Gå til innhold

KreAture

Medlemmer
  • Innlegg

    62
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av KreAture

  1. Det viktigste er at HD'ene i kassa ikke er for varme. De reduserer man levetiden på drastisk.

     

    Prosessoren hans er laget for den temperaturen og dens levetid blir ikke nedsatt. Les spesifikasjonene til en prosessor før du uttaler deg.

     

    P4 2.4 klarer fint 60 grader. Standard kjøleløsning for denne sier at man kan øke turtallet på vifta hvis tempen overstiger 72 grader.

    P4 2.4's maks er anbefalt å ligge under nettop 72 grader, mens dens interne beskyttelse avbryter hvis den når 135!!!

     

    Så lenge HD'ene ligger på under 50 grader (helst under 45) og prosessoren ligger under 72 skjer det ikkenoe og maskinen vil være dønn stabil.

     

    (Overklokkere trenger med kjøling ja, men de kan bare ha det så godt for de risikerer mye heller korrupsjon ad hard-disk pga IDE/PCI systemet...)

  2. nei nei nei, jeg mener ikke det ikke er høyt i forhold til oppsettet. det er ikke for høyt mener jeg. Det er ingen fare, og ingen grunn til å ofre det en tanke, hvis han ikke overklokker.

     

    Men, han har sikkert viftene sine satt skikkelig feil, og masse kabler som bremser luftstrømmen.

    Jeg har en P4 2.4 GHz med bare 1 vifte i hele kabinettet og oppnår 60 grader på full load. Nå er min kjølt med en kjøler som benytter termorør da... 30-45 på lav belastning.

  3. Selvsagt har jeg det.

    Poenget er at de er nesten farlige for CPU da den kan faktisk bli skadet av for kraftig kjøling. Det værste er kondens. Jeg har ikke tenkt å kapsle inn CPU i skumm for så å dekke den med varmeelementer og så pakke det inn igjenn.

     

    Jeg er kun ute etter stille kjøling med passe kjøleevne.

    Eltså tenkte jeg å sette på en analog regulering slik at temperaturen på kjøleblokka var nesten konstant uansett belastning, men ikke mer enn 3-4 grader under rommstemperatur.

  4. Vel, poenget er at vi snakker kun om CPU kjøling, og istedenfor ev vifte kan man bruke en kompressor i ett annet rom.

     

    Ved hurtig komprimering vil luften bli svært varm. Noe av dette forsvinner i kompressoren, men ved å føre luften gjennom en slags radiator ute ved kompressoren kan lufta bli noen grader over rom-temp.

     

    Så føres den inn i PC'en og slippes "fri" i en kjøleblokk på CPU'en. denne har en regulerbar dyse slik at man kan stille luftstrømmen.

     

    Lekte med en kompressor hvor lufta gikk gjennom noen kobber-rør i veggen før det nådde uttaket. Da hadde lufta 110 psi og ca "vegg-temp".

    Vi klarte å få vann til å fryse på en kobber-plate med den luftstrømmen!

    Nesten helt lydløst!

     

    Man trenger ikke så enorm gjennomstrømmning.

  5. Hah! Tror du det er samme prinsippet???

     

    En slik varmepumpe bygget (eller skal vi si bare revet ut av?) ett kjøleskao eller fryser er en såkalt phase-change kjøler. den bruker det faktum at ett stoff kan ta til seg energi i for å gå over gassform og gi den fra seg igjen når tvunget tilbake i veskeform.

    Tvangen skjer med en kompressor, ekspansjon til gass skjer (inn) i det kalde røret.

     

    Forskjellen er hvor langt man flytter varmen, og med vilken bruk av effekt. Peltier elementer er langt mindre effektive og kan bare flytte varmen noen millimeter, og skaper en barriære mellom varmt og kaldt.

    En kompressordrevet kjøler kan flytte varmen nesten ubegrenset langt.

     

    Hva tror du Vapochill bruker ?

  6. Som alle med erfaring med trykkluft vet kan luft som slipper ut av trykk ta til seg mye varme under ekspansjon...

     

    Er det noen her som har laget en kjøler som baserer seg på denne effekten? Det blir vel nesten som en vapochill men med luft istedenfor en freonlignende veske i sirkulasjon.

    Med luft trenger en ikke sirkulere heller... En trenger da bare en kompressor med flere uttak og en smart regulator som styres av temperaturen på det som skal kjøles. Denne setter man inni kjøleblokka.

     

    Dette burde jo bli kjempemorsomt! Og så krever det bare en slange til hver enhet!

    En kan jo plassere kompressoren i ett annet rom også...

     

     

    Har noen en kompressor jeg kan låne for å teste med ? Har ikke lyst til å kjøpe en riktig enda. Vil teste litt først.

