Gå til innhold

Toodles

Medlemmer
  • Innlegg

    32
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Toodles

  1. kremt skrev (5 minutter siden):

    Spørsmål: Hvorfor er en kvinne sammen med en mann som banker henne i 4 år? Er hun så besatt av mannens egenskaper, sosiale status, penger og utstråling at hun tror det er verdt det i lengden uansett? Det er vanskelig å skylde på noen andre enn kvinnen selv som fortsetter å være sammen med denne mannen som skader henne. Men fortsatt gjør hun det. Hva er den egentlige grunnen?

    Vil anbefale deg å se denne. Det kan gi forståelse:

    Phoenix Rising

    Vold fanger. At du skylder på offeret viser at du ikke forstår eller har nok kunnskap om emnet. Håper du er åpen for å lære. 

    Hva er grunnen til at han slår? 

     

    • Liker 4
  2. ITtraktor skrev (10 timer siden):

    Jeg tenker at dersom vi først skal mistenkeliggjøre og sette folk i bås blir kjønn alt for vagt, og stempler alt for mange uskyldige som potensielle voldtektsmenn. Hvilke andre grupper er det sosialt akseptert å stemple slik, hvor borti i mot 99% er uskyldige? Men når sant skal sies så synes jeg ikke generalisering av noe så alvorlig er greit i det hele tatt.

    Det er svært mye her i verden som kan virke rasjonelt, men likevel ikke noe vi tillater oss å gjøre. Å tillegg et helt kjønn noe så belastende som potensielle voldtektsmenn faller etter mitt syn i denne kategorien. Sexisme er vel egentlig det rette ordet her, men det går vel bare den ene veien...

    Å gi meg et slikt stempel kun basert på mitt kjønn gir i hvert ikke meg noen større grunn til å engasjere meg noe ekstra for dette samfunnsproblemet. Heller tvert i mot. 

    Dette handler ikke om å mistenkeliggjøre et helt kjønn. Håper jeg kan få frem at dette handler om rettsikkerhet og at ofre ikke blir tatt på alvor av politiet eller de rundt. At en del myter: "menn kan ikke bli voldtatt" og "at hun gjorde ikke motstand, bare gråt, derfor var det ikke voldtekt" lever i beste velgående. Jeg har mange fine menn i mitt liv og å skape en slik kjønnsdebatt gjør det bare verre. 

    Jeg vil ikke være redd menn og jeg jobber hardt for å begynne å stole på folk igjen. Det er en prosess, men jeg har kommet langt. 

    Poenget er at det å voldta og å utøve vold i Norge i stor grad er straffefritt og det går utover alle. Jeg har en bror og han har måtte se meg lide og han har hjulpet meg gjennom dette. Jeg er veldig takknemlig for han. Jeg håper dere kan få et innblikk i og ta innover dere hvordan vi som har blitt utsatt for dette har det. Jeg kan møte han som voldtok meg på butikken. Det er så utrolig skummelt å tenke på og jeg får hjertebank bare av å tenke på han. Å skrive ut her er belastende for meg, men jeg gjør det uansett. Fordi det er viktig for meg. 

    Det virker egentlig helt umulig å snakke ut om dette uten å få beskjed om at man gjør det på feil måte eller at man dømmer alle. Jeg har prøvd. Jeg får ikke gjort mer enn det. Temaet er uansett viktig og burde snakkes om. 

    Dette eksempelet er om vold, men er et godt eksempel på hva som skjer der ute. Hvor maktesløse vi faktisk er:

     

    Screenshot_20220410-105100.jpg

    Screenshot_20220410-105112.jpg

    • Liker 2
    • Innsiktsfullt 2
  3. kremt skrev (20 minutter siden):

    Var det tvang involvert i dette forholdet?

    Grooming har ingenting meg tvang å gjøre. 

    "Grooming

    Grooming is when a person engages in predatory conduct to prepare a child or young person for sexual activity at a later time.

    Grooming can include communicating or attempting to befriend or establish a relationship or other emotional connection with the child or their parent or carer.

    Young people are often 'groomed' before they are sexually abused. At first they may be tricked into thinking they are in a safe and normal relationship so they may not know it’s happening or may feel they have no choice but to be abused.

    It may be hard to identify when someone is being groomed until after they have been sexually abused, because grooming behaviour can sometimes look like ‘normal’ caring behaviour, however this is not always the case.

    Examples of grooming behaviour may include:

    giving gifts or special attention to a child or young person, or their parent or carer, making the child or young person feel special or indebted to an adult

    making close physical contact sexual, such as inappropriate tickling and wrestling or play fighting

    openly or pretending to accidentally expose the victim to nudity, sexual material and sexual acts (this in itself is classified as child sexual abuse but can also be a precursor to physical sexual assault)

    controlling a child or young person through threats, force or use of authority making the child or young person fearful to report unwanted behaviour.

