Gå til innhold

AlexGM

Medlemmer
  • Innlegg

    376
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av AlexGM

  1. Neppe har rett på en ting og det er at over tid (generasjoner) så har intelligens økt. Men på grunn av standardisering av intelligens, så vil snittet alltid ligge på 100.

     

    Om en 20'åring i 1940 fikk 100 i intelligens den gang, ville han ikke med nødvendighet fått det om han hadde tatt en IQ test i dag. Det at populasjonen generelt "har fått høyere IQ" på tvers av generasjoner kalles for Flynn-effekten. Det er også helt åpenbart - for meg og mange andre - at årsakene til at intelligensen har økt nok har mye med miljømessige faktorer å gjøre (internett, bedre skoler, skole for alle, o.l.). Dette kan jo igjen ha epigenetiske innvirkninger.

     

    Det utvikles til stadighet nye versjoner av intelligenstester - de vanligste er stanford-binet testen og WAIS testen - og de blir alle standardiserte. Dette gjøres ved at man samler inn et stort antall resultatet fra alle de aktuelle alderssegmentene testen inkluderer. Resultatet er "the bell-curve" hvor flesteparten havner rundt midten (100) og en gradvis minskning skjer mot ekstremene, hvor svært få havner i øverste og laveste sjiktet.

     

    Mange metaanalyser av forskjellige studier hvor målet har vært å undersøke forholdet mellom IQ og skoleprestasjoner viser også at det er en sammenheng mellom IQ og skoleprestasjoner. Men om man har greid å fjerne for alle mulige 3faktorer er man neppe sikker på. Men det er viktig å huske at det er jo svært individuelt, skoleprestasjoner er laaaangt ifra utelukkende påvirket av IQ. Andre påvirkninger har andre nevnt tidligere i tråden.

  2. Den myten kan jeg bare drepe. Psykologi vektlegger biologi i veldig stor grad. Faktisk er det et eget studie som kalles for biologisk psykologi. Må huske at psykologi yrket er mye hva en gjør det til selv. Psykologi er tilnærmet alt, derfor kan tilnærmet alt forskes på fra tilnærmet alle mulige innfallsvinker.

     

    Ellers kan jeg nevne studier gjort på eneggede tvillinger som er adoptert vekk fra fødsel av - og dermed vokst opp i forskjellige miljø - også har en korrelasjon på intelligens på rundt .75. Mens eneggede tvillinger oppvokst sammen har en korrelasjon på .85. Altså indikerer dette at intelligens er et trekk som påvirkes i stor grad av genetikk. Men miljø er selvfølgelig svært viktig også.

    • Liker 3
  3. Det skriker ikke troverdighet av artikkelen nei :p

     

    Men uansett så støttet den ikke festens opprinnelige tanke vel? Eller ikke slik jeg tolket festens tanke ihvertfall. Her var det snakk om minimal påvirkning på inntekt. Ellers var det statistikk angående konkurs, hvor de med over gjennomsnittet gikk mindre konkurs enn de under gjennomsnittet - dog ganske likt. Tviler på at dette har noe med ens IQ-skåre å gjøre uansett. Artikkelen lister jo selv opp mulige tredje-variabler som kan bidra til disse forskjellene

     

    Hvis relevansen til IQ score for konkurser, eller evne til å betjene kredittkortgjeld ikke eksisterer, kan du da spørre deg om det er en sammenheng mellom karakterer på skolen og konkurser, eventuelt evne til å betjene kredittkortgjeld? Jeg mener studien støtter opp om min ide om at karakterer og lønn er høyest om intelligensen ikke er for høy og heller ikke for lav.

     

    Vet ikke helt hva jeg skal svare faktisk. Men det jeg prøver å få sagt er enkelt og greit: Jeg tror ikke det er ens iq-skåre som er av størst betydning på ens økonomi/inntekt/evne til å betjene kredittkortgjeld. Dette peker jo artikkelen som du selv tar opp på.

     

     

    Jeg tror ikke det er en betydelig sammenheng mellom karakterer på skolen og økonomi. Om det eksisterer eller om man skulle finne ut en gang i fremtiden at det faktisk er slik, da føyer jeg meg gladelig etter bevisene.

