Gå til innhold

HayaoM

Medlemmer
  • Innlegg

    55
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av HayaoM

  1.  

    Tror ikke det er et ord for dette på norsk..? "straffrihetsgrunn" eller "frifinnelsesgrunn" kanskje, men det er ikke oppført i noen ordbok.

    Om ordet står i ei ordbok eller ikke, har ingen betydning. Norsk er slik at en lett kan lage nye ord. Den berømte språkgranskeren Hans Ross gjør i forordet til sin store Norsk ordbog en setesdøls ord til sine:

    "Om du inkje kan laga ord, kan du inkje tala".

     

     

    Jeg prøver alltid å unngå å lage nye ordsammensetninger, for det er litt risikabelt, men iblant må jeg ty til det. Men hvis det engelske ordet er godt innarbeidet i det norske språk, så er det ingenting i veien for å bruke det.

     

    Det er alltid litt skummelt å oversette juridisk tekst, dette fordi det skal svært lite til før du etter oversettelsen har vesentlig endra betydninga.

     

    Slik som når dere nå diskuterer om "straffrihetsgrunn" eller "frifinnelsesgrunn" er rett oversettelse.

    Fyrstnemnde indikerer at nokon har gjort noke ulovleg, men at dette ikkje nødvendigvis blir straffa, og sistnemnde indikerer at nokon blir frifunnen og reinvaska.

     

    Her vil det være lurt å sjekke opp kva som trådstarters må stå ansvarlig for dersom forståelsen av den juridiske teksta ikkje er lik på norsk.

     

    Du har rett, er man usikker på ordets betydning og det er fare for misforståelse, bør man la være å bruke det. I dette tilfellet er det snakk om utilregnelighet i gjerningsøyeblikket, så termen "straffrihetsgrunn" kan brukes, slik stelar7 foreslår.  

     

    Et par ting til:

    Finnes det en tilsvarende norsk yrkestittel til "deputy bureau chief" (ved statsadvokatens kontor)? Og når en sakfører ønsker å gå frem til dommerbenken (approach), hva sier man på norsk? Vet ikke om dette er vanlig prosedyre i norske rettssaler.

     

    Er snart i mål med oversettelsen, og jeg setter stor pris på all hjelp.

  2. Tror ikke det er et ord for dette på norsk..? "straffrihetsgrunn" eller "frifinnelsesgrunn" kanskje, men det er ikke oppført i noen ordbok.

     

    Ordene er forsåvidt hentet fra denne master oppgaven, så antar det er "legit"

     

    Takk for forslagene. Skal undersøke om jeg kan bruke en av termene.

     

    Det er et par online juridiske ordbøker på oria.no (norsk IP-adresse). 

     

    De som er online ser ut til å være "norsk-engelsk", med noen engelske uttrykk i en kortere indeks.

     

    (Jeg fant ikke "affirmative defense", og kan ikke komme på et tilsvarende kort norsk uttrykk.)

     

    Det går jo an å låne en papirbok også, hvis det ikke haster for mye.

     

    Takk for tipset. Har dessverre ikke tid til å gå til anskaffelse av en juridisk ordbok, men det vurderer jeg å gjøre snarlig, for jeg støter på en del juridiske termer som oversetter.

     

    Ulempen med å oversette juridiske tekster, særlig amerikanske/engelske, er at språket er nært knyttet til rettstradisjonen, og denne er ganske forskjellig.

     

    Vi har ikke noe tilsvarende entydig norsk begrep for affirmative defence. Begrepet slik det er beskrevet på Wikipedia og i kildene der lenket til har knytninger til flere forskjellige prinsipper innen prosessretten, som (in)dispositivitet, bevisbyrderegler, og prosessuell preklusjon.

     

     

    Ja, som du sier, det er en rekke termer som ikke lar seg oversette direkte til norsk, både når det gjelder jus og andre fagområder. Det er en av utfordringene ved å være oversetter, så da må man være kreativ og finne gode løsninger. Takk for svar.

  3. Jeg er i gang med å oversette en juridisk tekst, og jeg lurer på om det fins en juridisk ordbok (engelsk-norsk) på nettet? Har funnet noen juridiske ordbøker, men ingen som oversetter fra engelsk til norsk. Bruker Ordnett.no, men enkelte uttrykk, som for eksempel "affirmative defense", finnes ikke i databasen. Setter pris på råd og tips.

  4. En trenger ikke mekanisk for skriving, det du kan prøve er å bruke en USB forlenger og koble slik at den trådløse mottakeren til tastaturet ditt får bedre signal.

     

    Takk for svar! Ok, så mekaniske tastaturer er hovedsakelig for spilling?

     

    Jeg tror ikke signalet er dårlig, for tastaturet fungerer ellers feilfritt, så jeg har mistanke om at det har noe med programmet å gjøre. Hvis tech support ikke kan hjelpe meg, så skal jeg prøve å kjøpe et nytt trådløst tastatur for å se om det er et kompatibilitetsproblem. 

  5. Da var PC-en kommet i hus, og jeg er kjempefornøyd! Den er så å si lydløs, jeg må nærmest legge øret inntil kabinettet for å høre viften. Og selv med skapdøren lukket, blir den overhodet ikke varm. Oppstartstiden er imponerende, og alle programmer er raske og smidige, så jeg har ingenting å utsette på ytelsen. 

     

    Det eneste minuset så langt er at jeg opplever tasteforsinkelse når jeg bruker et teksteprogram (jobb). Mitt trådløse tastatur er gammelt, så det kan være årsaken til problemet. Men det kan også være programmet som ikke er helt kompatibelt med Windows 10, så jeg skal gi beskjed til tech support og høre om det fins en løsning. 

     

    Ettersom jeg skriver mye i jobben, burde jeg investere i et mekanisk tastatur med ledning?