    Groomers may rely on mobile phones, social media and the internet to interact with children in inappropriate ways and will often ask the child to keep their relationship a secret. The grooming process may continue for months before the offender arranges a physical meeting.

    https://www.education.vic.gov.au/school/teachers/health/childprotection/Pages/expolitationgrooming.aspx#link2

    • Liker 1
    • Innsiktsfullt 2
  4. Vegard# skrev (31 minutter siden):

    Jeg synes du slenger ut mange generaliserende påstander, og i den grad de underbygges i det hele tatt så er det ved hjelp av avisartikler, blogger og interesseorganisasjoner som bare perifert omhandler påstandene dine.

    For å ta for meg begynnelsen på din nyeste post så skriver du at folk har holdt på med victim blaming i tråden. En ganske grov påstand. Uten å sitere eller vise til noe konkret så hopper du kjapt videre til neste poeng du vil få frem.

    Her skriver du at voldtektspersoner får tv-tid og viser til en artikkel som handler om at noen som var under etterforskning for voldtekt sin tv-opptreden er slettet fra strømmetjenesten. Dette er strengt tatt det motsatte av påstanden din? Videre går det frem at produksjonen ikke visst om voldtektsanklagene da deltakeren var med på programmet. 

    Du hopper videre til at du ble møtt av en person som ønsket at du skulle gjøre som han ville, ikke det som var best for deg. En kjapp titt på posten du antakeligvis referer til viser at sitatet var "Jeg ber om at du gjør noe som reduserer sjansen for at min datter er den neste som blir voldtatt.". Her har du bevisst eller ubevisst vridd det posteren sier om til noe som høres ekstremt egoistisk ut.

    Og dette var bare et par linjer av en tilfeldig post..

    I dine øyne blir jeg nå sikkert en mørkemann med middelalderholdning til både samtykke og seksualisert vold. Det får så være. Jeg vil likevel be deg innstendig om å stoppe opp og tenke litt gjennom poengene du vil få frem. Mange av poengene dine er gode og diskusjonen rundt det har absolutt verdi, men jeg føler det drukner i generaliseringer og vage personkarakteristikker.

    Vi får være enige om å være uenige. Takk for ditt innspill. Jeg tar det til etterretning. 

     

    • Liker 1
  5. Se også denne fagartikkelen:

    https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/2578983X.2020.1867401

    (Den vant pris:

     https://www.jus.uio.no/ikrs/forskning/aktuelle-saker/2022/vinner-arets-artikkel-i-2021.html

    "Conclusion

    In a context where the responsibility for preventing and deterring future rapes is easily placed on the victim of rape, looking towards affective frames of reference instead of binding the subject of rape to the realm of the political or legal is a valuable approach. Individual narratives about sexual violation typically become ‘filtered through a mesh of legal relevance about … consent, intention, corroboration and so on’ (Smart, 1995, p. 83) instead of being explored in an experiential mode. As we stated at the beginning of this article, our desire has been to examine ways in which actions that may be interpreted as passive and as resulting from a lack of ability to protect oneself from harm can be seen as a choice stemming from other available cultural framings than those that attach responsibility for managing risk for others to the victim. The women interviewed for this study were victims of rape, but they were unwilling to take up the subject position of a rape victim established in a discourse where that is assumed to be an identity with consequences for how others see them and how they must act. They chose to emphasize transformation rather than rupture. This scenario highlights the importance of looking at the larger and more immediate social context when attempting to understand how victims respond to rape and the new forms of responsibilisation of victims that emerge as victims’ rights are established and normalized and, subsequently, the problem with speaking about rape with an individualizing language."

    • Liker 3
  6. Jeg vil legge til noen punkter her. 

    Det som har skjedd en del i denne diskusjonen er det som ofte skjer. Det heter victim blaming. En som er anmeldt for voldtekt blir ikke nødvendigvis dømt av samfunnet, han kan til og med få tv-tid og vinne serie mens han har anklager mot seg:

    «Paradise Hotel»-vinner dømt for voldtekt.

    (Han var anmeldt før han ble med i serien. Han kan også bli frikjent i lagmannsretten, han har anket. Han sier han er uskyldig, men er dømt for å ha utøvd vold og voldtekt med en 14 år gammel jente. Han har brukt sin makt som kjendis til å gå ut og forsvare seg i mediene) 

    Jeg har blitt møtt med mange gode reflekterte svar, men også en del holdninger som er en del av problemet. 

