Gå til innhold

tyan

Medlemmer
  • Innlegg

    49
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av tyan

  1. Hm, ser ut som tråden er i ferd med å drukne. Er jeg for dårlig til å forklare?

     

    Jeg spekulerte på om din BIOS har en øvre grense på 65 grader før den starter tiltak for å få ned CPU temp. Selv om denne grensen ikke vises i BIOS så kan den fortsatt være der. Noe som får meg til å lure på hva slags hovedkort du har. Det jeg ville prøvd selv i din situasjon er en kraftigere CPU kjøler. Slik at du kan holde tempen under denne grensen. Får du slått av funksjonen for å varsle når CPU vifta stopper å gå rundt i BIOS? Denne ligger som regel under PC Hardware monitor. Da kan du eventuelt koble CPU Vifta på en kontakt som BIOS ikke regulerer hastigheten på.

  2. cerberuscpu.jpg

    Hvis bildet ikke fungerer: Det er den øverste av de to bildene her.

     

     

    Har kjørt memtests og CPU stress tests fra The Ultimate Boot CD. Der virket alt som det skulle. Etter å ha sett på grafer for temperatur og viftehastigheter ser det ut som om CPU-vifta går fra vanlig hastighet (850ish rpm) til max når systemtemperaturen går over ca 63C eller CPUen går over 60. Grader altså. System har gått omtrent som dramaturgien i en standard film, altså ganske jevnt opp mot 65 grader, for så å falle til 45 i løpet av ca et minutt, dette rett etter viftehastighets-spiken er over.

     

    En venn sa at det også kan komme av at harddiskene mine er råtne. PC Wizard 2008 har en benchmark der jeg fikk 47 på Hard Disk Global Performance, og hans egne var rundt 66. Dette programmet klarer av en eller annen grunn ikke å benchmarke hverken cache eller memory global performance hos meg.

     

    Det kan høres ut som problemet ditt skyldes thermal throttling av CPU. Dvs at når temperaturen kommer opp til et visst nivå så senkes hastigheten på prosessoren. Jeg kan godt tenke meg at du får en liten pause i Windows mens dette skjer.

     

    For å få til det dramatiske temperatur fallet du beskriver så kan det godt være en kombinasjon av øket viftehastighet og thermal throttling. Du kan jo teste dette ved å slå av viftestyring i BIOS slik at vifta går på full guffe hele tiden.

     

    Du kan lese om thermal throttling her: http://www.hardwaresecrets.com/article/104

  3. Jeg har et 8800GTX. Jeg hadde først en X2 3800+ overklokket til 2.7GHz. Og her ble prosessoren en flaskehals. Iallefall på 3DMark06. Fikk rundt 9000 poeng. Da jeg oppgraderte til E4300 og overklokket til 3GHz gikk scoren opp til over 11500. Men på skikkelig høye oppløsninger/detaljnivå blir vel ikke forskjellen så stor.

     

    Men det er vel ingen tvil om at Core2 Duo er ganske mye bedre enn AMD pr. klokkefrekvens.

     

    Stiller meg uforstående til trådstarters meninger.

     

    I tillegg klokker de fleste Core2 Duo lett til 3GHz. Og mange på standard Volt. Så det blir litt idiotisk å snakke om slitasje. Uansett så skal man jo ikke ha en prosessor i 20 år :p Ellers så er det kjøling alt dreier seg om. Greier man å holde en fornuftig temperatur så er det liten fare.

    8771988[/snapback]

     

    Mulig at trådstarter har falt av lasset men dette er fortsatt en interessant diskusjon! :p Jeg har ikke fått sjekket dette selv men har fått høre at DX9 har en del CPU overhead. Dette burde jo føre til at C2D gjør det bedre i DX9. Som nevnt tidligere så krever jo 8800 korta sin CPU for å yte optimalt også.

     

    Forskjellen blir nok enda tydligere når spill som Crysis kommer med sin sinnsyke fysikk motor. Nye NFS som kommer ser også ut til å ha suveren grafikk og fysikk. Jeg anbefaler virkelig å ta en titt på videoene fra dette spillet.

     

    My bad

    Beklager den spisse tonen, var i litt dårlig humør den dagen.

