Gå til innhold

mkrwii

Medlemmer
  • Innlegg

    35
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av mkrwii

  1. Fritt marked? Det vet du like godt som meg at finnes ikke i norsk dagligvarehandel.

     

    Helt 100% frie markeder finnes knapt nok, rett og slett fordi de ikke fungerer. Jeg vil tro det man mener her er at det er en ekstremt hard konkurranse i norsk dagligvarehandel, der markedsmekanismene gjør at alle aktørene er nødt til å gjøre valg som er dårlige på lang sikt for å overleve på kort sikt. Spør du meg, er dette et tegn på at konkurransen er for fri, og det at bransjen faktisk selv ber om å bli regulert tyder slett ikke på noe annet.

     

    Noen har nevnt barnehagementalitet her, og det synes jeg er en fin analogi. Dagligvarebransjen er litt som barn. De gjør dumme ting hele tida, og trenger reguleringer for å fungere. Jeg er helt overbevist om at å deregulere dagligvarebransjen i dag er feil vei å gå. Man trenger flere reguleringer, ikke færre. Hvis dette håndteres riktig kan det føre til lavere priser, bedre utvalg, og/eller bedre forhold for de ansatte.

    • Liker 2
  2. Pølsesyke skal man ikke kødde med. Botulisme (fra latin botulus = pølse) er en svært alvorlig sykdom man kan pådra seg av å spise bedervet eller uhygienisk framstilt mat, spesielt pølser og rakfisk. Sykdommen forårsakes av en bakterie, Clostridium botulinum, som når den ikke får nok luft produserer et svært potent giftstoff populært kjent som botox. (Ja, det er det samme stoffet Jan Thomas sprøyter inn i ansiktet sitt.) Dette fører til alvorlige lammelser i blant annet øyne og luftveier, og er dødelig i 60-70 prosent av tilfellene. Sykdommen forekommer imidlertid så og si aldri i Norge, og man har gode muligheter til behandling så lenge man kontakter lege.

     

    Symptomene ligner ikke på influensa, så trådstarter er nok trygg. Det er nok mer sannsynlig at noen smitta deg med et vanlig influensavirus der du kjøpte pølsene.

    • Liker 1
  3. Opera har jeg aldri vært på, og jeg er forsåvidt enig i at teater kan være litt kjedelig. Jeg har likevel mange gode teaterminner, spesielt fra litt mindre pretensiøse blackbox-forestillinger. Jeg så blant annet "Krapp's Last Tape", et kort teaterstykke av Samuel Beckett, på et teater i England for noen år siden, og det stykket synes jeg oppsummerte hva som gjør at teater kan være noe helt annet enn film. Det er noe med måten skuespilleren fanger sitt publikum på som er helt annerledes i en teatersal enn på en skjerm eller et lerret som kan være veldig gripende hvis det sitter.

  4. Det er vel ikke helt riktig. NKP http://www.nkp.no/ har vel tradisjonelt samarbeidet mest med Sovjetunionen. Arbeiderpartiet var svært skeptiske til NKPs samarbeide med Sovjetunionen. Det er vel også en av grunnene til at det tok over 60 år for Osvald og Pellegruppen å få anerkjennelse for sin innsats mot tyskerne og nazistene under krigen. Arbeiderpartiet hellet nok mer til Milorg. Osvald og Pellegruppen måtte gjøre dritt jobbene for Milorg.

     

    Dette er selvfølgelig helt riktig. Jeg tenkte på de partiene som har noe å si i dagens politiske virkelighet.

  5. Det finnes flere andre typer aksjonsgrupper. Blandt annet en hackergruppe og folk som driver utpressing, shaming og mye annet tull og opererer nesten som Scientologikirken. Disse har jeg selv blitt utsatt for.

     

    Jeg er nesten 100% sikker på at du har blitt utsatt for noe Tjen Folket driver med.

     

    Når over 90% av medlemmene er de samme så er de i mine øyne søsterorganisasjoner.

     

    Dette tallet stemmer ikke. Selv om Tjen Folket har "hemmelige" medlemslister, føler jeg at jeg vet hvem de fleste er (de er kanskje 30 stykker på en god dag), og jeg er helt sikker på at det er et mindretall av de som er med i Tjen Folket som i dag er med i Rødt.