    • En person ba meg gjøre det han ville, ikke det som er best for meg. Det er slik overgripere tenker også. "Mann vet best, kvinne må gjøre som mann sier."
    • Det er ikke slik at folk tror på jenter som snakker ut. De blir kronisk mistrodd. Hvis din sønn får falske anklager vil det mest sannsynlig bli fort oppklart. 
    • En del her er redd for at sønnen skal bli anklaget og alle skal tro på jenta. Dette er ekstremt sjeldent. Det som ofte skjer er at jenta blir trakassert og fortalt at det er henne skyld. Selv om det var voldtekt. 
    • Myten om at falske anklager er vanlig gjør det vanskeligere for folk å anmelde. 
    • At sex er "helligdommen til kvinner". Sex er noe kvinner og menn har sammen til nytelse for begge. 
    • Voldtektsmyter og victim blaming er holdninger som besittes av begge kjønn. 
    • Mennesker som har begått voldtekt, sier så og si alltid at de er uskyldige, selv om det var voldtekt og de blir dømt. Dette må tas med når man snakker om falske anklager. For selv dømte voldtektsmenn mener de er offer for dette. 

    Holdninger påvirker vårt samfunn. Spesielt når de deles av dommere og lekdommere

    Voldtektsmyter og kjønnssjåvinisme blant norske lekdommere og fagdommere

    "Konklusjon denne studien ønsket vi å se på om lek-dommeres og fagdommeres oppfatninger av voldtekt er sammenlignbare med oppfatninger i utvalg av den allmenne befolkningen, samt hvilke holdningsmål som var assosiert med graden av aksept for slike oppfatninger blant dommere. Både fag-dommere og lekdommere tilkjennega generelt lav aksept for voldtektsmyter. Spesielt mannlige fagdommere hadde lavere aksept for slike myter enn en representativ referansegruppe, men de eldste dommerne rapporterte mer aksept enn de yngre. Mannlige dommere rapporterte gjennomgående mer kjønnssjåvinistiske holdninger enn kvinnelige dommere, og kjønnssjåvinisme viste seg å være sterkt relatert til aksept av voldtektsmyter."

     

    Har du uflaks med dommere eller lekdommere = Frikjent. 

    Det er derfor det er viktig å snakke om voldtektsmyter og victim blaming. Fordi det påvirker rettsaker og rettssikkerheten til ofre. 

     

     

     

    • Liker 3
  7. Serpentbane skrev (21 timer siden):

    Hver år behandler politiet 1800-2000 saker knyttet til falske anmeldelser, og dette inkluderer flere overgrep og voldtektssaker der politiet snur saken og etterforsker anmelder. 

    Dette er veldig reelle problemstillinger, og slike saker er på mange måter mer ødeleggende for den som blir offer. Ditt syn er alt for enkelt og ensidig. 

    Har du en kilde på dette? Hvis dette er reelt er det alvorlig. Prøvde å Google, men fant ingen kilder på dette. 

    Jeg fordømmer på det sterkeste de som gjør dette. De ødelegger for oss alle. 

    Det er ikke noe vits å sette de opp mot hverandre. Begge deler er helt jævlig. 

    • Liker 2
    • Innsiktsfullt 1
  8. Rutgerus skrev (1 minutt siden):

    Men hvor går grensen? Hva er den store forskjellen? Og hvorfor har man "rett" til å komme med innspill, forslag og meninger rundt temaet når man påberoper seg å kunne sympatisere, mens du setter ned foten med en gang når noen forteller deg at de forstår? Jeg tror du legger for mye i begrepene. 

    Jeg vil nødig blande meg inn i debatten rundt hva kvinner selv må gjøre for å forhindre voldtekt (ref. mindre festing, klarere nei etc.), men i åpningsinnlegget ditt gir du egentlig uttrykk for at kvinner som anmelder voldtekt knapt skal behøve å måtte komme med en forklaring til politiet på hva som har skjedd. De skal i hvert fall ikke bli stilt kritiske spørsmål, eller måtte gå inn på detaljer som kan være vonde å presentere. Da er det ganske naturlig å reise problemstillingen vedrørende falske anmeldelser - for hva med sikkerheten til personer som faktisk blir falskt anklaget for voldtekt? Skal disse kastes under bussen for å gjøre avhørsprosessen mm. til voldtektsofre enklere? Det blir heller ikke rett. 

    For øvrig er jeg enig i at god oppdragelse er nøkkelen for å hindre flere voldtektsmenn. Men hele poenget med falske voldtektsanklager er at de lett kan rettes mot personer som har tatt innover seg hva det innebærer å respektere det motsatte kjønn, ta et nei for et nei - og generelt er god mot andre mennesker. Det er ikke akkurat en løsning at far møter opp i retten og forteller juryen hvordan sønnen er oppdratt, fordi politiet ikke kunne etterforske saken ordentlig i fare for å tråkke offeret på tærne...

    Men skitt au - det er da bare et gutteliv eller fem i vasken? 

    Du har misforstått og skjønner ikke mye av det jeg skriver. Jeg har ikke påstått noe av dette. Les innlegget mitt igjen. 

