Gå til innhold

nb

Medlemmer
  • Innlegg

    175
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av nb

  1. En arbeidstager i en kunnskapsbefrift koster noen hundre kroner i timen. Da burde det være ganske enekelt å skjønne at lisenskostnader for programvare til vedkommende på maks noen få tusen kroner i året ikke er veldig relevant. Særlig ikke dersom vedkommende arbeidstager kan leies ut til f.eks 1500 kroner i timen til kunder.

     

    Det eneste som betyr noe er hva som funker best og er mest effektivt for å få løst arbeidsoppgavene.

     

    Bare det faktum at avanserte brukere av Office-pakken må lære seg noe nytt representerer en stor kostnad. For mitt eget vedkommende faller min produktivitet enormt bare jeg får en Norsk Excel å jobbe med, jeg aner rett og slett ikke hva funksjonene heter siden jeg har brukt engelsk Excel i årevis.

  2. I bedrifter er det mye mer poppis med sparepærer enn hva som er tilfelle i private hjem. Grunnen? At kostnaden ikke er pæra i seg selv (høyere for sparepærer) men lønna til han eller hun som bytter de.

     

    Jeg bruker selv OO hjemme på ene PCen min (og Office på den andre siden jeg fikk det for 200 kroner gjennom avtale på jobben). OO dekker fint mine privatbehov, men ville vært helt ubrukeig i jobbsammenheng (og da mener jeg ubrukelig som i at jeg ikke kunne ha gjort jobben min uten Excel og ymse plug-ins for Excel som kun finnes for Excel). Hva som funker for en person på en enkelt PC hjemme er som nevnt av flere her temmelig irrelevant for hva som funker i store organsisasjoner med et mye mer komplekst miljø hvor kostnaden for selve programvaren neppe er den mest relevante for hva totalregningen kommer på.

     

    Konseptet med at gratisprogramvare kan være svært dyrt er sikkert fjernt for en del, men det betyr ikke at det ikke kan være tilfelle.

  3. Husk også på at det i næringsliv/offentlig sektor kanskje er i bruk tilleggsprogramvare som ikke finnes for andre plattformer. Der jeg jobber f.eks. så er det ganske enkelt ikke noe altnernativ til Windows og Excel, jeg har plug-ins jeg er 100% avhengig av i jobben, det finnes ingen workaround om man så ville bruke noe annet.

     

    Å skrive dokumenter, epost og legge sammen en tallkolonne funker men hvasomhelst, men jeg har add-ins som leverer realtime data fra datalverandører og disse finnes ene og alene til Excel.

     

    At man synest det har en egenverdi å tweake og få systemet til å funke som man skal så er det jo en grei sak å ha som hobby på gutterommet, men det er lite relevant for en organsisasjon som må lønne folk for å drifte ting, sette opp ting osv.

  4. Om jeg kjøper CS5/Lightroom i et annet land enn Norge, vil jeg da få noen problemer med installasjon / registrering av programvaren? Det er jo en del penger å spare på å handle f.eks i Junaiten, men ønsker å få bekreftet at det faktisk går før jeg drar kredittkortet.... de er jo neppe mulig å returnere programvaren til butikken om den er åpnet og det ikke funker som tenkt.

     

    Noen som har prøvd?

  5. Jeg kan ikke se at noen ennå har nevnt det som i mine øyne er et av de mest relevante poengene i en PC vs konsoll - beslutning, nemmelig levetidskostnadene.

     

    Går man for PS3 eller XBOX eller begge deler, så har man en stabil og rimelig hardwareplattform i årevis, og trenger ikke en eneste oppgradering for å spille de nyeste spillene. Skal man henge med på PC-kjøret, så må det byttes komponenter noen ganger, og da går tusenlappene fort. Om man driver med piratkopiering av spill, så ser muligens regnestykket noe annerledes ut, men da jeg ikke gjør det, så er det ganske klart for meg hva som er rimeligst i det lange løp. Jeg har forsåvidt også en habil gaming-PC, men den blir brukt mindre og mindre. Sofa, 42" og no hassle teller mer og mer. PCen min nå er en strategispillemaskin, alt av 3D går på PS3 og XBox 360.

  6. Men for å bli litt konkret:

     

    Jeg har Coolermaster Stacker og er storfornøyd. Masse, masse plass og lett å bygge i.

    Jeg har et hovedkort fra Gigabyte (GA-P35-DS3P) det var det eneste billige jeg da fant med 8 SATA-porter.

     

    OnBorad grafikk er kjekt å ha, ellers er det bare å bruke billigste grafikkort som er å oppdrive. Jeg har et med NVidia tror jeg.

    GB Lan er vel standard på alt av hovedkort nå.

    Kan være greit å ha et ok Power, både for stabilitet og om det etter hvert blir mange disker.

    CPU? Den billigste du finner som passer til valgt HK.

    En grei, stillegående kjøler. Serveren skal uansett ikke overklokkes.

