Gå til innhold

solaman

Medlemmer
  • Innlegg

    46
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av solaman

  1. For å få fibernett frå Lyse er det ein betingelse at du tar internettbiten, deretter kan du velge om du vil ha TV og/eller telefoni i tillegg. Så langt er det Lyse som eig fiberkabelen og det spørs om du kan velge andre leverandørar av internett gjennom Lyse sin kabel. Sola kommune er igang/har lagt eindel fiberkabel som visstnok skal ut til alle innbyggerane i Sola, evt. så vil dei leige kapasitet hos andre dersom det ligg kabel frå før. Dette for å kunne tilby breiband til alle i kommunen. Med ADSL så går jo det gjennom telefonlinja og den eig jo Telenor slik at ein "betaler" jo og leige for den og (inkl. i pris). Dette er vel og litt fram i tid, er vel ikkje så mange breibandsleverandørar som har etablert seg så langt. Så langt er det ikkje mulig å velge ein annan leverandør til å levere internett gjennom Lyse sitt nett. Tiden vil vise.

  2. Har hatt Lyse som leverandør på internett, telefoni og TV i snart 2 år og det har vært meget bra. Internett har fungert knirkefritt heile tida, vært ute av drift nokre få gonger 10-30 min i løpet av denne perioden. Har 10Mbits linje som me fekk til tilbudspris 768 pr mnd for internett, telefon og TV. TV meget bra, hatt ein periode med "heng" i bildet men det er vekke. Telefon har til tider vært problematisk. Har i periodar vært ustabil og slutta å fungere ofte. Me har ISDN og det var eindel klatt spesielt med ISDN hjemmesentralane for ISDN telefon. Problemet var visstnok knytta opp mot trådlaus telefon som me har. Masse fram og tilbake men det er no retta. Mykje av dette skuldast nok innkjøringsproblem og for vår del er alt no OK. Du får ein hjemmesentral der fiberkabelen går inn. På den er det to uttak for telefon og 3 uttak for TV/data. Du må ha ein dekodar for kvar TV du vil knytte til nettet. 1 er inkl. i pris for TV, deretter kr. 49 pr mnd i leige for kvar ekstra. Dekoder styrer alle valg på TV slik at masse funksjonar som ligg inne i fjernsyn forsvinn, bl.a. tekst-TV minne, muligens klokke på TV dersom den er styrt av signal frå ein bestemt kanal, muligheten for å kunne ta opp på video frå ein kanal mens du ser på ein annan. Kan være problematisk å koble til videospelar, muligens avhengig av type. Alt i alt så er me kjempefornøyd og eg vil absolutt anbefale Lyse. Reknar med at dei problema me har hatt for det meste er innkjøring/barnesykdommar som no er vekke. Det virkar slik for vår del.

  3. Det er ikkje dyrt, eg har nyleg gjort det med ein av mine maskinar. Det kosta ca. kr 120 for eit års fornying av abonnement på virusoppdatering. eg gjorde dette via internett. Gå inn på linken "Subscription service" i kontrollpanelet til Norton antivirus. Der skal du kome vidare til ei internettside som gjev deg mulighet til å fornye virusoppdatering for ein rimeleg penge. Det var slik eg gjorde det.

  4. Portoen er det fint lite å gjøre noko med, den er vanlegvis etter posten sine takstar og det er ikkje billeg, trur billegaste pakke ligg på ca. 100 kr. Er det så lite at det går som brev er det mykje å hente. Sjekk posten sine internettsider for prisar på porto. Ekspedisjonsgebyr o.l. er ein uting som mange bruker for å "dekke" kostnadane med å ekspedere ordren, stort sett ekstrainntekter og burde vært eindel av prisen på varen. Normalt lite å hente på å handle andre plasser, det du kan spare er eventuelle gebyr som butikken legger på.

    Einaste måten å unngå dette på er å handle i ein butikk nær deg, blir mest sannsynleg billegare for billege ting.

