Gå til innhold

bbble

Medlemmer
  • Innlegg

    42
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av bbble

  1. Hei, jeg har noe bortimot en havarisituasjon på min snart 10 år gamle pioneer VSX-LX55 receiver. Sitter og viggler litt på "levere inn til reparasjon" eller "kjøpe nytt" alternativene. Argumentet for å kjøpe nytt er at forrige runde med "levere inn til reparasjon"   kom tilbake med "vi finner ikke feilen, men denne fungerer igjen allikevel" status, og dette er en historie rundt et HDMI kort som kanskje aldri har vært  helt topp,  og av og til låser seg helt, særlig ved endring av signalkilde og/eller audio eller video modus. Nå har det blitt enda verre, det streiker etter cirka 30 minutter uansett når jeg bruker Apple TV som signalkilde (men ikke med andre kilder, virker det som.)

    Jeg har kommet til at finansene og andre prioriteringer tilsier at det bare er receiveren som skal byttes i første omgang, dersom jeg ikke får et godt tilbud med ny TV bundlet i samme slengen.

    Jeg trenger litt hjelp til å finne ut hvor mye jeg må punge ut med for å kjøpe nytt istedenfor å reparere. Hvor kraftig forsterker må egentlig receiveren ha?    Høytalerrne er det nok absolutt ingenting i veien med, og da alt ble kjøpt inn til forrige bopel som hadde mye større stue som skulle fylles med lyd, har jeg gitt de status "mer enn god nok for meg nå".  

    Jeg har et 5.1 oppsett på høyttalerne (JBL studio 1):

    Framme venstre/høyre
    2x Studio 180 gulvhøyttaler 
    effekthåndtering 90W kontinuerlig/ 360W toppbelastning
    frekvensrespons 45-22000 Hz
    nominal impedanse: 8 ohm
     
    Framme senter
    1x Studio 120c senterkanalshøyttaler
    effekthåndtering 60W kontinuerlig/240W toppbelastning
    frekvensrespons 60 Hz - 22000 Hz
    nominal impedanse: 8 ohm
     
    Bak venstre/høyre
    2x Studio 130 bokhylle-høyttaler
    effekthåndtering 60W kontinuerlig/240W toppbelastning
    frekvensrespons 60 Hz - 22000 Hz
    nominal impedanse: 8 ohm
     
    Subwoofer
    Sub150P  (med egen strømforsyning)
    effekthåndtering 300W (root-mean-square)/600W toppbelastning
    frekvensrespons 27-150 Hz

     Den gamle receiveren  er oppgitt for stereoavspilling til å yte 2 x 110 Watt  RMS(root-mean-square), 20-20.000Hz, 8 ohm og for flerkanalslyd opptill 7 x 110 Watt ved målemetoden RMS, 20-20.000Hz, 8 ohm. Jeg lurer på om dette kanskje er litt vel kraftig i forhold til høyttalerne og i forhold til rommet de skal stå i (stue som er halvparten så stor som anlegget ble kjøpt til.) I dag har jeg brukt noen timer på google for å se etter veiledning om hvordan man dimensjonerer forsterker og høyttalere til et slikt oppsett, uten å bli særlig mye klokere. Er det noen her som har gode råd? Helst litt sånn forståseg-påer perspektiv om at fordi slik og slik så trenger du sånn og sånn men også konkrete kjøpstips blir mottatt med takk!

     

     

     

     

     

     

  2. kjøling av Fractal designs R6...

    Du har sikkert sett det, men i denne tråden her er litt info om hvordan jeg satte opp min computer i samme kabinett. Erfaringsmessig (altså: min erfaring) bruker AMD-utstyr litt mere strøm og genererer litt mere varme enn Intel/Nvidia oppsett. Denne computeren har nå 0 problemer med kjøling og akseptabelt støynivå. Vifta på grafikkkortet kan jeg slå helt av ved lav belastning, og dersom  spiller jeg med bomber og granater aksepterer jeg litt viftestøy. Det har imidlertid aldri blitt skikkelig ille, så alt i alt er jeg godt fornøyd (fornuftige mennesker stiller sikkert spørsmål om prisen på dingsedangsene inni boksen, men de gærne har det godt :) ).

