Gå til innhold

HotShotChicken

Medlemmer
  • Innlegg

    340
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av HotShotChicken

  1.  

     

    Dette er flott! Hele turnussaken har jo utviklet seg til et eksempel på paretooptimalitet. I en slik situasjon er det i hvert fall ikke de norske studentene som skal bli skadelidende... Jeg håper virkelig forslaget går igjennom slik at 'produksjonen' av leger i østblokken omsider kan reguleres, som vil være til standens beste.

     

    Det er på høy tid at normale markedsprinsipper kommer inn i ansettelsesprosessen i helsevesenet, slik som det er i alle andre yrker i resten av samfunnet. Frem til nå har hele turnusopplegget fremstått litt som en verna bedrift...

     

     

    Utmerket, selv den dårligste norske studenten må være milevis bedre enn den beste utenlandsstudenten fra østblokken. Videre foreslår jeg at alle med utenlandsk vitnemål merkes med en gul stjerne på deres frakk, slik at befolkningen kan vite hvem som er ekte medlemmer av standen og hvem som bare leker...

     

    Utrolig kjedelig at det skal gå utover en så stor gruppe, slipper muligens unna hvis den nye ordningen er på plass i 2013 da jeg får direkte autorisasjon. Sånn det ser ut vil fremtidige arbeidsgivere bl.a. se karakterer til utenlandsstudentene, burde det da bli aktuelt med innføring av karakterer igjen i Norge også? Vil man ende opp med at de som sitter på de dårligste karakterene ender opp på de minst populære plassene?

     

    Det handler om at Staten først og fremst har ansvaret for de legene som er utdannet i eget land. Det er naivt å tro at du kan halte deg gjennom et eller annet middelmådig 'bli-lege-på-4-år' studium i østblokken, og så forvente at du skal stå først i køen når det ikke er plass i systemet hjemme.

     

    Og karakterer må de gjerne innføre for min del...

     

    Jeg er selv Med.student og kan for såvidt forstå deres kritikk og synspunkter, men er det ikke et paradoks det faktum at helse-norge er avhenigig av et økende antall leger grunnet "eldrebølgen" og den høye gjennomsnittsalderen til dagens legestand for å oppnå et akseptabelt antall leger per innbygger? Vi er altså avheninge av å få tilført utenlands arbeidskraft, eller øke ant. studieplasser her i Norge i fremtiden, for å få det til å "gå rundt".

     

    Det at det er behov for flere leger og større legetetthet i Norge fremover, er dessverre en stor misforståelse. Denne misforståelsen dyrkes frem ved at legeyrket alltid havner i medias lister over sikre yrker for fremtiden, og ved at kommende og nåværende medisinstudenter nikker anerkjennende til disse listene. Norge er blandt landene med høyest legetetthet per innbygger innen OECD.(kilde)

     

    I dag autoriseres 900-950 leger per år gjennom den norske turnustjenesten. I sitt forslag til endring av turnustjenesten anbefaler helsedirektoratet at dette antallet nedjusteres til 800 for å vedlikeholde norsk legedekning. (kilde) I dette tallet har de inkluderte det økte behovet "eldrebølgen" vil medføre.

     

    I Norge utdannes det i dag 580 medisinstudenter per år. Statens lånekasse har tall som viser at 2744 nordmenn studerer medisin i utlandet (samme kilde som tidligere). Om 90% fullfører sitt studium (helsedirektoratet bruker 95% i sin antagelser) og vi regner en gjennomsnittlig utdanningstid på 6 år vil det komme 412 norske, utenlandsutdannende medisinske kandidater/leger til Norge per år for å starte sitt virke som lege. Allerede før vi tar med tilstrømningen av ikke-norske utenlandsutdannende overskrides både dagens utdanningskapasitet (les turnustjeneste>) og legebehov.

    Når vi i tillegg har en stor turnuskø med medisinske kandidater som venter på å starte å jobbe er det ganske opplagt ikke et skrikende behov for flere leger i Norge.

    Tvert imot, et lavere utdanningsbehov for å opprettholde legedekningen (les 800 per år), det at vi allerede utdanner flere nordmenn (både i Norge og utlandet) enn både dagens og morgendagens behov, samt at vi har en hærskare fremtidige leger i turnuskø, tyder nok heller på legeoverskudd enn legemangel i fremtiden.

    Det at Norge, i dårlige tider, klarer seg så bra økonomisk sammenlignet med resten av europa fungerer heller ikke som en brems på tilflytning av ikke-norske utenlandsutdannende leger.

     

    Skriver ikke dette for å være party pooper, men måtte bare kommentere det at mange dessverre tror det er et skrikende behov for flere leger i fremtiden...

    • Liker 5
  2. Man trenger ikke R2 matte for å forstå noe av matten på medisinstudiet. Eneste grunn til ta R2 må være for å få flere realfagspoeng om du ikke har valgt fag som fyller realfagspoengkvota fra før av.

    Men som sagt er det ikke noe vanskelig matte på studiet, I Oslo er det kun litt statestikk og sannsynlighetsregning første semester..

