Gå til innhold

eriktar76

Medlemmer
  • Innlegg

    182
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av eriktar76

  1. Skulle vært en lov som sa at ISP'er kun fikk levere ut dumme modem...

     

    Alle Telenor og CDK sine fiber og docsis aksesser leveres med dumme modem, så får du tilbud om en router i tillegg. Om du ikke ønsker bruke den routren så er det jo bare å la være å bestille den.  For DSL så er du også fri til å bestille linje uten router, for så å sette på akuratt den routeren du selv ønsker.   

  2. Fant ut at jeg har Canal Digital Brebånd, ikke telenor

     

    Dersom du har CDK bredbånd så har du enten Coax med docsis modem, eller fiber med ONT.  ONT og DOCSIS modem er modem (eller bridge devicer om du vil kalle de det).  Dersom du ønsker bruke annen router enn det Telenor leverer så kan du bare koble din ASUS eller hva det er direkte i ONT/DOCSIS. 

  3. Ville startet med en homeplug her.  Gjerne en mimo variant (bruker begge strøm og jord for signal, ikke bare strømlederne som de billigere/eldre variantene). 

     

    Om det feiler så har faktisk de trådløse 4x4 AC variantene god rekkevidde. Bruk en med dedikert back haul, altså tri-band extender pakke.  Signalene rekker neppe helt ned, men om du har mulighet til å sette en i 1 eller 2 egt, så kanskje den kan ha god nok rekkevidde.  Sånn her pakke har jeg god erfaring med. Ikke så mange etasjer som deg, men for rå rekkevidde i back haul er denne bra. https://www.komplett.no/product/961948/datautstyr/nettverk/routere/zyxel-multy-x-tri-band-ac3000?offerId=KOMPLETT-310-961948#

  4. Routerne med DSL modem som ISP'ene bundler med tjenesten er testet og vil antagelig fungere best med tjenesten.  Det er mye små detaljer på DSL blir oppdatert og bedre med nyere enheter.  Støy beskyttelse, bedre innhenting etter støyhendelser (trikk i by områder f.eks), støy kanselering - litt ala hvordan støydempende headset fungerer.  Firmware blir også oppdatert, nye features slås på, bugfixer og optimalisering av støyhåndtering.  Jeg vil anbefale å bruke de routermodemene som kommer i fra ISP. 

     

    Om du ønsker å bruke annen router enn den du får innebygget i routermodemet i fra ISP, så sett routermodemet i bridge.  Men ta det tilbake i routermodus en gang i halvåret og sjekk om det er firmware oppdatering tilgjengelig.  Kan være du får noe bedre DSL med det.

  5. Er ikke uansett halve poenget med «mesh» at man skal kunne holde det trådløst uten å få noe ekstra forsinkelse per punkt?

     

     

    Nei.

     

    Mesh er hvordan aksesspunktene snakker med hverandre.  Tradisjonelle extendere har en forbindelse fra extender til router/hoved aksesspunkt.  Mesh snakker alle aksesspunkt med hverandre i tillegg til med routeren (om de nettverksmessig ser routeren).  Så basert på algoritmen fra gitt leverandør kan hver TCP flow, hver pakke eller all trafikk fra et AP ta forskjellige path i hjemmenettet.  AP'ene må følgelig dele informasjon om last, dekning og antall hopp til router og oppdatere dette hele tiden.  Dette koster noe nettverkstrafikk og CPU.  Så det blir en "kost"/nytte vurdering om dette gjør noe for nettet ditt.  Vil flere potensielle paths gjøre ting bedre?  Eller vil det bli mer overhead pga valgene som må tas + nettverkskapasitet som brukes.  Det er teknisk sett ikke mulig å ha mesh med færre enn tre AP i et nett (med to enheter vil du uansett kun ha en potensiell path).  Nytten blir generelt større av flere AP.

     

    Den store fordelene med mesh er å dynamisk kunne velge forskjellig path basert på endrede trådløse forhold i nettet.  Andreplass er enkelhet ved oppsett.

    • Liker 1
  6. VPN løsninger finnes det masse av, ting du setter opp med gammel PC og software og profesjonelle leverandører.  Når det er snakk om helsedata ville jeg tittet veldig nøye på en løsningsleverandør med oppetidsgarantier og kjennskap til lovverket.  Antar det er lite akseptabelt at tjenesten er nede lengere tid av gangen og at de som skal fikse det gjør det når de "har tid". I og med at det er helsedata tror jeg også det er krav om ende-til-ende kryptering.  Altså at MPLS VPN alene ikke er godt nok.

     

    Som avo skriver, hvordan får du signalene ut fra ultralyd maskinen?  Og inn til TV i andre enden?  Har moderne ultralyd noe ferdige nettverksinerface for dette, eller må dere skaffe noe for vga/dvi/hdmi?

