Gå til innhold

Skrot

Medlemmer
  • Innlegg

    21
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Skrot

  1. Det kan vel i og for seg stemme godt at det inngår i HDMI-standarden, men den faller vel ikke rett under der?

    Mtp de skjermene og skjermkortene som har DVI med støtte for HDCP, så er vel dette bare en godkjenning for de forskjellige typer "medier" som skal kunne spille av en HD-DVD e.l?

    HDMI gir vel kanskje automatisk denne støtten, mens via DVI så MÅ du ha HDCP-støtte for å spille av HD-film..?

    7342993[/snapback]

     

    HDCP er teknologien for DRM på HDMI. For å kunne vise beskyttet materiale må i teorien alle leddene fra signalkilde til skjerm støtte HDCP.

     

    Holder Intel på med en ny GPU til G-serien? Intel GMA (X)3000 slo vel ikke helt ann :)

  2. En kjapp en, la oss ikke gjøre dette til en operativsystemdiskusjon (preik om driverstøtte i linux vs. windows osv). Jeg nevnte linux i tidligere poster, og vil gjerne bemerke at sammenligningen gjaldt XGL vs. Aero. Apple sin engine er også noe man kan sammenligne med her, men for all del, sammenlign motorene, ikke operativsystemene.

     

    Noen som har noe å komme med om hardware kravene til apple sin engine?

  3. Gudbedre for noen bedrevitere det finnes.....og stigfjel, takk for opplysende post. det er sikkert et par andre windows tråder du ikke har vært innom som tregner å se lyset. Når krysser man grensen fra allmen opplysning til propaganda? Jeg er neimen ikke sikker. Men jeg vet jeg er lei av å lese om Linux i tråder som handler om et helt annet OS. Er jeg alene??

     

    Det handler ikke om å gi noe "candy colors", eller å lesse på med "teite features". Hadde dere sett litt lengre enn deres egne snevre syn av verden så ville dere innsett at det handler om brukergrensesnitt. Det er en prosess som ALDRI slutter for så lenge det må være et analogt ledd mellom hode vårt og det som skjer på en skjerm så må man jobbe med utvikling.

     

    Hvordan vet du og jeg og alle at dette er sant? Putt en som aldri har rørt en datamaskin forran en og se hvor lang tid han/hun bruker på å skirve noe i word. Eller hvor lang tid det tar før de skjønner at noe kan skrives i et program. Det tok min far over et ÅR å skjønne forskjell på windows og word. For han var det det samme. Det forteller meg at brukergrensesnittet ikke er i NÆRHETEN av å være god nok. Se på en bil...et ratt er et ratt, og det tar et nanosekund før du skjønner hva det gjør. DET er bra brukergrensesnitt.

     

    Vista innfører nye visuelle cues (som tilfeldigvis trenger hardware støtte) som skal hjelpe en bruker å forstå hvordan en maskin funker.

     

    Og her hører jeg allerede Linux, unix, gjengen fortelle at det har linux og er såååå mye bedre en windows og selvforklarende.

     

    Ta skal jeg spørre deg ETT spørsmål. Og jeg utfordrer deg å være ærlig. Da du for førstegang valgte å se på Linux og sette det opp...hvor lang tid brukte du? Var første oppsette det du ble ved, eller måtte du starte på nytt med det du lærte før du kom i mål? Linux er bra, men det er ikke svaret på brukergrensesnitt utfordringen heller.

     

    Diskuter om et OS skal være avhengig av hardware for å kjøre... DET er en diskusjon verdt å ta, men å prate om "hvorfor må man lage dette" eller "mitt OS er bedre" hører ikke hjemme i akkurat denne tråden.

     

    Anngående hva artikkelen om handler, så tror jeg tallene ikke er så dramatiske når du luker vekk firma PCer. Disse oppgraders i bolk, og ikke før et nytt OS har blitt sertifisert i alle bauger og endre. De er vel knapt blitt stabile på XP, så Vista på det holdet er nok både 2 og 3 år unna. I privat markedet tror jeg innføringen vil være ganske smooth.

     

    AKIRA

    5596658[/snapback]

     

    Okay. For det første, artikkelen omhandlet hardwarekravet til windows nye grafiske grensenitt, dersom man kjører med Aero. Grunnen til at Linux ble trukket inn her, for min del, var at deres løsning er mye mer skalerbar (etter MIN mening). Den krever kun pixelshader 1.1, som vil si at også brukere med eldre systemer får nyte av godene, samtidig som brukere med den nyeste hardwaren i byen får gjort det. Dersom du syntes dette høres ut som en teit idé vil jeg spørre deg om du syns det er en god idé å bare tilby disse nye brukervennlige funksjonene bare til folk som har råd til ny hardware?