  3. Nå var omtrent det første jeg gjorde å kalibrere skjermen med spyder colorimeter, det er mulig det har fjernet eller minimalisert ghostingen. Det eneste jeg kan ense er en ca 0,5mm skygge hvis jeg beveger musa raskt på hvit bakgrunn med ansiktet ca 10cm fra skjermen. Jeg merker ingenting i spill, film eller annnen desktop bruk. Men skjermen hadde trolig godt av skikkelig kalibrering.

  4. Nå har jeg prøvd min skjerm et par dager og jeg merker ingen ting til noe ghosting. Nå er ikke jeg noen hardcore gamer, men jeg har spillt en del battlefield 2142 og jeg klarer ikke oppdage hverken ghosting eller etterslep. Fargene er kjempeflotte og skjermen gjør seg svært godt til bilderedigering.

    Den er stor men på ingen måte for stor :yes: Det blir nok ingen retur her :thumbup:

  5. jeg bestillte 30/9 og betalte med kort, min leveranse er som sagt forløpig "bare" utsatt til 15/10. Det sto på Dell sine sider at om man ikke betaler med kredittkort vil det påløpe 3 dager på leveringen... ser ikke ut til å spille noen rolle med såå lange leveringstider.

  6. Jeg har nå bestemt meg for å kjøpe en stasjoner PC.

    Jeg tenkte at når jeg først skulle kjøpe en gamer pc så vil jeg slå til med noen "høvdinger" (tusenlapper tongue.gif). Vel, nå har jo Dx10 kortene kommet ut og jeg tenkte at jeg skulle gå for et sånt, men hvilket kort varer lenge og er vill for gaming? Støy fra vifter og slikt bryr jeg meg ikke om, vil bare ha et heftig skjermkort som støtter Dx10 wink.gif

     

    Om han er vill etter gaming og fet grafikk sier ikke nødvendigvis noe om hans skjermkort behov.

    Sitter han på en 17" med 1024 x768 vil jeg kalle GTX overkill.

    Men om han bare er ute etter det beste samme hva er det jo bare kjøpe det heftigeste lommeboken tåler.

  7. alt på full grafikk i hva?

    du sier ikke noe om hvilket spill du kjører eller skal kjøre, eller hvilken oppløsning du har på skjermen din?

    men ja, GTX er det nest graftigeste kortet på markede og takler dermed høy oppløsning og god grafikk godt

  8. Det fungerer desverre dårlig å henvise til en test for å bekrefte det du sier, det finnes hauger med tester med forskjellige resultater der 8800 gts 640mb/320mb sammenlignes med hd 2900 xt. Sistnevnte kort varierer helt fra å være betydelig dårligere enn 8800 gts 320mb til å nesten være like god som 8800 gtx.

     

    De store forskjellene fra applikasjon applikasjon skyldes trolig driverproblemer.

     

     

    ja, nvidia 8500 gt

    8655040[/snapback]

    Men siden han nevner at han skal spille så duger nok ikke dette.

    8655055[/snapback]

    han sier ikke hva han skal spille. 8500 gt har imidlertid dårlig ytelse og kjører tung grafikk dårlig om den i det hele tatt kjører det

  9. dx10 kort får du fra rundt 700 til 7000kr. Du må bestemme deg for en prisklasse og ut ifra det velge det som passer deg best. Om du har tenkt å bruke mellom 5 og 7 tusen er det ikke så mange alternativer: nvidia 8800 GTX eller nvidia 8800 ultra.

    Ellers yter vel strengt talt 8800 GTS og HD 2900XT best i forhold til prisen

  10. Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
    Klikk for å se/fjerne innholdet nedenfor
    Det som er viktig å poengtere her, er at Nvidia har over et halvt års forsprang teknologimessig på ATI. Så her vinner Nvidia. Synd at det har blitt slik.

     

    Mitt forrige kort var X800Pro, som kom samtidig med Geforce 6800 og var likeverdig. Har idag Geforce 8800GTS 640MB :love:  som har et langt forsparang på ATI sin konkurrent.

    8610870[/snapback]

    Langt forsprang på ATI sin konkurrent? kortene koster jo omtrent det samme og 2900 xt ser ut til å være et gjennomsnittelig bedere kort enn 8800 GTS 640mb i spill tross tydelige driverproblemer.

    8611163[/snapback]

     

    Saken er den at, ATI kommer først med et kort som kan konkurrere med Geforce 8800 et halvt år etterpå. Nvidia har med andre ord et halvt års forsprang. Dette skjer vel med neste generasjon også, slik at ATI blir hengende etter.

     

    Jeg tar det som en selvfølge at ATI ville ha solgt betydelig flere kort om de hadde lansert dette kortet samtidig med 8800.

    8611360[/snapback]

    Men du sa at ditt kort hadde et langt forsprang, ikke nvidia. Og selve 8800gts kortet har da på ingen måte et langt forsprang på sin konkurrent. At nvidia har det er en annen sak.

    8611486[/snapback]

     

    Det har et forsprang i og med at det kom for over et halvt år siden! Det tok ATI så lang tid å komme opp med noe likeverdig. Det er det jeg prøver å få frem her.

    Det var ikke slik før med ATI og nVidia.

