Gå til innhold

notnA

Medlemmer
  • Innlegg

    314
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av notnA

  1. Har en serie med close-up filtre: +1 +2 +4 og +10. Disse gjør at man kan fokusere nærmere med objektivet. Filtrene jeg har er av rimelig dårlig kvalitet, og ble kjøpt billig via ebay. Likvel tror jeg de til en viss grad kan vise hvordan slike filtre "oppfører" seg.

     

    +4 f.eks indikerer hvor mye nærmere filtere lar deg fokusere. +1 gir lengst fokusavstand, mens +10 f.eks gjør at du kan fokusere enda nærmere. Jo kraftigere filter jo dårligere bildekvalitet kan du forvente. De eksakte fokusavstandene tror jeg skal være 1 / filterets styrke i meter. Dvs at med et +4 filter er nærmeste fokusavstand 1/4m. Men dette varierer vel med hvordan nære objektivet man bruker det på kan fokusere i utgangspunktet.

     

    Ang. kvaliteten på bildene har jeg registrert at den varierer alt etter objektivet man bruker også. F.eks på mitt canon 70-200 har bildene svært mye CA, og er veldig uskarpe med mindre jeg blender helt ned til rundt f/32. Men når jeg bruker filtrene på Sigma 10-20 holder kvaliteten seg mye bedre. Det har vel med hvor mye objektivet "vrir på lyset" og dermed forsterker svakhetene i filteret.

     

    Legger ved et bilde tatt med 70-200mm`eren ved f/32. Bildet er vel kanskje d optimale jeg kan oppnå med denne kombinasjonen, og er justert litt for CA (som fremdeles er veldig tydelig), og oppskarpet.

     

    Mvh

    VB

    post-58767-1168311442_thumb.jpg

  2. Når du bruker reverseringsring vil vidvinkel gi høyere macroforhold enn tele. En 50mm vil nok ikke gi deg 1:1 macro. Har selv en reverseringsring som jeg bruker med Canons kit-objektiv. Ved 18mm er forstørrelsen ganske god (se vedlagt bilde), men det er litt tungvindt å bruke.

    Regner med du ikke har manuell blenderjustering på objektivet? I så fall er justteringsmuligheten å blende ned med objektivet riktig vei på huset, for så å holde inne "dof-preview-knappen" mens du tar av objektivet. Bildet under er tatt ved f/18, og søkeren var svært mørk. Lite ønskelig når man må treffe på brøkdelen av en millimeter med fokus :p

     

    Mvh VB

    38658.jpg

  3. Mellomringer inneholder ikke noe glass, og skal ikke redusere bildekvaliteten. Close-up filter derimot skrues vanligvis fast på fremsiden av objektivet. Jo mer glass, jo dårligere kvalitet. Her kommer det jo selfølgelig også ann på kvaliteten på filteret.

     

    Mvh

    VB

     

    Edit:

    Verdt å merke seg er at du ikke kan fokusere mot "uendelig" hverken med mellomringer eller close-up filter på, noe du kan med de fleste macroobjektiver.

  4. Et normalobjektiv har en bildevinkel som noenlunde tilsvarer synsfeltet vårt.

     

    Det blir vel kanskje litt villedende. At et objektiv med ca 50mm brennvidde er et normalobjektiv har ikke med bildevinkelen (antall grader diagonalt) å gjøre. Om du har sett et bilde med ekstrem vidvinkel har du kanskje lagt merke til at avstander ser "større" ut, og at de blir tilsvarende "mindre" vel tele. Normalobjektv er nettopp et normalobjektiv fordi avstandene mellom to objekter ser lik ut på bilde som om du hadde sett de i virkeligheten. "Synsvinkelen" på et 50mm objektiv er jo mye mindre enn den du har i øynene, som er på rundt 180 grader.

     

     

    Var vel kanskje litt off-topic, men følte for å klare opp i det :)

     

    Mvh

    Vegard B

  5. Tror 50mm f/1,8 til Canon er mitt i blinker for deg her. Den er en "grunn-linse" som så og si alle har (om da ikke f/1,4) Den er billig, lyssterk og relativt skarp. Siden den er så billig kan du jo supplere med et vidvikelobjektiv, f.eks. Sigmas 10-20 til landskap. Dette er en løsning jeg har levd lenge på selv, og som jeg synest fungerer bra. Bruker i allefall aldri kitten lenger.

     

    Mvh VB

  6. Stativ er kanskje det viktigeste her ja. Så må du se på hvilke bilder du vil ta. Stjerner "rører" som sagt på seg, så om du får streker eller prikker avhenger som regel av lukkertid (med mindre du har spesialmotering på stativet) Hvor lang lukkertid du kan bruke avhenger av brennvidden på objektivet. Ved vidvikel kan du ha vesentlig lengre tider enn ved tele. Men stjernene bli lysere om du bruker tele (ettersom de er punktlyskilder). Når jeg tar bilder ved 10mm kan jeg bruke opp mot 20-25sekunder lukkertid, og fremdeles få prikker. Ved 200mm kanskje bare rundt 5 sekunder. ISO, om du har d-slr, vil jeg foreslå å ha relativt høyt. Kanskje 400-800. Om du derimot vil ha stjernespor-bilder, er det vanlig å ha lavere ISO da eksponeringene blir lengre, og støyen øker som en bieffekt av det. Det er også vanlig å blende ned litt, f. eks f/6,3.