  3. Men fikk du ikke plass til en 360 radiatorer med riktig avstand på skruehullene i front? har selv kjørt dette kabinettet med 360 i både topp og bunn uten store problemer, har du ett bilde? :)

    Hei, beklager sent svar, men jeg har vært litt vekke og så måtte jeg prøve en gang til. Jeg sverger på at det var bare delvis fordi du fikk det til å høres så lett ut :)  Jeg er i tillegg litt plaget av stahet og ville gjerne at dette skulle sitte "ordentlig" fast, men slik ser det ut på forsøk 2 med ekstra nøye fastskruing.

    W7edom0.jpg

    Det er ikke lenger noen mm avvik, snarere 0.5-1 mm, men skruhullene øverst på radiatoren er fortsatt klin umulig å matche opp med utstansingene på kabinettrammen. Dette gjelder de 4 øverste skruehullene, når den er festet nederst først. (Nederst må det faktisk settes opp slik at det matcher, ellers går ikke støv-filteret inn og ut som det skal).

    Forsøk 3 kommer ikke før jeg en vakker dag river ut alt og skal sette det på plass igjen, og inkluderer boremaskin, tror jeg.

    • Liker 1
  4. Det er merkelig at det ikke blir tatt mer hensyn til. 

     

    Ja, jeg forventer egentlig at en kabinett- og komponent-produsent leverer kabinetter og komponenter som passer hverandre som hånd i hanske, og jeg forventer det mer enn ellers når jeg velger både kabinett og komponent fra samme produsent og litt opp i hyllene. I så måte er jeg faktisk moderat skuffet over Fractal sine produkter her. Jeg fikk på plass radiatoren i fronten, men det var ikke skrufeste der for mer enn 6/10 av skruene som skulle på plass. Det var hull der, men avstandene stemte ikke, slik at dersom jeg skrudde fast nederst, var det øverste hullet på kabinettet for langt nede (ca 2-3 mm) for det øverste hullet på radiatoren.

     

    Uansett, resultatet ser någenlunde bra ut, er relativt stillegående og sålangt holder den hele pcen på kroppstemperatur - men jeg har ikke satt ordentlig høy last på den ennå.

     

    RY38Vis.jpg

     

    Hvis jeg hadde kjøpt budsjettversjonen hadde jeg vært fornøyd med litt mer-gjør-det-selv og improvisasjon.

  5. Næh....dette var ikke helt enkelt gitt. Det viser seg at radiator og vifter bygger for langt ned fra "taket" i kabinettet, jeg får ikke plugget inn CPU-strømkontakten når "kjøleskapet" er montert, og jeg får ikke montert "kjøleskapet" når jeg har plugget i CPU-strømmen først. (Den som heter EATX_12V1  i brukermanualen, om noen skulle ha behov for litt mer fagspråk).

     

    Her er et bilde av elendigheten:

    lsEMpaC.jpg

     

    For eventuelt nye lesere så kan jeg informere om at dette er et Fractal Designs Define R6 kabinett og en Fractal Designs Define Celsius S36 CPU kjøler, som skal oppå en AMD Ryzen 2700X, som igjen er boltet fast i et Asus ROG Crosshair Hero VII  hovedkort.

     

    Nå har jeg snudd viftene på radiatoren (slik at de suger inn) og festet radiatoren på frontpanelet istedenfor. Da har jeg tre vifter som vifter inn (de på radiatoren) og en som vifter ut (bake, øverst). I tillegg kommer PSU viften, men PSUen ligger veldig for seg selv og er bortimot et isolert system med tanke på kjøling, tenker jeg.

     

    Det jeg lurer på nå er om jeg bør montere flere vifter for å suge ut lift i tillegg? Det kommer et gigasvært grafikk-kort inni her etterhvert som sikkert har litt krav til sirkulasjon... :hmm: :hmm: :hmm:

  6. OK, etter en del analyse og andre foreberedelser.... her er det faktisk bare å sette inn hovedkortet først!

    Radiatoren med vifter vil bygge seg nedenfor øverste raden med festepunkter for ATX hovedkortet, slik at det ikke blir mulig å skru dette på plass etter radiatoren.

