Gå til innhold

saftus

Medlemmer
  • Innlegg

    31
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av saftus

  1. Hei!

    Vurderer å sette opp en PTP link med Unifi-utstyr mellom boligen min og et naust jeg eier. Jeg vurderer dette fordi jeg har fri sikt mellom husene, istedet for å sette opp mobilt bredbånd i naustet. Det er ikke aktuelt for noen ISP å levere eget nett til naustet.

    Spørsmålet mitt er om det finnes noen regler eller begrensinger på slike løsninger? Hva er lov/ikke lov rundt deling av nettverk?

    Det er snakk om 2,4Ghz/5Ghz PTP.

    Takker for svar.

  2. xComfort og z-wave funger relativt likt og kan monteres på samme måte. Så, det du ønsker er å bytte ut xComfort-akturatorne med z-wave kompatible akturatorer, samt xComfort bryterne med z-wave kompatible brytere. Feks. Fibaro dimmer 2 og Bryter. Det burde ikke by på de store utfordringene for en elektrikker, så fremt akturatorne ligger lett tilgjengelig.

    Eventuelt kan du jo vurdere å oppgradere xComfort-systemet ditt til Sensio, så får du støtte for både xComfort og z-wave ilag, men dog uten Home Assistant. Programmeringsmuligheter ligger da i sensio.

    Mvh.

    • Liker 1
  3. Hei!

     

    Jeg er i en situasjon der vanlig nettverkskabel er gravd ned i jorda, så å bytte til fiber er ikke aktuelt pr nå (Som jeg gjerne skulle gjort).

     

    Tanken er å starte med 10GB mellom en FreeNAS-server og en PC i huset og evt. utvide etterhvert innendørs hvis nødvendig.

     

    Derfor så jeg for meg 2 stk 10GB ethernetkort og evt. en switch med 10GB porter på sikt.

     

    Ønsker derfor forslag på stabile nettverkskort. Har sett litt på X540-T2 på ebay. Tanker om dette kortet i forhod til tidligere nevnte kort i tråden her?

     

    Mvh!

  4. Det er mulig.

     

    Det fins en del plugins som kan installeres som standard i freenas. Men freenas kan også opprette egne VMs som du kan installere på. Har ikke testet dette selv.

     

    Det mest spennende i denne retningen er at det jobbes med å integrere docker. Det er sagt at docker skal være med fra version 11.1, mens vi er på version 11.0 nå.

  5. Hei!

     

    Jeg sitter å leker litt med en server og vurderer å kjøre FreeNAS under vmware ESXI. Dette fordi jeg ønsker å virtualisere flere forskjellige OS, ikke bare FreeNAS. Har jeg forstått dette rett, er det som å banne i kirka.

     

    Tanken er å kjøre diskene på den virtuelle maskinen i "passthrough" via M1015 kontroller flasha til IT-mode.

     

    Er det noen som har noe erfaring med dette? Hva er den største haken med å gjøre dette? Hva er de største motargumentene for å gjennomføre dette? Eventuelle fordeler?

     

    Takker for svar.

  6. Skjønner. Jeg ser at 2.5" bruker en del mindre strøm, men har en høyere innkjøpspris enn 3.5". Jeg så litt på denne HGST disken og lurer på om dere har noen meninger om den? Evt. Relevante alternativ.

     

    Det ble nevnt det å kjøpe Ekstern-disker. Har dere noen konkrete eksempler på gode 2.5" ekstern disker isåfall?

     

    Ellers, tror dere det er tilstrekkelig å kjøpe hovedkort  med 1366 socket, eller burde jeg gå for noe nyere med en gang? Jeg har fundert en del og har endt opp med at jeg ønsker å bygge/kjøpe delvis ferdig noe av Supermicro. For eksempel fins det noe på Finn. Jeg tenkte jeg kunne bytte hovedkort++ på dette etterhvert for å få noe som er litt raskere. Da har jeg hvertfall et OK kabinett.

  7. Takker for svar dere.

     

    En slik 10Gb løsning kan være meget aktuell.

     

    Hvordan er 2.5" ytelsesmessig i forhold til 3.5" (tenker da roterende disker)?

     

    Hva trengs forresten av hardware for å streame full HD evt. 4k materiale fra NAS til smart-tv/mediesenter? Krever dette mye prossesor av serveren?

  8. Hei!

     

    Er i planleggingsfase på en hjemmeserver. Jeg har lenge fulgt med på hva som dukker opp på finn og lest meg litt opp på diverse rundt det å ha en server, da jeg har tilnærmet ingen erfaring fra dette fra før.

