Gå til innhold

frodejensen

Medlemmer
  • Innlegg

    16
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av frodejensen

  1. Om man vil komme unna problemet med at den ikke bruker wlanet som er i nærheten (eks. på jobb i artikelen) kan man installerere smartroaming klienten fra smartroaming.com. Den gjør at man bruker det nettet som er i nærheten, men pass på så den ikke er satt opp til å bruke 3G nettet om du ikke har fastpris på datatrafikk.. det kan bli dyrt. Er ikke helt sikker på hvordan datatrafikk betales i dag, men om det er per MB så har du ikke lyst til å ringe over 3G.

  2. IP-telefoniselskapet www.iplink.no som jeg ringte til idag, sa at de kunne gi meg informasjon som brukernavn, passord og adresse til deres SIP-server.

     

    "Er det bare det du trenger, så skal du selvsagt få det", sa dem på telefon.

     

    Dvs, du betaler dem 249,- så kan du ringe gratis til fastnettet SAMT mobilnettet. Uendelig lenge, altså. Da, så lenge man er på WLAN.

     

    Det er ikke helt sikkert det vil fungere for det.. De mobilene jeg har testet med VoIP takler ikke alle slags codecer, og de sliter med NAT traversal. Nokia har sagt de vil komme med støtte for STUN-servere etterhvert som vil gjøre dette bedre, men det er ikke altid lurt å basere seg på hva firmaer sier de vil komme med. Om det fungerer hos iplink vet jeg ikke.

     

    Ser forøvrig at de har et Mobil IP abonnement, men det står det lite informasjon om.. Rent praktisk så betaler Iplink som alle andre når du ringer til en Netcom eller Telenor mobiltelefon, tror det er rundt 70 øre til telenor og 90 øre til Netcom. Om de fortsetter med det tilbudet, 300/mnd, så vil de mest sannsynelig tape penger.

     

    MEN

    hvordan blir dette... med ip-telefoni på mobil, hvis man f.eks. enten bor hjemme (og ikke har kontroll på fastnettelefonen) eller at man bor på hybel og ikke har fastnettelefon. Vil dette da være helt og holdten umulig å ha IP-telefon på mobilen? Abonnementet fra IPtelefonselskapet må være knyttet opp mot en adresse? etc etc etc.. Jeg har ikke tenkt til å ha en fastnettelefon selv, og har jo ikke lyst til å betale en "annen" avgift per mnd til i tillegg til IP-telefoniab. (samt normalt GSM-mobab.).

     

    Noen som skjønte meg på denne her? :blush:

    6558233[/snapback]

     

    Jeg forstod det som: Hva om jeg ikke kan ha bredbåndstelefoni fra iplink der jeg bor, kan jeg da fortsatt ha deres IP-telefoni på mobilen? Der kommer nok Mobil IP produktet deres inn i bildet.. ellers får du ringe de å høre om du bare kan få SIP-kontoen uten fysisk tilkobling. Mobil IP produktet lar deg sikkert portere nummeret ditt over til de, slik at du også kan kvitte deg med GSM abonnementet ditt.

  3. Det virker jo ikke helt lovende. Hadde vært intresant å vite hvilken levrandør (evt privat server program) du har testet med.

     

    Jeg har testet med flere forskjellige leverandører. Den enkleste å få det til med er Voop (voop.no). Der sender du bare en melding til 2290 med Voop som innhold så får du tilsendt innstillingene til telefonen. Vyke har akkurat lasert Vyke IP, der får du opp alle innstillingene du trenger når du går inn på siden for produktet. Dette forutsetter at du har penger på vyke kontoen din. I tillegg har jeg fått det til å fungere med easypabx.com, men denne har jeg bare testet på intern nummere (mellom easypabx brukere). Har også hørt at folk har fått det til å fungere mot skype, men da kun mot en definert bruker (du kan ikke ringe hvem du vil), og mot Gizmo project.

  4. Takker og bukker.. Vi legger inn og tester.. ehh. vent nå litt.. "Månedspris NOK 149,- pr måned"  Det er jo ikke gratis  :roll:

    6444871[/snapback]

     

    Hmm.. jeg begynte å bruke dette før "mer informasjon" var tilgjengelig, men jeg har ingen avtale med Voop eller mobia, og så vidt meg bekjent kan de ikke belaste den ene meldingen med 150,-. Hvordan skal de da fakturere meg? De vil selvfølgelig ta betalt etterhvert, ellers er det ikke lenge til de meldes konkurs.