     

    Angående spørsmålet ditt om linux, skal jeg svare deg ærlig. Personlig prøvde jeg linux for mange år siden. Rundt 6-7 tror jeg. Jeg skal ikke late som at å lære seg linux ikke har vært en smått smertefull prosess opp igjennom åra, og selv klarte jeg ikke å bytte windows med linux før KDE 3. Jeg skal ikke juge deg opp i trynet og fortelle om hvor fantastisk brukervennlig linux er, for jeg vet bedre. Det eneste jeg vil si er at det blir gjort fremgang på området, og usability er noe både gnome og kde tar veldig seriøst for tiden.

     

    Jeg vil helst ikke gjøre dette til en operatvisystemdiskusjon (les: windows vs. linux). Som du sikkert er klar over er hverken XGL eller Aero en del av operativsystemet.

     

    Og ja, jeg skjønner dere blir lei av linux-poster i hver bidige windowstråd.

  4. Da er systemkravene for Xgl og Compiz for Linux langt hyggeligere. Alt du trenger er et et skjermkort som støtter OpenGL og det gjør det fleste skjermkort i dag, også de integrerte.

     

    Når det gjelder ressurskrav så vet jeg at den overnevnte løsningen forventes å gjøre en del ting raskere og vil kreve mindre ressurser. For eksempel tegning av vindu som har vært dekket av andre vindu vil kreve mindre system ressurser ved å benytte seg minne og GPU på skjermkortet.

     

    Når det gjelder Aero så trur jeg også Microsoft regner med en ytelseøkning på noen områder ved å bruke skjermkortet mer. Men det kan også hende at en del effekter krever så mye prosessorkraft at det vil oppleves som treigere enn XP. Uansett blir det helt sikkert muligheten til å velge hvilke effekter som skal være påslått.

    5596650[/snapback]

     

    Sånn jeg ser det bygde de systemet sitt for en av de nyeste versjonene av DirectX, bare for å tvinge folk over på nyere teknologi. Det sier seg selv at man ikke skal trenge DirectX 9.0c støtte i hardware for å akselerere tegning av 2D, eller den minimalistiske rendringen av 3D som vil foregå på en desktop. Det er viktig å huske på at dette faktisk bare dreier seg om akselerert tegning, som vil avlaste CPU og gir mulighet for akselerert compositing av skrivebordet (les: legge på effekter som skygge, gjennomsiktighet, o.l).

     

    Grunnen til at så mange operativsystemer velger å gå over til akselerert grafikk er fordi dette åpner for avlastning av CPU, et penere look, og fordi det ikke er sikker at grafikortprodusentene vil fortsette å integrere en enhet som tar seg av 2D i kortene sine lenger.

     

    Uansett. Hardware støttet DirectX 9.0c for å akselerere 2D? Latterlig.

  5. Hvordan har det seg at Microsoft Vista vil kreve såpass mye hardware for sitt system, mens Linux sin XGL (som etter min mening har mer å by på allerede) kun krever at kortet støtter PixelShader 1.1 eller høyere?

    Det vil si ca GeForce 4 og nyere. Til og med mange integrerte grafikkort har støtte for dette. Skulle nesten tro Microsoft ikke bare vil prakke på oss et nytt OS, men også ny maskinvare? ;)

     

    Demonstrasjon av hva XGL kan gjøre per idag ser du her. Filen tar forresten 50MB.

  6. Vil støtte opp under et tidligere innlegg om at Linux selv har litt av skylden for dårlige drivere. Dersom kjernen hadde hatt åpne api'er som driverne kunne benyttet, så hadde det vært mulig å levere ut closed-source drivere som f.eks. ville kunnet kjøre med alle 2.6.x kjerner. Slik det er nå, så må driverne være kompilert for din spesifikke kjerne.

     

    Tanken bak dette er at drivere skal være open source. Men for firma som nVidia og ATI hvor driverne er en stor del av suksess-faktoren, vil det være utenkelig å gi ut driverne som OpenSource.

     

    Dette gjelder forøvrig ikke bare nVidia og ATI. De fleste som lager hardware er skeptiske til å gi ut driverne sine slik at konkurrenter kan lære av dem. Så hovedårsaken til dette problemet er kjerne-utviklerne for Linux. Men de har sine grunner de også. (Ikke det at jeg nødvendigvis forstår dem eller sympatiserer med dem, men jeg kan ikke annet enn å være imponert over arbeidet de legger ned, og kvaliteten på det de leverer :) )

    5578053[/snapback]

     

    Dette er desverre riktig ja, og jeg håper at et slikt API blir laget. Selv om man må ofre litt av ideologien bak linux ved å gjøre det, siden produsenter sannsynligvis aldri vil gi ut opensource drivere, og ofte ikke specs heller. Desverre er det litt naivt å tro at man kan reverse engineere seg til gode drivere for all hardware som hverken har opensource drivere eller er flinke til å gi ut specs så man kan skrive drivere (cred til intel for akkurat dette). :)