  5. Ta ut CPU og fingransk kjerna, det er fort gjort å knuse/slå av litt av eit hjørne eller kant. Opplevde det på ein Duron CPU, den starta gjerne opp fint og kunne brukast heilt til den blei restarta. Då stoppa den opp omtrent der du er stadig vekk og var umulig å få til å starte opp. Stod den urørt i fleire dagar/veker så starta den fint opp første gang og så var det slutt dersom den måtte restartast. Hadde knust litt av eit hjørne på kjerna under montering av kjølar.

  6. Hos Lyse er prisen kr. 449 pr. mnd. for 2Mb linje og kr. 250 ekstra pr. mnd. for 10Mb linje. Lyse hegynte for eit år sidan å legge fiber og då fekk dei første som tegna abonnement 10Mb linje til same pris som 2Mb linje så valget var jo ikkje så vanskeleg. Dette tilbudet trur eg ikkje finns lenger sjølv om bei byggjer ut i stadin nye områder i Rogaland.

  7. Eg har optisk fiber heime der me får både TV, internett og telefoni gjennom. Dette er levert av Lyse bredbånd og dei har to hastigheter på internettforbindelsen som kundane kan velge mellom, 2Mbits/s eller 10Mbits/s, me har den raskaste. Linja er lynrask men overføringshastigheten er begrensa av trafikk på resten ev nettet, kapasitet til servere o.l. Lasta ned 3 ISO filer som kvar hadde ein størrelse på ca 650Mb. Brukte under 15 min pr. fil. Nedlasting av "vanlige" filer på opp til 10Mb er ofte ferdig før eg får bestemt meg kor fila skal lagrast. *grin*

  8. Trur det er noko som går igjen hos alle dei store PC produsentane, Dell, IBM, Compaq, HP etc. Dei leverer meskinane med egenutvikla "spesial" BIOS der mulighetane forå endre innastillingar er minimal. Gjeld og ved oppgradering/bytte av komponentar. Du må då ofte holde deg til maskinleverandøren sine komponentar for å være sikker på at alt fungerer etterpå. :shrug:

  9. Noe av det viktigste med høyttaleren er det som blir kalt for driftseffekt eller følsomhet. Der er et mål på hvor mange watt høttaleren må tilføres for å gi et visst lydtrykk (f.eks. 90dB). Dersom høyttaleren har lav følsomhet/høg driftseffekt betyr det at du må tilføre mye strøm fra forsterkeren for å nå 90dB. En dobling av lydstyrken tilsvarer ein 3-5dB økning siden dB skalaen er logaritmisk. Har du da en høyttaler som f.eks. krever 10 watt for å gi 82 dB må du ha ganske mange watt for å øke lydstyrken til f.eks. 96 dB. Dette blir og kalt at høyttaleren er tungdrevet. Dette er noe av det som har mest å si for lydtrykket til høyttaleren. Det er og verd å huske på at det er ikke alle høyttalere som gir så veldigt høyt lydtrykk uansett hvor mye strøm de blir. Det har med intensjonen til produsenten ved produksjon av høyttalere å gjøre. Watt angivelsen på høyttalere er noe av det mest meningsløse som finns. Sier ingenting om høyttaleren. Sikreste måten å ødlegge høyttaleren på er å skru opp med en svak forsterker, den blir da presset til forvrenging som skader /ødelegger høyttalerelementene. Du kan i prinsippet aldri få for stor forsterker. Blir det samme som med en bilmotor. Stor og kraftig motor vil jobbbe lettere enn en liten og svak motor dersom de begge drar en tilhenger med samme vekt.

  10. Har to bærbare, den eine booter frå CD etter instilling i bios den andre booter frå Cd ved å trykke på ein tast under oppstart. Det står informasjon om det på skjermen nede i venstre hjørne "Press C to boot from CD". Sjekk manual, det bør gå dersom maskinen ikkje er veldig gamal.

