Gå til innhold

Socraton

Medlemmer
  • Innlegg

    41
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Socraton

  1. "Det er ingen tvil om at vi trenger hovedveier med stor hastighet og kapasitet. "

    Tvert imot, det er god grunn til å stille spørsmål med store veier med høy fart og kapasitet. Vi har ingen store byer og har ikke hastverk. Disse ekstremutbyggingene er sløsing av både offentlige midler, natur og klimautslipp, og forsinker det grønne skiftet. De store veiene kaster bort penger og ressurser vi kunne brukt til noe fornuftig.

    Store veier blir primært brukt av personbiler, selv om planleggerne dytter lastebilene foran seg og sier at det går i pluss "samfunnsøkonomisk". Bare vrøvl. Lastebiler trenger sikre og trygge veier, ikke høy fart og " kapasitet". Nødvendige varer og reisende kommer frem uansett.

    Det er et tankekors at veiene skal dimensjoneres etter trafikken samtidig som vi vet at trafikken dimensjoneres etter veiene. Det bør snart ringe en bjelle for de som vedtar disse prosjektene.

    • Liker 3
  2. Du har rett i at gass som spisslast (når alt annet feiler) er viktig i en overgangsfase noen år fremover i EU. Noen presisjoner er likevel viktige her.

    Naturgass blir ikke primært brukt som spisslast i EU. Den blir brukt til oppvarming av boliger. Mens det i Norge er relativt sjeldent med gassfyring, er gasskomfyr og brenning av gass til oppvarming av bygg helt vanlig i EU. Husholdninger står for størstedelen av gassforbruket i EU, på hele 30-40% av bruken. Det er i tillegg til det industrien bruker.

    Det er dette som er viktig at elektrifiseres. Det er ingen som slår av gasskomfyren og bruker induksjon når det er sol, og ingen som slår av fellesvarmeanlegget når det blåser. Argumentet med sol og vind gir ikke mening å bruke på naturgass som helhet, når det bare utgjør en liten andel av forbruket; den som går på gass til elektrisitetsproduksjon når det ikke blåser eller er sol.

    Gass som spisslast er så viktig for strømnettet at det vil "lønne seg" uansett reguleringer og pris på co2. Med høy pris på naturgass, vil derimot politikere, næringsliv og folk flest få insitament til å finne alternativer til gass og få fart på elektrifiseringen. Både vannkraft, strømsparing, strømutveksling, batterier og annen mer alternativ kraftproduksjon og oppfinnelser kan som helhet gjøre gass som spisslast mindre viktig fremover. Men det må lønne seg, ingen jobber på dugnad. Derfor argumenterer mange for at naturgass må prises opp.

    • Liker 3
    • Innsiktsfullt 1
  3. Dette er for sløvt. Det går fint an å ta visakort som på bensinstasjoner, om de var opptatt av brukervennlighet og sikkerhet. Her kommer de bare med billige argumenter for å tvinge kunden inn i sitt system. Skuffet av elbilforeningen her, de bør være tydelige på at brikker og egne apper ikke er godt nok. Jeg har i dag 10 apper tilknyttet bilen på mobilen, 5 av dem ladeapper. Og 3 brikker.

    • Liker 5
  4. Håper noen snart satser på å lage en god 5G dumtelefon; Altså en god telefon uten apper og smart-funksjoner. Det må jo helt klart ha et marked, spesielt blant unge hipster-luditter.

    De som tilbys i dag er i hovedsak enten beregnet på eldre, eller tydelige billige og dårlige budsjett-modeller. En Samsung Retro edition eller Apple iDumb hadde gjort seg. Gjerne med forskjellige oppsett:

    * dumme telefoner med/uten kamera

    * bittesmå dumme telefoner, kun ringefunksjon eller kun meldinger.

    * større halvdumme med kamera og et knippe apper, som spotify eller podcast-app, kanskje også kart (til reiser) og kontaktliste-sync.

    * barnevennlige som tåler litt og har begrensede funksjoner

    • Liker 2
  5. Rart hvordan touch-skjermer alltid blir reklamert for som et gode. Er det noe folk flest er enig i?

    Jeg synes det er noe herk, spesielt når jeg er aktiv. Merker bare hvor mye styr det er å trykke på klokka, mobilen eller headsettet med disse touch-løsningene. Hvem har vel ikke styrt mye med å slå av komfyren?

    Skjønner at det er den veien produsentene vil, det gir sikkert billigere komponenter. Men det er likevel noe herk. Jeg har gått tilbake til klokke med knapper, uendelig mye bedre.

    • Liker 3
    • Hjerte 1
  6. Det kommer ikke andre store industrier før oljen er borte. Hvorfor? Fordi vi har ingen igjen til å jobbe med noe annet. Arbeidsledigheten er ekstremt lav, spesielt blandt kloke hoder. Hvem skal jobbe i en andre næringer, og hvordan skal vi finne andre næringer når vi allerede har jobb? Hva er intensivet?

    Så lenge vi har oljen, vil alle nye jobber konkurrere mot den. Nedleggelse og stopp, helt eller delvis, et nødvendig onde om vi ønsker andre bein å stå på.

    • Liker 2
×
×
  • Opprett ny...