     

    Uansett, tråden er om XGL. Så her er et par bilder fra da jeg testet det:

    Wobbly effekt på konversation

    Wobbly effekt på kmplayer

    "Ekte" skygger på konsole

  7. Heisann. Linux (kjernen) er gratis. Det er det som er linux, og det er det som er operativsystemet, sammen med GNU verktøyene som også er gratis. Alt det andre er vanlige programmer som vanligvis distribueres med en distro (RedHat, Fedora, SuSE, Mandrake, Kubuntu, whatever). Mange av disse er dessuten også gratis. For å komme tilbake til saken, nemlig XGL, har jeg akkurat testet teknologien på min laptop med et Intel i915 skjermkort. Ikke det helt store spillkortet med andre ord. Kan si det funket relativt bra til å være første skikkelige releasen av dette. Jeg testet i hovedsak med vinduskygge og "gele" effekt.

    Jeg prøvde med glxcompmgr, ikke den nye composit manageren compiz, som ifølge Novell skal være bedre.

     

    Her ligger et screenshot av denne effekten mens jeg drar konversation, en IRC klient for KDE fram og tilbake. Ser penere ut i virkeligheten, da man ikke legger spesielt merke til mangelen på AA. Skyggen ser man heller ikke stort til fordi jeg har en mørk bakgrunn. Skulle gjerne lastet opp flere bilder, men NTNU har bestemt seg for å bytte passordet mitt uten å fortelle meg om det :p

  8. Det ser ut til at FPS liker litt lavere i Linux en i Windows (ca 10% i gjennomsnitt)

    5573394[/snapback]

    Men da er det nok fullstendig brukbart, hvis det er cirka 10% lavere enn i Windows.

    5573427[/snapback]

    10% er jo det folk overklokker, litt kjiipt da folk må overklokke for å komme på lik linje med windows. Nei jeg kommer nok aldri til å forlate windows!

    5573713[/snapback]

     

    Sånn blir det når hverken hardwareprodusentene eller spillprodusentene vil prioritere noe annet enn Windows. :)

  9. Det ser ut til at FPS liker litt lavere i Linux en i Windows (ca 10% i gjennomsnitt)

    5573394[/snapback]

    Men da er det nok fullstendig brukbart, hvis det er cirka 10% lavere enn i Windows.

    5573427[/snapback]

     

    Det spørs helt på hvilket skjermkort (noen er bedre støttet enn andre), hvilken driver (nVidia sine er generelt sett bedre enn ATi sine) og hvilket spill (noen har native linuxklient, andre må kjøres via wine/cedega) det er snakk om. Da Quake 3 var nytt erindrer jeg å ha fått høyere FPS i linux enn i windows med et nVidia kort, men dette er jo en stund siden. :)

  10. Ser ut som mange har missforstått dette litt. XGL har *ingen ting* med spill å gjøre, og det vil det aldri ha heller. Om man vil ha bedre 3D ytelse med nVidia og ATi kort får man sende mail til de, da de lager lukkede drivere selv. Selv om jeg vil tro det ikke er stort å utsette på nVidia sine drivere. :)

     

    XGL er ment som en OpenGL-implentasjon for X-serveren. Det vil si at man kan akselerere 2D-tegningen av *skrivebordet*, eller rendre det i 3D, som vist med den roterende kuben på videoen. Dette er forsåvidt det samme som Mac OS X gjør, og som Windows Vista sannsynligvis kommer til å gjøre. Alt i alt får man en raskere og penere desktop når slikt gjøres av GPU istedetfor CPU.

     

    xcompmgr som er nevnt flere steder i denne tråden, har kun mulighet til å manipulere skjermbildet før det blir sendt til skjermen din, og blir ofte brukt til å lage gjennomsiktighet, skygger, o.l på vinduer. Dette er ofte tregt og ustabilt, da det ikke er akselerert (om du ikke er så heldig å ha et støttet nVidia kort).

     

    Sist, men ikke minst er ikke dette i bunn og grunn et Novell-produkt, eller prosjekt. Prosjektet var åpent med koden tilgjengelig før Novell kapret prosjektet og bestemte seg for å utvikle det videre bak lukkede dører. Selv skulle jeg helst sett en åpen utvikling, gjerne ledet av Novell. Kildekoden blir sannsynligvis tilgjengelig i løpet av et par dager, på XDevConf, noe Novell har hintet til tidligere.

     

    Edit: Novell har allerede lagt ut kildekoden.

  11. Dette hørtes jo bra ut! Vurderer denne selv, men kommer bare til å kjøre linux på den, så dette med kortleseren var litt irriterende. Har du noe informasjon om f.eks knappene for av/på wlan og bluetooth fungerer? Og om det er mulig å få hurtigtastene (de over keyboardet) til å fungere?

