Gå til innhold

Diff

Medlemmer
  • Innlegg

    306
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Diff

  1. Hei!

     

    Her kommer nok et innlegg av en forvirret stakkar som ønsker å skaffe seg en ny datamaskin. Tidligere har jeg hatt svært positive erfaringer med ASUS, det er derfor ønskelig å fortsette med samme merke. Ellers ønsker jeg å ha full-HD skjerm på 15,6"; 17" blir for stort.

     

    De som så langt er mest interessante er:

     

    ASUS G53SW til 8289 kr

    ASUS N53SV til 7849 kr

    ASUS N53SN til 6990 kr

     

    I tillegg lurer jeg også på hva som gjør at denne Dell-PCen kan ha hatt en førpris på over 17 000kr.

     

    Er det noen som har efaringer med noen av disse PCene, evt noen andre å anbefale?

  2. Okei, har sett noen innlegg som likner på dette, men skriver allikevel min egen versjon her.

     

    Jeg er en gutt på 20 år som har opplevd å hele tiden ha ganske høy puls. Men jeg har aldri tenkt på det som noe problem før det siste halvåret.

    Jeg er veldig ofte sliten og mangler energi. Dette kan jo også ha sammenheng med den fysiske formen min. Er ikke særlig fysisk aktiv (men har i det siste mobilisert meg til å trene mer) og sliter med å sovne om kveldene. Er noe overvektig, med en BMI på 27 som er sånn smått på vei ned.

     

    I skrivende stund ble pulsen målt til ca 95. Dette var da etter å ha lagt i senga i to timer uten særlige anstrengelser. Tidligere i dag målte jeg pulsen før jeg dro på joggetur, og pulsen var på hele 145 (målt med pulsklokke) før jeg i det hele tatt var ute av døra. Har ellers 110-130 i puls ved vanlige bevegelser innendørs.

     

    Kommer nok til å ta kontakt med fastlege, men det er litt slitsomt da jeg nylig har flyttet og må bytte. Hører derfor med forumet først om hva folk mener.

     

    Er det andre som har samme problem som meg? Begynner å bli lei av problemet, men har samtidig høy terskel for å besøke lege.

  3. Hei!

     

    Er nødt til å rydde ut av huset hjemme pga plass mangel. Har en PC stående som ikke har vært brukt på halvannet års tid. Spesifikasjoner:

     

    CPU: AMD Athlon 64 3700+ /m BOXED vifte

    HK: ASUS A8N32-SLI Deluxe

    RAM: GeiL Value 2x 1024 MB DDR 400 CAS 3

    HDD: Samsung Spinpoint P120 200 GB

    DVD-brenner:Samsung SH-W163A - DVD±RW/ DL

    Grafikkort: XFX 7800 GT 256 MB

    PSU: Hiper HPU-4B580

     

    I tillegg til dette har jeg en kurant 19" skjerm, tastatur samt et par enkle høytalere. OS har jeg muligens ikke. Systemet har ikke vært overklokket

     

    Regner vel ikke med å få så alt for mye for denne pakka; HK, minne og prosessor er utgått for lenge siden, og det meste av garantier er vel det samme.

     

    Hadde blitt utrolig glad om noen kunne komme med et prisoverslag til hva jeg kan forvente meg. :)

  4. Hei! Er på jakt etter Rekorderlig Cider, da særlig godbiten Strawberry and Lime. Men jeg har, til tross for Oslos store utvalg, ennå ikke sett denne cideren. Jeg er nyflytta og lurer derfor på om noen oslofolk kan tipse meg om hvor jeg kan få tak i disse. Butikken kan gjerne være i nærheten av Bjølsen/Sagene ettersom det er der jeg bor.

     

    Takker for alle svar som måte dukke opp!

  5. Forventet du ærlig talt noe annet når du kalte characteren din "Robertmugabe"?

    Med tanke på at Desmondtutu er et rimelig vanlig navn på servere, så ja.. forventa at det ikke kom til å skje noe. Særlig når det står på Blizzard sine sider at man ikke får lage characters med politisk tilknytning i navnet.

  6. Føler med deg. Fikk selv en temp-ban i dag på grunn av navnet mitt.

     

    Date of Violation: 31-1-2010

    Character Name Involved: Robertmugabe

    Type of violation: Real life reference - politial reference - linked to racial abuse of minority and ethnic issues

    Consequences for Account: Account suspended for 24 hours

     

    Litt kjipt ettersom en annen på eu-servere har samme navn uten å bli banna. Men så er jo Blizzard usannsynlig konservative når det gjelder navn på characters.