  7. Som sagt, been there, done that.

     

    Så lenge temperaturen på systemet *ikke* kan komme under rom-temp kan det ikke kondensere. Man må under en viss grense (dew point) for å få kondens og dette avhenger sterkt av luftfuktigheten. Men man må minst 3-4 grader under.

     

    Bruker man en peltier er saken en helt annen!

    Da er det nesten umulig å ikke få kondens. Såfremt peltieren er kraftig nok til å ta av hele CPU effekten og kjøleren kan ta av CPU + peltier effekten. Ellers kan man begynne å se etter ny PC med en gang... Den vil dø snart :-)

  8. Mange skjermer har en felles kilde til støy. Spoler med løs wiring. En velplassert dråpe lakk kan i mange tilfeller løse slike problemer.

     

    Vær obs: noen lakk-typer kan løse opp lakken som allerede er på vindingene og forårsake kortsluttning. Dette er noe du IKKE ønsker.

     

    Jeg har ingen oversikt over hvilken lakk du kunne brukt. Nå er vi vel egentlig over i "void-your-warranty" forumet...

  9. Problemet med Eheim er størrelsen på pumpene. De er svære!!!

     

    Jeg bruker en MaxiJet i min server. det eneste jeg kan utsette på den er at den ikke har så gode fester og har ett hus som kan vinkles slik man vil ha det. Dermed har den en pakning jeg er litt redd for...

     

    Den har derimot bra med trykk og koster mindre enn Eheim.

     

    Jeg tror jeg ville gått for en AquaBee eller noe med fastskrudd inntak. Det viktigste , nest etter støy er hvordan slangen kan festes.

     

    Jeg bruker ikke noe reservoar men har utviklet en liten luftfelle som fungerer kjempefint som påfyllingskammer. Tra meg 5 sekunder å fylle ett tomt system med denne installert. Så sørger systemet selv for å bli luftfritt :smile:

  10. Høre lave/høye lyder... Hmm, nei ikke teoretisk.

     

    Det man ofte kan er å føle dem.

    Frekvenser på 25-50 kHz kan lett gi hodepine eller gjøre folk irritable.

     

    Typisk eksempel er gamle TV'er. De hviner av gårde utenfor normalt (for mennesker) frekvens-område.

    Har selv sett hunder som forlater rommet når den gamle TV'en skrus på.

     

    Som nevnt tidligere i threaden er det største problemet med lyd at den oppfattes svert individuellt. Noen kan ikke furdra viftestøy mens andre liker ikke HD-surr. Jeg for min del liker ingen av dem. Samtidig hater jeg den lave brummingen som kan komme fra vannpumper. Resultatet er ny jakt etter stillere vannpumpe.

     

    Noen her som har hatt problemer med magnetisk støy fra pumpen sin? Min forstyrrer skjermen min litt, fra ca 30cm avstand. (Den står på siden av skjermen min, plassert i serveren.)

  11. 0db er vel egentlig det punktet da vi ikke lenger kan høre ville jeg vel si...

    Du kan komme opp mot 0db og ha lyd, men når du "treffer" 0db da er det stille. (punktum)

     

    Flisespikkeri uansett...

    Jeg synes mine maskiner bråker jår jeg sitter alene om natten og jobber med dem, men så trekker jeg pusten og overdøver maskinene. Da innser jeg at å få en maskin "ikke hørbar" i ett svert stille rom betyr at den må være på 0db. Da kan man droppe allt som har med vifter å kjøre, ellers går det ikke.

    (Begge mine maskiner har jeg brukt masse penger og tid på å gjøre stille, og de er stille.)

  12. Den jobber vel bare med redusert effekt...

     

    I tillegg er mange av pumpene slik konstruert at det er en liten slark mellom skovlene og spindelen. Det er dette som ofte skaper skranglelyd. Å bruke en gummistrikk er en skummel løsning siden den eldes og smuldrer. Man kan i steden se om man skal legge inn litt silikon i skjøten.

     

    Men, uansett.

    Det skal være liten motstand i ett kjølesystem for å få pumpen stille. Det enkleste og sikreste er å legge allt i en seriesløyfe men da kan man ikke bruke en gfx cooler med kjempe-motstand.

     

    Jeg hadde mest problemer med luft som samlet seg og nermest ble generert i systemet side jeg ikke hadde noe reservoar i det hele tatt.

    Dette løste jeg elegant ved å sette inn en smal, elegant luft-felle. Jeg jobber med en artikkel for hjemmesiden min hvor jeg beskriver hvordan man lager en slik en... Den funker også som påfyllings-punkt når systemet skal startes. Det tar bare 10 sekunder å fylle systemet, og så sørger det selv for at det fjerner eventuelle bobler.