     

    Jeg vet ikke hvem Bård Larsen er, men at mange i Rødt fremdeles støtter væpnet revolusjon er faktisk ikke noen hemmelighet. Selv om det er fint at du og mange andre tar avstand.

     

    For det første er det ikke sånn at det at et ekstremt standpunkt i deler av medlemsmassen betyr at det er synonymt med hva partiet står for. Det er et mindretall i Rødt som vil ha frasen "væpna revolusjon" med i programmet, og disse har en helt annen definisjon av frasen enn de fleste av oss.

     

    For dem handler det om at en sosialistisk stat skal ha rett til å forsvare seg i en eventuell borgerkrig etter en fullt ut demokratisk maktovertakelse. Dette forsvares historisk med erfaringer fra land som har fått valgt inn sosialistiske ledere (spesielt Chile i 1973 og Venezuela i 2001), der landets elite har fått militæret på sin side og foretatt et statskupp.

     

    Jeg mener dette har lite for seg i et program for et stortingsvalg i dagens Norge.

     

    Edit:

     

    Jeg ville ikke stolt på hva Tjen Folket sier om seg selv. Metodene deres er på ingen måte fredelige, og det (og mye annet) kommer godt fram av de artiklene Dagbladet har skrevet om dem de siste årene i sammenheng med mafiavirksomheten deres i SOS Rasisme.

    • Liker 2
  6. de organiserte gruppene innen Rødt som består av blandt annet "aksjonsgrupper" som planla 22 Juli-lignende aksjoner ganger hundre

     

    Dette er en veldig drøy påstand som vil være nesten umulig å motbevise (eller bevise). Jeg har vært med i Rødt siden partiet blei starta, og jeg har aldri sett noe til noe av dette. Har du noen beviser? De aksjonsgruppene jeg kjenner til er av en ganske fredelig art. Jeg kan gå med på at det helt sikkert kan finnes noen aksjonsgrupper som har planlagt å kaste egg på Norwegian Defence League, men noe i den skalaen du sikter til har jeg aldri hørt om.

     

    samt deres korrupte søsterorganisasjoner som Tjen Folket, Folk er Folk, SOS Rasisme osv.

     

    Tjen Folket er ikke en "søsterorganisasjon" av Rødt. Det er tvert imot ei kriminell utbrytergruppe som gjentatte ganger har lagd kvalm innad i Rødt. Noen av dem er kasta ut av partiet, andre er nok fortsatt passive medlemmer, men har overhodet ingen innflytelse over hva partiet foretar seg. SOS Rasisme var en fin organisasjon før Tjen Folket tok dem over. Folk er Folk kan du være så uenig med som du vil, men å putte dem i samme kategori som Tjen Folket er etter mitt syn helt feil.

     

    Når Rødt ble dannet ut av Rød Valgallianse og AKP sa de at de ikke lenger støttet væpnet revolusjon som forgjengerne, men det var bare et spill for galleriet.

     

    Dette er i beste fall ubegrunnet synsing, i verste fall en ren løgn hentet fra Bård Larsen eller en av hans meningsfeller.

     

    Heldigvis finnes det ikke noe Sovjet for dem å samarbeide med.

     

    Verken AKP eller RV har samarbeidet med Sovjet. Tvert imot var AKP (m-l) mer kritiske til sovjet enn de fleste av datidas politikere turte å være. Den "væpna revolusjonen" du skriver om var faktisk først og fremst retta mot en sovjetisk invasjon enkelte av dem på 70-tallet trodde var nært forestående. Hvis det er noen i norsk politikk som har samarbeidet med Sovjetunionen, så er det Arbeiderpartiet.

    • Liker 3
  7. Jeg holdt egentlig på med en bachelor i engelsk språk og litteratur, og tok et årsstudium i historie som støttefag fordi en kompis tok det. Jeg likte ikke historie på vgs i det hele tatt, men på universitetsnivå var det noe helt annet. Nå skal det sies at jeg egentlig alltid har vært interessert i noen sære ting som faller inn under historie, som byutvikling, samferdsel og ekstreme politiske ideologier.