    2GB eller 4GB RAM. Det er uansett så godt som gratis, og det kan være ok å kunne kjøre Windows eller noe annet virtuelt om man har noe som skal surre hele tiden som kun finnes for Windows. Jeg bruker Suns VirtualBox til virtualisering. Den funker fint.

  7. Ja, jeg ser den. Er jo slik jeg har det i dag. 2 disker i RAID 1. Men som du sier, da kjøper jeg meg bare et kabinett og en billig kontroller med plass til 4-8 disker. Så setter jeg opp software RAID :)

     

    Hvilken hastighet snakker vi om hos deg? Kan du fylle en 1GB link?

     

    Nei... jeg ligger vel på ca 55 MB/sek write og 70 MB/sek read tror jeg det er via FTP mellom Vista og Ubuntu på store filer. Kopiering i Explorer ligger av en eller annen uforklarlig grunn på ca 25 MB/sek uten at jeg har funnet ut hvorfor.

     

    Jeg bruker mdadm for arrayet, det er relativt enkelt å sette opp og har funksjoner for resize, legge til disker osv uten at jeg har brukt de selv. Jeg ville sette opp en server som dekket mine lagringsbehov i overskuelig fremtid og som jeg trengte 0 tid på å administrere, det har jeg fått og er fornøyd med det.

     

    Selve boksen er en slapp Core2Duo med 4 GB Ram (4 GB pga at jeg har lekt meg litt med virtualisering). CPU-loaden pleier å ligge på 1-2% så man trenger ikke allverden med kraft til dette.

     

    Det skal sies at jeg ikke har gjort noesomhelst for å optimere lese/skriveytelsen til serveren siden det uansett går evig raskt nok til det jeg bruker den til. Store filoverføringer går i batch via ftp uansett, og det er således ikke så interessant om det tar 5 minutter eller 5 minutter og 30 sekunder.

  8. Nå har det seg slik at både den vanlige uskjermede kabelen og den skjermede er tvunnet. Tvinning av lederene gir kostnadsmessig en mye bedre beskyttelse mot elekro-magnetiskstøy enn en enkelt skjerm. Skjermen kan også i visse tilfeller indusere mer støy. Siden begge typene nettverkskabler er tvunnet gir skjermingen bare bedre ytelse i visse spesielle områder. (Eks. skjermen beskytter også mot elektro-statiskstøy)

     

    I praksis skal man derfor være litt klar over hva man gjør før man velger en "dyr" skjermet og tvunnet kabel isteden for en som bare er tvunnet.

     

    Jeg spurte en telematikk-fyr på jobben før jeg gjorde installasjonen hjemme. Han sa at uskjermet Cat5e holdt i lange baner til alt som skulle installeres i en privatbolig. Fyren på Elfa som solgte meg 100 meter kabel sa akkurat det samme. På Elfa i Oslo hadde de lagt uskjermet Cat5e parallelt med hur mange som helst sterkstrømledninger. Null problem.

  9. Jeg har svært vanskelig for å se oppsidden med hardware RAID om man skal kjøre Linux. SW-Raid funker utmerket, er dønn stabilt og tar itteno ressurser på en moderne PC. Det er også mye enkeler å flytte hele arrayet til en annen disk om/når hardware-raid-kortet skulle streike. Kanskje man kan få noen få MB/sek ekstra på andre måter, men jeg ser ikke helt den praktiske konsekvensen av det.

     

    Min løsning var billig hovedkort med mange SATA-porter (8 stk). Speilig på systemdiskene (2x250 GB) og Raid-5 på lagringsarrayet (5x500 GB disker). Stabilt som et fjell og 0 problemer.

  10. Jeg har sikkert 30 meter strekk med uskjermet Cat 5e hjemme. Ligger i all hovedsak parallelt med alt fra 2 til 7 230V-ledere inne i trang kanal.Masse svinger, trekt gjennom vegger, tatt ut i forbindelse med oppussing. Satte seg fast en gang inne i veggen og måtte trekkes ut med knipetang, isolasjonen delvis revet av på ett sted. Tidligere festet med TCer. Blitt lagt om i forbindelse med oppussing.

     

    Resulatat: Ytelse på ca 95MBit testet med iperf - dvs at jeg har full ytelse siden ene punktet på LANet mitt kun yter 100MBit. jeg regner med kabelen takler mye større hastighet men det finner jeg ikke ut før jeg får gigabit-switch på begge sider. Til hjemmebruk funker stort sett alt, og uansett vil LAN-kabelen aldri være den begrensede faktoren for internett-ytelsen din.

     

    Kjør på.

  11. Jeg bygde meg filserver for et drøyt år side, kjøpte et Coolermaster Stacker (=mye plass og latterlig romslig å montere i). Jeg kjører Ubuntu med software-RAID5 og Samba for deling av filer. Lett å sette opp, i alle fall om man har vært litt borte i Linux tidligere. Fordelen med Ubuntu er at det finnes et lass med guider på nettet om man står fast. Det meste er støttet out-of-the-box selv om jeg aldri fikk trådløst via USB til å funke (har kablet nett nå, så er forsåvidt ikke et tema lengre).

