Gå til innhold

AM2petterk

Medlemmer
  • Innlegg

    359
  • Ble med

Innlegg skrevet av AM2petterk

  1.  

    Vel, jeg skulle gå ut ifra at ettersom både tråden spesifiserer nettopp Linux, og at vi befinner oss i Gnu/Linux forumet så var det Linux vedkommende var ute etter.

     

    Forskjellene er veldig tydelige når det gjelder støtte for maskinvare.

    Det er et poeng. Men min erfaring er at hvis man bruker kvalitetskomponenter som er mye brukt i maskinen, så vil man ha støtte.

     

     

    Jeg er helt enig - så lenge det ikke er snakk om en bærbar maskin.

     

    Uansett, til trådstarter: Du har i mine øyne 2 gode alternativer, og det er å enten kjøre originalen og lære -masse- på veien og få et skreddersydd system du selv har håndplukket funksjonalitet, programmer osv til. Det andre gode alternativet, er å bruke Funtoo Linux, som ikke vil gjøre ting "lettere" i den forstand at du har en installer eller lignende, men heller korte ned på tiden som blir brukt på å installere systemet ved at de to har et par designforskjeller - eller forbedringer, som Funtoo Linux kaller de.

     

    Blant annet:

     

    Funtoo Linux lar deg bruke ferdigkompilerte kernels.

    Funtoo Linux har noen få ferdige scripts for blant annet installering av bootloader.

     

    Se mer her: http://www.funtoo.org/Funtoo_Linux_FAQ

     

    Ulempen er selvfølgelig at systemet ikke er 100% likt et Gentoo system, og support via f.eks IRC eller Forum KAN være noe vanskeligere fordi communitien er mye mindre for Funtoo. Gentoo har en kjempestor (og hjelpsom) community på både irc og forums, og kan vise seg å være mer aktuell enn du hadde sett for deg.

  2.  

    ...men er ikke en Linux distro slik tråden beskriver.

    Forøvrig har Gentoo etter min erfaring, om ikke bedre, minst like god dokumentasjon tilgjengelig.

     

    https://wiki.gentoo.org/wiki/Handbook:AMD64

    Hva så? Jeg vet da godt at FreeBSD ikke er en Linux-distro. Men som du sikkert vet er ikke FreeBSD så ulik en Linux-distro. Og jeg nevnte jo også over at det måtte finnes god dokumentasjon for Gentoo, lignende FreeBSD Handbook. Og det gjør det åpenbart.

     

     

    FreeBSD har en veldig god håndbok, FreeBSD Handbook, som så å si er en A-Å dokumentasjon på operativsystemet. Skulle gå ut i fra at det finnes noe tilsvarende for Gentoo også.

     

     

    Vel, jeg skulle gå ut ifra at ettersom både tråden spesifiserer nettopp Linux, og at vi befinner oss i Gnu/Linux forumet så var det Linux vedkommende var ute etter.

     

    Forskjellene er veldig tydelige når det gjelder støtte for maskinvare.

  3.  

    Jeg har selfølgelig vurdert å gå rett på Gentoo, men har så langt funnet det for vanskelig. Kanskje jeg burde revurdere dette igjen? Youtube har ett par videoer om hvordan installere Gentoo, har sett dem, men fikk ikke akkurat noen aha-opplevelser av dem. Har du noen tips om hvor skal jeg begynne for å forstå Gentoo?

     

    Mvh Kay

    "Ingenting" er umulig, det tar bare litt lenger tid. Et tips er å starte, med dokumentasjonen oppe (da tenker jeg ikke på Youtube-videoer, se under), og gå steg for steg frem. Såkalt "learning by doing". Beste måten å lære på. Det er sånn jeg har opparbeidet meg mye av den kunnskapen jeg nå sitter med. Det er den harde måten å lære på, men det er det man virkelig lærer av.

     

    Du kan også eventuelt gå på FreeBSD, da det er FreeBSD som Gentoo er inspirert av. FreeBSD har en veldig god håndbok, FreeBSD Handbook, som så å si er en A-Å dokumentasjon på operativsystemet. Skulle gå ut i fra at det finnes noe tilsvarende for Gentoo også. FreeBSD har i løpet av de senere årene fått mer støtte for binære oppgraderinger, men i gode gamle dager måtte man oppgradere ved å kompilere fra kildekode. Man hadde ikke binærpakker, men FreeBSD Ports, som er inspirasjonen til Portage i Gentoo. Det er et tre med tusenvis av forskjellige applikasjoner hvor man finner makefiles og konfigurasjonsskript. Man installerer ved å kompilere.