    I løpet av årsstudiet ble jeg bitt av basillen, og nå har jeg bare masteroppgaven igjen :-

  8. Er klar over at jeg bumper en gammel tråd nå, men denne informasjonen kan være veldig nyttig for andre i samme situasjon i framtida:

     

    Det er mulig å få tak i snus på Gran Canaria. Jeg har hørt rykter om at mange svenskeide barer og restauranter selger det, men jeg har ikke sjekka.

     

    Fant imidlertid noe svensk snus på en tobakk/brennevinbutikk i det store kjøpesenteret i Puerto Rico. Plassen var drevet av en eldre indisk eller pakistansk mann, og solgte snus til 9 euro boksen. Ikke noe for gnierne, altså.

  9. Nå har jeg det!

     

    Det første jeg tenkte var at det var henrettelsen av Zacco og Vanzetti, men det slo jeg fra meg med en gang, da dette bildet er eldre enn det. Så ble jeg ledet ut på et villspor av at mannen til høyre likner litt på en sliten og utsultet Che Guevara. Men så begynte jeg å lete gjennom berømte amerikanske rettssaker, og kom fram til at en del detaljer på bildet likner veldig på bilder fra henrettelsen etter mordet på Abraham Lincoln. Han fyren i den hvite drakten dukker nemlig opp på alle, og muren i bakgrunnen er den samme. Så, det er et utsnitt av dette bildet: Lincoln_conspirators_small_2.jpg

     

    Bildet er tatt 7. juli 1865 på Fort McNair i Washington, og viser henrettelsen av fire av konspiratørene bak mordet på den amerikanske presidenten.

  10. Torgslaget er helt korrekt :-)

     

    Jeg har fått inntrykk av at det kanskje ikke gikk fullt så hardt for seg som enkelte av kildene (f.eks maleriet jeg posta) framstiller det som, men det var like fullt en markant hendelse.

     

    Ellers er det faktisk mulig å kjenne igjen et par av husene fra bildet i dag. Domkirka står der den står, og har bare et litt annet spir, og jeg tror ett av de andre byggene er del av glassmagasinet som står der i dag. Jeg må ta en tur på stortorget og se en dag jeg har tid.

     

    Edit: Og skulle det være interesse for mer info om hendelsen, anbefaler jeg dette nummeret av Fortid, som har en god artikkel om saken skrevet av Odd Arvid Storsveen: http://www.fortid.no/fortid_web/fort0104.pdf

  11. Sånn gjorde jeg det. det ble alt for mye grønnsaker, men passe mengde fisk.

     

    200 gram gryteklar fisk

    en squash

    en aubergine

    tre tomater

    en stor løk

    to fedd hvitløk

    urter (basilikum, oregano, estragon, timian)

    en boks hvite bønner

     

    Sånn jeg husker det: jeg finhakket hvitløken og løken, og surret de lett i en ganske raus porsjon olivenolje, før jeg skjærte grønnsakene opp i terninger av om lag samme størrelse. Først stekte jeg auberginen og squashen litt sammen med løken, før jeg hadde oppi tomaten, urtene og en liten skvett vann. Dette fikk koke ganske lenger (jeg tror faktisk jeg kokte det i bortimot en time), og så hadde jeg i bønnene på slutten. Sånn de gjorde det i katalonia, vil jeg gjettet at de stekte fisken for seg, før de la grønnsakene oppå den på fatet. Jeg lot derimot den frosne torsken ligge i den varme grønnsaksstuingen i ca 10 minutter før servering, og la alt opp samtidig.

  12. Jeg fikk servert en helt fantastisk variant i Barcelona tidligere i høst: Den utvannede klippfisken var stekt eller frityrstekt i melblanding, og var dandert med en ratatouille med hvite bønner. De serverte sånne tradisjonelle katalanske brødstykker gnidd med tomat og hvitløk til. Har prøvd å lage den selv med vanlig torsk, men det ble ikke helt det samme. Det kan også skyldes at jeg bare braisserte grønnsakene, og ikke grillet dem først, slik jeg tror de hadde gjort på restauranten.

×
×
  • Opprett ny...