Gå til innhold

Franken

Medlemmer
  • Innlegg

    193
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Franken

  1. Jeg etablerte i 2010 et AS. 2010 gikk med overskudd. Det ble ikke tatt ut lønn i 2010. Ønsker at overskuddet for 2010 skal overføres til 2011 slik at jeg kan bruke dette til å ta ut lønn i 2011. Har blitt fortalt at jeg like gjerne kan la overskuddet i 2010 bli beskattet i AS'et med 28 % for så å ta av det som er igjen av dette og betale ut som lønn i 2011. (det vil ikke lønne seg å ta noe ut som utbytte fordi overskuddet er relativt beskjedent).

     

    Kan det stemme at sluttsummen jeg får ut av dette blir den samme? Får ikke dette til å stemme...

     

    Kan noen hjelpe meg med utregningene her?

     

    Hei,

     

    Om AS´et gikk i overskudd i 2010, så vil selskapet skatte 28 % av dette overskuddet før det blir overført til annen egenkapital. Om man da sammenligner 2010 mot 2011, lønnsmessig, betyr det egentlig at du har 28 % "mindre" du kan ta ut. Vi kan gjøre ett regneeksempel:

    Overskudd før skatt, 2010: 100.000

    Skatt 2010: 28.000

    Årsresultat 2010: 72.000

     

    Om du da har egenkapital i selskapet, fra før, på 100.000 (aksjekapital/egenkapital). Vi nye egenkapitalen være 172.000,-.

     

    Om du hadde valgt å ta ut lønn 31.12.2010 kunne du ta benyttet midler opp mot 100.000 i lønn, uten å gå i underskudd, mens du 01.01.2011 kun hadde hatt tilsvarende 72.000,- "å rutte med". Iom du ikke har tatt ut lønn i 2010 kan du da like gjerne ta ut de resterende 72.000 som utbytte, i stedet for lønn, da de allerede er beskattet i selskapet. Utbytte for 2010 vil i det eksempelet da blitt 72.000 - 28 % (28 % utbytteskatt), 51.840,-. Det er da 51.840,- "ferdig skattede" penger. Altså penger du kan disponere fritt. Skulle du tatt ut pengene som lønn er det mange andre faktorer som kommer inn i bildet. Personskatt, feriepenger, arbeidsgiveravgift, etc. Dette blir ett helt annet regnestykke.

     

    Håper det ga deg svar på det du lurte på.

    • Liker 1
  2. Iom du sier at OfO kjører selv om Outlook er lukket, så antar jeg at det er snakk om Exchange server i bakkant. I så fall kan du definere enkelt regler som kjører serverside.

     

    Lag følgende regel:

    Trinn 1: "Kontroller meldinger når de mottas"

    Trinn 2: Velg ingenting om svar skal gjelde alle som sender til mailboksen. Svar ja på at regel skal gjelde alle.

    Trinn 3: "Svar ved hjelp av en bestemt mal".

     

    Så redigerer du bare malen og er i drift. :-) Lukk for sikkerhetsskyld Outlook og send til mailboksen for å verifisere.

  3. For å starte butikk er du avhengig av å ha noen som tror på deg. Det gjelder både investor, bank, familie, osv. Dette er absolutt første bud. For at noen, foruten din mor eller kjæreste din, skal ha tro på deg og prosjektet ditt må du bevise at det er verdt å tro på. Det gjøre du gjennom en forretningsplan. Denne må du selv lage og presentere for de som skal investere, om det er banker eller investorer. Uansett hvem som skal investerer så er det kun en ting som er relevant; risiko vs avkastning - hvor mye og når får jeg igjen pengene mine?

     

    Uansett. Det jeg vil frem til er: før du har laget en forretningsplan er det nok tvilsomt at noen i det hele tatt ønsker et møte med deg. Jeg vil absolutt anbefale deg å gjøre dette før du tar kontakt med noen som helst. Tar du kontakt uten en forretningsplan så risikerer du å brenne broen "til neste gang". Du skaper fort det inntrykk at du ikke har tenkt igjennom dette eller ikke engang googlet "how to start a business", he he.