  5. En annen, om ukjent, VoIP aktør som fungerer med E70 er voop (voop.no og voop.com). Ved å sende "Voop" til 2290 får du ferdige instillinger til telefonen. Du må i tillegg legge inn en profil i Tools-settings-connections-Internet telephony settings og sette internett som default call type i settings-call settings. Da har du fult fungerende VoIP som det fungerer å ringe til vanlige telefoner med (og foreløpig er det gratis!).

     

    Hvis du i tillegg legger til SmartRoaming, som du finner i tools-catalogs-trial applications eller smartroaming.com, så kan du bevege deg mellom forskjellige wlan uten avbrudd. Om du mister wlan dekning så fortsetter samtalen over 3G (kan bli dyrt om du ikke har fastpris, men det kan også fjernes fra SmartRoaming). Bruker det på jobb med 5 wlan+et par åpne i området rundt, og det fungerer kjempebra!

  6. Står omtalt som ip-telefoni i denne artikkelen på amobil:

    http://www.amobil.no/tester/mobiltester/nokia_e60/26986/2

     

    Jeg har satt opp telefonenen min med smartRoaming, som du får via tools-catalogs-trial applications på mobilen, og Voop sin VoIP tjeneste (voop.no, ringing er gratis i test fasen deres: sms voop til 2290 for oppsett). Jeg har da VoIP på mobilen som jeg kan bruke mellom forskjellige wlan, og når det ikke er wlan tilgjengelig så går den over til 3G, noe som fungerer overaskende bra. Dette er absolutt å anbefale.

  7. Vet ikke hvordan qtek sine er, men E60 er ganske liten for å være en smartphone.. E70 på samme størrelse, men er hakket dypere enn E60'en. Har testet den innebygde SIP klienten i begge disse, og de fungerer.

     

     

    Er Qtek 8300 i stand til å kjøre javaklient? (Jeg synes den virket ufattelig treig da jeg prøvde den.)

    6425735[/snapback]

  8. Dere har ikke sjekket spesielt godt (eller fulgt med i tele-nyhetene i sommer).. var mye snakk om påleggene fra PT om krav til opprinnelsesmarkering og IP-telefoni. Det har vært flere runder og PT kom til slutt frem til at IP-telefoni ikke burde få unntak fra loven som sier at slik markering er pålagt alle teletjenester. Noen leverandører har fått dispensasjon frem til 30. juni 2006 for å lansere en slik tjeneste.

     

    http://www.teleavisen.no/default.asp?page=22&article=15832

     

     

    Frode

  9. Det er nok mange grunner til at vi bruker SMS og at vi holder oss til det selv om det er mange alternativer som er billigere. Mye av grunnen ligger i at man vet at SMS fungerer uansett hvem man sender den til, at det ikke krever noe oppsett for å ta i bruk, og at funksjonaliteten er knyttet direkte til interfacet på mobilen (man slipper å sjekke javaprogrammet og kan bruke adresseboken). At man kan spare en del penger kommer rett og slett i andre rekke.

     

    Andre momenter er jo at man alltid vet hvor man skal sende en sms.. til mobilnummeret. Bruker man e-mail er det ingen standard for hvor man kan nå andre mobilbrukere. Kan også nevne at e-mail er mer utsatt for spam, at mail både kan være i HTML og ren tekst og at e-mail må aktivt hentes (kan sende push om operatøren/serveren åpner for det).

     

    Telenor og Netcom slet lenge med at folk ikke brukte WAP og MMS. Denne trenden fikk de først snudd når de gjorde det enkelt for folk å sette det opp på mobiltelefonen sin (send en melding og svar ja). Det finnes ingen slik enkel løsning for e-mail, og vi kommer derfor til å fortsette med sms i mange år fremover.

     

    Simen1: Det vil gå med litt overhead og programmet vil utføre en del polling (sjekke for meldinger), men om det er satt opp riktig vil dette være ubetydelig. Har hørt at Messenger på en qtek sendte 1MB data på en dag uten noen grunn.. altså kan programmer som er dårlig lagd føre til mye ekstra GPRS data.

     

    /end braindump

  10. Du har helt rett i at det kan bli billige tekstmeldinger med IM/Skype på mobilen. Problemet med en slik løsning er at den i dag ikke er direkte støttet av telefonen, og dermed blir underlegen en sms løsning. Det at man også kun kan snakke med andre som har samme program installert på telefonen gjør at det ikke er så mange som bruker det (det har jo vært tilgjengelig javaprogrammer som gjør dette i mange år). I dag kommer flere og flere telefoner med IMPS klient (Instant Messaging and Presence Service) som gjør at IM kan knyttes mer direkte mot brukergrensesnittet.