  13. Nei. Det du så på var en graverings-penn.

    Den har ikke kraft til å skjære eller borre noe som helst, bare risse inn navn og ting på siden av dem...

     

    Ett bra alternativ til Dremel er Ferm. Disse koster max 400 kroner og du får med masse utstyr.

    Jeg har en som er merket 120w, og den er jeg svert fornøyd med.

  14. ATX power jobber gjerne i 20-90 KHz omerådet avhengig av modell og effekt.

     

    Dette er ett mellom-effekt power og jobber faktisk på 55 KHz.

     

    55 KHz er ikke nok til å skape slik støy dere snakker om. I tillegg er hele boksen skjermet.

     

    Eneste som kan bli ett problem er om trafoen blir for varm. Andre som har vannkjølt atx-power har bygget en kjøleblokk som satt tett om trafoen for å trekke varme fra denne. Problemet her var att etter bare noen uker røk hele driten pga kortslutning etter gnissninger ver trafoen.

     

    Jeg holder meg derfor langt unna trafoen og lar normal konveksjon med luft ta seg av kjølingen dens.

     

    Jeg stoler rimelig bra på denne mod'en men intil den har gått i noen år er jeg ikke helt trygg.

     

    Dessuten: Power lager ikke lite effekt!

    Normale power har en virkningsgrad på 70-85%. Ett power på 300w med full belastning (280W) ville da avgi ca 70w.

    Jeg har ett SilentPC power laget for å jobbe ved høyere temps for å være mer stille. Luften som kommer ut av dette poweret ved normal drift av PC'en er på 35-40 grader. Inni kassa er temperaturen bare 25 grader så den tilfører mye energi til luften.

    Ikke bare noen få watt.

  15. Jeg tenkte lenge og planla dette i flere måneder...

     

    Har tenkt på allt dere sier før jeg begynnte.

    -> Nei de jobber ikke med "så" høye frekvenser.

     

    Jeg har testet poweret før og etter og det er som før. Eneste ting som er annerledes er variasjon etter lang tids høy belastning. Denne er redusert betydelig siden regulatorene ikke blir varme.

    Egentlig er de for kalde! De har en arbeidstemperatur på 40-50 grader står det i spec's en for tre av dem. Ved lavere temperaturer jobber de litt mer effektivt står det også, så det går bra.

     

    Det viktigste for meg var å sørge for god kontakt for alle ledningene. De skal tross allt lede ganske mye strøm. Dermed gikk jeg allt for langt der, og de kunne vært halve diametern av hva jeg brukte.

     

    Poweret går enda og serveren det sitter i har ikke hatt en eneste dags nedetid.

  16. Hmm, du har ett poeng der Targoth.

    Jeg skal se på det.

     

    (Blir vel nesten ett nytt pattern men, siden det er modulbasert kan jeg få den til å gjenbruke koden...)

     

    Forresten: Det er klart jeg vil måtte hoppe langt kingkong, når målet er å fylle chip'en med så mange patterns som mulig. Spiller ingen rolle om man kan skrive det på 100 linjer, jeg skal bruke alle 1024 uansett og da må jeg håndtere denne pagingen uansett.

  17. Enig.

     

    Det blir fort dyrt når man vil bruke komponenter man ikke har for hånden.

     

    I masseproduksjon kunne designet mitt vært produsert for ca 50 kr kortet. Problemet er at da måtte man lage 5000 eller flere kort. Hadde det vært ett marked for dette hadde jeg gjort det.

     

    Dette er uansett bare for gøy. Akkurat som Peltier-regulatoren jeg designet tidligere. (Regulerte en peltiers kald-side til å matche med romtemperaturen +/- 0.5 grader uansett effekt på objektet den skulle kjøle. Innenfor arbeidsomerådet til peltieren selvsagt... Eliminerte kondensproblemet og lot kjølesystemet jobbe mer effektivt.)

  18. Du har visst ikke fulgt serlig mye med du.

     

    Det er ikke ett løpelys. Hele poenget var at ett løpelys er kjedelig. Jeg laget ett som har 12 mønstre og en egen modus hvor det analyserer disk-blinkingen og viser en prosent-bar over aktiviteten.

    I tillegg er koden skrevet modulær slik at den lett utvides med nye mønstre.

     

    En ting til som gjør koden større er at chip'en har side-addressering av programminnet. Dette gjør lange hopp vanskeligere da de må klargjøres før man hopper, ellers hopper man til feil sted. Dette uvider automatisk alle 1-kommando hopp til 3-4 linjer minimum.

     

    Den har også en knapp for å bytte mønster.

    http://www.unixcore.com/~kreature/buy_one!.htm har jeg lagt opp animasjoner av alle mønstrene foreløpig.

     

    [ Denne Melding var redigert av: KreAture på 2002-05-16 00:56 ]

×
×
  • Opprett ny...