     

     

    ...men er ikke en Linux distro slik tråden beskriver.

     

    Forøvrig har Gentoo etter min erfaring, om ikke bedre, minst like god dokumentasjon tilgjengelig.

     

    https://wiki.gentoo.org/wiki/Handbook:AMD64

  4. Det som gjerne ansees som "vanskelig" i Gentoo for nybegynnere er å konfigurere sin egen kernel/kjerne. 

     

    Sjekk ut Funtoo Linux. Der har du mulighet til å bruke ferdige binære kernels og en del ting er gjort med hensyn til å få installeringen raskere og enklere unnagjort.

     

    Sabayon osv bruker egne pakkebehandlere i tillegg til Gentoo sitt Portage, slik at det gjerne kan bli ganske uoversiktelig etterhvert.

  5. Du kan også be Xorg droppe å sjekke etter EDID mtp RGB-range, oppløsning, frekvens osv også. Mange TVer er ikke godt gjenkjent desverre..

     

    Jeg gjør dette med min Raspberry PI model b som kjører OSMC kobla til en Panasonic VT60 og fungerer ypperlig når du får endra Xorg-configen.

     

    Spesielt lettvint om du har en tv som støtter CEC.

  6. Er ett program på denne listen som har blitt fast inventar i mine Linux distroer.

    Og det er "htop" ett fantastisk verktøy for å vise prosesser, og sortere etter minnebruk eller CPU bruk for eksempel.

     

    Eneste jeg er usikker på er hvordan htop ser ut om du sitter på en Linux maskin med ett høyt antall kjerner (24+) siden disse er listet som grafer på toppen.

     

    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1563544

  7. Synes OpenSUSE er for buggy og Fedora for "usikker" mtp. stabilitet ved oppdatering etc.

     

    Selv har jeg landet på Ubuntu med Unity. Programmer fungerer, oppdateringer er stabile og systemet er enklest å sette opp. Når det gjelder integrasjon av skrivebordmiljö synes jeg Unity gjör en super jobb og Ubuntu 15.04 er ett toppers OS! :)

     

    Kan du utdype? Inntrykket mitt av openSUSE som absolutt er en av de større distroene er at det er meget bra gjennomført i kombinasjon med KDE.

  8.  

    Eg bruker faktisk både ein Mac og ein stasjonær Linux. Eg har på ingen måte gitt opp. Men eg tar aldri med meg laptop med Linux på når eg er i farten for då er det som regel viktig at ting fungerer. Eg sitter ikkje i eit kundemøte og begynne å fikle med konfigurasjonsfiler.

    Det gjør ikke jeg heller, enda jeg kjører CentOS på min laptop på jobben. Skulle vise noe på en prosjektor, og da koblet jeg bare prosjektoren til laptopen med Mini DisplayPort. Det bare fungerte, uten at jeg trengte å trykke på en knapp.

     

     

    Samme her. Har faktisk aldri hatt noe problem med det. Ikke èn gang. Selv med vga-adaptere, mini-hdmi til hdmi osv.

     

    Forøvrig bruker flere av lærerne på høgskolen jeg studerer på Ubuntu på sine laptoper. Aldri sett de slite med å koble noe til prosjektorene i samtlige auditorier eller klasserom.

  9. Petter3K då håper eg verkeleg for trådstartersskyld at du har rett. Eg skal være einig med at utvikling og forberedelser skjer heile tida.....problemet er at dei siste 10 åra så har eg alltid rykt tilbake til start for kvar einaste laptop eg har prøvd. Men kan godt være at det har vært større fokus på småtinga det siste året.

     

    Men eg synes du og andre her skylder meg ein øl om trådstarter kjem tilbake her og spør etter hjelp med trøbbel med laptoppen sin.

    Nå tar eg ein pause igjen så lenge ingen andre fyrer meg opp.

     

    Hvis du tar en titt på changelogen fra linux 4.x til f.eks 3.19 så ser du en -rimelig- lang liste med forbedringer som gjelder stort sett det meste, blant annet 10-20% høyere ytelse på enkelte Intel prosessorer og over 10% lavere strømforbruk.

