Gå til innhold

<< Alex >>

Medlemmer
  • Innlegg

    304
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av << Alex >>

  1. Saltkorn skrev (På 6.2.2023 den 12.26):

    er det flere kontakter?

    Jording som er nevnt, har du noen kabler liggende så fest de til metall - metall. vær sikker på at det er jord helt til batteriet. Min forige bil(ikke BMW) hadde chassis jordingspunkter som var eiret.

    Skal prøve på det👍

  2. Hei, jeg har fått forberedelse før eksamen. Er det noen som kunne hjelpe til å løse noe av dette? Klarte første oppgave selv, klarte også noen i oppgave 2 og 3, men usikker på resten. 

    Vennligst hjelp å løse dette.🙂

     

    Oppgave 2
    Generatoren leverer effekt til et 132 kV nett, men i stedet for å hente stasjonsforsyning fra denne (som 3-viklingstransformator) installeres det en ny transformator på 22000/415V type OTT 41078 fra Møre Trafo. Denne transformatoren skal dekke forbruket på kraftstasjonen og levere nødvendig magnetiseringsstrøm til generatoren via en likeretter.


    a) Drøft fordeler og ulemper ved å benytte samme tilførsel til generatorenseneratorens magnetisering og øvrig forbruk på kraftstasjonen.
    b) Transformatoren er merket med Dyn11, han betyr dette?
    c) Det oppstår en 3-fase kortslutning på transformatorens sekundærklemmer, hvor stor blir den stasjonære kortslutningsstrømmen når tilført spenning til transformatoren er konstant på 22kV?
    d) Hva må umiddelbart gjøres med generatoren dersom det blir kortslutning dersom det oppstår en 3-fase kortslutning på transformatorens sekundærklemmer?
    e) Ved et belastningstilfelle er effektfaktoren lik 0,82 og belastningen er 200 kVA. Beregn transformatorens sekundærspenning ved denne belastningen.


    Oppgave 3
    I kraftstasjonen er det bl.a. en pumpe som drives av en 3-fase asynkron kortslutningsmotor som har følgende merkedata og momentkarakteristikk:
    Ytelse (PN): 1,5 kW Spenning: 230/400V
    Frekvens: 50 Hz Turtall n2: 1420 o/min
    Virkningsgrad: 79% Effektfaktor: 0,81
    Startstrøm: 7,3 ganger IN


    a) Hva er sakking og hvorfor er det viktig for motorens virkemåte? Hvor mange poler har denne motoren?
    b) Beregn startstrømmen når motoren er ubelastet og den er tilkoblet et TN-nett.
    c) Motoren belastes med merkemoment. Fra motoren startes til motoren når merketurtallet tar det 8 sekunder. Hvor stor blir startstrømmen nå?
    d) Beskriv grundig (gjerne med skisser), med egne ord, hvordan en mykstarter fungerer, og hva som er forskjellen i forhold til en frekvensomformer. Forklar utfyllende om hvorfor det kan være nødvendig å ha egne starthjelpemidler for asynkronmotorer.
    e) Motorer klassifiseres bl.a. etter bruk og plassering. Hvorfor må en heismotor gjerne være noe annerledes dimensjonert i forhold til f.eks. en ventilasjonsmotor?
    f) Dersom motoren tilkoples vie en frekvensomformer, hva blir motorens maksimale avgitte moment ved: 1000 o/min og ved 1420 o/min? Begrunn svaret!

  3. Hei, noen som har anelse hva som kan bli feil?

    Pæra i baklykter begynte å blinke rart (slags ukontakt) byttet ut og halvparten av lyset på bilen forsvunnet.  

    På venstre side virker kun parkerings lys og fjernlys, baklyser virker delvis.

    Høyre side virker alt utenom fjernlys.

    Sjekket pærene, sikringene i tre plasser på bilen - lt ok.

    Har også kjøpt og byttet ut LCM (light controller module) - har ikke forandrer noe. 

    Senere jeg så at på venstre baklykter (som blinket/gnistret i begynnelsen) kontakten er brent opp pga varmgang? Se bildet. 

    Fikk byttet ut begge kontaktene og hele innmaten til baklykten som jeg hentet fra bilopphuggeriet. Fortsatt halvparten av lysene virker ikke. 

    Vennligst hjelp..

    20230203_164031.jpg

    20230203_164020.jpg

  4. Det ble nylig utført vegarbeid foran alle våre viduene her på Lakkegate. Vår leilighet ligger i 1.etasje og det ble montert et trafikklys i midten av vår hoved vinduet mot kjøkken/stue som vi bruker hver dag, og den er den montert under et halvt meter fra selve bygget og bare et halvt fra vindu, noe som begrenser betraktelig bruk av dette vinduet, fordi nå er det umulig å åpne den. Samt så får vi nå på kvelden blinkende grønt, rødt og gult lys når det er mørkt ute. 
    Vi ble informert og vi har lest prospektet om vegarbeid, men i papirene det stod ingenting om at det skal monteres ett trafikklys i midten av vinduet og skal begrense adkomsten til den.
    Samt så kan denne trafikklyset være i hinder for eventuell rømningsvei i tilfelle brann.
     