     

    Googler du forretningsplan så finner du massevis av hjelp og tips til hvordan du skal lage den. Når den er klar, og hvert aspekt er nøye gjennomtenkt, er du klar for å tigge etter penger! Om produktet ditt er revolusjonerende så kan Innovasjon Norge vært ett godt alternativ. Oppfyller du kravene Innovasjon Norge stiller så er mottar du gratispenger fra skattebetalerne.

     

    Lykke til!

  4. Hei!

     

    Jeg har akkurat startet en enkeltmannsforetak.

    Det er en ting jeg ikke finner svar på ang. 50 000 grensen.

     

    Er det slik at jeg kan trekke fra innkjøpspris?

     

    F.eks. Jeg kjøper inn varer for 30 000,- Jeg selger de for 60 000,-

    Er jeg da over grensen fordi jeg har solgt for 60 000,- eller er jeg under

    fordi jeg kun har hatt fortjeneste på 30 000,-?

     

    Håper noen vet dette ;)

     

    Grensen er INNTJENT beløp. Altså om du fakturerer/selger for 50.000,- så er grensen nådd.

    Denne grensen omhandler hva du kan omsette/innhente av fortjeneste før du skal betale MVA for det du tjener.

     

    "Innhente av fortjeneste" er kanskje litt misvisende. Omsette, punktum. :-) I det øyeblikk samlet regninger til kunden(e) overstiger 50.000,-, i løpet av ett år, skal du registrere deg. Dvs. du trenger ikke "registrere deg på nytt" i året etter når du når totalt 50.000,- for det året. Merk også at regningen som gjør at du overstiger 50.000,- i sin helhet skal påføres mva, samt alle kommende fakturaer du sender - både i registreringsåret, og de kommende årene.

  5. Vil si at Firmahjelp også er seriøse, og de er vel også den største aktøren i Norge. Har god erfaring med de - har et NUF registrert gjennom de.

     

    Når det er sagt vil jeg absolutt anbefale vanlig norsk aksjeselskap om du har mulighet til det. Mange banker og annet som er skeptisk til selskaper av typen NUF.

     

    Samtidig vil jeg anbefale å bruke en seriøs aktør for registrering, og betale de kronene det koster årlig for at de skal holde kontroll på papirarbeidet i selskapet opprinnelseland (fortrinnsvis england).

  6. Jeg har vært trofast mot E71 i snart 1,5 år (før det aldri hatt en telefon i mer enn 4-6 mndr), og ventet på E72 siden jeg hørte ryktene. Må si jeg er meget fornøyd med E72. Bedre batteri, raskere, skjermen er litt større, 3,5 minijack, bedre e-postleser, osv. Vil egentlig si at alt som irriterte meg med E71 er forbedret på E72. Når det gjelder design var jeg litt skeptisk til disse produktbildene, men må ærlig innrømme at når jeg fikk den i hendene så syns jeg E72 er penere enn E71. Hadde jeg vært deg ville jeg investert i E72. Føler den har blitt mer allsidig "på privaten", men fortsatt er business. Kameraet er mye bedre, fått "blitz", mulig å faktisk høre musikk om ønskelig, og ikke minst bedre prosessor for de som ønsker å proppe den full av applikasjoner. Uansett; så lenge du går for en av de blir du neppe skuffet :-)

  7. @enden: Hvorfor skal du installere klienten på 2008 SBS?

    Fordi den gjerne vil ligge på samme maskin som databasen når man skal gjøre en import. Skal man ha den til å opprette en database automatisk må den også ligge på samme maskin - hvis ikke må man sette opp databasen manuelt. Det var i alle fall sånn med de første 12-versjonene. Vi klaget ganske heftig på det, så kanskje de har klart å endre det.