     

    Det jeg tror, og det jeg har forsøkt å gi uttrykk for tidligere (kanskje ikke godt nok), det er at det er andre faktorer som påvirker ens økonomi og inntekt. Jeg tror det er mange variabler som spiller inn, som personlighet. Impulskontroll, ambisjoner, behov og holdninger er ting jeg tror spiller mer inn på hvilke retning en tar i livet - karriere menneske som dreper for en forfremmelse, eller en som er tilfreds med et liv hvor en akkurat greier seg - en hva IQ gjør.

     

    Det er forsåvidt ikke noe vits i å diskutere dette, vi er vel kommet særdeles off-topic. For å være on-topic så tror jeg ikke trådstarter trenger å bekymre seg nevneverdig fordi en internett-test skåret han/hun 83 i iq. Mye kan ha påvirket resultatet, og det er heller ikke slik at ens liv er ødelagt om en har under gjennomsnittet iq.

    • Liker 1
  4. Det skriker ikke troverdighet av artikkelen nei :p

     

    Men uansett så støttet den ikke festens opprinnelige tanke vel? Eller ikke slik jeg tolket festens tanke ihvertfall. Her var det snakk om minimal påvirkning på inntekt. Ellers var det statistikk angående konkurs, hvor de med over gjennomsnittet gikk mindre konkurs enn de under gjennomsnittet - dog ganske likt. Tviler på at dette har noe med ens IQ-skåre å gjøre uansett. Artikkelen lister jo selv opp mulige tredje-variabler som kan bidra til disse forskjellene

  5. "Income does weakly correspond to intelligence test scores, he finds, where "a one point increase in IQ test scores is related to an income increase of $346 per year. But at most, that same one-point increase in IQ leads to "a net worth increase of at most $83, but probably zero.""

     

    "So much for smarts. On the plus side, Zagorsky's study does offer some comfort for those of us less IQ-endowed folks. "Since intelligence is not a factor for explaining wealth," he writes, "individuals with low intelligence should not believe they are handicapped in achieving financial success, nor should high intelligence people believe they have an advantage.""

     

    De har funnet en svak korrelasjon mellom inntekt og iq skåre, men de sier også at intelligens ikke ser ut til å være en faktor som påvirker inntekt/rikdom

  6. Joda studerer psykologi. så har lest litt om intelligenstesting og generelt om historikken bak testingen og debattene omkring begrepet intelligens. Spennende tema det med mange morsomme/gode teorier. Er vanskelig å ta standpunkt til hva en selv mener når man finner gode poenger i forskjellige teorier, hehe.

     

    Ja jeg reagerte selv på hvordan han uttrykket seg, derfor jeg følte at jeg måtte svare i denne tråden!

  7. Du kan godt tvile på at det finnes en underliggende g-faktor. Men nåværende intelligens tester inkluderer flere av f.eks Gardners intelligenser og det er støtte for at en underliggende g eksisterer, altså at hans postulerte intelligenser har felles trekk.

     

    Du nevner en tegneserieperson som ikke er flink til å spille instrument. Jeg mener om du har høy iq så er det jo ikke slik at du er flink i ALT. Her spiller andre faktorer som arv, miljø og personlighet inn igjen. Man kan ha høy iq og ikke være et multigeni.

     

    Personlig har jeg på disse internett testene konsekvent landet på mellom 120-125 altså over gjennomsnittet. Men jeg utmerker meg ikke på noen områder, jeg er ikke kjempe flink på studiene mine, jeg er ikke utpreget handy, jeg kan ikke spille noen instrumenter. Men jeg forstår alt jeg leser ganske lett, jeg kan fint legge gulv, skifte armaturer på badet og jeg er god til å holde rytmen.

     

    Ellers ser det ut som om du baserer dine meninger veldig mye på egne erfaringer og persepsjoner. Du skal vite det at stereotyper er sjeldne rett, istedet er de kognitiv økonomi som gjør det lettere å kategorisere en omfattende verden. Om man ser forbi stereotyper og erfarer mennesker foruten stereotypene man har om de så får man fort et mer nyansert syn. I min erfaring er det ofte at det svært sjeldent finnes like mennesker, alle fotballspillere er ikke mindre intelligent, alle nerder er ikke sosial tilbakestående. Man bør ikke dømme boken på coveret

    • Liker 4
  8. Reagerer selv på mye av det du skriver festen.