    Legger ved noen stjernebilder jeg har tatt.

     

    Mvh Vegard B

     

    35344.jpg

    35505.jpg

    post-58767-1158268824_thumb.jpg

    post-58767-1158268905_thumb.jpg

  7. Kamera:

    Canon 350D med vertikalgrep

     

    Objektiver:

    Sigma 10-20mm

    Canon 18-55mm F/3,5-5,6

    Canon 50mm F/1,4

    Canon 70-200mm F/2.8L

     

    Filtre:

    Et utall UV-filtre

    Hoya Polafilter 58mm og 72mm

    Hoya ND4 72mm

     

    Minnekort:

    Sandisk 1gb Ultra II

     

    Stativ:

    Et til ca 50kr fra malaysia med kulehode. Blir sint og frustrert hver gang jeg bruker det. Det er på godt tid å oppgradere

     

    Edit: Glemte jo "L" på objektivet. Da er det jo ikke godt for noe lenger. :nei:

  8. kan jo egentlig bare stille det ettersom hva man tar bilde av, kan jo som regel se på skjermen på kamera om det blir utbrent eller ikke, hvis det er fare for det kan man undereksponere og overeksponere hvis det er mørke områder.

    Dette gjør jeg selv når jeg tar bilder av ting :thumbup:

    6786337[/snapback]

     

    Dersom punktene blir helt utbrente (hvite) går det kanskje greit å se. Verre ville jeg tro det er om punktene er utbrent på rødt, grønt eller blått. Selv om jeg tror at disse av og til må "utbrennes" for å få riktig fare. Holder likevel en knapp på histogrammet :)

  9. Vurderte selv Canons 70-200 f/4 og f/2.8 og Sigmas 70-200 f/2.8

     

    Valget mitt falt på Canons 70-200 f/2.8 av flere grunner:

     

    - f/2.8 er svært nyttig. Det er ikke alltid man kan bruke stativ, og 200mm krever sin lukkertid. Kortere lukkertid fryser bevegelse bedre (nyttig i sport osv). I tillegg gjør det ekstra blendertrinnet det enklere å isolere motivet gjennom fokus pga mindre dybdeskarphet.

     

    - Det er en Canon og ikke en Sigma. Canon garanterer ikke at kommende kamerahus vil være kompatible med uorigial optikk. Selv om dette kanskje sannsynligvis ikke blir noe problem er det greit å være på den sikre siden. (Har selv Sigma objektiver bare så det er sagt :) )

     

    - Skarpheten som 70-200 f/4 er så berømt for, får man også i f/2.8 versjonen ved tilsvarende blender (i allefall i følge tester jeg har lest)

     

    Det er også noen "cons" i form av pris, vekt og størrelse.

     

    Kjøpte mitt brukt til 6800kr, altså ca 800kr over nypris til f/4 og ca. 1200kr under nypris til Sigmas 70-200 f/2.8. Objektivet fungerer like bra som om det hadde vært nytt.

     

    Håper dette var til nytte :)

    Må løpe til fotballkampen nå :p

  10. Noen som har erfaring med polafilter på et slikt vidvinkelobjektiv?

    Jeg har selv en Sigma 10-20 og en Sigma 24-60 og vurderer å kjøpe 77 mm polafilter til disse.

    6448813[/snapback]

     

    Har selv denne kombinasjonen og synest det fungerer bra. Husk at "himmeleffekten" av polariseringsfilteret er bare en av funksjonene det har.

     

     

     

    Eksempel på bilde det "problemet" med vidvinkel kommer frem. Noen synest dog at dette gir en fin effekt... Smaken er som baken

    post-58767-1152306279_thumb.jpg

  11. Jeg bruker nå en reverseringsring på kitobjektivet. Ved 18mm er forstørrelsen ganske ekstrem, og dybdeskarpheten tilsvarende liten. Det er med andre ord vanskelig å bruke. I tillegg er det litt "tricky" å stille på blenderen.

    Det som er greit med kit-objektivet er at man kan endre forstørrelsen så mye. Men man må fremdeles temmelig nærmt det man skal ta bilde av.

     

     

    En reverseringsring er en billig investering, så om du prøver det først, for så å finne ut at du vil ha noe bedre og enklere i bruk, er det ikke noen katastrofe.

    Det var i allefall slik jeg tenkte da jeg kjøpte min via ebay til en totalpris av rett under 200kr.

     

    Legger ved et par eksepler på bilder der jeg har brukt denne kombinasjonen.

    18mm @ f/18 er brukt på begge.

     

    Det første er av pollenkorn på en blomst. Det andre av en middels flue

    post-58767-1151716566_thumb.jpg

    post-58767-1151716606_thumb.jpg

  12. Hvis elektriske biler kan lades i løpet av få sekunder, burde det vel la seg gjøre å montere en dynamo eller noe? Da kan jo bilen gå i det uendelige ..

    6366287[/snapback]

     

    Man trenger tilsvarene mengde elektrisk energi, men man kan lade denne energien fortere.

     

    Hadde vært knall med slike batterier. Hadde vel blitt mer likt en liten bensintank enn dagens batterier med tanke på anvendelighet

×
×
  • Opprett ny...