     

    Ved (veldig) lett bruk kryper strømforbruket på min laptop ned til rundt 3-3.5w, og idler på ca 2.5w, noe som gir meg ca. 10timer med variert lett bruk. Asus lovet ca. 8timer under Windows 8.1.

    Det er med Intel Pstate, TLP og bumblebee. Så jeg vil si at Linux på laptop absolutt har kommet seg veldig, spesielt det siste året.

    Det har ikke du fått med deg fordi du ga opp når du møtte veggen med xorg.conf'en din etter en "oppgradering" på Kubuntu.

    "Nok er nok" tenkte du, da du manuelt måtte inn i xorg.conf for å legge til oppløsninga du ikke fikk fram på den andre skjermen din, og dagen etter satt du der 20tusen blakkere med en laptop med et eple på der "alt bare fungerte."

     

    Hver sin smak :)

    • Liker 1
  10. Eg tok meg jo ein pause og det var like mykje fram og tilbake på andre laptopper. Forskjellen var at det blei veldig uklart. Eg seier som det er, med fleire års erfaring bak meg. Har prøvd altfor mange forskjellige laptopper og konklusjonen er utan tvil at det å velja ein Macbook er trygt og enkelt og du får det du trenger for å være mobil.

    Ein MacBook er også eit fint alternativ om Linux er viktig, enten igjennom verktøyer via terminalen, eller du må på død og liv ha noko som KDevelop som fungerer heilt fint igjennom ein virtuell maskin.

     

    Ønsker du Linux istadenfor OSX så får Wifi på Mac løyast med å skrive apt-get install bcmwl-kernel-source package, og sikkert noko tilsvarande med yum. Men det ikkje Wifi som er utfordringa med Linux på laptop. Det er skjermdeling, sleep/hibernate, styring av lysstyrke skjerm/tastatur(ofte knot med i Linux er det ikkje implementert skikkeleg støtte for meir enn ein lysstyrkeeinheit.) feil scaling med retinaskjerm og mange andre små filleting.

     

    Det er problemer du vil få nesten uansett kva slags laptop du velje å skal køyre Linux på. Dei fleste her som seier det funker fint lyger som faen for å forsvare Linux. Sjølv med Thinkpaddene som Red Hat brukte så hadde jeg banale problemer med hibernate for å spare strøm, stilling av lysstyrke på skjerm og for å ikkje nevne optimus som trengte bumblebee.

     

    Og etter det eg forstår så er det ikkje det trådstarter er ute etter, han er ute etter ein laptop for i farten med godt batteri og som er god til Javautvikling og gjerne Linux.

     

    Det folk foreslår til han er ikkje ein laptop som er for i farten og at han skal sette seg i alle Linux problemer på ein laptop. Derfor jobber meg og over 80% av Google, Facebook, Dropbox og ein haug med andre på ein Mac som er nettopp for folk i farten og som fremdeles ønsker å jobbe med (Linux) ting.

     

    På de siste 3 (ja, tre) laptopene jeg har hatt, så har ingen av de hatt problemer med verken hibernate, suspend, styring av lysstyrke på tastatur og skjerm. Ja, det har fungert RETT ut av boksen med Linux. 

     

    Fra Arch Linux sin wiki om Zenbook (bruker det som et eksempel da de har god Linux støtte, og min erfaring er stort sett med de):

     

     

     

    Screen backlight
    Screen backlight should work with any recent kernel (after 3.7). The brightness is managed via hardware, so it should work across all DE's.
    Keyboard backlight

    Keyboard backlight should work automatically with any recent kernel. Desktop environments that use UPower, like GNOME or KDE, work out the box and don't need any tool or script to register the keys and change the keyboard brightness.

     

    Enig i at ikke alle DE's har kommet like langt når det gjelder HiDPI, men for min del har dette aldri vært et problem, med 2880x1620.

     

     

     

    Cinnamon

    Supports HiDPI since 2.2. Even without rebuilding GTK3, the support is pretty good (e.g. window borders are correctly sized, which is not the case under Xfce).