     

    Da får CPU og dilldall bare komme etterhvert...

  7. Jeg skal putte sammen et "byggesett" med en svær AIO kjøler (Fractal Designs Celsius S36) . Jeg antar at den vanlige rekkefølgen, altså sette CPU i hovedkort, kjøler på CPU, minnebrikker i hovedkort blir vanskelig å gjennomføre siden kjøleren sitter fast i en stor og klumpete fjøl av en radiator.

     

    Nå er dette et middels romslig miditower så det er litt plass til å manøvrere også med noen få komponenter på plass i litt feil rekkefølge, men forrige gang jeg bygde var det i et lite kabinett og da var det arbeidstimer i prøving og feiling før jeg fikk trykt inn vannkjølinga uten å blokke for andre ting. Klok av skade tar jeg dermed gjerne i mot råd om rekkefølge, hvis noen har...

     

    Tenker å

    1. sette radiatoren inn i kabinettet først,

    2. kanskje PSUen også in tidlig? 

    3. ette CPU på hovedkortet 

    4. sette hovedkortet inn i kabinettet,

    5. sette kjøler på CPUen.

    6. minne på hovedkort

    7. lagringsenheter

    8. grafikkkort

    9. div kabler hit og dit..

     

    Det jeg lurer mest på er altså om det er en god ide å montere radiatoren inn i kabinettet først og så vente med å sette på CPU-kjøleren til etter hovedkortet er satt på plass i kabinettet.

     

  8. Hei

    Jeg har forsøkt å sette sammen en en liten PC som skal stå på stua og fungere som en slags server innomhus. Jeg har gjort det litt på gøy, men den vil ikke funke og det er ikke så gøy...

     

    Symptomene er: når jeg skrur på strømmen begynner viftene i CPU kjøleren å surre, og viften på skjermkortet også.

     

    Det kommer imidlertid (såvidt jeg kan se) ingen bilder til skjermen. Jeg prøver å bruke den analoge utgangen på skjermkortet.

     

    Et eller annet er vel gåent, men jeg er usikker på hvor feilen sitter.

     

    her er en komponentliste:

    Fractal DEsign Node 304 Mini-ITX kabinett

    Hovedkort ASUS H170I-Pro, Socket-1151

    Strømforsyning Fractal Design Integra M 650W PSU

    Prosessor Intel Core i5-6600K Skylake prosessor

    Prosessorkjøler Fractal Desing Kelvin T12

    Minne HyperX Fury DDR4 2133 Mhz 16 GB

    Skjermkort ASUS GeForce GTX 750 Ti 2GB

    Systemdisk HyperXFury 120 GB 2.5" SSD

    Lagerdisk WD Desktop Black 3.5" 1TB

     

    Jeg tenker at siden viftene går, så er sannsynligvis

    • strømforsyningen ok.
    • prosessorkjøleren ok
    • grafikkkortet ok ? (Intet bilde = intet skjermkort? men det er da strøm på vifta på skjermkortet.)

    Min hovedmistenkt er hovedkortet (?) hadde forventet iallefall et bilde fra BIOS dersom det fungerte?

    Alternativ 2 er prosessoren, jeg har aldri prøvd en maskin med død prosessor så jeg vet ikke hvordan den skulle oppført seg da.

     

    Jeg har gått til anskaffelse av et nytt hovedkort og en ny (billigere) prosessor men lurer allikevel på om noen har noen gode tips til feilsøkingen - spesielt, hvilken rekkefølge er best:

    1. bytte prosessor først, for å se om hovedkortet fortsatt funker?
    2. bytte hovedkoert først, for å se om prosessor funker?
    3. bytte både hovedkort og prosessor og se om noe funker, bytte inn gamle komponenter (ie. putte på den bedre prosessoren igjen hvis oppsettet funker med nytt hovedkort?)