  11. Telenor må tjene penger (les flå) kundene på dei bitane av telefonitjenesten som dei ikkje har konkurranse på. Det er bl. a. installering og abonnementsavgift, flytting av nummer etc. Har ISDN telefoni gjennom Lyse Bredbånd, betaler kr 140,-/mnd for to linjer der. Seier kanskje litt om prisnivået til Telenor. Husk at Telenor har monopol på telefonlinja for nesten alle telefonabonnentar men ikkje på tellarskritta. Dette vises igjen på prisutviklinga hos Telenor på alt som har med telefon å gjøre.

  12. Sjekk med kortprodusent på hjemmesidene. Oppdatering av BIOS vil i mange tilfeller føre til at raskere prosessor kan benyttes, øker og gjerne spenningsområdet til CPU. Har et MSI kort med KT133a brikke, kjører med 1,2GHz Athlon. Har oppdatert BIOS fleire gonger med medfølgende resultat at raskere prosessor kan brukes, står spesifisert på BIOS versjon hva som er nytt og hvor rask prosessor som kan benyttes. Har desverre ikkje prøvd sjølv men det bør gå.

  13. Sjekk CPUen nøye langs kantane for å sjå om kjerna er knust. Hadde eit tilsvarande problem med ein PC eg bygde av gamle deler. Starta fint opp og virka som den skulle. Etter å ha blitt slått av nekta den å starte opp på lang tid. Viste seg at kjernen var knust. Det var knust av ein liten bit på eit hjørne av kjernen. Ikkje lett å sjå, men kan være problemet. Har du lupe eller forstørrelsesglas så bruk det for å sjekke.

  14. Sjekk forumen, har vært utallige slike spørsmål. Linux er freeware men freeware betyr ikkje gratis. Det er forskjell på fri programvare og gratis programvare. Linux legg ut kildekoden til operativsystemet slik at du kan forandre på det du vil. Fleire Linux distroar har mulighet for gratis nedlasting av ISO filer, bl.a. Mandrake, Red Hat. SuSe.

  15. Har som oftest lite for seg å vente. Det kjem alltid noko bedre (mykje bedre) i løpet av "kort tid". Prosessorprodusentane har visstnok sagt at hastigheten på CPU vil doblast kvar 18. måned, dette er visst tilfelle sålangt. Venter ein på at dagens utstyr skal bli billegare er det lett å ende opp med ingenting. Siste nye er kanskje så mykje bedre at ein heller vil ha det men gjerne vente til det er blitt litt billegare. Så kjem nye rykter om nye ting som skal gjøre dei billegare osv. Utviklinga her er akselererande og går berre fortare og fortare. Sjå heller på kva du vil ha og kva du skal bruke den til og pris. Noko av siste nye er Tablet PC som du kan skrive direkte på skjermen i tillegg til å bruke den som valig bærbar (er her allerede), ein eller annan form for brenselcelle som skal erstatte batteri (relativt langt fram i tid).

  16. Har som oftest lite for seg å vente. Det kjem alltid noko bedre (mykje bedre) i løpet av "kort tid". Prosessorprodusentane har visstnok sagt at hastigheten på CPU vil doblast kvar 18. måned, dette er visst tilfelle sålangt. Venter ein på at dagens utstyr skal bli billegare er det lett å ende opp med ingenting. Siste nye er kanskje så mykje bedre at ein heller vil ha det men gjerne vente til det er blitt litt billegare. Så kjem nye rykter om nye ting som skal gjøre dei billegare osv. Utviklinga her er akselererande og går berre fortare og fortare. Sjå heller på kva du vil ha og kva du skal bruke den til og pris. Noko av siste nye er Tablet PC som du kan skrive direkte på skjermen i tillegg til å bruke den som valig bærbar (er her allerede), ein eller annan form for brenselcelle som skal erstatte batteri (relativt langt fram i tid).