    8771988[/snapback]

     

    No problem! :) Det var forresten en fin tid den gangen Q2 var kongen. Man kunne faktisk gå på lan og alle spilte samme spill! :D I tillegg var det veldig hyggelig miljø når man spilte online. Nå om dagen hagler det med skjellsord og cheat beskyldninger.

  4. E6320 har 4096 KiB chahe og E4400 har 2048 har dette mye å si??

     

    Er ramen bra til overklokking(i min prisklasse maks1300,-) eller finnes det noen bedre i smme prisklasse??

    8623780[/snapback]

     

    Hvor mye forskjellen i cache har å si varierer fra spill til spill. I 3DMark01 er forskjellen ca 10% selv om E4300 er klokka 200Mhz høyere. Jeg har selv testa med E4300 på 3.2Ghz og E6420 på 3.0Ghz. Min E6420 er ganske så dårlig på klokking og trengte hele 1.46v for å klare 3.0Ghz. Hvis du har planer om å kjøpe ET:Quake Wars kan jeg nevne at forskjellen i det spillet vil også være ca 10%.

  5. Angående FPS: Jeg har spilt online siden Q2 CTF i 97. Jeg har alltid prøvd å holde FPS så høy som mulig. Grunnen er som christopher sier at man blant annet opplever en viss muselagg ved for lav FPS. I tillegg blir det vanskelig å få øye på andre spillere i landskapet da bildet blir uklart og hakkete ved lav FPS.

     

    Ligger man på en åsrygg med sniper og beveger siktet med 1cm i sekundet har det seff ikke så mye å si. De fleste gamere jeg har snakket med på diverse forum som Battlefield.no prøver ihvertfall å holde FPS så høy som mulig. Gjerne på bekostning av grafikk kvalitet.

     

    Selv ofrer jeg ikke grafikk kvalitet for å holde FPS høy, jeg kjøper heller nyere utstyr OG overclocker. Bruker forøvrig ikke BF nicket mitt her på forumet (Wasp).

  6. Testa det ut nå, ganske annen temp ja. Men tror ikke denne er helt 100 heller. Med tanke på at idletempen er nede i 22 grader ;)

     

    Men jeg vet at kjøleren ikke får god kontakt pga at den er for stor (DD RBX) og ta dermed borti kondensatorene som er rundt socketen ( legger seg oppå de). Har filt litt med håndfil, men det tar jo en halv evighet så jeg må få lånt meg en vinkelkutter og en flappdisk for å få fart på sakene.

    8746156[/snapback]

     

    Jeg syntes også idle temp var lav, men PECI interfacet virker ihvertfall gjennomtenkt. Biosen skal kunne regulere alle vifter i forhold til CPU tempen.

  7. Jeg hadde en AMD Opteron tidligere som var klokket til 2.8Ghz. 2GB ram på 500Mhz og et 7900GTX 512MB. I BF2142 Titan modus lå FPS på rundt 30 - 40 på det verste. Med en C2D E4300 overclocket og et 8800GTS 640 ligger nå FPS på 100 stort sett hele tiden. En stor forskjell etter min mening og verdt hver krone.

     

    Kan bare si meg helt enig med Iceman22s kommentar. Lav FPS er pyton i BF2/BF2142.

  8. Har en E4300 som kjører på 3.2 GHz nu. Stabilt kan jeg vel ikke si siden det er noe galt med kjølingen, 70 grader + etter 10 min med orthos og det med vannkjøling :o

     

    Stepping: Q644A388

    MHz: 3200

    FSB: 355.6

    Vcore: 1.425 i bios, 1.39 avlest idle, 1,33 i orthos :o

    HK: Asus P5B-E

    Kjøling: Egentlig vann, men kjøler jo ikke som det.

     

     

    CPUen greier 380 FSB, så jeg håper at når jeg får fikset kjølingen og tatt en dropmod så greier jeg litt mer.

    8741570[/snapback]

     

    Jeg ville tippe at du har samme problem som jeg hadde til å begynne med. På mitt ASUS Commando hadde min C2D E4300 sinnsyk temperatur i starten. Så sjekket jeg alle alternativene under CPU seksjonen i BIOS (har hatt AMD i flere år så er ikke vant til Intel lenger) og fant et valg som heter PECI. Det var slått av som standard i BIOS. Jeg sjekket litt hos Intel og fant ut at dette er et nytt interface for å lese av tempen på CPU og styre viftehastigheter i PC deretter. Det finnes 3 digitale sensorer i C2D som man leser av via det interfacet.