     

    PS: Bra bilder Mikkle! :thumbup:

    8611634[/snapback]

    Det stemmer godt, rent produksjonsmessig ligger nvidia plutselig milevis foran ati nå, teknologisk er jeg ikke helt sikker på forskjellen. Hvis ati er flinke og heldige kan det kansje jevnes ut til høsten.?

    PS: Takk takk :)

  11. Det som er viktig å poengtere her, er at Nvidia har over et halvt års forsprang teknologimessig på ATI. Så her vinner Nvidia. Synd at det har blitt slik.

     

    Mitt forrige kort var X800Pro, som kom samtidig med Geforce 6800 og var likeverdig. Har idag Geforce 8800GTS 640MB :love:  som har et langt forsparang på ATI sin konkurrent.

    8610870[/snapback]

    Langt forsprang på ATI sin konkurrent? kortene koster jo omtrent det samme og 2900 xt ser ut til å være et gjennomsnittelig bedere kort enn 8800 GTS 640mb i spill tross tydelige driverproblemer.

    8611163[/snapback]

     

    Saken er den at, ATI kommer først med et kort som kan konkurrere med Geforce 8800 et halvt år etterpå. Nvidia har med andre ord et halvt års forsprang. Dette skjer vel med neste generasjon også, slik at ATI blir hengende etter.

     

    Jeg tar det som en selvfølge at ATI ville ha solgt betydelig flere kort om de hadde lansert dette kortet samtidig med 8800.

    8611360[/snapback]

    Men du sa at ditt kort hadde et langt forsprang, ikke nvidia. Og selve 8800gts kortet har da på ingen måte et langt forsprang på sin konkurrent. At nvidia har det er en annen sak.

  12. Det som er viktig å poengtere her, er at Nvidia har over et halvt års forsprang teknologimessig på ATI. Så her vinner Nvidia. Synd at det har blitt slik.

     

    Mitt forrige kort var X800Pro, som kom samtidig med Geforce 6800 og var likeverdig. Har idag Geforce 8800GTS 640MB :love:  som har et langt forsparang på ATI sin konkurrent.

    8610870[/snapback]

    Langt forsprang på ATI sin konkurrent? kortene koster jo omtrent det samme og 2900 xt ser ut til å være et gjennomsnittelig bedere kort enn 8800 GTS 640mb i spill tross tydelige driverproblemer.

  13. Kommer litt ann på hvilket merke du har. Vis det er mist eller lignende så holder det. Er det qtec, så kan man jo lure litt ja.

    8538685[/snapback]

     

    Det er en NorthQ :cool:

     

    PS: Hvordan får dere til 2000 og sånt i memory?`GTX f.eks har jo bare 900!

     

    Hva kan jeg skrive når kortet mitt har 610 core, og 946 mhz memory? Alle skriver jo 2000 og sånt, så er nok engang forvirret..

    8538722[/snapback]

     

    minnehastigheten ganges med 2.

    900mhz "tilsvarer" altså 1800

    så da kan du si at du kjører gpu'en på 610/1892

  14. Skal vel lanseres i dag, men ikke bli tilgjengli i butikkene før den 14.

     

    edit: leifeinar....400*8=3200 ;) så du mener vel at prisen vil være ca.3500 vel? ;)

    8517666[/snapback]

     

    nope, dollaren ligger på 6 og ikke 8 norske kroner

     

    Det blir altså 400x6=2400 + norsk moms (25%)

    Utstartspriser på rundt 3000 bør vel dermed forventes (hvis 400 dollar er korrekt)

  15. Hei

    Selv kjører jeg ultimate 64 bit med 4 gb ram.

    Jeg vil anbefale deg 4 gb om du bruker aplikasjoner som alene krever over 1 gb.

     

    Vista selv bruker nesten gigabyten alene, og med spill med tung grafikk, video/bilde redigering osv. vil man i vista fort bruke over 2 gb.

    Min maskin bruker 2,1 gb når jeg spiller bf 2142 f.eks

     

    Jeg antar at det er nettopp dette som medfører hakkingen så mange klager på med spill i vista.

    Forskjellen fra xp til vista med battlefield spillene ble for min del ikke mer enn en nedgang fra ~95 til ~80 fps.

     

    Så som sagt, trenger du over 1 gb til annet enn operativsystemet, kjøp 4 gb.

  16. Både 965 og 975 kortene til intel er å anbefale, de klokker bra og er veldig stabile. Selv kjører jeg E6600 på asus p5w dh deluxe og er veldig fornøyd.

     

    Å oppgradere en dell er ikke lett ettersom dell lager egne løsninger på alt mulig, jeg vet ikke om du engang vil få festet ditt nye hovedkort i kabinettet.

     

    Ettersom du skal ha nytt hovedkort og prosessor ville jeg heller bygget en ny pc, med de komponentene du allerede har fra dell maskinen. Kabinett og eventuellt strømforsyning er det eneste du må supplere med i tillegg til ditt nye hovedkort og din nye prosessor for å kunne bygge en komplett pc. Med ett godt kabinett vil du også mye lettere kunne oppgradere i fremitiden. :)

×
×
  • Opprett ny...