  7. Har muntlig eksamen på 35 timer....skal utføre lab-øvelse og holde et foredrag etterpå om reaksjonsfart og likevekt. Noen hjelp til dette foredraget ? :)

     

    Le Châteliers prinsipp er vel ganske viktig i foredraget. Du kan for eksempel trekke fram reaksjonen der hydrogengass og nitrogengass reagerer og danner ammoniakk. Stoffene blir her varmet opp og utsatt for et så stort trykk at de reagerer og danner færre mol med stoff fordi dette er gunstigere ved høyt trykk (færre molekyler vil trykke mindre).

    Ellers er vel likevektsreaksjoner en ganske liten del av pensum, så det er begrenset hvor mye tid du kan bruke på foredraget. Eneste stikkordene jeg kommer på i farten er da Le Chaterlier, katalysator samt forandring i temperatur, trykk og stoffmengde (å tilsette en gass som ikke reagerer i ammoniakkreaksjonen fungerer til en viss grad da reaksjonen går mot færre molekyler for å motvirke innsprøytingen, men dette er detaljer i forhold)

  8. det klares slik at kobber har to elektroner i ytterskallet, derfor den må gi bort 2e for at Cu 2+ skal være stabil.

    Hvorfor reaksjonslikningen ikke ser sånn ut: Ag+ + Cu => Ag + Cu+: her kan du se at disse stoffene altså har positive ioner, derfor det skyver bort fra hverandre.

    Både i min naturfagbok og i modellen på wikipedia om kobber står det at kobber har ett elektron i ytterste skall. Mulig jeg har misforstått forklaringen din, men lurer på om det kan være et annet svar enn det.

     

    Modell wikipedia kobber: http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Electron_..._029_Copper.svg

     

     

    Hei!

     

    Når du jobber med innskuddsmetaller(Gruppe 3 til 12 i periodesystemet) skjer ikke elektronfordelingen helt som de andre stoffene. Det er kun ett elektron i ytterste "skall", men rett innenfor finnes et nytt skal som har nesten samme energinivå. Det er her det andre elektronet fra Cu2+ kommer fra. Hvorfor det faktisk er slik er nok vanskelig å svare på, men det handler om hva som er mest stabilt for stoffet. Hvis det først skal gi fra seg elektroner til et mer edelt metall, Ag+, så gir det like gjerne slipp på et til fordi det da blir mer stabilt selv.

     

    Poenget er altså at selv om kobber har ett elektron i ytterste skall så betyr ikke det at bare det elektronet kan delta i reaksjoner. Mer skal ikke være nødvendig å vite :)Du vil som regel få oppgitt om det er enverdig(Cu+) eller toverdig(Cu2+) kobber du jobber med. Ellers vil du kunne tolke deg fram til det ved å se på formelen til stoffet du jobber med... CuO, Cu2O osv.

     

    Du skal ha en tabell i boken din som gir deg oversikt over hvilke ioner forskjellige atomer vanligvis danner. Kobber danner, om jeg ikke husker helt feil, Cu2+ eller Cu3+ ioner.

     

    Her tenker du sikkert på jern som kan eksistere som Fe2+ og Fe3+.

  9. Har et lite ønske om å oppgradere min antikke s939 PC fra 2005. Tenker da på å skaffe meg det nyeste av det nye, men ønsker ikke at det skal bli så alt for dyrt. Trenger prosessor, hovedkort og ram, skjermkortet (7800GT) kan oppgraderes seinere.

    Komponentene som er i mine tanker nå:

     

    Corsair XMS3 DDR3-1600 CL9 4 GB

    --------------------------------

    Minnet er jeg veldig usikker på. Skal på ingen måte overklokke PCen, så det er kanskje ikke så viktig hva slags DDR3 minne jeg velger? Ønsket er 4 GB DDR.

     

     

    Asus P7P55D

    ------------

    Er en fan av Asus, har aldri hatt problemer, derfor dette hovedkortet. Men er det kanskje like greit å gå for den billigste LE-varianten av kortserien? Sparer vel muligens en hundrelapp, men er det verd det?

     

    Intel Core i5 750

    -----------------

    Denne prosessoren er den billigste av Core i5 så langt. Ellers ingenting å kommentere selv.

     

    Kan jeg få noen innspill på disse tre komponentene? PCen kommer i svært liten grad til å brukes til spill. Er det noen som tør vise meg et oppsett som de tror gir mer "bang for the bucks" og samtidig er framtidsrettet? Er det noen AMD-frelste sjeler som tør sette opp et forslag for meg?