     

    Dette med at personer som skårer høyt på intelligens tester av og til har en manglende evne til å oppfatte sarkasme, ironi, metaforer etc forklarer dag veldig godt ved å peke på at standard iq testene faktisk har en språklig del. Stanford-Binet testen som ofte brukes i andre land har også en språklig del. For meg virker det mer som om din påstand stammer fra pop-kultur hvor personer med høy intelligens ofte framstilles som sosialt svakere - hvor sheldon fra big bang theory kan brukes som strålende eksempel.

     

    Denne sammenhengen mellom inntekt og intelligens ser jeg heller ikke. Ikke før jeg har fått sett statistikken du peker til. For meg personlig så tror jeg heller det er personlighetskarakteristikker som er involvert i hvorvidt en havner i en karriere hvor en har god inntekt eller ikke. F.eks ens behov for å gjøre det bra, ens holdninger rettet til arbeidsetikk (om en jobber hardt eller ikke), kan f.eks være noe.

     

    Også er det en annnen som skriver noe om sine egne erfaringer fra arbeidslivet og hvordan personer med høy intelligens opptrer der. At de er mindre tilpasningsdyktige i arbeidslivet. Da lurer jeg på en ting, og det er om du faktisk har sett disse mindre tilpasningsdyktige individenes skårer på intelligenstester.

     

    Tilbake til festen. Det er absolutt ikke et fakta at vi har forskjellige intelligenser. Det er strengt talt lite vi vet om intelligens. Det finnes teorier som mener at vi har flere intelligenser - f.eks howard gardners teori om forskjellige intelligenser (http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_multiple_intelligences). Men denne samt flere har mottatt kritikk grunnet at man har funnet at de oppgitte intelligensene ofte korrelerer, altså er man god på en av dem så er man gjerne god på de fleste av dem. I tillegg tenkes det også at en person som er god på f.eks gitar ikke bare har en god musikalsk intelligens, men for å utøve sitt talent som gitarist så må personen også ha en god kroppslig og romslig (spatiell) intelligens. Slik at det gjerne er en underliggende g som det kalles og ikke flere faktorer. Men dette vet jeg svært lite om, jeg synes mange av teoriene har gode poenger og har heller ikke noe standpunkt angående en eller flere intelligenser. Dette er et område hvor man vet svært lite for sikkert.

    • Liker 5
  9. Okay, jeg kan nok sende den inn å få den byttet. Men det setter meg ut en liten stund. Det jeg har funnet ut er at når jeg tar ledningen fra SSD disken ut av SATA porten og inn i AOS porten så fungerer det og bios finner disken ved boot. Altså må det jo være en feil hvor ssd disken og sata porten ikke er kompatibel? Noen som har noen innspill. En annen dum ting ved å ha den i AOS porten er at hastigheten til disken er noe redusert.

  10. Heisann alle sammen. Det har seg slik at jeg for 3 uker siden fikk min nye pc fra komplett.no. I går opplevde jeg for første gang at når jeg skrudde på pc'en så fant den ikke SATA port 1 som er SSD harddisken min hvor windows ligger installert.

     

    Etter langt om lenge så fikk jeg pcn til å finne den igjen, samt slette alt på disken for så installere windows på nytt. Alt vel og bra utenom at dette var slitsomt og irriterrende. Pcn kunne boote på nytt uten problemer. Vel i dag tidlig så skjedde det samme igjen, BIOS fant ikke SATA port 1 ved boot.

     

    Jeg hadde nå laget en sikkerhetskopi - som vel og merke ikke var funksjonell av en eller annen grunn (fant ikke elementet) - og trodde det kom til å gå fortere denne gangen. Vel det gjorde det jo forsåvidt ikke. Jeg fant ikke SSD disken i det hele tatt denne gangen. Så jeg startet pc på nytt en siste gang før jeg gav opp for å ringe komplett.no. VEL da ut av ingenting fant pcn SSD harddisken med windows på, INGEN problemer i det hele tatt og her sitter jeg. Jeg orker ikke å leve i usikkerhet, og jeg er nesten sikker på at dette kommer til å skje igjen. I dag krasjet pcn mens kjæresten var på facebook, og etter det fant den ikke harddisken. Sist gang skjedde det fra boot av.

     

    Er det noen som har opplevd noe liknende? Jeg fatter ikke og begriper hvorfor dette skjer, men har lest på nettet at for mange har dette endt opp med at de bytter harddisk på garantien.