     

    Serveren er i hovedsak tenkt til lagring av bilder og video, men også mulighet for å sette opp diverse småtteri. (Feks. OpenTTD-server, evt. andre spill og programmer som måtte være aktuell).

     

    Men tanken var i første omgang sette opp en NAS som kunne håndtere private filer fra familiens enheter, som så blir videresendt til en fornutig, online cloud-løsning. Jeg er lei av at familiens bilder og filmer ligger strødd omkring på mobiler, onedrive, dropbox, datamaskiner, eksterne disker, etc. Jeg vil rett og slett skreddersy en løsning for familiens digitale arkiv.

     

    Serveren skal helst kunne håndtere at jeg kan sitte på en workstation og redigerer filmer, som så skal rendres og legges tilbake på serveren igjen. Jeg vil helst ikke at workstation skal stå for lagring av filmer, da jeg helst vil ha dette sentralisert.

     

     

    Så litt om hardware.

     

    -Støy er ikke et problem.

    -Jeg leser litt forskjellig om hva folk kjøper av disker til NAS. Noen kjøper billige disker, andre kjøper di dyreste diskene. Etter hva jeg har lest meg opp på, tenker jeg noe i Raid 5 eller 6.

    -Jeg tenker raskest mulig linje mellom server og workstation. Ellers blir resten i hovedsak 1Gb lokalt.

    - Behovet for lagring nå er omtrent 1TB, men jeg forventer at det blir mer familiefilming etterhvert og at behovet øker. Jeg ser for meg å starte med lagring på 8-12Tb ish.

    - Raidet må gjerne være mulig å ekspandere uten å bygge nytt raid (Funker dette bra, kan jeg godt starte med færre Tb lagring i oppsettet).

     

    Jeg ser det ligger forskjellig på finn. Fra brukte HP Storage-Rack-servere til Supermicro hovedkort (som kunne vært mitt utganspunkt). Evt. Kjøpe noe nytt. Jeg er litt i beit på erfaring, og håper derfor på tips til utganspunkt for dette prosjektet. Prosjektet må ikke være ferdig imorgen, derfor er økonomien til prosjektet litt "flytende".

     

    Dette ble en lang tråd, men er det noen som har tips til hva jeg burde se etter, evt. hva jeg burde styre unna? Jeg har heller ikke bestemt meg for NAS software - tips?

     

    Takk!

  9. Hei!

     

    Her kommer nybegynner-spørsmålene:

     

    Er det en standard på server-hardware slik som på forbruker-hardware?

     

    Kan jeg kjøpe chieftec kabinetter for rack, som jeg kan sette hp eller dell hovedkort i? Er strømforsyninger lik?

     

    Hvis man skal kjøpe brukt og invistere litt her og litt der, er det da mulig å kombinere på tvers av merker? Eller må jeg feks. ha hovedkort fra HP for å få det til å passe i feks. en DL380? Vil eventuelt hovedkort for vanlige maskiner passe i et rack-kabinett?

     

    Takker for svar.

  10. Kommer ann på hvordan man treffer på flyet til Jetcarrier (som går hver lørdag). Jeg bestillte en søndag, og fredag var telefonen hos jetcarrier, så fikk jeg telefonen onsdag uken etter. (ca 10 dager).

    Min totalpris ble nesten 3000,- inkl. alt. Jetcarrier har fortolling inkludert i fraktprisen, så man slipper postens gebyrer. Totalprisen vil jo også påvirkes litt av dagens valutakurs.

  11. Under autorisasjonsperiode (opplæring i foretak etter endt utdanning på Norsk Jernbaneskole), følger du normal turnus til kjørelærer du følger og får derav tillegg som gjelder for de tidspunkter du kjører på. Grunnlønnen er "aspirant-lønn" og ligger normalt ca. 110 000,- under vanlig grunnlønn for sertifisert lokomotivfører.

     

    Når det gjelder praksisperiodene på Norsk Jernbaneskole, vil du også der følge turnus til kjørelærer. Du kjører likeså natt som dag, men her tjener du da ikke en eneste krone, siden du er student (hos Norsk Jernbaneskole) og ikke ansatt i et foretak.

    Og som tidligere nevnt, er kravet at man skal ha kjørt både lokomotiv med vogner samt motorvognsett. Dette innebærer som regel én runde med godstogkjøring (Cargonet) og to runder med persontogkjøring, NSB og Flytoget. Normalt sett får de fleste bare NSB, mens noen får en runde med NSB og en runde med Flytoget.