     

    For Asus maskiner med ambient light sensor for automatisk justering av lysstyrke på både skjerm og tastatur:

     

     

     

    The Zenbook has an ambient light sensor which enables adjustment of the keyboard and LCD backlights based on the light environment in which the Zenbook finds itself. The AUR contains packages to build the necessary kernel module and userspace programs to change keyboard and backlights and to turn the sensor on and off. The kernel module package is als-driver-git and the userspace programs in als-controller-git.

     

     

    Og nei, jeg har ikke vært på JavaZone fordi jeg synes Java er et grusomt programmeringsspråk og klarer meg fint uten.

     

    Jeg tror problemet ditt er at du har gjort et par halvhjerta forsøk på et par dårlige laptops, antakeligvis for en ganske god stund siden da støtte for hidpi og hotkey-support ikke var så god i Linux som den er nå.

     

    Forøvrig har jeg aldri hatt problem med skjermdeling. Jeg plugger i HDMI/Displayport/Vga-kabel, og det fungerer med en gang.

     

    Vet ikke hva slags laptoper du har hatt, men det høres ut som du dømmer samtlige ikke-Macbooks på bakgrunn av et par dårlige erfaringer du har hatt med Kubuntu på søppelmaskiner.

     

    Angående Google osv:

     

     

    By default, the vast majority of Googlers use PC desktop workstations (running Linux). Mac workstations are generally only used for specific purposes such as graphic design.
  11.  

    On-topic, så ser https://www.crowdsupply.com/purism/librem-13spennende ut.

    For 1700 USD hadde jeg mye heller gått for en ThinkPad T450s. Ferdig konfigurert med FHD IPS-skjerm, i5-5300U, 12 GB RAM og 256 GB SSD får du den til 1400 USD ( http://shop.lenovo.com/us/en/laptops/thinkpad/t-series/t450s/ ). Der får du top-notch kvalitet kombinert med veldig Linux-vennlige komponenter. Og for de som setter pris på et godt tastatur, kan jeg forsikre om at det har fått veldig gode skussmål. Det sies også mye godt om tafseplaten for de som bruker sånt (jeg foretrekker den andre).

     

    Men dette er langt fra noe student-budsjett. Så jeg ville tatt en kikk på greentech.no. Der kan du få proffe og robuste maskiner til en rimelig penge. De er selvfølgelig brukt, men mange av dem har stått veldig pent i dockingstasjonen sin hele tiden. Jeg har også sett noen gode tilbud med PC, docking og et par skjermer der. Da har du den perfekte arbeidsstasjon som du også kan ta med deg på farten.

     

     

    Oi, ja, jeg så egentlig ikke på prisen før jeg kommenterte. Den var relativt stiv i pris ja, og du får mange andre gode laptoper for den prisen. Uansett spennende å ha noe er mest mulig åpent da.

     

    Til TS: Hvis det ikke er noe "hast", så kan det også hende at de nåværende modellene blir betydelig billigere så fort Skylake-modellene kommer - eller om du ønsker å gå for Skylake med de forbedringene det måtte innebære. Dell XPS og Asus sine Zenbooks kommer med Skylake-oppgradering om ikke så altfor lenge.

     

    http://www.digitaltrends.com/computing/skylake-dell-xps-13-zenbook/

  12. Og mens jeg har tatt ein pause, så har dere komme frem til en haug av søppel med problemer i øst og vest. Kvifor gjere enkle ting vanskelege? Det er jo det som heile problemet i software bransjen også...

     

    Velg enkelt, trygt og fokuser på å løyse problemer, ikkje skape problemer. Og ja går du ned i pris på ein PC laptop, så synker kvalitet ubehagelig fort. Dei fleste laptopper ligger på same prisnivå eller høgare som ein MacBook(ikkje Pro som kjem med enda for liten ssd) for å i det heile tatt skal greie å matche delvis kvaliteten til ein MacBook.

     

    Tenk om du kunne gått inn i butikken og valt noko trygt! Ein MacBook, så hadde du samtidig vist fingen(eller bare sendt ein mail) til Dell, Lenovo, Asus osv og fortalt det dei selger er ikkje bra nok og at du ønsker ein skikkeleg laptop for å kunne køyre eit unixsystem med minst mogleg trøbbel.

     

    Tenk om det faktisk var ein fullblods Linux laptop som ikkje mikkesoft-folk kunne drøyme om ein gang. Kjøper du ein vanleg laptop idag, så velje du å støtte dei som forsetja å selja mikkesoft-søppel-laptopper. Eg meiner nok er nok!