  17. Harr Mandrake 9.1 på ein maskin med eit GeForce4Ti4200. Under installering så har eg valgt den drivaren som MDK 9.1 plukker ut (fdbvd trur eg) og då fungerer det med grafikk. Får ikkje full støtte for 3D ogalle skjermoppløsningar, men det funker inntil ein får installert rett drivar. Må laste ned drivar frå Nvidia for å få full funksjon av kortet under Linux. Siste drivar er lett å installere, les insrtuksjonen på hjemmesidene til Nvidia.

  18. Du treng dei tre CDane til installering. Brenne ISO image: I Nero velg fil på menylinja, velg brenn image og velg ISO fil som skal brennast. Dersom du ikkje har dei tre CDane må du laste dei ned frå internett, der du laster dei ned er det og ein beskrivelse om korleis du skal brenne ISO image under ulike brenneprogram. Still inn maskinen til å boote frå CD-rom i bios, sett i CD1 og start opp. Det meste er sjølvforklarande under installering, velg ein standard installasjonsklasse (desktop, workstation,laptop) som passer deg eller velg tilpass sjølv. Mandrake 9.1 finn stort sett det meste av kurant maskinvare og installerer rett drivar sjølv. Har du eit Nvidia grafikkort må du inn på Nvidia sine sider og laste ned og installere drivar til kortet. Siste drivar installerer seg sjøl dersom du les instruksjonen. Har MDK 9.1 sjøl og er godt fornøyd, lett å installere, finn det meste av kurant hardware, enkelt å bruke. Som for dei fleste Linux distroar er den relativt lite egna til spill.

  19. Spørs kven pakken blir sendt med, Nor-Cargo, Linjegods, Posten. Fikk nettopp ein pakke frå Oslo til Sola nær Stavanger på 80 kg, 3 kolli, frakt kr 339 med Nor-Cargo bil. Det var volummessigt små kolli. Pris og fraktmåte/selskap er litt avhengig av kven du handler med, nokon firma har gjerne avtaler med ein befrakter som dei vil bruke grunna gunstig pris. Kan lønne seg å sjekke både med Nor-Cargo og Linjegods i tillegg til Posten. Sjekk og med butikken du vil bestille frå eller med fraktselskapa dersom det er privat.

  20. Sjå litt på forum angåande diskusjon ved kjøp av bærbar. Har nettopp fått ein Dell Inspiron 8200 med Pentium 4 2 GHz P4 mobil CPU, 15" skjerm 1600x1200, 40 GB HDD, ATI Radeon 9000 skjermkort, kombo DVD/CD-RW drev, innebygd nettverkskort, modem og IR port. Primært kjøpt som ein erstattar for vanleg PC, pris ca. 18500,- då eg kjøpte ein 512 MB ram brikke frå Komplett i tillegg til 256 som stod i. Fordelen/forskjellen på mobil og desktop prosessor: Mobil prosessor kjører vanlegvis på ein lavare hastighet når det ikkje er behov for all CPU kraft. Min 2 GHz mobile P4 går normalt på 1,2 GHz både ved batteri og nettdrift. Går kun opp på 2 GHz når det er behov for det. Bruker mindre straum, utvikler mindre varme og vil då bråke mindre. Viftene går skjelden på full hastighet. Har lest litt på forum om ulike bærbare med desktop prosessor opp til 2,8 GHz, dei fleste har som største ankepunkt støyen, vifta vil ofte gå kontinuerleg og den er kraftig for å lede vekk all varmen dermed vil den støye mykje. Desktop CPU vil gå med full hastighet alltid og dermed produsere mykje varme som må ledes vekk. Godt fornøyd med maskinen og maskinvaren som er i den. Skjerm og oppløsning er heilt topp for meg, maskinen er stille god å jobbe på, sylskarp skjerm. Einaste minus kanskje er mangel på USB 2.0 portar.

×
×
  • Opprett ny...