     

    Hm, jeg har gjort flere oppdateringer fra 11 til 12 for kunder, og aldri hatt problemer med akkurat det. Ingen av de tilfellene har klienten i det hele tatt vært installert på db serveren. Men samtidig skal det jo sies at i to av tre tilfeller har vi måtte sende inn databasen til Mamut fordi oppgraderingen har feilet... He he.

  8. Hei!

     

    Ihht til å kjøre Mamut på 2008 SBS så burde dette absolutt la seg gjøre. Mamut støtter pr dags dato ikke SQL Server 2008 (i hvert fall ikke offisielt), men jeg antar det burde være en smal sak å "nedgradere" fra SQL 2008 til SQL 2005 Express (kom gjerne med innspill om noen er uenig). Du sier lite om dere skal kjøre på terminal løsning eller ha Mamut installert lokalt? I ett så lite nettverk ser jeg ingen grunn til at dere kan kjøre applikasjoner som Office og Mamut lokalt på deres egne maskiner, og heller kople opp mot VPN på kontoret.

     

    Støtter også de andre som nevner at dere burde få noen til å sette dette opp riktig for dere, og gjerne være med på utvelgelse av hardware. Vil for all del også anbefale dere å anskaffe en liten UPS. Servere er ikke så glad i at strømmen slås av "the hard way".

     

    Når det gjelder backup vil jeg også anbefale dere å gå for en online backup løsning. Mye enklere enn å drive å bytte tape, og samtidig får du backupen ut av huset. Det høres ut som dere har en 2mbit SHDSL i dag (uten at jeg skal si det sikkert). I så fall er det ikke noe problem å kjøre online backupeløsning. Mamut databasene er vanligvis ikke så veldig store, så da er det i så fall filene og evt. Exchange som tar opp plass.

  9. Nokia E75 kommer vel med nye Nokia Intellisync klient eller noe sånt. Jeg har ikke selv testet det, men så vidt jeg kjenner til er dette kun en oppgradert e-post klient. Kjenner ikke til om de har tweaket MfE også... Har du prøvd å oppgradere til nyeste MfE på telefonen? Som jeg tidligere nevnt vet jeg at versjon 2.07 (eller noe sånt) har betydd trøbbel. Sjekk om default softwaren bygger på versjon 2.07.

     

    Hva sier forresten loggen til MfE?

  10. Hei,

     

    Vet ikke om er jeg helt enig med xcomiiis karakteristikk av "hinsides lisensregler". Selvsagt er dette noe man må sette seg inn i, men en SPLA avtale med Microsoft gjør lisenskostnadene forutsigbar og lett skalerbar. Benytter du Crayon som leverandør av SPLA-avtalen, har du samtidig lisenskonsulenter som kan hjelpe deg. Stiller meg derimot enig til at leveranse av ASP tjenester må planlegges nøye. Det er alfa-omega å bygge en infrastruktur i bunn som er robust, men samtidig tilpasningsdyktig. Vil anbefale deg på det sterkeste å benytte Citrix, samt virtualisering. Ved hjelp av virtualisering får du "skjermet" mellomstore (rundt 10-20 brukere) kunder, på egen server. Mens større kunder gjerne bør ha egne jern for seg selv. Hardware allokering er like viktig som infrastrukturplanlegging!

     

    Vil også anbefale å være beinhard på hvilke programvare du slipper til. Tilby gjerne bare Office, Adobe Reader og en opensource PDF printer som standard, og ta godt betalt for eventuelle tredjepartsprogramvare som skal med i leveransen. Slipper du til tredjepartsprogramvare så sørg for å teste, teste, teste, teste før du godkjenner en slik implementering.

     

    Vil også nevne at leveranse av ASP-løsning ikke er noe billig affære. ASP tjeneste er kanskje et av de mest kritiske IT produktene man kan levere. For å lykkes må man for all del ikke ta noen snarveier som går på bekostning av oppetid og kvalitet. Infrastrukturen kommer fort på 3-500.000, før man i det hele tatt har en eneste kunde!