     

    På øvelseskjøringene må man regne med å bli sendt litt rundt. I mitt kull ble for eksempel nesten hele klassen sendt til NSB Trondheim på øvelseskjøring, mens noen dro til Bergen. Jeg har feks. hatt øvelseskjøringene mine i Oslo (Cargonet), Trondheim og Bodø (NSB).

     

    Mitt tips til dere som skal starte på lokomotivørerutdanningen er å møte opplagt om dagene og følg godt med på undervisningen. Man får utrooolig mye igjen for å få med seg det som blir gjennomgått av instruktørene. ALDRI være redd for å stille spørsmål uansett om det er elementære ting man lurer på. Får man ikke med seg hva som menes, kan man få svi for det senere. Er man ukonsentrert på skolen, blir det mer å jobbe med etter skoletid.

     

    Jeg kjenner meg forøvrig ikke igjen i det å ha nettbrett på skolen. Jeg synes det har fungert bra å følge med i undervisningen, og heller tatt notater underveis. Omtrent alle powerpointer ligger på itslearning, så det er bare å skrive ut hvis det skal være nødvendig.

     

    Det er et råkjør hele veien og folk stryker jevnlig på eksamen, man må passe på å ha kontroll på ting underveis. En vanlig skole får man bestått med bokstaven E, mens her må det være minst en B/C.

     

    Uansett, lykke til for kommende studenter. Det er absolutt et spennende utdanningsvalg!

  12. Skolen starter normalt 8:30. Det passer med tog i begge retninger mot Haugenstua/Grorud, slik at man er på skolen (etter gange fra stasjon) ca. 8:20-8:25. Stort sett alle som går på skolen, tar disse togene.

     

    Kommer du fra Oslo-siden, går det lokaltog L1 klokken 8:11 fra Oslo S til Lillestrøm, som er på grorud 8:23. Reiser du fra Askim, vil det holde å ta toget 7:04, så bytte på Oslo S (10 min overgang til L1).

     

    Gratulerer med skoleplass og lykke til :)

  13. Jeg er usikker på hvordan det blir fremover pga. endring til 1,5 år skolegang. Det vanlige til nå, har vært å fått muligheten rundt videregående kurs, (VK Skifting, hvis du leser læreplan).

     

    For ettårig skolegang har beløpet vært 120.000,-, med utbetaling 10.000,-/mnd. Jeg vet ikke om beløpet endrer seg med økt lengde på skolegangen da jeg følger "det gamle" systemet.

  14. Dere som går på lokførerskolen nå; er det helt slutt på at NSB etc lønner deg / gir deg stipend under utdannelsen? Mot at man binder seg til dem i noen år..

    Har blitt flyttet fram til kullet som starter i september selv og må søke lånekassen i disse dager:-)

     

    NSB har sluttet med lønnsordningen for noen år siden, men du får et stykke ut i utdanninga, muligheten til å søke om stipend hos NSB. Du blir da kalt inn til intervju, og får svar noen uker etterpå. Normalt sett får ikke en hel klasse stipend, så det kan være lurt å ikke planlegge at du får disse pengene. Info rundt stipendet, får du etterhvert på skolen.

     

    Stipendet er ikke like mye som aspirant-lønn, slik det var før, men dette slipper du å skatte av. Får du en slik stipend-avtale, binder du deg til å arbeide som lokomotivfører i 30 måneder etter endt utdanning (uansett tog-selskap).

     

    Mvh!

  15. I 2013 er det totalt 5 kull som starter, 4 kull på vanlig opptak og 1 kull med personer fra Jernbaneverket.

     

    For neste år er det mye som tyder på at skolen ikke klarer å fylle opp alle fem kullene (ca. 100 studenter). Det vurderes å gjøre et nytt opptak for å fylle det siste kullet.

     

    For nye lokfører-studenter som har kommet inn, eller kommer inn i nær fremtid, er utsiktene for jobb etter endt utdanning på Norsk Jernbaneskole, veldig gode. NSB kommer til å få et stort behov for fler lokomotivførere pga. ruteendringen som pågår. I CargoNet er det for tiden ingen ansettelser, men gjennomsnittsalderen på førererne der er høy, og mange går av iløpet av de neste 4-7 årene.

  16. Hei tmp79!

     

    Usikker på når søknadsskjema blir lagt ut, men opptaket for 2013 er gjort. ca. 80 studenter fordeles på fire kull gjennom året, første kull har allerede startet. 1. Mai er plutselig ikke så lenge til likevell da, desverre.

     

    Det beste er å ringe skolen direkte og/eller sende mail, for å få svar på spørsmål om opptaket.

     

    Lykke til!

    Mvh.

    Lokomotivførerstudent.

×
×
  • Opprett ny...