    Eller burde jeg gjøre dette helt annerledes?

     

    Takknemlig for alle tips!

     

    • Liker 1
  9. Hei

    Jeg har 2 stk Samsung SyncMaster 204B som jeg alltid har kjørt i dualscreen setup. Jeg har hatt de i - kanskje 8 år eller noe sånt?

    De har vært gjennom mye mer enn skjermer flest(1) men etter at jeg for en stund siden kjøpte/bygde ny datamaskin med moderne utstyr(2) og operativsystem(3) + ca 2 måneder har den ene skjermen plutselig sluttet å fungere. Den første feil-observasjonen kom etter en oppdatering av driverne til skjermkortet(4). Det som skjedde var at høyre skjermen plutselig ble hvit/grå og ikke responderte på noe annet enn standby on/off, av/på strømforsyningsknapp og/eller rykke ut strømkontakten.

     

    Ved oppstart en dag eller to senere var alt ok igjen, men feilen kom tilbake i det skjermspareren skulle slå seg på. Samtidig observerte jeg på venstre/primærdisplay at skjermspareren heller ikke slo inn som den skulle. (Skjermen ble i stedet svart, mens muspekeren ble sentrert.)

     

    Jeg fikk ikke opp den høyre monitoren igjen samme dagen. Etter å ha røsket ut ledningene og latt skjermen stå noen dager, prøvde jeg igjen, og da fungerte den pånytt, inntil screensaveren skulle slå seg på.

     

    Dette gjør at jeg mistenker noe feil med konflikt mellom strømsparing fra maskinen og strømsparingen fra skjermen - har de krasjet hverandre?

    Jeg hentet driverne rett fra grafikk-kortprodusenten sin webside, så jeg tror ikke det er noe galt med selve driveren, men det kan vel være at den spiller litt dårlig på lag med skjermene, som neppe er spekket til dagens standard?

     

    I det siste har jeg egentlig ikke fått høyreskjermen til å fungere i det hele tatt lenger, på tross av inn-ut plugging, rebooting og alt det der. En tilleggsobservasjon er at jeg ikke får opp on-screen display menyen på skjermen heller.

     

    Det er vel mulig at den bare har tatt kvelden, men hvorfor er den da hvit og ikke svart? (En kompis foreslo at det var en skjermvariant av nær-døden og ikke selve døden :) - hvordan gjør jeg HLR på denne pasienten?)

     

    Hvilke tester bør jeg gjøre for å sette riktig diagnose her?

     

    Jeg er vel noenlunde innstilt på at det kan være slutten på den skjermen, uten at jeg skal være sur for det, men jeg har lyst til å få undersøkt grundig at den virkelig er død før jeg kjøper nye.

     

    (1) skjermene har hengt med på mye flyttinger... 3 ganger på båt over Atlanteren, 1 gang med båt over Stillehavet, 2 flyttinger med fly samme +til sammen rundt et halvår på toll-lager med ukjente klimatiske betingelser + alle de forskjellige elektriske standardene som fulgte med. Skjermene har på tross av dette fungert uten problemer, til nå!

    2) Asus HD7970 grafikkkort

    3) Windows 8

    4) (AMD vision Control center fulgte med på kjøpet når jeg installerte driverne- kan det være det programmet som ødelegger?....)

  10. Hei

    Jeg driver og bygger sammen en ny computer.

     

    Hovedkortet har 2 kontakter for EATX12V - og jeg finner ikke noe særlig relevant dokumentasjon på når de skal brukes...

     

    EATX12V - har 8 pins, men kan også brukes som 4-pinskontakt (4 var dekket med en liten topp fra fabrikanten, men bruksanvisningen viste at det var pins med funksjon under...) I 8-pinsutgave passer denne perfekt med en av de faste kablene fra strømforsyningen, så noen grunn til å modde denne har jeg ikke funnet - plugget i uten videre dikkedarier.

     

    EATX12V_1 - er en 4 pinskontakt. Gir denne noe i tillegg når jeg allerede har 8 pin i EATX12V kontakten? Eller er det bare å la den stå ubrukt.(Jeg innbillte meg at dette kunne være en ekstra-strøm løsning for de som brukte 4 pin i EATX12V...)

