Gå til innhold

Snabelkese

Medlemmer
  • Innlegg

    291
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Snabelkese

  1. Det er så deilig å lese alle innleggene om at dette kommer til å ta 50 år og at de kommer til å bruke masse penger på egne biler før dette er en realitet. Økonomer er teite og rapporten er bare tull og så videre

     

    Dette er akkurat de samme folka som trodde mobiltelefonen var på sitt mest avanserte i 2006 og at de ikke kom til å trenge noe nytt før 10-20 år senere. Lykke til!  :xmas:  :xmas:

    • Liker 1
  2. Hurra!

    Den som forurenser må ta større del av regningen, og bilistene bidrar utvilsomt i negativ retning miljømessig. Beste samferdselsministeren på lenge...

    Det skjer mye uventa i Norge, men at en FrP regjering gjør mer for miljøet enn AP og Senterpartiet i er herved bevist. SV prøvde men Venstre får dratt FrP i mer grønn retning enn det SV klarte med AP og SV i regjering.... Tviler på at vi får se minipartier i regjering etter valget

     

    Hva skjedde med diesel-tiltakene? Dette bare forsvant ned under papirhaugen fordi dem selv kjører dieselbiler? Molboland.

     

    Dette har ikke vært mulig grunnet begrensninger i veiloven, men det er nettopp det Solvik Olsen åpner for nå, les artikkelen ;-)

    • Liker 2
  3.  

    Svært lite av det er resultat av dei vanvittige leitesubsidiane som vart innført i 2005.

     

    Det kan være, jeg kjenner ikke veldig godt til akkurat hvordan subsidiene fungerer, men det jeg vet er at man endret Petroleumsskatteloven i 2004, nettopp for å få flere til å drive leteboring på norsk sokkel.

     

     

    Hvis du ikke vet hvordan petroleumsskatteloven fungerer skal du kanskje ikke være så veldig bombastisk i dine kommentarer vedrørende konsekvensene av loven? 

    I 2016 førte denne loven til et netto tap for staten Norge og deg og meg. Så kan man argumentere med at det på kort sikt fører til sysselsetting i oljenæringen. Men om det er måten å drive et lands økonomi på i det lange løp er vel heller usikkert. Får å si det mildt

    • Liker 2
  4. I stedet for og si:

    "Dette kjøretøyet slipper ut MYE nox! Få på avfifter!"

     

    Burde de si:

    "Dette kjøretøyet slipper ut MYE nox! Hvordan kan vi få redusert dette på en kostnadseffektiv måte? Finnes det nyere teknologi som kan ettermonteres?"

     

    Men neida. Miljø er ikke så viktig, men det er avgiftene!

     

     

    Avgiftene pålegges kjøretøyet ved førstegangsregistrering, ikke i ettertid..... Rart å skulle ettermontere ny teknologi på splitter nye biler. Det må man i så fall tenke på før registrering for å få ned avgiftene.

    • Liker 1
  5. Må jo være en utenlandsk entreprenør som ikke har peiling på norske forhold og som selvfølgelig ikke kom til å klare å gjennomføre prosjektet på tid! Må kastes ut av Statens Vegvesen og aldri få lov å jobbe i Norge igjen! Dette var dømt til å skje! De kjenner jo ikke norske forhold!!

     

    Ojsann, det var visst Hæhre. Da er det bare å vente på at Statens Vegvesen hever kontrakten....NOT

  6.  

    Jeg er helt enig med deg, vi må evne å tenke nytt. Svært mange av mine kjørte km utenom jobbreiser tar jeg i dag for å hente pakker på posten eller handle varer i nærmiljøet. Jeg har ikke behov for å sette meg i en bil for å utføre det. Ting skjer, dagligvarer blir mer og mer tilgjengelig på nett, men enn så lenge er det for lite fleksibelt, og autonomi vil nok endre mye av det.

     

     

    Hva er det som er lite fleksibelt med dagligvarer på nett? Et flust av tilbydere med 3 ganger større utvalg enn en gjennomsnittlig Rema/kiwi.

    Hente pakker på posten? Hvorfor det? Sette seg i bilen å spare under en hundrelapp? Som om du regner på det faktisk er nærmere  netto tap. 