     

    Ang dikser: Jeg kjøpte 5x500GB og har da 2TB siden jeg mister en disk i Raid-5. Jeg angrer litt på det nå, så fort som prisen pr GB faller og så raskt som tilgjengelig størrelse på harddisker vokser, så hadde det nok vært mer kostnadseffektivt å kjøpe 2 og 2 disker når jeg trenger mer, og så speile de i for redundans. Med mindre man driver svært tungt med filmnedlasting eller ripping av store DVD- og musikksamlinger til disk, så tar det FRYKTELIG lang tid å fylle opp 500 GB med data.

     

    Det knappe godet er SATA-porter på rimeligere hovedkort. Jeg fant et fra Gigabyte som var billig og hadde 8 SATA-porter. Det hadde ikke onboard VGA, men jeg hadde et low-end PCI-E-kort liggende, så det var ikke noe problem for mitt vedkommende.

  12. Jeg er ikke noen stjernefotograf akkurat, men jeg gikk til innkjøp av en 40D dagen før jeg skulle til Galapagos. Jeg måtte forholde meg til hva de hadde inne på FotoVideo, og selgeren anbefalte meg det kameraet. Jeg hadde helt sikkert tatt like gode eller dårlige bilder med et enklere kamerea, det er uansett primært fotografen det kommer an på. MEN det er to ting jeg er glad jeg betalte de ekstra kronene kontra en av de mindre modellene for:

     

    - Ergonomi. De mindre kameraene ble for puslete for mine hender, hadde dog muligens blitt ok med batterigrep

    - Seriebildehastigheten. Jeg tar ganske mye bilder når jeg er på skiturer med venner. 40D tar 6.5 bilder i sekundet, og det har ganske mye å si når man skal ha "actionshots". Det var også en essensiell funksjon for å få brukbare bilder av fugler som stupte ned i havet for å fiske. Dette var ikke et element i min opprinnelige vurdering av kamera, men jeg er veldig, veldig glad for at jeg kjøpte noe som tar mer enn 3 bilder i sekundet.

  13. Ja, man kan gjøre ganske mye manuelt i Ligtroom. Om jeg ikke husker helt feil, så skrev Kelby at han gjorde 95% av etterarbeidet i Ligtroom. Photosop åpnes når det trengs, og det er muligens ikke så veldig ofte.

     

    Elements er på ingen måte ribbet for funksjoner. Om du googler litt, så finner du sikkert greie oversikter over hva som er forksjellene. Executive summary ser dog ut til å være at Photoshop er noe man trenger om man lever av bilder, ellers holder Elements. Det finnes sikkert unntak og totalt overkill er jo vanlig i programvare. Man trenger ikke akkurat Excel for å sette opp husholdningsbudsjett eller beregne kostandene på boliglånet heller;)

  14. Lightroom burde være et ok sted å starte - jeg synest det er et gentialt program for bildeorganisering, og man kan gjøre betydelige deler av etterarbeidet der. Synest også brukervennligheten er bra, og har stort sett lært meg å bruke det på en fornuftig måte gjemmom en bok av Scott Kelby.

     

    Nå er jeg ingen ekspert, men jeg er ganske sikker på at Photshop fullversjon er overkill for 99% av hobbyfotografer, og særlig om man tar prisen i betrakning. Jeg har tenkt å kjøpe meg elements og om jeg finner ut at jeg etterbehandler mye, så blir det muligens Photoshop en gang i tiden.

     

    En annen sak er at det neppe er mange privatpersoner som faktisk har betalt for Photoshop, da blir jo prisdiskusjonen en annen.

     

    Lightroom fås vel for litt over 2000 kroner og Elements for under tusenlappen. Sammenlignet med investeringer i fotoutstyr og hvor mange bilder det etter hvert blir, så synest jeg det er en beksjeden pris å betale for noe som funker bra.

  15. Frakten er 125 kroner uansett, og man får gjerne en del pakker på en større bestilling.

     

    Jeg har hatt to reutrsaker på varer kjøpt gjennom Amentio - et hovedkort der kjøleren på et HK var fallt av og en forsendelse der 3 av 5 (!) disker var defekte. Høysy sannsnylig transportskade/produksjonsfeil og åpenbart ikke Amentios feil noe av tilfellene, men de håndterte retursaken effektivt synest jeg.

  16. Om du ikke har det allerede, så bør du legge en del penger i en god skjerm, særlig om det primære arbeidsområdet er grafisk arbeid. Det finnes en del gode kandidater, men "The ususal suspects" er Eizo, Dell og NEC. Skjermer med gode paneler får man fra ca 5000 og oppover, du trenger også en kalibrator, jeg kjøpe en Spyder 3 Pro fra Junaiten for ca en tusenlapp. Det er ganske stor før/etter - forskjell selv på gode skjermer.

     

    Jeg har en Eizo S2431 jeg betalte i underkant av 6000 for. Verdt hvert eneste øre i min verden i alle fall. Det er en fryd å bla gjennom fotoalbummet på denne skjermen, og den høye oppløsningen gir god plass til stort bilde og verktøyene på sidene.

×
×
  • Opprett ny...