     

    For å gå litt tilbake til ditt spørsmål om hvilke software man trenger, så vil dette i stor grad være avhengig av hvilke type leveranse og infrastuktur du ønsker å levere. Første jeg tenker er et par domenekontrollere, Exchange, backupsoftware, vmware, o.l. Dette er kun for infrastrukturen "rundt" leveransen. Så kommer selvsagt software som Citrix XenApp, MS Server, MS Office, etc.

     

    Lykke til!

  11. Hei!

     

    Du skal ikke føre det som lønn på samme måte som til dine ansatte. Som eier av enkeltmannsforetak er din lønn lik selskapets overskudd, så det skal altså ikke registreres med arbeidsgiveravgift og feriepenger - som for normale ansatte. Hvordan du konkret fører, eller om du trenger å føre lønnen i det hele tatt, er jeg dessverre ikke sikker på. Godt mulig at du ikke trenger å føre det i det hele tatt(?), da det fremkommer av overskuddet. Ville sjekket dette opp med regnskapsfører eller lignende. Husk i hvert fall å sette av nok penger til eventuell skatt.

     

    Lykke til!

  12. Hei

    Jeg og en venn skal starte et bedrift. Det er ingen utgifter tilknyttet til virksomheten (går ut på å tilby tjenester), så foreløpig er det ingen grunn til å velge AS. Allikevel hvis det slår godt gjennom, og vi faktisk tjener nok penger vil det mest sansynlig bli et AS. Det jeg derimot lurer på nå som vi skal starte opp hvordan det er med selskapsformen. Kan f.eks. en av oss bare starte ENK og så bare kjøre på det helt til vi eventuelt får et AS? Hvilken ulemper kan det isåfall medbringe? En annen ting er hvis man senere bestemmer seg for å splitte firmaet. Hvordan vil den uten navnet sitt på firmaet ha av rettigheter? Fordi jeg ser at registreringen av ENK er utrolig enkel. Det er forresten jeg som kommer til å ha mest av driftingen av selveste bedriften med tanke på regnskap og slike ting. Eller vil det være mer hensiktsmessig faktisk å velge DA (som faktisk passer det vi skal opprette)?

     

    EDIT 2: Er det krav om eller en god ting å ha kontorer? Ser ikke at det blir nødvendig for oss med det første, hvor mye av kommunikasjonen kan foregå over mail.

     

    Takker på svar på forhånd og kommer mest sansynlig med flere spørsmål videre.

     

    I deres situasjon ville jeg absolutt ikke valgt enkeltsmannsforetak, da kun den ene er eier og den andre strengt tatt blir "ansatt". Dette vil si at vedkommende som er eier sitter med 100 % av det økonomiske ansvar. Vil på det sterkeste anbefale aksjeselskap, men ser ingen grunn at dere ikke kan starte opp med et DA eller ANS. Vil også anbefale dere å lage/inngå en partneravtale som regulerer forholdene dere i mellom.

     

    Lykke til med etableringen!

  13. Du har nok rett i at Mamuts løsning er rimelig simpel (og jeg vil vel strengt tatt ikke anbefale den). Kan jeg spørre om hvor mange ordre/fakturaer som sendes sånn ca pr år? Hvordan er det med betaling? Stort sett fakturering på kreditt eller forskuddsbetaling? Om kreditt; mye problemer med å få oppgjør?

    Tja, det er vel snakk om rundt 200-300 fakturaer pr år. Vi håper jo dette vil øke en del etter hvert. :). Betaling skjer pr i dag pr faktura (dvs kreditt). Oppgjør skjer i 99% av tilfellene til rett tid, så det er ingen problemer rundt dette foreløpig. Kanskje fordi salg nesten utelukkende er til bedrifter, ikke privatpersoner.

     

    Selve økonomidelen føler jeg altså at vi har grei nok kontroll på akkurat nå. Det er ønskelig å gjøre litt der også etter hvert, men først og fremst er det en god handelsløsning som er mangelvare nå. Kundene bør kunne se bilder og bestille over nett, det kan de ikke i dag (utenom pr e-post..).