     

    Hovedkortet er en ASUS Crosshair V Formula. Det skal ganske mye grafikkort på dette her, dersom det er relevant tilleggsopplysning.

  11. Hei

    Jeg setter sammen en ny pc som jeg skal bruke til spilling og spilling. Som i spille spill og musikk. (Ikke bare avspilling, innspilling også :-)

     

    Hardwaredingsbomslista er jeg stort sett ferdig med. Det blir en ganske kraftig maskin med AMD FX-8150 prosessor og 7870 skjermkort, med andre ord - ikke det aller heftigste men dog en veldig god maskin. Jeg kommer til å kjøpe masse minne og SSD til lommeboka nesten blir tom.

     

    Det jeg lurte på er, er det Win7 eller Win8 som er det beste kjøpet til en maskin med dette bruksområdet?

     

    Fra min nåværende computer, som snart blir hetende gamlemaskina har jeg dårlige erfaringer med hoppet fra WinXP til Vista, som jeg gjorde når Vista kom ut - da var det et dårlig operativsystem mhp stabilitet, og selv nå så virker maskinene min dårligere enn den var da jeg hadde XP på den. Derfor litt skeptisk til at det siste nye alltid er det beste - og da jeg mener å ha hørt at Win7 er bedre enn Vista kvalitetsmessig - er Win 8 like bra eller bedre enn Win 7?

     

    (En catch med Win7 - jeg har hørt at man trenger dyre versjoner for å kunne håndtere mye minne - er et slik med Win 8 også?)

  12. Hei, dette var en interessant tråd. Jeg har nettopp lest en artikkel i et engelsk pc blad "pcformat". De har testet rent Amd oppsett inkl. cpu og skjermkort mot Intel i tre forskjellige prisklasser. De mener at de høyest spekkede intelmaskinene yter bedre enn de amd baserte, men at et kraftig amd oppsett yter godt nok for dagens aktuelle spill, til en mye lavere pris. Det koster å kjøre til skolen i porsche, men du kommer fram til det ringer inn med Toyota også.

    • Liker 1
  13. Hei, jeg jobber med å sette sammen en handleliste for å bygge sammen en ny, god pc.

    Jeg har så godt som alt klart, men har lest meg litt i tvil når det gjelder valg av RAM i forhold til hovedkortet.

     

    La meg først si litt om målet: PCen skal brukes til spilling av spill og musikk. Når jeg sier spilling av musikk, tenker jeg ikke først og fremst på mp3-filer, men programmet Ableton Live, et såkalt DAW program. Jobbing med lydsamples, live = realtime krever faktisk litt maskinkraft, selv om grafikkkort ikke er avgjørende.

    Jeg ønsker meg maskinvare som er FJELLSTABIL. I utgangspunktet vil jeg kjøre uten overklokking, og så skal jeg se litt etterhvert om jeg ikke skal skru litt ekstra fart på den, om det er behov for det.

     

    Jeg har tenkt å kjøpe etASUS Sabertooth P67, Socket-1155 ATX, P67, DDR3, hovedkort. Jeg hadde i utgangspunktet letet meg fram til et sett med Corsair Vengeance DDR3 2000MHz 12GB CL10 Kit w/3x 4GB XMS3 modules, CL10-10-10-27 1.5V, Vengeance Heatspreader. For ordens skyld, jeg skal ha en intel core i7-2600k prosessor.

     

    Etter å ha lest litt har tviler jeg litt på at 2000Mhz minne er tingen til dette hovedkortet, siden det oppgis å støtte 1800 MHz, 1600 MHz, 1333 MH og 1066 MHz minnehastigheter. I tillegg så virker det som om 3x4 Gb er en dårlig kombinasjon da det vel neppe utnytter dobbeltkanalminnearkitekturen som hovedkortet støtter?

