Gå til innhold

tfheen

Medlemmer
  • Innlegg

    30
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av tfheen

  1. Prosessoren sender og henter data til og fra minnet i grupper på 8 bits og det kalles en byte.

     

    Nei. :) Moderne prosessorer henter minst 64 bit ad gangen fra minnet. Det er kun 8088 av "moderne" PC-arkitekturer som har hatt 8-bits minnebuss for data. Se f.eks Bussbreddeside hos PCguide.com for en liten oversikt.

     

    For de av oss som er så gamle at de husker vanlig pentium og SIMM-er så var dette grunnen til at man måtte ha to og to minnebrikker: SIMMene hadde 32 bits bussbredde hver, men prosessoren trengte å få fylt opp hele bussbredden.

  2. Orginale ascii bruke bare 7 bits. Det er nok til 128tegn 0-127 som holder til A-Z i små og store bokstaver + tall. Resten (de første 33 0-32) går til styring av teksten. (Linjeskift, tab, null-datatypen osv www.asciitable.com.

     

    Dette stemmer.

     

    Det dere referer til er ekstended ascii (utf-8) som har plass til dobbelt så mange tegn. Man har så UTF-16 som inneholder de fleste asiatiske tegn i tilleg. Filer som bruker utf-16 er dobbelt så store som utf-8.

     

    Dette, derimot, er bare sprøyt. UTF-8 er en måte å kode Unicode på. UTF-16 er det samme, men bruker alltid 16-bit per tegn, noe som for engelsk og norsk tekst medfører at man kaster bort rundt 50% av plassen (siden de aller fleste tegn uansett finnes i ASCII og de 128 første tegnene i UTF8 er de samme som for ASCII). De særnorske tegnene trenger 16 bits for å kodes i UTF-8.

     

    Av andre enkodinger har man ISO-8859-1, aka Latin-1 som er mer eller mindre lik som win-1252. Denne har kun rom for 256 tegn, der de 128 første er de samme som ASCII, mens de øvre 128 brukes til særnorske (og svenske, danske m.fl) tegn.

     

    - tfheen

  3. Hmm. Det kortet fikk jeg også lyst på :) Santech Micro Group står som norsk importør av Gigabyte-produkter. Har du forsøkt å kontakte dem og høre om dette kortet blir importert? Evt om det er mulig å få tak i det?

    Jeg har ihvertfall sendt epost til DigitalImpuls og Netshop, så får vi se hva de sier..

     

    - tfheen

  4. Jeg kan starte med utseendet og design; pcen er langt fra den peneste, noe IBM kanskje er kjent for aa vaere?

     

    Tja, her er det mye smak og behag inne i bildet. Jeg synes x40-en min er pen (og har fått en god del kommentarer om det fra folk som er enige med meg) :)

     

    Den kommer i svart finish, hvorav toppen er laget i et delvis glitrende materiale. Dette virker mye finere og mer holdbart enn "vanlig plast", men har en tendens til aa vise frem fingermerker og "fettflekker" ganske tydelig. Ellers er pcen laget i svart plast, og den virker temmelig solid.

     

    Kabinettet er i magnesium, ikke plast, og det er veldig fint og solid.

     

    - tfheen

  5. Jeg driver på og titter litt rundt etter deler til ny boks, og da en koselig X2-basert sak. Jeg er allergisk mot støy og vil derfor gjerne ha passiv kjøling.

    Andre krav er:

     

    * God linux-kompatiblitet, Linux er primærarbeidsmiljøet mitt, så oppsettet må virke der.

    * 2xDVI; jeg har tenkt å kjøre med 2xNEC 1770GX og kortet må dermed både greie å drive det oppsettet, samt ha dual DVI.

    * Grei 3d-ytelse, men jeg er ikke av de største spillerene, så 6600GT eller tilsvarende er helt klart greit. Det er likevel fint om kortet henger greit med i nyere spill også. Jeg er forberedt på at 2xDVI kan være litt tungt å drive for et 6600GT, men da får jeg evt gå ned til en skjerm når jeg spiller.