     

    Jeg vil tro at man får noen som tilbyr IMPS servere etterhvert (yamigo gjør det i dag, men med reklame), men det blir først interessant når operatørene gjør det, da de kan tilby push-tjenester (slik at du ikke bruker så mye strøm og data på å "sjekke" om det er noe som skjer på serveren).

     

    Har testet litt med msn på smarttelefon.. og det virker da som om man er avhengig av at du bruker det en del for at det skal være interessant. En kontakt i msn messenger kostet ca. 2kr per dag i datatrafikk.. jeg har ikke sjekket hvordan dette skalerer, men hvis det ligger på det nivået per bruker så er dette også en tjeneste som bare de mest aktive brukerene vil finne interessant.

  11. Ok! Samtaler hadde mye lavere kbps enn jeg trodde, men det skal fortsatt mye til for at dette lønner seg for vanlige forbrukere.. Om en del år derimot så kan det nok til å være et alterativ. Som dere fant ut i testen deres så fungerer det foreløpig svært dårlig, og serveren til useful client hørtes ut som om var helt latterlig dårlig implementert.

     

    For å fortsette utregningene er det i mitt hode ca. 10 min samtale som skal til før du har kommet til maksprisen til Telenor. Jeg holder fortsatt på at man heller burde se seg om etter et billigere abo med mindre man er storforbruker av tale, og alle vennene dine bruker skype.

  12. Til CesiuM_e sitt innlegg må jeg si at det sikkert er mindre trafikk enn ved å kjøre skype, men det ville jeg tro er fordi skype bruker p2p trafikk når det ikke er i bruk. Jeg tviler derimot på at useful client har klart å komprimere lyden i stor grad utover det skype allerede gjør, og dermed vil den bruke de 3kB/s (dette er MINIMUM for tale). Det er nok en grunn til at lydkvaliteten er dårlig når du ringer noen, og det er at GRPS ikke egner seg til å sende denne typen data.

     

    Dette ble jo også bekreftet når jeg prøvde å sjekke båndbredde kravet til skype: " If you are using Skype for Pocket PC with GPRS, you can use instant messaging but the bandwidth does not support calling functionality."

     

    Har ikke sjekket ut hva Useful Client sier om saken, men det er nok et program laget for UMTS nettet.

  13. Hmm.. du tar nok feil. Ved å bruke skype ved minimum anbefalt hastighet som er 3kB/s vil man bruke 180kB i minuttet. (3kB*60sek). Det vil da ta 9 minutter å nå de 30,- som telenor har som grense, eller 7,5 minutter for å nå netcom sin grense.

     

    Dette er altså minimum av kapasitet som er anbefalt for skype.. hvis man ser på maks hastighet har ifølge amobil.no GPRS "teoretisk hasatighet på 53,6 kbps. Reell hastighet er nok dessverre nærmere 30 kbps." Vil man med maks teoretiske hastighet ha 6,7kB/s. Du har da ca. 2,5 min å bruke på skype samtalen som koster deg 25,- hos netcom. (fortsatt med temmelig dårlig kvalitet). Og fortsatt er dette kun mellom skype klienter.

  14. "Ring gratis til alle vennene dine, og ring verden rundt for noen titalls øre i minuttet."

     

    For at det skal være forsvarlig å bruke dette må man ha en fastpris for datatrafikken. I dag har både Telenor og Netcom dette tilbudet for datatrafikk:

    Telenor: 30,- / dag = 900,-/mnd (tilbudet gjelder kun i august)

    Netcom: 25,- / dag = 750,-/mnd (DataMania)

     

    Dette er altså prisen hvis man bruker skype - skype. Hvis man i tillegg bruker skypeOut vil vanlig samtaleavgift komme på toppen av dette.. Hvis man ikke har fastpris på datatrafikk, så koster det med dagens pris på 20,-/MB minimum 3.5,- / min (3kB/sek = råtten kvalitet).

     

    Altså skal det litt til å tjene penger på å bruke skype på mobiltelefonen for vanlige brukere.. da ville jeg heller gått for et billigere abonnement.

     

    Forøvrig jobber jeg som spåmann for et telefonselskap for tiden der jeg ser på hvordan personlig kommunikasjon (mobiltelefoner, VoIP,IM, skype, presence, etc.) kommer til å forrandre seg de nærmeste årene.. hvis noen har noen saklige innspill i denne saken så tar jeg gjerne imot det.

     

     

    Frode Jensen

×
×
  • Opprett ny...