  7. Funksjonaliteten du er ute etter heter client og band steering (to måter å gjøre roaming på).  IKKE mesh som mange tror.  Mesh er hvordan aksesspunktene prater seg i mellom for fordeler last i backbone.  Når det er sagt så vet jeg ikke om en eneste mesh løsning som ikke har client/band-steering. :)

     

    Har personlig god erfaring med airties.  Ikke nødvendigvis den som skårer høyest på maks båndbredde i simple målinger, men gjør det veldig godt i roaming løsninger.  Jeg brukte to enehter kablet og en med trådløs backbone.  Også lite trøbbel med airplay, IPv6 etc.

    https://eyenetworks.no/airties-smart-wifi

    • Liker 1
  8. Vel, iom at NGT er en konkurent, så syntes jeg du skal bytte ISP. ;)

     

    Helt seriøst så er det vanskelig å komme med et konkret tall.  Det er veldig mange forskjellige måter å håndtere dette på avhengig av hvor og hvordan de shaper hastigheten din.  Gjøres det på DSLAM har de nok lite instillingsmuligheter, særlig pr kunde.  Gjør de det på BRAS så burde de ha bedre kontroll.  Men det er neppe noe de gjør pr kunde etter henvendelse.  De som leverandør må innse at de har et problem og lage et støttesystem som klarer å håndtere slikt pr kunde.  Det er nok noe som må settes opp som et prosjekt og gjøres av en utviklingsavdeling hos dem.

  9. Ideelt sett bør forsinkelsen øke veldig lite under opp/nedlasting.  For hastigheter over 10Mbit/s bør ikke økningen være mer enn 10ms, gjerne lavere. 

     

    Buffring oppstår når det trykkes på mer data inn til linken enn det er plass til (hastighetstest, nedlasting fra dropbox, torrent etc).  Da kan enheten med trang link velge å kaste pakker, eller buffre.   For stor buffer fører til stor forsinkelse og "sirup" følelse når man bruker linja.  For liten buffer så klarer man ikke utnytte maks båndbredde.  250ms høres typisk ut som leverandøren din ikke har stilt inn bufferstørrelse, men bruker default for 1Gbit link.  Overraskende vanlig problem hos ISP'er.

     

    At påleggene rundt g.fast er idiotiske er jeg veldig enig i.  Men ikke alltid fornuft klarer å få myndigheter til å snu i saker.

  10. Sjekk hastighet og ikke minst bufferbloat med denne testen. http://www.dslreports.com/speedtest Vesentlig smartere tester enn speedtest.net.

     

    Montøren har nok rett angående G.fast og konkurransehensyn.  Myndighetene har pålagt ISP'er _veldig_ lang varslingsperiode før vi kan rigge opp det.  Så lang tid at konkurenter skal ha god tid til å bygge alternativ infrastruktur.  Dvs om NGT varsler at de vil bygge ut med g.fast hos deg, så kan altibox/telenor se at det er område som er klart for oppgradering og dermed forsøke kapre dere som kunder med fiber.  Selvfølgelig gunstig for deg som kunde, men prevantivt for de ISP'er med DSL infrastruktur.  Som igjen gjør at g.fast er dødt som teknologi i Norge og dermed får kunder på DSL ikke den oppgraderingen og fiber ligger også laaangt unna i tid for mange. 

  11. Som de andre skriver her.  De eksterne antenne på den routeren er for mobilnettet, ikke for wifi.  Om du vil ha vesentlig bedre dekkning så må du ha rettningsstyrt antenne ala dette https://www.komplett.no/product/863597/mobil/mobil-konferanse/mobilt-bredbaand/poynting-xpol-a0016-8dbi-4g-panelantenne#. 

     

    Eventuelt om du vil ha en ennå bedre løsning så ville jeg gått for denne her:

    https://www.zyxel.com/no/no/products_services/4G-LTE-A-Outdoor-Router-LTE7460-M608/

    Der er routeren innebygget i antennen og fores med strøm via power over ethernet adapter.  Enklere å rigge opp (en vs tre kabler), og gir ikke signal tap i antennekablene.  Og ikke minst, beste 4G routeren jeg har testet.  Ulempen er at du trenger en router til inne i vogna for trådløst.

    • Liker 1
  12. Med så trang pipe til internet som du har er QoS ekstremt viktig.  Om du har innsikt nok til å ta på deg litt prosjekt så ville jeg tatt en seriøs titt på cake scheduleren som kommer ut fra bufferbloat prosjektet.  Den enkleste metoden jeg har funnet for å kjøre den er å bruke en ubiquiti router og innstallere med hjelp fra denne tråden https://community.ubnt.com/t5/EdgeMAX/Cake-and-FQ-PIE-compiled-for-the-EdgeRouter-devices/m-p/1679844#M128694

     

     

    Om det høres litt heavy ut vil jeg anbefale å teste de forskjellige løsningene du har tilgjengelig.  Først med kabel rett på internet routeren din, så evt på trådløst etterpå.  Det er dessverre slik at en del trådløs løsninger introduserer forsinkelse, ikke bare den trange pipen til internet.  Bruk http://www.dslreports.com/speedtest. Den gjør forsinkelsemålinger samtidig som den gjør througput målinger.  Det er vesentlig for å si noe om opp kvaliteten på QoS.

     

    Siden jeg jobber for Telenor med 8702 så er jeg ikke helt nøytral.  Ikke stol på meg når jeg sier at den har en rimelig god QoS, men mål selv.  Vi gjør en del arbeid for å forbedre QoS på særlig ADSL linjer, det vil komme forbedringer i fremtiden også men tør ikke gi noe tidsskjema når det blir tilgjengelig.

  13. ChrisCo, Litt overrasket over latency du fikk der 140ms når linja er fyllt opp.  Sammenlign det med Rim sin latency som holder seg på 20-30ms ved makset ut linje.  Klart, dette inntreffer kun når linja er fyllt opp, hvilket sikkert skjer skjelden når man har 250Mbit å ta av.  Men det betyr at det sitter et par store buffere et sted som sikkert kunne vært trimmet litt for mer optimal ytelse.

     

    Klar over det er litt sten i glasshus med mine 900ms latency. :)

×
×
  • Opprett ny...