     

    Gigabyte GeForce 6600 256MB Turbo ser veldig fint ut, sånn rent bortsett fra at jeg ønsker dual DVI.

     

    Pris er ikke veldig nøye, men jeg hadde håpet på å ende på rett side av 2000,- ihvertfall.

     

    Hovedkortet jeg titter på er et Asus A8N SLI Premium (som sagt, allergisk mot støy), så en SLI-løsning er en mulighet, men da går man fort litt utenfor budsjettet mitt.

     

    Eventuelle kommentarer, pekere, råd og tips tas i mot med takk.

     

    - tfheen

  6. Vennligst, ikke "strekk litt grenser". Jeg vil gjerne vite hvem som er i samme båt - ikke hvem som kanskje kunne tenke seg å entre båten.

    Så, la oss se hvem som bruker Linux skikkelig da

     

    Jeg tror kanskje jeg hadde windows installert en gang i 1998.

     

    Hvilken distro? Debian, selvfølgelig.

  7. useradd

    adduser kan også brukes. Hvilken man bruker er smak og behag.

     

    Hvor mange shell kontoer kan jeg ha ca.?

     

    ikke mange med den kjipe ut speeden på linja.

    Antall konti man kan ha er uavhengig av hastighet på linjen (men nytten går jo ned hvis linjen alltid er full). Og dersom du kun skal kjøre irc-bouncere og slikt så spiser de lite båndbredde.

  8. Quote:


    tore- skrev (2002-09-07 10:26):

    Jaja, takker for hjelpen, men siden jeg ikke kan lage en linux kernel på et freebsd system er jeg dead... thanks anyway


     

    Du kan jo laste ned en Debiankjerne og pakke den ut med ar -p $deb data.tar.gz | tar xvzf - og putte dette et egnet sted.

  9. Quote:


    anarchima skrev (2002-09-09 17:53):

    olsen: helt enig, Linux kan definitivt bli en super spill-platform, men ikke enda. Ingen standarder er definert (slik som i Windows med DirectX) (...)


     

    Man har hatt OpenGL-støtte i Linux _lenge_. Man har nå også SDL som er kryssplattform så man kan lage ting for både Linux og Windows.. forhåpentligvis vil flere og flere ta det i bruk så man får et godt utvalg spill til Linux også.

  10. Quote:


    anarchima skrev (2002-09-12 17:41):

    Skikkelig bra argument, Goldelf... :smile:


    Men kan folk poste noen skikkelige fakta eller statistikker som back'er opp hvorfor BSD er bedre enn Linux? Lyst til å prøve det..



     

    "Bedre" er avhengig av bruksområde. Det foregår mye mer utvikling på Linux enn på *BSD, men da OS-ene ligner svært mye på hverandre vil det meste av programvare gå om hverandre.

     

    Linux er mer portabelt til moderne HW og ser ut til å skalere bedre enn *BSD (oppover til S390 og nedover til StrongArm m/venner). Utover det finnes det en bråte linuxdistribusjoner som har felles kjerne og en del grunnleggende verktøy, mens det finnes relativt få BSD-versjoner, der hver har sin spesialitet. *BSD-ene har også hver sin kjerne og deler av userspace, så de skiller seg på sett og vis mer enn Linuxdistribusjonene.

  11. Quote:


    Os|r|s skrev (2002-09-13 01:06):

    Søkte litt rundt på nettet (les google) for å prøve å finne ut forskjellen på disse to, men her var det bare propaganda fra begge sider :smile:

    kan noen forklare meg hovedforskjellene på disse to?

    gjerne hvor det ene er bedre enn det andre


    Diskuterer med en kamerat og vil ha argumenter


     

    De har forskjellige egenskaper som vektlegges forskjellig. Best avhenger av bruksområde.

×
×
  • Opprett ny...