  6. Det betyr at når du starter opp, så trykker du F12 e.l. (det står på skjermen), og så kommer du inn i et "program" (som er en del av hovedkortet) der du stiller det inn.

     

    Ok, da lærte jeg noe nytt. Takk for informasjonen. 

     

    Har jobba hos Komplett på pc-produksjon og denne er ganske ålreit på støy, da R5 sine vifter er gode, og Noctuakjøleren er stille og blir i tillegg utstyrt med såkalt "Low noise adapter" som jeg ikke husker varenavnet på, fra Noctua. Hvis du skal ha den i et skap i tillegg blir ikke det noe problem. Bare pass på luftflyten foran og bak viftene, sånn ift, varme.

     

    Det låter betryggende. Skapet er beregnet på stasjonære PC-er, så det har ingen bakside. Min nåværende PC, som snart er ni år (!), står i det, og selv om det blir litt varmt rundt den, har det ikke vært noe problem. Har også muligheten til å ta av skapdøren, så jeg tror det kommer til å gå bra. Jeg jobber som oversetter, så en stillegående PC er alfa og omega, så det er på høy tid å oppgradere. Gleder meg til å motta den. Takk for svar. :)

  7. Beklager sent svar. Etter mye om og men, endte jeg opp med å bestille en Komplett Silent Home. Den er fortsatt på tilbud, 20 % avslag, og jeg oppgraderte ingenting, så den kom på 8000. Forhåpentlig er den så stillegående som reklamert, og ettersom jeg kan benytte meg av angreretten, blir det ikke noe problem. Kabinettet er litt stort, men den skal stå i et skap, så den blir ikke synlig. Det eneste jeg er redd for, er at den kan bli for varm, men jeg tror det skal gå bra.

     

    Nok en gang, takk for all hjelpen. :) 

  8. http://www.iwill.no/Mini+PC.249/Iwill+SlimBox+VIII+Intel+i5+7200U+%25252B+HD+620.4795.html

     

    Velg:

    8 gb ram

    HD: ingen

    SSD: 240 gb

    microSata SSD: ingen

    WiFi: intel

    OS: Windows 64-bit home norsk

    Pris inkl. mva.: 

    NOK 6,860.00

     

    Tusen takk for hjelpen. Den ser unektelig interessant ut, og den er jo både billigere og mye mer plasseringsvennlig.

     

    Kabinettet er veldig stort for HTPC-bruk spør du meg, jeg ville heller gått for noe mindre kraftig i en nettere innpakning. Du kan fint sette den i e skap, så lenge du enten monterer vifter på baksiden, eller har god lufting ut bak/under.

     

    Du har et godt poeng, og jeg er enig i at kabinettet er vel stort. Den skal stå i et skap uten rygg, som er beregnet på PC-er, men min nåværende PC er betraktelig mindre og skaper en god del varme, så kanskje er en mer kompakt PC et bedre alternativ. 

     

    Jeg setter stor pris på all hjelp og alle rådene, og jeg har bestemt meg for å droppe Komplett Silent Home i første omgang. Kan hende jeg går for en mini PC eller en PC som er mer kompakt, slik at jeg unngår overoppheting. 

     

    Jeg har fått svar på mange ting jeg lurte på, så dette var gull verdt. Nå blir det lettere å finne den rette PC-en for meg. Takk.

  9.  

    Takk for svar, Emancipate. Hadde jeg hatt mer kunnskap, ville jeg kanskje bygget meg PC, men det har jeg dessverre ikke. Ifølge anmeldelsene jeg har lest fra brukerne, er den så å si lydløs, og den skal stå i et skap, så det hjelper jo litt.

    Anbefaler deg på det sterkeste og se et par youtubevideoer ang hvoradn bygge pc. Jeg klarte det som 15 åring i 2011.

     

    Takk for tipset, men jeg er nok litt for lat til å sette meg inn i PC-byggingens verden. Hehe, du kan vel si at jeg gjerne betaler litt ekstra for plug and play. Jeg er heller ikke interessert i data, så det ligger nok litt der også.

  10. Ettersom jeg har hjemmekontor i stua, trenger jeg en stillegående PC, og denne ser ut til å være midt i blinken. Dessuten er den på tilbud nå, så jeg tror jeg skal slå til. Det eneste jeg lurer på, er om jeg burde oppgradere noen av komponentene. Skal ikke brukes til spilling, så jeg stiller ikke høye krav, men den må kunne håndtere multitasking.

     

    Hva tror dere, trenger jeg raskere prosessor og mer RAM, eller vil det være smør på flesk til mitt bruk? 

     

    Komplett Silent Home

  11. Takk for svar, LMH1. Ja, det er nok litt lav oppløsning på den størrelsen, men problemet er at jeg ønsker å bruke under 2000 kr. Jeg har i dag en gammel Samsung Syncmaster 2032BW med 1680 x 1050-oppløsning, så det blir nok en oppgradering uansett hva jeg kjøper. Kanskje det kan være en idé å vurdere en 24" isteden? 

  12. Ok, så om jeg vil ha en 27", bør jeg helst gå for en skjerm med QHD-oppløsning. Hehe, da ser det ut som at budsjettet sprekker med noen kroner, men det var vel litt som forventet. Har fryktelig lyst på en Dell Ultrasharp-skjerm, men så var det prisen igjen... Skulle ønske det dukket opp et tilbud som var for bra til å takke nei til, så jeg skal ha litt is i magen.

     

    blinc, Philips-skjermen du anbefalte, var på tilbud (10 % avslag), men så forsvant den fra tilbudssiden. Litt irriterende, for nå vurdere jeg den sterkt. 

     

    Takk igjen for all informasjon og gode råd. :)

×
×
  • Opprett ny...