  7. Det jeg vil se er investeringer og fokus på lette kjøretøy. Sykler, motorsykler, lette firhjulinger og nye løsninger for å minske behov for transport i hverdagen. Jeg vil, for eksempel, slippe å kjøre til en matbutikk for å handle. 70% av det vi handler kunne blitt levert direkte på døra.

     

     

    70% av det du handler? Jeg husker nesten ikke sist gang jeg tok med meg noe hjem fra en butikk. Mener det var fra kopsets loppemarked for et par år siden. Hva er det man ikke får levert på døra?

     

    Om vi skal være visjonære så hjelper det ikke å pøse på med firhjulinger og motorsykler til Gud og hvermann. Det vi trenger er mer effektiv bruk av arealer der folk bor, går i barnehage, skole, jobber og driver fritidsaktiviteter innenfor et relativt lite område. Den norske folkesjela har innebygd at man helst skal kunne "pisse usjenert på egen tomt" (fritt sitert etter P.O. Lundteigen) så det kan bli en traumatisk omveltning for mange.

    • Liker 1
  8.  

     

    Ingen takutstikk på bygget? Blir mye sol og mye regn på de veggene...

    Og er fasaden ubehandlet treverk?

     

    I artikkelen http://www.tu.no/artikler/skolene-er-seks-og-ni-ar-gamle-na-ma-fasadene-skiftes-ut/356590 skriver sintef at selv om ubehandlet treverk kan fungere må det være ett design som gjør at treverket får tørke.

     

    Å ikke ha takutstikk virker jo da som ett enda større problem?

    Som vanlig i offentlig bygg i norge: "Design before function"

     

     

     

    Meg bekjent er ikke slagregn det største problemet på Evenstad. Men det er mye mulig jeg ikke har god peiling på Østerdalsklima, så bare å sammenlikne i vei med Stavanger!!  :hmm:

  9. Hvis du bygger 46 cm tykke vegger da er man på ville veier. Hvor gjør man det? En misforstått gang i passivhusets spede barndom? Ikke vet jeg. 25 cm isolasjon blir standarden etter nye TEK og det er et fornuftig sted å legge seg på for mange steder i Norge. Rogaland er selvsagt annerledes og en 15 cm bør være greit her, Intet nytt under solen her altså selv om arkitekt Røstvik tror han driver noe revolusjon. Det er det ikke.

     

    Heldigvis for Røstvik har området han bygger sine prosjekter i Norges hyggeligste klima, med milde vintere og milde sommere. Da er det ingen sak å bygge og drifte oppvarming og ventilasjon. De fleste andre steder i Norge er det ikke sånn, her er det relativt kaldt vinterstid og relativt varmt sommerstid.

     

    Når vi er inne på estetikk, den veggen i Randaberg ser ikke ut i måneskinn. Du skal være rimelig fascinert av solcellepaneler for å finne det der tiltalende.

     

    Han skal ha for å gå foran og skyte fra hofta, MEEN, det ser ikke ut. Og vannkraft er uansett fornybart. Og det har vi i Norge, i mengder.

  10.  

     

    Det ser lovende ut nå i forhold til el-bil nå, ja. De blir antagelig presset til å endre statsbudsjettet, men det blir i så fall enda mer dreining mot miljø (hilsen Venstre). 

    En fin ting med statsbudsjettet er at det varsles på forhånd slik at det normalt går an å hive seg rundt hvis det skulle gå andre veien. 75-80% av befolkningen har fremdeles ikke lademuligheter pr i dag så en blir nok kvitt fossilbilen uansett. :-)

     

    Har 75-80% av befolkningen ikke tilgang på strøm i egen bolig? Ladestasjon ferdig montert i garasjen koster 10k eller til og med mindre om du kjøper den sammen med bilen og dermed unngår momsen

    Du kan selvfølgelig også bruke vanlig uttak om du vil.. og tørr!

  11.  

     

     

     

    2020 er fortsatt ganske langt unna for det norske markedet, spesielt med tanke på at vi vil avvikle de økonomiske incentivene lenge før den tid.

    Enig i at 2020 er langt fram for det norske markedet, all den tid folk har gått mann av huse for Model 3. Men å tro at de økonomiske incentivene er borte før 2020 er som å tro på julenissen, det er ikke mange statsbudsjetter igjen før den tid.(...)

     

    Det er heller å tro at de forblir som er å tro på julenissen. 