     

    Etter at jeg slo på PECI så falt tempen på CPU med rundt 20 grader i Everest Ultimate 4.0. Dvs at under load i Orthos ligger tempen på rundt 60 grader. Det virker iallefall for meg som en mer korrekt temperatur med tanke på kjølingen jeg har. Jeg har en Thermaltake Blue ORB II som veier 869 gram og jeg bruker AS5 kjølepasta.

  9. Ja eg er rimeleg fornøgd nå, denne cpuen er nok litt betre enn snittet ser eg :)

     

    Men eg har eit dilemma med minnehastigheita, eg har ikkje benchmarka det.

     

    Eg har valget mellom 910mhz og 730mhz, med 910mhz  så kjører eg 6-6-6-15 timings mens på 740mhz så er det 5-5-5-12

     

    920mhz er vell mykje betre med bittelitt slakkare timings? Kor mykje bør volten på minnet ligge på? Er 2.2v fint? Eg kjører 2.0v nå.

     

    Og kva med CPU tempratur? Nå ligger eg på 78 grader under load. Det er jo greit det med tanke på at GPU ligger på 85 under load normalt.

    8727322[/snapback]

     

    For å teste ytelse på minne og CPU bruker jeg som regel 3DMark01. Der ser man forskjellene på høyere minne timing vs 1:1 med lavere timings. Men generelt er min erfaring at den høyere hastigheten lønner seg. Jeg kjører selv mine Corsair på 2.2v men de blir noe varmere. Jeg syntes nok 78 grader under load var litt høyt. Du burde sjekke om hovedkortet ditt har PECI slått på. Min erfaring er at dette gir en mer korrekt avlesing av tempen.

  10. Ja det var ikkje så dumt, fordi siste bios fiksa eit problem: "Fix PCI-E overclock issue"

     

    Nå kjører eg på 365mhz fsb og tester orthos litt her. Før eg eventuellt går vidare oppover eller nedover :p

     

    Spenninga er enda 1.4 :)

    8726062[/snapback]

     

    Kanskje du har vært litt heldigere enn meg med E4300. Jeg har vært rimelig uheldig med E6420 også. 1.45v på 3.0Ghz og den er fortsatt ikke stabil. Er skikkelig skuffa.. Riktignok er denne CPUen ca 10% raskere enn min overclockede E4300 var men likevel.. Uff!! :nei:

  11. Kjøpte en 6420 denne uka på Netshop , sammen med ett ASUS P5K .Den prosessoren var helt håpløs til klokking.333x8 er max på vettu spenning.For å kjøre 400x7 måtte jeg opp i 1.520 volt,noe jeg synes er i meste laget.

    Har kikket litt rundt og ser ut til att Xeon til 775 er de beste klokkerne.Du får en som tilsvarer C2D 6600 for ca. 2000

    Kjøleren som fulgte med går greit opp til 333x8 , men på 400x7 med 1.520 volt måtte jeg bruke en zalman 9700 for å få det stabilt.

     

    Har gjort akkurat samme erfaring som deg med E6420. Møkka CPU å klokke. Trodde min E4300 var ille men den klarer ihvertfall 3.2Ghz. Jeg er oppe i 1.46v på 3.0Ghz nå og den er fortsatt ikke stabil. Makan! :thumbdown:

  12. Eg prøvd å justere ned minnet, det hjelper heller ingenting. Det som er så merkeleg er at den er prima stabil på 342mhz fsb. Men greier ikkje å boote eingong på 343mhz fsb.

    8710525[/snapback]

     

    Hvis du har en fungerende multiplier nedover kan du jo prøve å gå ned til 8 eller 7x og klokke FSB. Da vet du om det er CPU som får problemer. 343Mhz er litt lavt for at man skal trenge mer volt på northbridge men du kan jo prøve å øke litt på den også.

    8710616[/snapback]

     

    Nå har eg prøvd både å setja ned CPU multiplier og gi meir *FSB* volt, eller rettare sagt så gav eg alt eg kunne velge 0.1v meir.

     

    Men ingenting hjalp eg og sitter enda fast på 342mhz :)

    Det må være noko spessielt som gjør at det stopper akkurat der.