     

    Jeg så litt på denne trollweb.no-løsningen. Kanskje ikke dumt. De benytter jo Magento, som du ønsket. I tillegg var det en meget billig løsning :-) Kanskje ikke så dumt å benytte seg av regnskapsløsningen trollweb har integrert mot. Andre fordeler er jo at du får en open source løsning som du også har support på.

     

    Ville sjekket et par ting:

    1) Mulighet for KID løsning

    2) Har de samarbeidspartnere innen inkasso

     

    Fordelen med å få regnskapet via web er jo også at det er enkelt å "følge med" etterhvert som regnskapsfører fører regnskapet. Må ikke vente på rapporter, etc.

     

    Om håpet er at selskapet skal vokse, ville jeg personlig benyttet anledningen til å tenke helhet allerede i dag, så slipper dere å styre med dette senere - og heller fokusere på levering og vekst. :-)

     

    Lykke til!

  14. En ting jeg også ville tenkt på ved valg av open source løsning er hvorvidt et slikt system kan integreres mot regnskapsløsning. Vet ikke hvordan din far tar regnskapet sitt i dag (selv eller regnskapsfører?).

     

    Tenkt scenario:

    1) Open source løsning - systemet koster ingenting, men fakturaer på føres manuelt av regnskapsfører. La oss si dette koster han 10.000,- ekstra i året.

     

    2) Betalløsning med integrasjon mot regnskap - systemet koster 10.000,-. Ekstra for regnskapsføring utgjør kr. 0.

     

    Du ser sikkert poenget mitt. :-) Om et slikt regnskapssystem støtter all funksjonalitet vil jo du har mer igjen for å gå for en slik løsning da support o.l. også er inkludert.

     

    Sett på løsningene til Uni Økonomi, Mamut, Visma, etc.?

     

    Lykke til med valg av løsning!

  15. 1. MOMS

     

    Jeg fakturere pr.idag mine kunder med et nettapplikasjon jeg har lagd selv som sender og ordner fakturaer for meg. Disse fakturaene fyller jeg ut 0% moms på. Jeg har tjent tilsammen 15 000kr pr. idag i firmaet i 2009. Hvorav ingen av disse har vært momskrav på.

     

    Jeg vet at jeg blir momspliktig da jeg kommer over 50 000kr inntekter.

     

    1.1. Blir jeg momspliktig selv om 40 000,- av de 50 000,- er betalt som lønn? Eller er det bare "overskudd" som blir i firma som teller?

     

    Lønn har ingenting med mva (moms) å gjøre. Mva beregnes ut i fra momspliktig salg, og betalt moms. Betalt moms vil si momsen du betaler ved kjør av varer eller tjenester. For å illustrere tar jeg med et eksempel:

    Om omsetter for kr. 1.000.000,- (eks mva) i året.

    Du har da krevd inn kr. 1.250.000,- inkl moms av dine kunder. Differansen her er da kr. 250.000,-, altså 25 %

     

    På samme tidspunkt handlet du datautstyr, kontorrekvisita og annet (som det er oppgitt momsbeløp på), for kr. 625.000,- inkl mva, noe som utgjør kr. 500.000,- eks. mva. Differanser er her da kr. 125.000,-.

    I dette tilfellet skal du betale kr. 125.000,- i til staten (differansen mellom 250.000,- og 125.000,-)

     

     

    1.2. Må jeg betale noe når jeg blir momspliktig?

     

    Nei, om du har kostnader i selskapet som du betaler moms av (varer og tjenester, IKKE lønn), er det en fordel for deg å være momspliktig. Dette gjør varene dine billigere. Samtidig er det en ulempe for dine kunder som ikke er momspliktet (i hovedsak privatpersoner), da de må betale mer for varen/tjenesten. For bedrifter som er momspliktet betyr det ingenting, da de allikevel får redusert sitt totale momsinnbetalingsbeløp (i likhet med deg selv i eksempelet over).