  10. Molar masse og mol er svært sentralt i kjemien og vesentlig kunnskap for å kunne beherske kjemi 2.

     

    Vi begynner med molbegrepet. 1 mol er et bestemt antall molekyler/atomer, rettere sagt 6,22x10^23 molekyler. Vekten på alle disse molekylene avhenger av hva molekylene består av. Og det er nettopp her molar masse kommer inn. Molar masse forteller deg hvor mye ett mol av et stoff veier. enheten for molar masse er gram per mol, og finnes i periodesystemet.

    Sammenhengen mellom molar masse M, massen m og stoffmengden n er gitt ved

     

    m=M*n eller M=m/n eller n=m/M

     

    massen til ett mol vann er 18 g/mol. Vann inneholder 2 hydrogenatomer og ett oksygenatom. De har molar masse på henholdsvis 1(egentlig 1.008), og 16. Slår du sammen 2H og en O får du 18.

     

    et annet eksempel: Hvor mye mange gram hydrogen er det i 30g urea (NH2-CO-NH2)?

    Først ser vi må hvor mye vi har av stoffet. Vi vet ikke hvor mye stoff vi har, vi vet bare hvor mye det veier. Da må vi slå opp i periodesystemet og finne molare masser. Min kjemibok sier N=14, H=1, C=12, O=16. Vi har 2N+4H+1C+1O som gir oss en total M på 60 g/mol.

    Vi bruker formel som sier at n=m/M , altså n=30/60 = 1/2 eller 0,50.

    Så kommer det som er selve trikset med molar masse. Et mol av et molekyl består av flere mol av atomer. I 1 mol vann har vi 1 mol oksygen og 2 mol hydrogen. Disse 3 mol med stoff tilsvarer altså 1 mol vann

    Vi ser på urea igjen. Det inneholder 4 hydrogenatomer per molekyl. Det vil si at vi får fire ganger så mange H-atomer som urea-molekyler, altså at 0,50 mol urea inneholder 4*0,50=2 mol H-atomer.

    Vi sitter altså med 2 mol H-atomer. Dette skal vi gjøre om til gram. Da bruker vi formelen som sier at m=M*n som gir oss m= 1 g/mol *2 =2g.

    Vi kommer da fram til at 30 gram urea inneholder 2 gram hydrogen.

     

    Noe viktig som du ikke har nevnt, men som er vesentlig for å i det hele tatt få en toer i kjemi 2 er å kunne balansere enkle likninger. For det nytter ikke å regne med mol og molar masse før en likning er balansert.

     

    Eksempel: nitrogengass og hydrogengass danner ammoniakk: N2+H2 ==> NH3

    Dersom vi teller opp ser vi at to nitrogen reagerer med to hydrogen og danner et nitrogen og tre hydrogen. Dette er umulig. Og vi kan ikke regne på noen tall som er urealistiske.

    Hva gjør vi? Jo, vi balanserer. Det letteste er å balansere det som det er minst av her, nemlig nitrogen. På venstre side av likningen har vi 2N, på høyre side 1N. Da ganger vi hele høyre side med 2 og får

    N2+H2 ==> 2NH3.

    Nå er det like mange N på hver side, men på venstre side er det 2H og på høyre side 2x3=6H. Det er altså tre ganger så mye på den ene siden. Da ganger vi H2 med tre på den siden det er minst og får

    N2+3H2 ==>2NH3.

    Nå er det like mye nitrogen og hydrogen på hver side, og vi kan regne på mol, masse og molar masse dersom vi får oppgitt dette i oppgaven.

     

    Det mange glemer, både i Kjemi 1, Kjemi 2 og i begynnerkurs på universitetet er at likningene må balanseres riktig, ellers blir det feil.

     

    Som Hvalder sier står alt du trenger å vite i pensum, men den boka måtte du vel gi fra deg da du begynte på Kjemi 2?

     

    Dersom du ligger i "toergropa" i kjemi er det viktig at du lærer deg balansering av likninger og molbegrepet siden dette er forventa at du kan. Samtidig kan du redde en del poeng på eksamen bare med å kunne dette. Et annet eksamenstips er, dersom du klarer det, å forklare det du gjør/ ville ha gjort i oppgavene, gjerne trekke inn noe annet fra pensum som er relatert til oppgaven om du kan.

