenner første akt veldig godt og en replay er kjedelig...

    Skal ikke ha EA på BG3, men ser veldig frem til fullversjon (GOTY versjon) kommer på salg. Da skal jeg kjøpe et veldig bra og bug fri utgave.

    -ED-

  11. Beste nyheten på lenge!

    Håper det ikke bare gjelder gamle spill, men ogs¨å nylanserte titler.

    Jeg har veldig lyst å spille "the last of us" spillene og en del andre eksklusive titler, men takler ikke å spille med de knotete PS kontrollerne. Har en PS4, men men kun barna som bruker den til spilling. Bruker av og til X-box one elite kontroller til PC, og med mine hender er selv den i minste laget.

    Krysser fingrene for at de akselererer release på PC og ikke venter flere år som før. Men kan jo være at dette er knyttet til ny HW for PS5, som jo egentlig blir en PC med standardiserte komponenter. 

     

    -ED-

    • Liker 1
  12. Når man ser hva StarCitizen klarer å få plass til på 60 GB så er det ingen unskyldninger. Det er fult mulig å lage spillet på my mindre plass, men det krever tid og bedre systemer. Problemet er at de skal bruke så kort tid som mulig på å dytte ut nye spill og oppdateringer, så da bruker man den enkleste måten mulig heller enn å designe bedre løsninger...

    Det blir befriende med en ny generasjon konsoller, men jeg er redd økt kapasitet betyr at utviklerne ikke bruker resurser på å optimalisere spillmotorene sine...

     

    -ED-

  13. Ett viktig moment med kvante datamaskiner og qubits som er viktig å få med seg er at de egentlig gjør en sansynlighetsberegning, og ikke gir et presist svar. Det er slik de oppnår den eksponensielle økningen i "regnekraft". Ved å gjøre beregningene gjentatte ganger kan de øke presisjon i sannsynlighetsberegningen.

    Om man tar et gitt eksempel på behandling av data på 16 bit må en klassisk 16 bits datamaskin gjøre 64000 operasjoner for å gå gjennom alle mulige bittmønster + x antall regneoperasjoner på hvert mønster for å finne de beste løsningene. F. eks en summering av bits for så å sammenligne med et ønsket svar. Dette vil gi 64000 x2 (en operasjon for summering og en for sammenligning) = 128 000 operasjoner.

    En kvantedatamaskin på 16 qubit kan derimot beskrive alle 64000 variablene samtidig da hver av de 16 qubitene har både 1 og 0 samtidig (superposisjon). Det kan så utledes et uttrykk for å gjøre beregnionger på lignende måte som med en tradisjonell datamaski, men uttrykkene blir veldig my mer komplisert rent matematisk, og man må kanskje opp i 4-5 operasjoner før man sitter med et svar. (Man kan imidleritd ikke observere svaret før alle regneoperasjonene er utført da dette vil bryte ned superposisjon.) Svaret som da står igjen er en sansynlighet for hvilke verdier som vil komme nærmest ønsket resultat, men med en høy unøyaktighet. Om man f. eks kjører denne 4-5 stegs operasjonen 1000 ganger vil nøyaktigheten bli veldig høy og sansynligheten man sitter igjen med kan beregnes veldig eksakt. På toppen av dette finnes det også kvanteeffekter (f.eks usikkerhetsprinippet o.l.) som gjør beregningene ytterligere usikre, men det kompanseres igjen med å kjøre operasjonene flere ganger.

    Men selv med 1000 gjennomkjøringer vil man fortsatt bare ha brukt 4-5000 operasjoner, mot 128000 på en tradisjonell datamaskin. Dette blir en bedre og bedre case for kvantedatamskinen for hvert ekstra bit (kompleksitet i oppgaven) som legges til. 

     

    Dette er ikke helt ulikt hvordan vår egne hjerne beregner sansylighetsvektorer når vi skal kaste eller ta i mot noe... Noe som igjen er bakgrunnen til at mange er optimistisk til at det kan revolusjonere AI. 

     

    Allerede pr i dag oppererer nevrale netverk på en lignende måte, men all den tid de kjører på klasiske datamaskiner med klassisk bit håndering vil de måtte kjøre gjennom en oppgave en lang rekke ganger for å "trenes" til å finne riktig svar med høy sannsynlighet. Ved bruk av kvantedatamaskiner vil man kunne gjøre alle slike gjennomgjøringer samtidig, og i teorien lage nevrale nettverk som er dynamisk og ikke trenger på langt nær like lang treningstid. Dette er imidlertid fortsatt på forskningstadiet og ikke løst, men kan bli en veldig disruptiv teknologi.

     

    Anbefaler nok en gang alle til å sette seg inn i "doubble slit experiment" for å forstå hva superposisjon er... Det å kunne godt at "slik er det" er grunnlaget for å forstå hvordan vi kan utnytte dette til beregninger. Mattematikken som benyttes i nevrale nettverk og i kvantedatamaskiner forutsetter også at du kan akseptere at det ikke er noen begrensing for dimensjoner i mattematikken, og vektoriserte beregninger i multidimensjonale matriser er grunnlaget for denne type beregninger. Selv et enkelt nevralt nettverk vil opperer med et svært høyt antall dimensjoner (tusenvis som et minimum).

     

    Håper dette var en mer fullstendig forklaring, selv om det er veldig forenklet.