    5389037[/snapback]

     

    Her var vi igjen. Har nå fått meg en 3004, og installert Kubuntu Dapper på den. Måtte litt knoting til, men har fått både ACPI og lyden til å fungere på den. Eneste funksjonen som mangler nå er kortleseren, og det er et prosjekt på gang for å få til drivere til denne, samt modem og IrDA som jeg ikke har testet enda.

     

    Noen med en 3004 som kan uttale seg om viftenivået forresten? Min vifte er *alltid* på, med unntak fra rett etter BIOS er lastet til GRUB er startet (da starter viften igjen). Dette er smått irriterende. Noen andre med 3004 som kjenner til dette, eller er det bare min maskin? :)

  12. Alt av programvare i Linux kan jo leses fritt av brukeren.

    5377483[/snapback]

    Regner med du mener at kildekoden kan leses fritt? Dette gjelder bare dersom programmet blir gitt ut i en såkalt OSS (Open Source Software)-lisens, som f.eks GPL, BSD, osv. Det er fullt mulig å gi ut programmer der kildekoden ikke er fritt tilgjengelig, også i linux.

     

    Vil ikke dette si at BenQ åpner for at man kan herje temmelig vilt blant alle hemmelighetene bak overføring, SMS osv.?

    5377483[/snapback]

    Hemmelighetene bak overføring, SMS osv? Hva pokker prater du om?

    For overføring av filer brukes det som regel OBEX som ikke akkurat er noen lukket protokoll.

     

    For å sende og motta annen data (f.eks motta sms-arkiv, motta adressebok) og kommandoer (sende SMS) brukes det standard AT-kommandoer, disse finnes i forskjellige varianter fra produsent til produsent, men er som regel dokumenterte og tilgjengelige for allmennheten.

     

    For overføring av f.eks kalender- og utvidet kontaktinformasjon brukes det som regel vCard.

     

    Det eneste BenQ her gjør er å lage en klient tilrettelagt for Siemens-mobiler. Som nevnt tidligere har KMobileTools mye av den samme funksjonaliteten, og støtter allerede en god del telefoner (er disse variantene i AT-syntaxen som må implementeres).

  13. Err.. "Enten får man lyd i WoW, eller i alt annet" :)

     

    Jeg har satt opp dmix (faktisk gjør ubuntu 5.10 det automatisk for meg..), problemet er at enten så bruker ikke wine alsa (og jeg har ingen ide om hvor wine 0.9.x styrer slikt, fant ingenting i ./configure --help), eller så er alsa supporten broken (noe litt søking på google ser ut til å bekrefte).

     

    Jeg skulle ønske det var et så enkelt problem ;)

    5339212[/snapback]

     

    Aha. Hvorfor ikke prøve med cedega? Mener å huske at det funka både og der da jeg fiksa for en kammerat. :)

  14. God jul folkens.

     

    anyway så skulle eg prøve Debian Sarge no i jula (siden det først er då ein har tid til slikt). Og det gjekk jo greit til eg skulle installere nvidia drivere. Då fant eg ut at den kjørte ein 2.4 kjerne (kvifor?) og dermed funka ikkje nvidia driveren. nokon som har noko tips her?

    5339083[/snapback]

    Du må skrive "linux26", hvis du skal installere 2.6-kjerne ved installasjon. Egil.B har løsningen (antar jeg) for å installere 2.6-kernel i etterkant.

    5339150[/snapback]

     

    Jepp, lønner seg å installere med "linux26", men du kan bare smelle inn et kernel image fra apt i etterkant også. "apt-cache search linux-image-2.6" og installer den nyeste linux-image pakken som passer for din PC, samt linux-header pakken som matcher :)

  15. * ALSA virker dårlig/ikke. Enten får man lyd i WoW, eller i alt annet..

     

    Sannsynlgivis fordi du ikke har konfigurert ALSA. Å få lyd fra flere programmer samtidig (prøv mplayer og amarok/xmms/whatever samtidig) blir ofte et problem dersom dette ikke er gjort. Du kan evt. kjøre lyden gjennom artsd dersom du bruker KDE. "artsd cedega fila.exe" eller noe slikt. :)

     

    Legg til noe slikt i /etc/asound.conf:

    pcm.!default {
       type plug
       slave.pcm "dmixer"
    }
    pcm.dsp0 {
       type plug
       slave.pcm "dmixer"
    }
    pcm.dmixer {
       type dmix
       ipc_key 1024
       slave {
           pcm "hw:0,0"
           period_time 0
           buffer_time 0
           period_size 2048 # jm: much smoother than 1024/8192!
           buffer_size 32768
           rate 44100
        }
        bindings {
           0 0
           1 1
        }
    }
    ctl.mixer0 {
       type hw
       card 0
    }
    

×
×
  • Opprett ny...