     

    Ellers ønsker jeg lykke til med eksamen og håper at du leser som en gal framover ;)

    Hilsen en kjemistudent på UiO :)

  11. Hei!

    Snoker litt etter en billig men bra TV til leiligheten min. Har et ønske om høy bildekvalitet og tenker da i retning av at 1080p gir bedre bilde enn 720p. Noen kommentar?

     

    Har derfor sett på en TV av typen BenQ 23,6 " MK2442 Har imidlertid ikke sett så mye anbefalinger eller anmeldelser av denne skjermen. Er det noen som har noen kommentar, eventuelt tips om en bra TV til helst under 4000?

     

    Har videre tenkt å skaffe meg PS3, så det hadde vært greit med en prima skjerm før innkjøp av spillkonsoll.

     

    Takker for svar fra de som måtte være mer kompetente enn meg på dette området ;)

     

    Liten korreksjon til slutt, jeg mottar TV-signaler fra standard antennekabel. Hvordan går dette med et slikt TV-apparat? Kan ikke se noen inngang til kabelen.

  12. Sitter og skal prøve å programmere i studiene mine. Nå har PCen immidlertid slått seg vrang. Jeg kan kompilere java-filene i kommandolinja, men når jeg prøver å kjøre class-filne får jeg meldingen Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: CLASSFIL

    Caused by: Java.lang.ClassNotFoundException: CLASSFIL

    at java.net.URLClassLoader$1.run(Unknown Source)

     

    (Videre kommer det flere linjer med feilmelding, alle slutter med Unknown Source.)

    Could not find the main class: CLASSFIL. Program will exit.

     

    Jeg har ikke endret på noen innstillinger siden jeg sist klarte å kjøre kompilerte filer. Derfor synes jeg det er rart at jeg plutselig skal få problemer. Er det noen som kan klare å finne en løsning for meg?

  13. Har fått svar fra IT-tjenesten til nettverket mitt, de forklarer at de har stengt Windows Live fordi programmet bruker en dynamisk portbruk.

     

    Er det da mulig å tvinge Windows Live Messenger til å gå inn på spesifikke porter, eller må jeg bare innse at programmet ikke lenger funker slik det kan så godt?

     

    Finnes det evt noen andre fullgode programmer som kan erstatte Windows Live Messenger med følgende kriterier?

    - kompatibel kamerafunksjon med hotmail, msn kontoer

    - statisk portbruk

  14. Hei!

     

    Sitter på studentby i Oslo og ønsker å bruke webkameraet mitt. Følgende skjer i Windows Live Messenger:Når jeg starter mitt eget og bekrefter visning av motpartens kamera stopper kamerafunksjon, jeg får beskjed om at "[Navn] has declined your invitation to start viewing webcam. " og "The webcam session has ended" som om motparten hadde skrudd det av selv. Dette er selvfølgelig ikke tilfellet.

     

    Er det noen som kan klare å hjelpe meg her? Hadde vært utrolig artig å kunne kommunisere med familie i gamlebyen med et kamera :)

  15. Hei!

     

    Har kommet inn på bachelorstudium i kjemi på UiO og holder på å velge fagene mine for første semester. Valget jeg sliter mest med er om jeg skal velge MAT 1100 Kalkulus eller MAT 1001 Matematikk 1.

     

    Kalkulus virker en del vanskeligere enn den andre varianten som igjen virker veldig overkommelig allerede før jeg har begynt. Fikk 5 i R2-matematikk på videregående.

     

    Vil jeg få særlig bruk for kalkulus eller holder det med den letteste matten? Er usikker i valg framover, men kan fort komme til å velge Mekanikk videre.

     

    Noen som har erfaring med faga og som kan anbefale det ene eller det andre?

     

    Takker for svar!

  16. Sitter med en matteoppgave som jeg trenger litt hjelp til. Den lyder som følger:

     

    Trekant ABC er en av ti kongruente trekanter som danner en regulær tikant. Derfor er AC=BC og vinkel C=36 grader. Punktet D på AC er bestemt av at linja BD halverer vinkel B. (Se figur)

     

    Vi setter AC=BC=r og AB=s

     

    Oppgave a)

     

    Vis at vi da får

     

    r/s = s/(r-s)

     

    Oppgave b) Vis at s=r/2 * (rot(5)-1)

     

    En nøkkel til oppgaven er formlikhet ettersom trekant ABD er formlik til trekant ABC.

     

    Er det noen som kan hjelpe meg? Trenger svar før kvelden er omme, ellers kan det være det samme :thumbup:

     

    Edit: Redigerte a)

    post-69485-1231962484.png

×
×
  • Opprett ny...