     

    Du aner jo ikke hva du snakker om. Det finnes TITALLS laptoper som er veldig sammenlignbare med Apple sine laptoper, men som samtidig er billigere. Du mener de "er drit" på tross av at du ikke har prøvd 1/1000 av de.

    Apple er og forblir overprisa hype og at du prøver å rasjonalisere ditt eget kjøp gjennom å prøve å få andre til å gjøre det samme bare forsterker det 90% av oss andre tenker. Du hevder du er like produktiv i sofaen med Macbooken din som du er foran et skrivebord, kun takket være Mac'en din, som igjen viser hvor sveiseblind du egentlig er.

     

    Jeg gidder ikke komme med eksempler på andre laptoper lenger engang, fordi du trykker på linken, googler et bilde av den, og kommer automatisk fram til hvor mye dårligere tastaturet og touchpaden er selvom du ikke aner hvordan det er på den spesifikke laptopen. 

    Det finnes mange laptoper med VESENTLIG bedre støtte for Linux enn Apple sine produkter. 

     

    Det jeg har lært av det du har skrevet så langt er:

     

    * Du hadde en mislykka Kubuntu oppgradering der du faktisk måtte inn i xorg.conf etterpå for å få 2 skjermer til å fungere. Big deal

    * Du har hatt 1 eller 2 andre maskiner utenom Mac som du ikke var fornøyde med, og konkluderte deretter med at alt som ikke har en eple-logo på seg er søppel.

    * Basert på hva noen utviklere i noen firmaer ønsker å bruke, tror du at "de fleste" som jobber med Linux i jobbsammenheng bruker Mac

    * Du mener Mac er et tryggere valg enn andre merker fordi du trodde de brukte Intel chipset i sine Wifi-kort, selvom det viser seg at mange eplemaskiner bruker broadcom chipset som har vesentlig dårligere støtte i Linux

     

    Jeg og flere andre har gjentatte ganger påpekt svakheter med Macbooks men som da i dine øyne plutselig på en eller annen måte er et pluss for deg allikevel. F.eks mangelen på USB-porter sammenlignet med andre maskiner. "Jeg har så bra tastatur at jeg ikke trenger fler."

     

    Disgusting.

     

    On-topic, så ser https://www.crowdsupply.com/purism/librem-13spennende ut.

    • Liker 1
  13.  

     

    8GB og oppover så kan det nok diskuteres, med mindre du skal bruke dvale/hibernation - da må du ha det uansett.

     

     

    Det er avhengig av hva maskinen skal brukes til, og kunnskap om dét har TS vært så vennlig forskåne oss for. 

     

    Det greieste er kanskje å opprette en swapfil og holde øye med hvor mye den blir brukt. Er den stort sett tom kan man antagelig klare seg uten swap (annet enn til dvale), er den stort sett full, lager man en dobbelt så stor og ser hva som skjer da. Når man har funnet ut sånn ca hvor landet ligger, kan man opprette en swappartisjon eller fil med passelig størrelse, evt. la være, hvis det viste seg å ikke være bruk for den. 

     

     

    Helt klart. 

     

    Vil allikevel anbefale å ha det med mindre du garantert vet at du ikke kommer til å bruke dvale/hibernation eller aldri overstiger tilgjengelig minne.

     

    Fleste moderne distroer lar deg vel også kryptere swap med Luks(+ lvm) allerede fra installasjonen.

     

    Det fine med LVM er at hvis du finner ut at det ikke trenger swap allikevel, kan du alltids fjerne den og bruke plassen til bedre ting.

  14. Gratulerer du har greid å delta i ein håplaus tråd der trådstarter spør etter eit laptop som er mobil, har lang batterilevetid og som er god til å programmere Java. Og då er det MacBook som gjelder og ikkje noko asiatisk søppel.

     

    Haha. Begynner å bli bra komisk det her. Les tråden igjen du siddis.

  15.  

     

    Swap trenger du ikke på moderne maskiner med mer enn 2gb ram.

     

    Jeg synes /home er viktig some egen partisjon, da kan du blant annet kryptere /home og bruke /home for flere GNU/Linux distribusjoner. I tillegg slipper du å flytte noe som helst om du installerer en ny versjon av en distro eller en ny distro, du kan enkelt bruke samme /home.

