Gå til innhold

snowcap

Medlemmer
  • Innlegg

    12
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av snowcap

  1. Enig. Kjøp aldri filtre av "slim"-typen og lignende uten filtergjenger. Kjøpte selv et sånt en gang i tiden, og det var noe herk å bruke fordi objektivdekselet ikke kunne festes. Dessuten skal du ha ekstreme vidvinkler før filtrene gir deg problemer med vignettering, og Nikon 18-200mm er ikke i nærheten av å være så vidt. Det er jo DX-format, så 27mm er i praksis den største vidvinkelen. Ingen problemer å bruke filtre med gjenger her. Selv ville jeg faktisk foretrekke litt vignettering fremfor å bruke filtre uten gjenger.

     

    EDIT: Forøvrig anbefaler jeg B+W filtre, da fortrinnsvis MRC-versjonene (multicoated). Disse filtrene har så god kvalitet at de ikke forringer skarpheten i objektivene, noe som er et reelt problem med billigfiltre. Anbefaler også at du skaffer deg en polarizer, et filter som har mye større reell bruksverdi enn et rent beskyttelsesfilter av UV-typen. B&H Photo Video i New York har forøvrig svært gode priser på B+W sammenlignet med norske webshoper.

  2. Ordet Macro (som egentlig kommer fra analogtiden) betyr i bunn og grunn bare at motivet gjengis i korrekt størrelse på negativet. Er et insekt 2cm langt i virkeligheten, skal det også være 2cm på negativet. Dette er ekte macro, også kalt 1:1 macro (størrelseforholdet mellom virkeligheten og opptaksformatet er 1:1). Olympus produserer i dag to macroobjektiver, 35mm f3.5 som du nevnte, og 50mm f2.0. Sistnevnte er dog ikke et 1:1 macroobjektiv, men kun 1:2 (motivet blir bare 50% av original størrelse på opptaksformatet). Fordelen med 50mm'eren er imidlertid at det har mye bedre lysstyrke, og at det tilsvarer 100mm i 35mm-format slik at du ikke trenger å gå like nærme motivet. Selv foretrekker jeg at macroobjektiver har lang brennvidde nettopp av denne årsak. Det er ikke alltid praktisk å gå helt innpå motivet. Men 35mm'eren (som blir 70mm i 35mm-format) vil altså gi deg størst forstørrelser, dersom du kan komme nær nok.

×
×
  • Opprett ny...