    Noen med juridisk utdannelse kunne hjelpe litt? Hva er evt minste avstand fra bygg eller vindu for et trafikklys skal være? Og hvilke rettigheter har jeg?

    20211209_124352.jpg

    20211209_124721.jpg

    20211209_101642.jpg

    20211209_131058.jpg

    20211209_124443.jpg

    20211209_124425.jpg

    • Hjerte 1
  5. Hei! Jeg har en Kawasaki VN 800 96mod i 4 år nå. Her er problemet: motor blir overnormalt varm.. Ting som ble gjort: sjekket om termostat åpner seg ved 55°, vasket radiator innvendig, byttet kjølevæske. Fortsatt det samme. Viften slår seg på etter 25min kjøring, selv om det er kald ute.. Noen som kan hjelpe? 

  6. Professor Balthazar skrev (20 timer siden):

    Mmmm, skeptisk til den. Objektivet kom ut i 2005. Har hatt to slike, men aldri likt dem noe særlig. Bildene får liksom litt grønnskjær i seg. Nå har det imidlertid kommet to oppgraderinger etter denne, så mulig den nyeste i ART-serien er bedre. Vær også oppmerksom på at Sigma's DC objektiv tilsvarer Canon's EFs objektiv. Den kan derfor ikke brukes på fullformat speilrefleks fra Canon (dersom du vurderer det senere). Fordelen med DC er imidlertid at objektivene er lettere og rimeligere.

    Ok, hvilken flere objektiver som klare å levere slike bilder som jeg sendte tidligere?

  7. Professor Balthazar skrev (På 7.2.2020 den 10.03):

    Sigma ART 50mm f/1,4 (eller budsjettversjonen Canon EF 50mm f/1,8), samt Canon EF 85mm f/1,8. Alle disse passer på ditt kamera, men dem vil også passe på Canon sine fullformatkamera med speil.

    Dersom du skal ta helfigur portrettbilder inne i et trangt rom, så er det muligens fornuftig å heller velge Sigma ART 35mm f/1,4 (framfor 50mm). Du kan lett teste med KIT-linsa om det passer best med 35 eller 50mm for ditt bruk.

    Et oblektiv alà 28-300mm f/3.5-6.3 er på ingen måter egnet for å ta portrettbilder. Slike objektiv passer bedre for sydenferien hvor man må begrense antall objektiv man kan ta med.

    Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM?

  8. Kilden til at yr viser feil - er basert på min egen mening, siden jeg brukte den før.

    Og hvis du tror på at du lever i et helt korruptfri land, så er du på bærtur

     

     

    Du har en meget god og troverdig kildehenvisning.

     

    Det som påstås uten kilder kan også bli avfeid uten kilder. Jeg har ihvertfall kildehenvisning. hvor er din på at "alt er korrupt" og at yr vanligvis tar feil?

     

    Denne tråden begynner å bli en farse.

  9. For det første så er det yr de fleste ser på for å sjekke været på appen sin eller på nettet, som til vanlig viser alltid feil! Bruker nå andre kilder for å sjekke været jeg.

    Og det andre så kan man ikke stole på de tallene nrk skriver der på nettet. Sa jo allerede at alt er korrupt her

     

     

    Det kan fortelle/gi en pekepin på hvor mange som i det minste skal betale for bruk av NRK, men som også kanskje synes innholdet er godt nok til å betales for for å slippe direkte reklame. Det har i tillegg økt fra tidligere år.

     

     

     

    Visste ikke at "folk som er over 50" var 87% av Norges befolkning.

     

     

    • Liker 1
  10. https://www.adressa.no/nyheter/innenriks/2019/03/28/TV-lisensen-avvikles-fra-nytt%C3%A5r-%E2%80%93-erstattes-av-ny-finansieringsordning-18758215.ece

     

    "Det er selvfølgelig en tung beskjed å få for våre medarbeidere ved lisensavdelingen. Dette er folk som gjennom mange år har gjort en viktig og god jobb for NRK, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen."

     

    Seriøst? Kanskje det er folk som betalte denne forbannet lisensen som har gjort god jobb?

     

    "I Venstres eget partiprogram tas det orde for en finansiering etter finsk modell, der en medieskatt innkreves samtidig som vanlig skatt og er avhengig av inntekten."

     

    Dette er latterlig

    • Liker 2
×
×
  • Opprett ny...