Gå til innhold

master phot

Medlemmer
  • Innlegg

    16
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av master phot

  1. Har lillebroren Nokia 6.1 og syns den også er "berre lekker". Men jeg sitter her med en urolig følelse av at det er noe som mangler: Det er svært få muligheter til å tilpasse telefonen i Innstillinger. Tenker på ting som ikonstørrelse, farge på meldingsmerkene, justere antall kolonner med ikoner, legge til funksjoner i nedre funksjonsbanner - eller hva det heter - osv. Er det begrensninger i Android for Nokia, eller er det slik nyeste Android er uten de tilpasningene andre leverandører har?

  2. Jeg har to spørsmål som er avgjørende: Hvordan fungerer kameraet med adapter mot 43 Zuiko-objektiver? På EM5 er det et mareritt å bruke E-seriens objektiver, men med EM1 flyr det av gårde. Jeg er spesielt opptatt av å bruke 12-60mm-objektivet som ikke fungerer bra på EM5, men er perfekt på EM1.

    Når det gjelder søkeren: Er den på størrelse med EM1 eller nærmere EM5. Det er jo kvalitetsforskjell bare på søkerstørrelse her. Hvis svaret er negativt på begge disse sprsmålene vil EM1 være verd mellomlegget.

  3. Et tillegssynspunkt: Som bruker av Olympus over lang tid har det vært en frustrasjon at mye av tilleggsfunksjoner du får som Canikon-bruker ikke er tilgjengelig for de som eier utstyr fra mindre produsenter. Som eksempel fins det ingen støtte for "Lens correction" for Zuiko-objektiver i Lightroom, heller ikke mulighet for fjernstyring av kamera fra datamaskinen (tethered shooting) via datamaskinen, og da tar jeg med at Olympus Studio skal ha denne funksjonen.

    Slike ting blir avgjørende i lengden, selv om jeg ikke finner noe annet kamera som er bedre i hånden enn Olympus E3, eller som tilbyr de samme funksjonalitetene til lavere pris enn konkurrentene.

  4. Det man glemmer i denne debatten, er at Photoshop CS ikke lenger er bare et proffprodukt - det forventes at alle seriøst interesserte hobbyfotografer skal ha det i arsenalet i tillegg til Lightroom, de utallige fotobladene legger opp til det via sine tutorials, det samme gjelder fotonettstedene, som så og si aldri leverer stoff som handler om andre programmer enn Photoshop.

    Kanskje løsningen er å pushe alle verdens fotoskribenter til å skrive om alternativer til Photoshop, f.eks. rimelige men gode Pixelmator eller Aperture for Mac, eller tilsvarende for PC. Da slapp vi kanskje å slite med markedsdominansen, de høye prisene og den dårlige piratkopisamvittigheten som følger Photoshop?

  5. Jeg vet ikke om det er noen regel at artikkelforfatter går inn og kommenterer egen artikkel, men hvorfor ikke?

     

    Til det siste først: Selphyen fungerte helt glimrende, tok lite plass og jeg skrev ut bilder til vertsfamilien vår på Borneo til stor glede for de. Jeg bare satte minnekortet inn i printeren, og bildet var klart et minutt senere. Både printeren og løsningen anbefales! Printeren var også en av grunnene til at jeg ville fotografere i høy JPEG-kvalitet. Dessuten vil det alltid være mer å arbeide med når JPEG-kvaliteten i utgangspunktet er høy, selv når du jobber på en iPad. Det kan jo også tenkes at jeg vil sende over et JPEG-bilde i topp kvalitet via e-post ved behov?

     

    Til de andre tingene. Ja, språkvask er nødvendig, skal se om jeg kan få ordnet det.

    Når det gjelder kunnskap og forberedelser, så var dette som jeg skriver et lånekamera fra Olympus. Jeg vile prøve kameraet slik jeg fikk det, og i den pakken lå det ingen søker, og var ikke interessert i å bruke egne penger på det. I utgangspunktet ville jeg også prøve Penpal,men det var ikke tilgjengelig før jeg reiste, en løsning jeg gjerne skulle prøvd ut.

    Panasonic kommer heller ikke med sin f1.4 før om en stund, men dette er et råd til folk som vurderer å kjøpe kameraet. Altså ikke mangel på kunnskap, men jeg kunne skrevet det inn i teksten. Det jeg ikke nevner, er at det objektivet jeg aller helst ville hatt i bagen, var Panasonics 7-14mm vidvinkel. Når det gjelder objektiver, er jo smaken forskjellig så det blir nesten opp til hver enkelt hva man prioriterer. Her må en jo også ta i betraktning at objektivtilfanget nærmest er ubegrenset på disse kameraene med adaptere. Men det var noe lå utenfor denne artikkelens tema.

     

    Til dette med RAW: Ja, det er alltid et problem med nye kameraer, men siden RAW er en viktig del av arbeidsflyten min, syns jeg det var verd å nevne det, selv om jeg vet at det vil komme en oppdatering både til ACR og Aperture før vi aner (Lightroom har vel sin klar straks?).

     

    Jeg var så godt forberedt som jeg kunne være, så dette har nok ikke med "feil" å gjøre, dette var de rammene jeg hadde å jobbe med. Men det er alltid fint med konstruktive tilbakemeldinger.

    :hmm:

    • Liker 3
  6. Jeg regner med at siden du kjøper en Olympus E-420, så har du ikke så veldig store krav til optikken, men vil likevel ha "så det holder". Det er to grunner til å kjøpe E-420 som jeg ser det: Lett å bære og at du er ny på digital speilrefleks (okei, en tredje grunn: du er vant med Olympus fra før).

     

    Hvis dette er forutsetningene, gjør jeg meg disse tankene:

    Olympus vil i løpet av september ha en komplett serie med objektiver for gjennomsnittsfotografen.

     

    9-18mm ekstremvidvinkel: Til gatefotografering, landskap og arkitetkur

    14-42 standardzoom: Til hva som helst

    35mm makro: Til portretter og makro.

    40-150 mm telezoom: Til portretter og når du er for langt unna...

    70-300 "ekstrem"tele. For å fotografere løver på savannen, samt portretter og spurv på Toten.

     

    Tilsammen dekker disse fem objektivene det aller meste av hva du trenger uansett fotosituasjon.

     

    Trenger du et lysterkt objektiv, så er pannekakeobjektivet på f2.8, og er nest best i test på What Digital Cameras test av fastlinser denne måneden.

     

    Prismessig ligger de alle sammen et sted mellom 1500 og 3000 kroner, så det kommer ikke til å koste deg skjorta, og de er så lette å drasse på at det er mulig å dra de med deg over alt. Kvaliteten på Zuiko-optikk er høy, også for standardoptikk som disse, med fin skarphet. De får bra målinger nesten uansett tester.

     

    Så for det du spørr om:

    14-42 hører alltid med.

    25mm til portrett og makro

    70-300 for båter på 3000 meters avstand.

     

    Jeg ville altså ikke ha brydd meg om 25mm-eren.

×
×
  • Opprett ny...