    8718988[/snapback]

     

    Eneste forslaget jeg kan gi da er å oppdatere BIOS. Kan være en bug med den BIOSen du bruker. At CPUen skal gi seg allerede på 343FSB er vel ikke så sannsynlig.

  13. Eg prøvd å justere ned minnet, det hjelper heller ingenting. Det som er så merkeleg er at den er prima stabil på 342mhz fsb. Men greier ikkje å boote eingong på 343mhz fsb.

    8710525[/snapback]

     

    Hvis du har en fungerende multiplier nedover kan du jo prøve å gå ned til 8 eller 7x og klokke FSB. Da vet du om det er CPU som får problemer. 343Mhz er litt lavt for at man skal trenge mer volt på northbridge men du kan jo prøve å øke litt på den også.

  14. Ahh, takker.... Skal se etter det der... :)  Førnøyd med oppsettet ellers da?

    8710474[/snapback]

     

    Hovedkortet er sjef men er ikke fornøyd med E4300. Jeg har kjøpt en E6420 nå så skal bli spennende å se hva den klarer. Ellers har jeg et 8800GTS 640MB og 2GB Corsair TwinX CL4. Fikk 37000 i 3DMark03. Regner med høyere score nå med E6420.

  15. min core 2 duo e6420 ligger på nærmere 55-65 grader med boxed kjøleren til vanlig er dette normalt?

    en kamerat har e6600 men har bytta kjøler og han sin er 30 grader...

    hva kan gjøres?

    8708884[/snapback]

     

    Det kan ha flere årsaker. Festeramma til CPUen kan være for høy (nevnt i en annen tråd her i forumet med guide). BIOSen din kan også vise feil temperatur.

     

    På mitt ASUS Commando kunne jeg velge en metode for å lese av tempen som heter PECI Interface. Dette valget gjøre det mulig å lese de digitale sensorene i hver kjerne samt en overflate temperatur. Kombinert med Everest Ultimate fikk jeg da en avlesning som lå 20 grader under det den gjorde tidligere. Under Orthos Prime lå da kjernene på under 60 grader. Jeg bruker en Thermaltake Blue Orb II CPU kjøler.

    8710202[/snapback]

     

    Jeg har samme HK og kjøler som deg gitt:-) Hvor fant du PECI interface? Bios?

    8710442[/snapback]

     

    Hei! Det skal ligge under Advanced -> CPU Configuration. PECI Interface Enabled/Disabled. Jeg flashet til siste BIOS med en gang jeg fikk kortet så jeg vet ikke om valget er der i tidligere versjoner.

  16. Hei.

     

    Er i ferd med å bestille ny hardware og trenger bare en bekreftelse fra noen på sokkel og fester.

     

    Saken er at jeg skal ha E6600 med vannkjøl og ønsker å gjenbruke det jeg kan fra gammelt utstyr. Har cpu blokk som i dag sitter på en P4 Prescott LGA775 på P915 hk, og har også diverse orginalkjølere til P4 og Celeron LGA775 liggende.

     

    Det jeg lurer på er om jeg denne gangen skal kjøpe OEM versjon cpu uten kjøler, men da må jeg vite at vannblokk passer (noe jeg formoder at den gjør) og hadde vært greit å høre om orginal luftkjøleren er endret vesentlig siden Prescott 530.

     

    Setter pris på om noen kan svare meg på dette, da jeg ikke ser bort fra at den nye cpu en eller annen gang vil kjøre på orginal luft, og jeg tenker da å bruke en av de jeg har liggende hvis det går.

    8705758[/snapback]

     

    Tror denne artikkelen gir svar på spørsmålene dine: Core 2 Duo

  17. min core 2 duo e6420 ligger på nærmere 55-65 grader med boxed kjøleren til vanlig er dette normalt?

    en kamerat har e6600 men har bytta kjøler og han sin er 30 grader...

    hva kan gjøres?

    8708884[/snapback]

     

    Det kan ha flere årsaker. Festeramma til CPUen kan være for høy (nevnt i en annen tråd her i forumet med guide). BIOSen din kan også vise feil temperatur.