     

    1.3. Gjelder momspliktigheten til og med de neste årene? Eller må jeg tjene nye 50 000 i neste året? Eller bestemmer jeg kanskje selv?

     

    Du kan på ingen måte bestemme dette selv. Om du omsetter for over 50.000,- neste år er du fortsatt momspliktet. Igjen; det er en fordel for deg å være momsplikting.

     

    1.4. Må jeg "etterbetale" moms på de 50 000?

     

    Du har ikke krevd inn moms for disse pengene, så nei du må ikke etterbetale noe. Moms er ingen direkte kostnad for deg som selskap. Se heller på det som en ”innkrevingsdugnad” for staten. Du gjør staten en ”tjeneste” ved å formidle de penger, fra dine kunder.

    Vil også legge til en moms er en evig karusell, som går rundt og rundt. Som det ligger i ordet ”merverdiavgift”, er dette en avgift på noe som gir en merverdi. Nytt eksempel: Du kjøper inn en datamaskin som du skal selge til en kunde. Datamaskinen koster inn til deg kr. 8.000,- eks mva, 10.000,- inkl mva. Du skal selvsagt gjøre profitt på å selge den, derfor ønsker du å selge den for kr. 10.000,- eks mva, altså kr. 12.500,-. Da har du tjent kr. 2000,- på maskinen, altså skapt en merverdi gjennom denne transaksjonen. Som vi vet har du krevd inn kr. 2.500,- i moms fra din kunde, samtidig som du ”får igjen” kr. 2.000,- på kjøpet av datamaskinen. Differansen er kr. 500,- som staten skal ha i merverdiavgift. Tenk litt over dette her; hadde du solgt maskinen videre for innkjøpspris (altså at transaksjonen ikke skaper noe merverdi/inntekt), hadde du krevd inn kr. 2.000,- av kunden din, samtidig som du hadde ”fått igjen” kr. 2.000,- for innkjøpet. Differansen er derav 0 – staten for ingenting.

     

    2. LØNN

     

    Jeg har noen fyrer som "freelancer" for meg. Til nå har jeg vært litt sniky og gitt dem av min private lønn fra min ordinære jobb littegrann. Men jeg vil heller lønne dem riktig via firma av inntektene for hver jobb. Si at jeg skal lønne "Knut" 5000kr

    Svar på spørsmålene under med forbehold om at vedkommende er ansatt.

     

    2.1. Arbeideravgift. Hvor mange prosent er den på? Og må dette taes av de 5000 eller av firmaet? Og skal de prosentene regnes ut fra lønna?

     

    Arbeidsgiveravgift er 14,1 %. Ser ikke helt hva du mener med ”firmaet” her. Arbeidsgiveravgift beregnes på bakgrunn av totale lønnen du betaler dine ansatte, inkl. feriepenger. Om du i din daglige jobb har 100.000,- i bruttolønn, i året, betaler din arbeidsgiver 14.100,- i arbeidsgiveravgift for å ha deg ansatte (har sett bort fra feriepenger i dette eksempelet).

     

    2.2. Hvordan vet jeg hva skatt jeg skal trekke av Knuts lønn? Og dette skal trekkes av de 5000kr såvidt jeg vet?

     

    Om må få skattekort av ”Knut”. Skatten som skal trekkes er på bakgrunn av skattekortet han leverer. Om han ikke leverer inn skattekort til deg er du plikting å trekke vedkommende 50 % i skatt. Vanligvis oppgir man lønn før skatt i Norge. I så tilfellet skal du trekke skatteprosenten av de 5.000,-. Om du har avtalt at vedkommende skal få utbetalt 5.000,- for jobben så må du selvsagt ta ”skatteregningen” selv, om kompensere med høyere bruttolønn.

     

    Jeg vil samtidig presisere at skattetrekk (skatten du har trukket ”Knut”, og andre, for) skal oppbevares på egen fysisk bankkonto.