     

    Gratis parkering har allerede begynt å forsvinne, og bompenger er det neste.

    Eksempel: http://www.vg.no/nyh...ger/a/23703413/

     

    Nå kan det være at man opprettholder samme avstanden mellom bompenger for elbil og fossilbil mange plasser, men det vil bli lokale variasjoner som man ikke kan budsjettere langt fram med.

     

    Så at ikke de økonomiske incentivene er på vikende front kan jeg ikke si meg enig i.

     

    (...)

     

    Måtte bare ta fram denne Tommy! :evil:  :evil: Mulig du får besøk av en ekte julenisse i år da! :xmas:  :xmas:  :xmas:  :xmas:

    http://www.tu.no/artikler/elbilfritaket-fortsetter-til-2020/358957

     

     

    Takk! 

     

    Ja, det hadde vært skikkelig kult med et julenissebesøk, men jeg tror jeg hadde fått kull i sokken. 

     

    Det er storartet [for elbil-incentivene] at momsfritaket fortsetter til 2020, og enda bedre dersom det fortsetter i sin nåværende form og ikke går over til tilskudd.

     

    Det er dog ikke sånn at incentivene fortsetter uendret. Engangsavgiftene er uendret men "kan tas opp til vurdering igjen" siden, "lokale myndigheter" får innføre bompenger i større grad, men med et tak, som er fornuftig og samtidig krymper prisfordelen på elbiler siden vanlige biler får mindre avgifter.

     

    Men den store og viktige komponenten i dette bildet er helt klart at momsfritaket fortsetter til 2020, så da finnes kanskje det litt julenisse likevel. Jeg mener, siden tannfeen finnes så må man jo være litt åpen... 

     

     

     

    PS!

     

    Det viktigste med forlenginga til 2020 er at det øker sjansen for at man kan få kjøpt elektriske familiebiler før fritaket forsvinner. Norge har lang tradisjon for stasjonsvogner. Skal man ha plass til en manuell rullestol eller barnevogn er alternativene i dag Nissan E-NV200 Evalia eller Renault Kangoo Maxi Z.E. (Model X er for dyr til å snakke om.) Disse blikkboksene er ikke akkurat som en Octavia eller V50. Det virker som det nå foreligger planer i flere segmenter, selv om jeg ikke har sett noen konkrete stasjonsvogn-planer. 

     

     

     

    Helt enig, momsfritak istedet for tilskudd er alfa og omega for å få mannen i gata over på elbil. At de legger opp til at elbil kan betale bompenger forstår jeg godt, hvis ikke må bomstasjonene stå til evig tid nå som "alle" veiprosjekter er bomfinansiert  :lol: Men det kommer nok ikke til å skje med det første i de store byene med luftproblemer og miljøpartier i byråd og kommunestyrer. Noen kroner for en bom på Kongsvinger skal man nok klare!

    Når det gjelder Bagasjerom er det rart hvordan folk er veldig låst til forestillingen om at familier må ha stasjonsvogn. En Prius med bagasjerom på 445 liter (den nye har visstnok 521) er mer enn nok til både barnevogn og bagasje, jeg har lang erfaring med pakking av den :grin2: 

    Jeg er sikker på at de 381 literne til Opel Ampara er nok for de fleste bare man tenker seg om en gang eller to når man stapper bagger fulle.

  12.  

     

    2020 er fortsatt ganske langt unna for det norske markedet, spesielt med tanke på at vi vil avvikle de økonomiske incentivene lenge før den tid.

    Enig i at 2020 er langt fram for det norske markedet, all den tid folk har gått mann av huse for Model 3. Men å tro at de økonomiske incentivene er borte før 2020 er som å tro på julenissen, det er ikke mange statsbudsjetter igjen før den tid.

    Det vil tidligst skje etter valget i 2021, husk at politikerne kun tenker neste valg og jeg tviler på at andre enn FrP tørr å gå til valg på "avgiftsheving" for elbiler neste år.

     

    Selvfølgelig vil fritak for bompenger og betaling for parkering etc reguleres ulikt i den enkelte kommune, men Oslo er førende og MdG skal sitte i byråd til 2019 der så tviler strengt tatt på det og...

     

     

    Det er heller å tro at de forblir som er å tro på julenissen. 