     

    Er det et bedre valg med et sett RAM som støtter dobbeltkanalminne fullt ut, og kjører på en hastighet som oppgis at støttes av hovedkortet? For eksempel Corsair Vengeance DDR3 1600MHz 16GB CL9 Kit w/4x 4GB, CL9-9-9-24, 1.5V, Vengeance Blue Heatspreader, 240 pin?

  14. Jeg har en PC med AMD 6400X2 prosessor, ASUS M2N-SLI Deluxe hovedkort, 4 Gb Ram, strømforsyningen heter Gigabyte Odin Pro og i følge spesifikasjonene skal den yte 800W. Jeg benytter en toskjermsløsning, til mye rart egentlig, men ytelsen trenger jeg først og fremst til et og annet spill.

     

    JEg har bladd litt i katalogen til et par nettbutikker og lest litt i de sticky trådene på toppen av sida (ikke alt, jeg innrømmer!). Det jeg lurer på, er hva er det som er den beste strategien for min 2 skjermsløsning 2x1600x1200:

     

    2xlitt kjipere skejrmkort i SLI

    eller 1x dobbeltsådyrt skjermkort (som gjerne består av 2GPUer...)

     

    Jeg har ikke greid å holde meg oppdatert på hvordan disse løsningene er i sammenligning. Dessuten vet jeg ikke om det gir noen spesiell fordel å ha 2 skjermkort når man kjører dualhead løsning. JEg bruker NVIDIA Twinview som strekker desktop over hele skjermen.

     

    Noen som kan gi noen generelle råd? Pris er ikke den viktigste begrensningen min men jeg vil ha grei valuta for pengene. 2 X aller dyreste kort er ikke aktuell strategi.....

  15. Jada, jeg har flyttet. Se forøvrig denne tråden.

     

    Selvsagt kan man mistenke at en kakk under flyttingen har fått "noe" til ikke å fungere, men det blir litt upresist og vanskelig å fikse "en kakk". Når jeg først får boot på maskina så er det ikke noe problem med diskene.

    Jeg tror jeg friskmelder de. Ambient temperatur på noen og tredve grader og femtiettellerannet på GPU virker jo heller ikke riv ruskende galt.

     

    men hvor sitter problemet? Det er liksom første steget på veien til en løsning....

     

    Etter å ha pønsket littegranne på det: dersom computeren er uskadet og montert korrekt, så må det være strømforsyningen (den eneste nye delen) som har skylden? Finnes det noen "lur" måte å teste at strømforsyningen faktisk leverer varene?

     

    Alternativt, dersom noe er gått i stykker på computeren / montert galt så kan det være .... mye rart, antar jeg.

  16. Jeg kan ikke teste med den gamle Hiperen på grunn av at den er for 195-240 V nettspenning mens jeg har 110 V her jeg bor. Det var derfor jeg skifta, jeg var ellers helt fornøyd med Hiper strømforsyningen. Jeg leser her at andre har negative erfaringer, men for meg har den alltid fungert.

     

    Jeg har allerede demontert/remontert alle komponentene en gang, men dette ga ikke noe svar på hvorfor jeg sliter med å stenge ned og med å boote maskina. Etter at jeg har stengt den ned, må den liksom "kjøles" en periode før jeg lykkes med å boote pånytt. Finner ikke noe unormalt på temperatursensorene, men det er kanskje fordi at når det er noe som ikke er som det skal så fungerer maskinen ikke ? (Catch-22)

  17. Jeg har byttet ut en Hiper 580 W type R med en Antec TruePower Trio 650W.

     

    Etter byttet har jeg hatt problemer med å få PC-en til å slå seg av "soft" altså fra Power off knappen inne i operativsystemet. Det eneste som funker er å bruke bryteren på selve strømforsyningen.

     

    På grunn av dette er "reboot" også ganske knotete, men jeg opplever også ustabil booting - det virker som om det er problemer med å få "dradd i gang" boot drive. (Splashscreen fra BIOS kommer opp, så skjer ikke mer. Det er en onboard raid kontroller som er neste steg.

     

    Noen forslag om hvordan jeg skal gå fram for å få lokalisere problemet ordentlig og få computeren til å stenge ned normalt?

×
×
  • Opprett ny...