     

    I dag så kjørte jeg en sjekk av minne på windows boot cden før den plutselig fant harddisken igjen da, kan det tenkes at det har noe med saken å gjøre?

     

    Specs er forøvrig:

     

    ASUS Sabertooth P67, Socket-1155

    ATX, P67, DDR3, 2xPCIe(2.0)x16, CFX& SLI, SATA

    6Gb/s, USB 3.0, FW, EFI

     

    Intel® Core# i7-2600 Processor

    Socket-LGA1155, Quad Core, 3.4Ghz, 8MB, 95W, Boxed

    w/fan

     

    Corsair Vengeance# DDR3 1600MHz 16GB CL9

    Kit w/4x 4GB XMS3 modules, CL9-9-9-24, 1.5V,

    Vengeance Heatspreader, 240 pin

     

    Gainward GeForce GTX 560Ti 2GB PhysX

    PCI-Express 2.0,"Phantom", GDDR5, 2xDVI, HDMI,

    822MHz

     

    Sony Optiarc DVD±RW Writer, AD-5280S

    SATA, DVD±R: 24x, DVD+RW: 8x, DVD-RW: 6x, Bulk,

    BLACK

     

    Western Digital Caviar® Blue 1TB

     

    SATA 6Gb/s (SATA 3.0), 32MB, 7200RPM

    Corsair SSD Force Series# 3, 60GB

     

    SATA 6 Gb/s (SATA3.0), 550MB/490MB/s read/write,

    SandForce® SF-2200

     

    Skjer dette igjen ryker pcn inn til komplett for å si det sånn. Det skaper mektig med frustrasjon dette her.. Går sterkt utover studiene og den lille avslapningstiden jeg liker å ha med spill :p

     

    PS: I dag kom det opp følgende feilmelding ved boot: status: 0xc00000e. Sist gang var det "HARD DISK BOOT FAILURE INSERT SYSTEM DISK PRESS ENTER" Eller noe i den duren ihvertfall

  11. Ja da har takstmannen vært her. Forsikringen dekker skadene som oppstod, nå skal vi bare finne ut hvor mye som blir utbetalt. Jeg skal prøve å få igjennom penger til nye gulv, lister og for arbeidstimene jeg selv bruker på å legge nytt gulv. Utrolig lettet etter denne nyheten. Nå skal det bare sjekkes grundigere at det ikke er noe skader hos naboene under. Det håper jeg virkelig ikke at det er.

  12. Vaktmester har kontaktet takstmann til husforskikringen (den styrer ikke jeg med). Så jeg får høre fra han utover dagen håper jeg. Ingen lekkasje ned til naboen rett under som de kunne se, regner med det da ikke er noe problem hos hun aller nederst heller.

     

    Angående om forsikringen dekker dette så mente vaktmesteren at "det mest sannsynlig" ville gjøre det. Men det er selvfølgelig opp til takstmannen å finne ut, jeg bare krysser fingrene for jeg har så absolutt ikke penger til dette.. Får ihvertfall håpe noe av det kan bli dekket. Jeg skal skrive videre når jeg vet mer! :)

  13. Haha ja, hvorfor slapp jeg han inn :p Nei jeg stod å skufflet vannet inn i dusjromet da det ringte på, jeg forventet at det var naboen under som hadde sett vann hos seg eller noe, så jeg åpnet uten å titte i kikkehullet. Men der stod selveste nrk mannen! Koselig:) Men ja jeg håper så inderlig at det ikke er blitt noen skader hos naboene, og at forsikringen dekker dette. Vaktmesteren som jeg snakket med nå nettopp sa at mest sannsynlig vil dette gå på forsikringen, men det var helt opp til takstmannen som ble sendt ut fra forsikringsselskapet, jeg krysser fingrene!

  14. Hei det har seg slik at jeg nylig så mitt snitt til å kjøpe meg nytt servantskap, servant, aramtur og speilskap til en billig penge i disse januarsalgs-dager. Da jeg i dag skulle sette dette opp så fikk jeg meg en lite gledelig overraskelse. Overraskelsen tok form av store mengder varmt vann i fjeset.