     

    Gratis parkering har allerede begynt å forsvinne, og bompenger er det neste. 

    Eksempel: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/tesla-motors/slutt-paa-gratis-tesla-passering-oslo-innfoerer-elbil-bompenger/a/23703413/

     

    Nå kan det være at man opprettholder samme avstanden mellom bompenger for elbil og fossilbil mange plasser, men det vil bli lokale variasjoner som man ikke kan budsjettere langt fram med. 

     

    Så at ikke de økonomiske incentivene er på vikende front kan jeg ikke si meg enig i.

     

    Og videre er det snakk om å fjerne momsfritaket og erstatte det med tilskudd i stedet. 

    Eksempel: https://www.dn.no/nyheter/politikkSamfunn/2015/05/06/2226/Bilavgifter/samarbeidspartiene-enige-om-bilavgifter

     

    Det høres kanskje uproblematisk ut, men det har mange bakdeler i forhold til momsfritak. 

    Avhengig av implementasjon betyr dette normalt sett etterskuddsvis, søknadsbasert tilbakebetaling av en vesentlig kostnad som man da må dekke gjennom økt lånesum. Bilen blir dyrere, formuen vil øke også. Og er det søknadsbasert refusjon vil utnyttelsesprosenten være langt lavere enn 100%, spesielt blant vanskeligstilte.

     

    En annen bakdel med tilskuddet, er at man enkelt kan justere det ved hvert nasjonalbudsjett og revidert nasjonalbudsjett. Et momsfritak kan man ikke justere, og man kan ikke la være å søke om det - enten har man det eller så har man det ikke. Det var garantert til 2017 eller 50.000 solgte biler. Så ble den biten med 50.000 solgte biler ikke nevnt mer når vi passerte det, som jo er bra. Men det er endel statsbudsjetter og reviderte statsbudsjetter før 2020.

     

    Og underveis dit kan vel det raskt forsvinne noen miljøstemmer fra Stortinget også: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/venstre/sv-venstre-og-mdg-under-sperregrensen/a/23758905/ Det er jo valg i 2017, og FrP kommer ikke til å gå til valg på allerede upopulær subsidiering av elbiler. 

     

     

     

     

    Måtte bare ta fram denne Tommy! :evil:  :evil: Mulig du får besøk av en ekte julenisse i år da! :xmas:  :xmas:  :xmas:  :xmas:

    http://www.tu.no/artikler/elbilfritaket-fortsetter-til-2020/358957

  13. 2020 er fortsatt ganske langt unna for det norske markedet, spesielt med tanke på at vi vil avvikle de økonomiske incentivene lenge før den tid.

    Enig i at 2020 er langt fram for det norske markedet, all den tid folk har gått mann av huse for Model 3. Men å tro at de økonomiske incentivene er borte før 2020 er som å tro på julenissen, det er ikke mange statsbudsjetter igjen før den tid.

    Det vil tidligst skje etter valget i 2021, husk at politikerne kun tenker neste valg og jeg tviler på at andre enn FrP tørr å gå til valg på "avgiftsheving" for elbiler neste år.

     

    Selvfølgelig vil fritak for bompenger og betaling for parkering etc reguleres ulikt i den enkelte kommune, men Oslo er førende og MdG skal sitte i byråd til 2019 der så tviler strengt tatt på det og...

    • Liker 1
  14. Nesten alle norske storbyer (stor i norsk forstand) tvinger folk å kjøre igjennom byen for å komme seg fra a til b. Inntekter i bompenger er en god grunn til å la dette skje, selv om veiene er nedbetalt for lengst.

     

    Nei, det er fordi veiene fra gammelt av gikk gjennom tettsteder. Videre opp og spesielt gjennom 1900-tallet har man bare klattet på disse veien og gjort de om til motorvognstandard. Ikke pga bompengene som kom på 80-tallet...

  15. Kollektivtrafikken vil aldri kunne måle seg med fleksibiliteten til bilen, hvor en kommer til dørstokken med alt som skal fraktes eller bæres.

     

    Man er ikke spesielt fremtidsrettet når man tror man skal frakte og bære alt på samme måte om noen år. Kolonial.no med konkurrenter og matkassegjengen er bare starten. Selvkjørende uber er billigere enn å kjøpe biler til 500k.