     

    3. OVERSKUDD

     

    Her vet jeg ikke så mye, men jeg tror at overskudd er det jeg sitter igjen med etter utbetaling av lønn og moms hver måned. Til nå har jeg ikke brukt noen av pengene i firma på 3 måender. Så alt dette er overskudd?

     

    3.1. Er pengene jegh ar hatt i 3 måender overskudd?

     

    La meg presisere: overskudd har ingenting med hvor lenge du har hatt kroner på konto. Overskuddet (regnskapsmessig) beregnes et år av gangen. Fra 01.01.200x til 31.12.200x. Overskuddet er så enkelt som inntekter minus kostnader. Inntektene i regnskapet oppgis eksklusiv mva. Ergo; moms har ingenting med overskudd å gjøre! Dette er veldig viktig å forstå. Moms er kun en ”service” til staten, ikke en kostnad. Kostnader i bedriften er lønn, arbeidsgiveravgift, feriepenger, varekjøp, etc. etc. Som regel vil stort sett aldri saldo på konto stemme med overskuddet.

     

    3.2. Kan jeg kjøpe for overskuddet?

     

    Kjøpe hva? Du kan handle hva som helst, så lenge det er til inntektservervelse (at det kan bidra til å gi deg inntekter), på selskapet. Da vil det utgjøre en kostnad. Som vi nettopp sa er overskudd inntekt minus kostnader.

     

    3.3. Når jeg kjøper på firma så oppgir jeg org.nummer. Så kjøper jeg en ting for 5000 eks.mva kr så betaler jeg 6250 inkl mva. Når får jeg de 1250kr mva som jeg betalte tilbake? Og hvordan vet skatte-etaten at jeg skal ha dem ? Da dette er mellom meg og firma?

     

    Du får de aldri ”tilbake”. Som tidligere beskrevet betaler du bare inn, i dette tilfellet, 1.250,- kr mindre enn du har krevd inn av moms. Når du blir momspliktig blir du også pliktig til å sende inn momsoppgave, i hovedsak, annenhver måned. Dette gjøres via altinn.no (kan også gjøres i papirform om ønskelig). Dette er da et skjema som må fylles korrekt ut. Dette får du informasjon om i posten når du blir momspliktig.

     

    3.4. Kvitteringer (også kallt bilag?) må disse spares i 10 år? Og holder det med e-post kvitteringene jeg får om jeg printer dem?

     

    Kvittering kan være et bilag ja. Alle bilag må tas vare på i 10 år. Reglene sier ingenting om at de må oppbevares i papirform, så om ønskelig kan du skanne orginalene. Om du har mottatt kvittering på e-post er dette et bilag ja.

     

    3.5. Hva er et bilag? Bare kviteringer?

     

    (Arrester meg gjerne om jeg definerer feil). Bilag er alle dokumenter tilknyttet transaksjoner i et regnskap. Dette kan være alt mulig; lønnspapirer, fakturaer, regninger, kvitteringer, osv osv.

     

    4. MOMSPLIKTIG

     

    Nå sier vi at jeg er over 50 000kr. Jeg fakturerer nå med 25% moms. D.v.s at jeg får en jobb som jeg får 5000 for så fakturerer jeg 5000+mva (6250kr)

     

    4.1. Hva skal jeg gjøre med momspengene? Sette på egen konto ?

     

    Ingen krav til å sette på egen konto, men lag deg gjerne et system som funker for deg. Viktigste er at du ikke bruker statens penger, og har råd til å overføre de når den tid kommer.

     

    4.2. Om jeg skal betale de vekk, hvor? Når? Kid? Konto?

     

    Vanligvis annenhver måned. Hvor og når får du informasjon om når du blir pliktig.

     

    5. SKATTING

     

    Mot slutten av året må jo jeg betale skatten.