     

    På mitt ASUS Commando kunne jeg velge en metode for å lese av tempen som heter PECI Interface. Dette valget gjøre det mulig å lese de digitale sensorene i hver kjerne samt en overflate temperatur. Kombinert med Everest Ultimate fikk jeg da en avlesning som lå 20 grader under det den gjorde tidligere. Under Orthos Prime lå da kjernene på under 60 grader. Jeg bruker en Thermaltake Blue Orb II CPU kjøler.

  18. Nå har eg fått systemet og satt det opp. Klokkinga har gått fint, er over 3Ghz med ein spenning på 1.38

     

    FSB er då 342mhz og virker svært stabil.

     

    Men eg har store problemer med å greie å starte opp på frekvenser større enn dette, uansett om eg gir cpu 1.5v

     

    Er det noko meir eg må tenkja på å justere i biosen?

     

    Hadde vore greit å nådd 3.2Ghz ijallefall.

     

    Legger ved eit bilete som viser mine innstillinger i biosen nå.

     

    Problemet ditt er nok rambrikkene. De går nå på 910Mhz. Du må nok prøve å justere timings og evt også volt. Hvis det ikke nytter må du sette ned hastigheten eller forholdet mellom FSB og RAM.

  19. Til du som sliter med 7900GT: Hvis det er en fabrikasjonsfeil på kortet så skal man vel kunne reklamere selv om vanlig garanti er ute.

     

    Når det gjelder HD 2900 er jeg glad ATI/AMD endelig har fått noe ut på markedet. Det var ikke noe stort løft i forhold til Nvidia sine kort men kanskje nok til at en del kjøper det. De viktigste for ATI er vel uansett at mellomklasse kortene kan konkurrere eller gå forbi Nvidia sine.

     

    Mine ankepunkter mot ATI kortet er først og fremst støy og strømforbruk. Er lei av strømforsynere som hyler som en stukken gris når man skal spille litt. Er møkk lei støy også og har selv blitt vant til en svært stillegående PC. 8800GTS 640 kortet mitt er behagelig stillegående.

     

    Jeg er jo også glad for å se at Nvidias kort ikke blir knust. Føler meg bedre med min investering i et 8800GTS 640MB.

  20. Må bare si at E4300 har vært en frustrerende CPU å klokke. Min går stabilt nå på 3.2Ghz med 355FSB men den krever 1.49V for å klare det. I starten var jeg ute etter høy FSB men fant fort ut at CPU'en ikke var med på notene. Jeg har et ASUS Commando hk og Corsair TwinX 6400 CL4 ram så jeg var naturlig nok ute etter å presse FSB en del. Den høyeste stabile FSB jeg oppnådde var vel rundt 385.

     

    Alt i alt så passer vel mine resultater greit inn med det andre har erfart mht FSB. Når det gjelder Mhz så stoppa jeg på 3.2Ghz med 1.49v pga at jeg ikke har en top of the line kjøler.

     

    Siden E6320 og E6420 kom er det liten tvil om hva man bør kjøpe hvis økonomien tillater det. Jeg har selv bestilt en E6420 og solgt unna min E4300.

     

    Edit: Mine settinger på RAM, volt osv er:

     

    CPU: 3.2Ghz (1.49V)

    FSB: 355Mhz

    RAM: 888Mhz på 2.175V (4-4-4-12)

    Resten på standard volt

  21. Kjøpte E4300 men er skuffet over den. Den sliter med høy FSB. Det meste jeg fikk ut av den var 380FSB med lav multi. Jeg har ASUS Commando og Corsair TwinX 6400 DDR2 CL4 så jeg tipper det er CPU'en. Jeg må også jekke opp strømmen en god del for å få den opp over 3Ghz. Kommer til å kjøpe en annen CPU om en stund.

  22. Jeg var jo riktig heldig med kjøp av E4300. Hadde knapt fått den ut av esken før E6320 og E6420 kom i web butikkene. :hrm:

     

    Når det gjelder Crysis motoren så har den støtte for flerkjerne prosessorer. Sikkert kjekt å kunne legge fysikk kalkulasjonene til en egen kjerne feks. Dessverre blir nok Crysis en hard nøtt selv for kraftige PC'er. Så en bench med QX6800 og 8800GTX Sli som ga 61 FPS i 1024x768 uten AA og AF. Skal bli interessant å se om de kan få optimert spillet nok slik at det ikke blir en "fint å se på men umulig å spille" opplevelse.

×
×
  • Opprett ny...