    Ingen vanlige folk kommer til å eie egen bil om 20 år....

  16. Så hvorfor i herrens navn er tilliten så lav til byggebransjen?

    La oss heller få et statlig effektivt tilsyn som kontrollerer den faglige kvaliteten på byggearbeidet, slik som f.eks. Mattilsynet og Arbeidstilsynet gjør i andre bransjer. Det er ikke mva-registreringen som sikrer god kvalitet på byggeriet, men faglig kompetanse.

     

    Arbeidstilsynet kontroller da absolutt alle bransjer, også byggebransjen. Ingen statlige kontrollører kontrollerer kvaliteten, bare at noe ikke er farlig eller bryter lovkravene. Mat skal ikke være bederva og folk skal ikke arbeide i høyden uten sikring. Bare sånne banale ting blir kontrollert. Kommunal bygningskontroll ala Norske byggeklosser gikk heldigvis i grava i 97, håper vi aldri skal tilbake til å betale milliarder ekstra i skatt for at ingeniører skal løpe rundt å sjekke spikerslag...

    Sentral godkjenning er ikke noe krav, det er en ordning for å kunne bevise noe orden og kvalitet i systemene til et firma, ikke hvor rett man snekrer. Det burde være minstekrav ved jobbing for staten.

    Få opp kunnskapsnivået før du kommenterer tull

    • Liker 1
  17.  

     

    Hurtigladerne i Finnmark er en høna og egget-problematikk. Avstandene er generelt så lange at finnmarkinger flest er avhengige av å kunne kjøre langt for å komme til ulike tettsteder. Da trengs det hurtigladere. At Finnmark er klart på sisteplass på antall elbiler skyldes at elbilenes rekkevidder (unntatt det ene merket som er dyrt) begrenser finnmarkingenes bevegelsesfrihet mer enn de som bor sørpå og har tettsteder tett som haggel. Får man flere hurtigladere i Finnmark så vil nok elbilandelen følge etter oppover. Hvor stor hurtiglade-tetthet som behøves for å sette fart på salget i Finnmark vil nok vise seg, men 100 km er nok en fornuftig avstand å prøve seg frem med. Så får man heller doble tettheten senere om det skulle vise seg å være for lite.

    Hvorfor skal man bygge ut dette i Finnmark? Jeg har bodd og er fortsatt mye i Finnmark, og det er blant de siste stedene elbiler trengs og er egnet. En ting du glemmer helt er kulda og været generelt. Vi sitter i timesvis og venter på at fjelloverganger åpner hver vinter, vi venter på kolonne og vi har alltid ekstra gensere og jakker i bilen vinterstid fordi været er hissig. Da funker ikke elbil overhodet. Uansett hvor hurtigladeren står er det umulig å planlegge hvordan dagen går.. I Finnmark gjelder drivstoff, lokal forurensning er minimal og kost/nytte analyser vil sende Finnmark til siste prioritet når det gjelder utbygging av hurtigladere.

    Nå må vi slutte å kaste bort penger på unyttige prosjekter i distriktsnorge, det er MYYYYEEE annet staten heller burde bruke penger på i Finnmark....

    PS. Jeg kjører elbil her sørpå...

    Merkelig syn på saken. I Finnmark er bil eneste mulighet og derfor bør det legges til rette for nullutslipp dær også. Nullutslippsbiler kommer uansett om det heter Finnmark eller Østlandet. Fra 2020 er utviklingen på batterier kommet så langt at el-biler vil overta markedet med rakettfart. Hvorfor skal ikke folk i nord kunne kjøpe en innovativ el bil i 2020 med rekkevidde på 50 mil. Tesla som er best nå har ingen problem med vinterklima i Finnmark. El-biler i kø for kolonne bruker dessuten kun såvidt litt strøm til varmepumpe når den står i ro i kø. Kansje Tu.no tar en prat med de som kjører Tesla i Finnmark og får reel informasjon om hvordan erfaring med elbil er i nord-norge?

     

     

    Tesla er helt irrelevant i denne saken fordi det er en altfor altfor dyr bil for de aller fleste. Å bygge ut et massivt ladenettverk i et område der det nesten ikke bor folk og som har helt andre utfordringer enn forurensning fra transport er bortkasta penger. Vi må ta en kost/nytte analyse. CO2 utslipp vil gå nedover her automatisk med hybridbiler etc. I Finnmark bor under 1,5% av Norges befolkning, særdeles spredt og med "ekstreme" klimatiske og geografiske forhold.