     

    Mellom 30gb til 50gb for systempartisjonen bør være nok. Da kan du bruke resten til /home eller la det være igjen en partisjon på 10-20gb til å installere en annen distro eventuelt.

     

    Ikke riktig. En maskin med 2GB ram har veldig godt av å ha en swap-fil/partisjon i bakhånd. Jeg har en stasjonær med 4GB ram som stadig vekk skriver til swap-partisjonen...

     

    8GB og oppover så kan det nok diskuteres, med mindre du skal bruke dvale/hibernation - da må du ha det uansett.

     

     

    Jeg er helt uening. Med mindre du har spesielle behov trenger du ikke swap på moderne PCer. Swap er et konsept som ble påfunnet når PCer hadde mindre enn 256mb ram, og da var meget nyttig.

     

     

    En maskin med 2GB RAM er ikke i mine øyne en moderne maskin lenger.

  16. Swap trenger du ikke på moderne maskiner med mer enn 2gb ram.

     

    Jeg synes /home er viktig some egen partisjon, da kan du blant annet kryptere /home og bruke /home for flere GNU/Linux distribusjoner. I tillegg slipper du å flytte noe som helst om du installerer en ny versjon av en distro eller en ny distro, du kan enkelt bruke samme /home.

     

    Mellom 30gb til 50gb for systempartisjonen bør være nok. Da kan du bruke resten til /home eller la det være igjen en partisjon på 10-20gb til å installere en annen distro eventuelt.

     

    Ikke riktig. En maskin med 2GB ram har veldig godt av å ha en swap-fil/partisjon i bakhånd. Jeg har en stasjonær med 4GB ram som stadig vekk skriver til swap-partisjonen...

     

    8GB og oppover så kan det nok diskuteres, med mindre du skal bruke dvale/hibernation - da må du ha det uansett.

  17. Trur du verkeleg eg ikkje har prøvd KDevelop, eg har prøvd å bruke det fleire gonger sidan 2004 og kvar gong så har det skuffa. Idag gidder eg ikkje lenger då eg veit at andre produkter er milevis betre og eg har betre ting å bruke tida på. Kvifor skal eg bruke KDevelop når me idag har CLion? Trenger eg noko enklare, så dekker Vim resten heilt fint.

     

    Hva med de andre tingene? Har du testet alle laptopene vi har snakket om her som tydeligvis har elendig touchpad og tastatur? 

     

    Og hva med linkene jeg sendte deg der det viste seg at Macbooks bruker broadcom-kort? Du hevder at Mac er et tryggere valg i.f.t kompatibilitet fordi XPS 13 hadde broadcom-kort?

  18.  

    Nei, det kan det ikke. Har du det minste peiling på hva kdevelop gjør? Du har heller ikke forstått hva build-essential pakken handler om. Du får kose deg med det Apple har bestemt seg for at du skal bruke, så kan vi andre kose oss med linux.

    KDevelop er en møkka-IDE sammenligna med skikkelige verktøy som Eclipse eller en av Jetbrains sine produkter. Det blir som å sammenligne MSPaint med Photoshop.

     

     

    Komisk hvordan du vet det uten å ha prøvd det. Samme gjelder hvordan du automatisk vet hvor bra/dårlige tastaturer og touchpads er på laptoper du omtrent ikke har hørt om før engang.

  19. Eneste ulempen med oppdelt / og /home er større risiko for at systemdisk går full eller at man går fri for inoder på systemdisken. Det er ikke innlysende hvordan man rydder opp i det dersom man ikke er så teknisk.

     

    Å lage en liten swap partisjon ser jeg ikke problemet med. Du har alltids plass til å ofre ett par gigs, eller nok plass til å i alle fall matche ram'en dersom du ønsker å benytte dvale til disk.

     

    Godt poeng, og jeg opplevde faktisk det. Jeg kjører LVM-on-Luks med ext4, og selvom ext4 støtter "online resize" så støtter det IKKE online-shrink, som gjorde at ting måtte gjøres offline, altså uten at diskene var mountet. Liten heads up for de som tror at det bare er å gjøre endringer on-the-fly med lvm uavhengig av filsystem. Tok riktignok bare 5min fra en chroot med LiveUSB dog...

×
×
  • Opprett ny...