     

    Men la oss gå litt tilbake i tid. Jeg snakket tidlig i dag med vaktmesteren i borettslaget jeg bor i. Jeg spurte han hvor stoppekranene befant seg og opplyste om at jeg hadde de opprinnelige rørene som bygget kom med. Etter litt om og men kom vi sammen frem til at kranene befant seg inne på badet i et varmeskap som jeg har. Jaja godt og vel det, senere bestemte jeg meg for å begynne på arbeidet. Jeg stengte kranene, sjekket om det kom vann ut av KALDT VANNET, det gjorde det ikke. Her kommer min feil, jeg tok det for god fisk at da måtte også varmt vannet være av. Så jeg startet å skru opp varmtvannsrøret, da det var helt åpnet kom tidligere nevnte vann strålen mitt i trynet. Det tok meg en god stund før jeg greide å skru på igjen røret grunnet dets varme. Men til slutt tenkte jeg: "Faen dette har jeg absolutt ikke råd til at skal skje" så brente jeg meg heller kraftig på hendene. Jeg fikk skrudd den på (er dog nervøs for at den skal falle ut så blir vel lite søvn i natt), men da var leiligheten oversvømt. fra stuen til kjøkken osv. Jeg var dog veldig snar med å få skufflet vannet inn i dusjen, pluss jeg brukte godt med håndkler, det er intet vann på overflaten av gulvene nå. Men det er det under laminat gulvet på kjøkkenet, det skvulper faktisk når jeg går der, og jeg ser det er skade på gulvet i gangen.

     

    Det jeg lurer på om noen faktisk har orket å lese alt dette (som jeg isåfall takker dere for), er det jeg er mest redd for, kommer forsikringen til å dekke dette? Jeg har innboforsikring og husforsikring(med i husleien). Det var tross alt et hendig uhell, men jeg vet hvor kynisk forsikringsselskap kan være. Jeg er pessimist.

     

    Det som er aller verst er at det har sikkert lekket ned til naboene, for det var ihvertfall vanndannelse i kjelleren av bygget, men jeg krysser fingrene for at alt vannet som var inne i dette "rør-skapet" som går i bygget, har rent helt ned og ikke tatt noen stopp hos naboene. For da snakker vi sikkert hundrevis av tusen kr. Godt nyttår? Ikke så mye.

     

    For å toppe det hele av, så kom nrk-lisens mannen og fant ut at det passet fint å la meg betale det også! Nei den gode nyheten er at ting kan vel egentlig bare bli bedre fra nå av, eller?

     

    Takk for meg.

  15. 1. Baldurs Gate 2 Shadows of Amn

    Inget spill med unntak av muligens Fallout spillene som gir meg en så koselig følelse som BG2(forsåvidt 1 og) gjør. Sjarmerende karakterer, artig dialog og en utmerket historie, pluss mange timer med utforskning og div. side quests.

     

    2. Diablo 2

    En klassisker på Lan, mangen gode timer ble brukt på å finne uber loot, og flere timer på krangling om å være ninja.

     

    3. Starcraft

    Som Diablo 2 klassiker på Lan. Det artigste strategispillet jeg har spilt.

     

    4. Duke'nukem 3D

    Herregud bare å se logoen for det spillet gir meg en god følelse til dags dato. Ett av de første Lan spillene jeg fikk lov å være med å spille med min storebror sine venner, eide de med en gang btw. "Wanna dance?"

     

    5. Fallout 3

    Magisk spill, ubeskrivelig koselig stemning, til tider ubeskrivelig skremmende stemning. Tvers igjennom et vellagd spill.

     

    Andre som er verdt å nevne: Warcraft 3, Commander & Conquer, Blood, Nam, BG1, Dragons Age, Red Alert, Mass effect, Counter strike

  16. Heihei, det har seg slik at jeg skal ta årsstudie i psykologi for å se om det er noe for meg. Den 17.08 er altså første dagen på universitet, og da er det etter planen forelesning i et av mine fag fra 08.30 - 10.00. Men da har jeg teori for langkjøring hos kjøreskolen.

     

    Det jeg lurer på er om det vil få noen konsekvenser om jeg ikke går på denne første forelesningen. Slik som jeg har forstått det så er det nokså fritt om man går eller ikke på de fleste forelesninger. Det står ikke i beskrivelsen på noen av fagene jeg har at det er obligatorisk oppmøte. Men siden det er første time så undres jeg om det er noe spesielt.

×
×
  • Opprett ny...