     

    -ED-

    • Liker 1
  14. Anbefaler denne videoen. Det er en slags "for dummies" som gir deg en grunleggende forklaring av forskjellen på qubit og bit.

    https://www.youtube.com/watch?v=g_IaVepNDT4

     

    Og en litt grundigere forklaring:

    https://www.youtube.com/watch?v=IrbJYsep45E

     

    Kort fortalt kan n qubit holde informasjon tilsvareende 2^n bit. Dvs en 16 qubit operasjon holder informasjon til 2^16 bit = 65 536 bit.

     

    Beregningene tar lengre tid, og operasjonene må være spesialtilpasset qubits, men kan berenge eksponensielt mere data på en gang.

     

    For å forstå hvordan et qubit fungerer må du imidlertid lære deg mye mer om kvantefysikk, forstå superposisjon og spin teori. For å få et lite innblikk kan du begynne med å søke på "double slit experiment" (PS: se opp for kvasivitenskaplige forklaringer og forhold deg til den reelle fysikken).

     

    -ED-

    • Liker 7
  15. Jeg ser ikke helt bort fra at denne kan kunne komme i nærheten av en standard 911 (altså ikke en S, RS, GT eller andre spesialutgaver). Dodge klarte det tross alt ganske bra med Dodge RAM SRT 10.

     

    Den handterer svært likt en sportsbil til tross for tyngden, og om du kan kombinere det med momentet fra en elmotor så kan det være noe i det. MEN! Den blir livs farlig! En ting er å få en 3 tons pickup opp i fart og inn i svinger. Noe helt annet er å stoppe den, eller få kontroll på en sleng...

     

    Om den skal kunne sammenlignes med RAM SRT 10 vil også funksjonaliteten, spesielt på røft underlag som pickuper ofte brukes på, bli svært begrenset av kort fjæringsvei og alt for stivt oppsett.

     

    -ED-

  16. Ang linken din så ser du at folk lurer på det samme. At 950 000 ppm på mars gir 2 grader drivhuseffekt er jo oppsiktsvekkende.

     

    Om fysikken er lik på mars som på jorden burde ikke 500 ppm være noe å bekjymre seg for. Selv om du ganger det dagens konsentrasjon med hundre er du kun på 50 000 ppm og på mars der ingen andre gasser spiller inn vil drivhuseffekten være 0,1 grad

     

    For det første sier ikke ppm noe om den totalte mengden gass i Mars atmosfæren, bar hvor mye av den som er CO2. Den totale atmosfæren på mars er ekstremt mye tynnere enn på jorda, og således kan den totale mengden CO2 fortsatt være veldig lav selv om den hovedsaklig består av CO2. I tillegg har vi mange andre gasser i jordatmosfæren som bidrar til oppvarming, som H2O (vanndamp) og Metan. 

     

    For det andre er bidraget fra CO2 til oppvarming av jorda svært lite, men nok til å skape problemer da vi er følsome for endringer. Mesteparten av jordas oppvarming kommer fra den aktive kjernen. En av de store utfordringene på jorda er følgeeffekter, hvor kun en liten økning i varme som følge av CO2 vil mangedobles ved at det frigjøres Metan, og mengden vanndamp øker. Det er fint lite av begge deler på Mars... Det samme gjelder de fleste andre gasser, for atmosføren på Mars består som kjent nesten utelukkende av CO2 (950 000 ppm).

     

    I tillegg kommer effekter som innstrålings areal mht avstand fra sola og flate som blir belyst...

    • Liker 1
  17. ENDELIG! 

     

    Endelig noen som er villig til å produsere en familievennlig el-suv som faktisk kan erstatte min Nissan Patrol.

     

    Samme tilhengervekt, ca like stor både inn- og utvendig og ca samme egenvekt og motor effekt. Marginalt høyere nyttelast, litt ekstra lastevolum i fronten, og nesten like god rekkevidde. Om denne i tillegg kan lades med 150 kW så er vi i mål.

     

    Får bare håpe den blir noe av, og helst så fort som mulig. Tror ikke det er realistisk å få den levert i 2021, men kanskje 2023? Skal vente noen måneder å se om de har en fornuftig businessplan før jeg legger $1000 i potten for en reservasjon.

     

    -ED-

    • Liker 5
  18. 7nm er 7nm, og denne objektive tekniske definisjonen på en produksjonsprosess er immun mot meninger og synsing.

     

    Du kan mene hva du vill, men objektive fakta tilsier følgende  om 10 mm prosessene til de forskjellige selskapene:

     

    We estimate the Intel process is ~1.7x the density of the next densest process and has the smallest SRAM cell size although we also estimate it is 1.23x as complex as the TSMC process. Although the SS and TSMC 10nm processes are denser than Intel's 14nm process, they are closer to Intel's 14nm process in density than they are to Intel's 10nm process.

     

    Det samme gjelder for 7 nm  prosessen til AMD som tilsvarer tettheten til 10 nm prosessen til Intel.

     

    Intel's 10nm is more similar to TSMC and GF/SS 7nm processes than to the competing 10nm processes. Even though Intel has a significant density advantage at each node the forthcoming 7nm foundry process will likely pass Intel for process density and maintain that yield for at least a few years.

     

    -ED-

     

    PS: Husk at 7 nm er AMD's subjektive mening om tettheten i prosessen, og brukes for alt det er verdt i media, selv om realiteten er noe helt annet. Det er alikevell imponerende at de klarer å komme ned på samme tetthet som Intel til ca samme tid... Så får vi se om ytelsen også kommer til samme nivå. Intel har joibbet leeeenge med sin 10 nm prosess, og primært for å få opp suksessraten i produksjon. Ytelses optimaliseringen har pågått i flere år alt.

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...