    Fjernvarmeverk går dukken pga for få kunder med den følge at man må finne fram oljefyren igjen. Er et hurtigladenettverk mellom "tettstedene" det man trenger mest?  :nei:

    Hva blir det neste, sjøkabel til Svalbard? Har vi råd til sånn sløsing? (Nå vet jeg at en gærning fra FrP(!) foreslo det i vinter, men herre-min-hatt, det høres mest ut som en MDG-parodi fra et litt for fuktig julebord. 900 km sjøkabel til 3000 pers?)

  18. Ønsker meg ikke en traktor :p Men ihvertfall at de hadde laget en elbil som var ment for at man ikke trenger en ekstra bil. Jeg ser uansett poenget ditt og at markedet er relativt lite sett med internasjonalt øye.

     

    En ting jeg har lurt på lenge er hvorfor INGEN bilprodusent noengang har tenkt på at folk eier dyr? Om man kunne få tilvalg med bur som er spesialtilpasset bagasjerommet som utnyttet plassen maks hadde det vært gull! I dag må man sette inn eget bur som sjelden utnytter plassen bak effektivt og spiser mye volum.

     

    Du trenger som en over her sier en varebil, Caddy etc. Ellers trenger du et kurs med en flyvertinne i hvordan pakke lett.

    To unger, barnevogn, kjerring og bikkje er null problemer i min relativt kompakte elbil.

    Vi pakker selvfølgelig ikke baggene fulle av 3 skift per pers om dagen. Men noen har jo to kofferter for 14 dager i syden...

  19. Hurtigladerne i Finnmark er en høna og egget-problematikk. Avstandene er generelt så lange at finnmarkinger flest er avhengige av å kunne kjøre langt for å komme til ulike tettsteder. Da trengs det hurtigladere. At Finnmark er klart på sisteplass på antall elbiler skyldes at elbilenes rekkevidder (unntatt det ene merket som er dyrt) begrenser finnmarkingenes bevegelsesfrihet mer enn de som bor sørpå og har tettsteder tett som haggel. Får man flere hurtigladere i Finnmark så vil nok elbilandelen følge etter oppover. Hvor stor hurtiglade-tetthet som behøves for å sette fart på salget i Finnmark vil nok vise seg, men 100 km er nok en fornuftig avstand å prøve seg frem med. Så får man heller doble tettheten senere om det skulle vise seg å være for lite.

     

    Hvorfor skal man bygge ut dette i Finnmark? Jeg har bodd og er fortsatt mye i Finnmark, og det er blant de siste stedene elbiler trengs og er egnet. En ting du glemmer helt er kulda og været generelt. Vi sitter i timesvis og venter på at fjelloverganger åpner hver vinter, vi venter på kolonne og vi har alltid ekstra gensere og jakker i bilen vinterstid fordi været er hissig. Da funker ikke elbil overhodet. Uansett hvor hurtigladeren står er det umulig å planlegge hvordan dagen går.. I Finnmark gjelder drivstoff, lokal forurensning er minimal og kost/nytte analyser vil sende Finnmark til siste prioritet når det gjelder utbygging av hurtigladere.

    Nå må vi slutte å kaste bort penger på unyttige prosjekter i distriktsnorge, det er MYYYYEEE annet staten heller burde bruke penger på i Finnmark....

    PS. Jeg kjører elbil her sørpå...

  20.  

     

    Begynner å nærme seg 10 000 for en mobil, veldig mye penger

    Hvor mange med iphone betaler for sin egen telefon? Ville aldri hatt apple produkter hvis jeg måtte betalt for dem selv.

     

     

    Ganske mange, og selv om det ikke hadde vært det, så er ikke kostnader uvesentlig for de som betaler heller.

     

    AtW

    Jaja da gjør vel disse sine prioriteringer om at de har lyst til å bruke så mye penger på det. Da er det vel ingen grunn til å sutre heller. Nei kostnaden er ikke uvesentlig for de som betaler heller, så mange bedrifter går nå vekk fra, eller har aldri brukt apple. Heldigvis ikke min, iphone 7 here I come :D

×
×
  • Opprett ny...