     

    5.1. Betaler jeg skatt hver måned? Eller bare en gang mot slutten av året?

     

    Dette kommer an på. Første driftsår er det vanligvis oktober året etter. Du betaler skatt på overskuddet i selskapet. Som vi tidligere var inne på er det derfor farlig å se på saldo på konto, og tro at dette er bare overskudd, og derav fritt kan disponeres når som helst. Prøv å finn ut hva du tror du vil få i overskudd. Snakk deretter med skatteetaten for å få beregnet din skatt. Vær flink å sett av penger (gjerne på en egen konto) etter hvert, slik at du unngår knusende restskatt.

     

    Når du har drevet selskap i et driftsår, vil skatteetaten kreve forskuddsskatt av deg. Forskuddsskatten baserer seg på hva de estimerer vil være overskuddet ditt i inneværende år.

     

    5.2. Hvor mye skatt skal jeg betale?

     

    Helt individuelt og derav umulig å svare på. Ta kontakt med skatteetaten.

     

    5.3. Skatt betales kun av penger jeg har på konto? (Ikke lønnspenger eller kjøpt-ting-til-firma-pengene som ikke jeg har på kontoen min lenger?)

     

    Skatt betales kun av penger på overskudd. Her vil jeg presisere en liten ting. I et enkeltmannsforetak har ikke eier av selskapet (deg) lønn i tradisjonell form. Du skal ikke betale arbeidsgiveravgift av egen ”lønn”, ei heller feriepenger. Din lønn er overskuddet i selskapet. Du kan selvsagt ta ut penger løpende, men disse skal ikke registreres som normal lønn, og kan ikke sees på som en kostnad. Du skal altså skatte på alt overskudd i selskapet, inkludert pengene du tar ut til personlig bruk.

     

    Et eksempel:

    Du tar ut kr. 10.000,- over måned. Disse overfører du fra selskapets driftskonto, til din vanlige brukskonto. Disse titusen kan ikke registreres som en kostnad i selskapet, ei eller beregnes arbeidsgiveravgift eller feriepenger på. Ved slutten av året skulle man da tro at din lønn var kr. 120.000,-. Når regnskapet er gjort opp viser det seg derimot at inntekter minus kostnader utgjør 200.000,-. Din lønn for året blir da 200.000,- (og mest sannsynlig har du mye ekstra cash på konto :-), samtidig skal du skatte for kr. 200.000,- til syvende og sist. Om det derimot viser seg at inntekter minus kostnader utgjør kr. 20.000,-, blir din lønn det året kr. 20.000,-. Ergo; du har totalt tatt ut 100.000,- mer enn du egentlig kunne. I så tilfellet er det godt mulig enkelte av dine leverandører ikke har fått pengene sine (du har ubetalte regninger i skuffet). Vær oppmerksom på at du da er personlig ansvarlig for disse regningen, om må på en eller annen måte klare dette.

     

    5.4. Dersom jeg kjøper ting til firma for alle pengene før enden av året. Slipper jeg å skatte? Bare skrive 0 i inntekt?

     

    Om inntekt minus kostnad = 0 betaler du ingen skatt. Du har da strengt tatt ingen lønn fra selskapet det året, og da skal du selvsagt ikke betale skatt heller. Om du har en jobb ved siden av må du selvsagt betale skatt for disse.

     

     

    Jeg ønsker ikke at du tar med mine svar i en guide for nybegynner, da dette var ”et kjapt” svar fra meg, og verken velformulert eller kontrollert.

  16. Hei!

     

    Må si meg enig med Tetanus at jeg ikke er helt sikker på hvordan en slik transaksjon gjennomføres.

     

    Det som derimot er ganske sikkert er at om du kjøper enkeltmannsforetaket vil du utløse en del skatt. Så da er spørsmålet; hvorfor vil du kjøpe ENKet? Er det fordi du skal oppnå personlig avkastning eller fordi du ønsker å kvitte deg med et av de?

     

    Om du ønsker å kvitte deg med ENKet, hvorfor ikke bare legge det ned og eventuelt skyte inn eiendelene som egenkapital i ASet/selge eiendelene personlig til ASet. Nå betinger jo dette selvsagt at selskapet har noe særlig med verdier. :-)

×
×
  • Opprett ny...