    Du har lagt så mye av dine egne meninger og frykter i hva jeg har skrevet at det ikke er hensiktsmessig for meg å diskutere med deg mer. 

    Gutter blir også voldtatt. Du bryr deg om gutten din og hva han vil oppleve. Det er bare naturlig. Håper han aldri vil bli utsatt for noe slikt. 

    • Liker 1
  9. Vegard# skrev (8 minutter siden):

    Du slår inn åpne dører, jeg har ikke sett noen i tråden som gir inntrykk av at voldtekt er greit. At alle er enige om alt er et lite fruktbart utgangspunkt for diskusjon. 

    At diskusjonen blir dreid mot falske anklager og bevisbyrde er kanskje et like stort resultat av at tråden ligger i Juss-delen av forumet som noe annet. 

    Noen her gir inntrykk av at voldtekt er noe som kvinner må ta på seg ansvaret for å unngå. "Hvis kvinner bare... så hadde de sluppet voldtekt". Dette er feil. Det skjer også mye voldtekt i parforhold f.eks. Dette skjer også hos Politiet i avhør. 

    Det må det være lov å argumentere mot. Disse debattene blir alltid vridd til å fokusere på hva offeret kunne gjort annerledes. Ikke at personen ikke skulle voldtatt eller at samfunnet skulle hatt strengere sanksjoner mot voldtektsmenn. Hvorfor henlegges 80%?

    Jeg postet det i kropp og helse. Det ble flyttet av moderator til juss. 

    Hvordan skal vi kunne gi ofre rettsikkerhet uten at uskyldige blir dømt? Det er det vi må finne ut av. Og en del av det er å gjøre det mulig og trygt for ofre å anmelde. 

    Vi kan heller ikke leve med slik det er nå, for det ødelegger minst 8000-16 000 mennesker hvert eneste år. De fleste er også unge. 

    Siden en over her sammenlignet det med trafikkulykker er summen på hardt skadde, i trafikkulykker årlig, 623 stk. 

    Trafikkulykker

    • Liker 1
    • Innsiktsfullt 1
  10. Rutgerus skrev (1 time siden):

    Holdningen du har til andre mennesker som forsøker å belyse situasjonen på en annen måte enn deg selv er i bunn og grunn smått provoserende. Ikke veldig, men litt. Dette er et diskusjonsforum, og du må tåle at andre lufter sine meninger selv om disse ikke sammensvarer med dine. 
     

    Du skrev blant annet til meg at «vi sier at vi forstår, men det gjør vi ikke. Vi har nemlig ikke opplevd det». Kan du sympatisere med personer som har opplevd krig, uten å selv ha opplevd krig? Sympatisere med personer som har mistet sine nære i tidlig alder? Krybbedød? Er det rett og slett ikke mulig å sympatisere med mennesker som har opplevd ting en selv ikke har opplevd? Og dersom du mener at vi ikke kan vise forståelse for din situasjon, hvorfor forventer du da at vi skal gjøre noe for å forhindre lignende situasjoner? 
     

    Men det gjør vi altså. De fleste av oss. Så får du fortsette å tro at «vi kjemper kampen til voldtektsmenn», som du så fint skrev…

    Hvilke holdninger? Jeg føler jeg argumenterer på lik linje som deg. Det må være lov å være uenig. 

    Jeg tåler det og svarer slik jeg ser hensiktsmessig. 

    Å sympatiserer og å forstå er ikke det samme. Det er hele poenget med mitt innlegg. Fordi jeg selv ikke forstod før det skjedde med meg. 

    Jeg forventer ingenting. Jeg ville gi informasjon om min og mange andre sin situasjon til folk på dette forumet og spre litt kunnskap. 

    Jeg må få lov til å svare og argumentere. At jeg er litt provoserende får så være. 

    Jeg tror ikke de fleste gjør det og har heller aldri sagt det. Jeg tror de mangler kunnskap.

    Det har kommet mange gode og fine svar her. Jeg forstår at det er komplisert, men noe må gjøres.

    Samtaler om voldtekt blir alltid vridd over på å snakke om falske anklager og at kvinner må passe på seg selv så de ikke blir voldtatt. Det var egentlig ganske forventet. Vi må vri det over til at man ikke skal voldta, at et nei ikke betyr kanskje eller push mer og at folk tar innover seg alvoret i denne situasjonen. 

    Noen over her var redd for at sønnen skulle få falske anklager ovenfor seg. Hva med å lære opp sønnen til å være god mot folk, ta et nei for et nei og behandle alle med respekt?

    Falske anklager er så sjeldne at man skal ha ekstremt uflaks for å bli utsatt for dette. Det gjelder derimot ikke voldtekt. Det er skremmende vanlig. 

    Poenget er at voldtektsofre ikke har rettssikkerhet. Jeg har ikke løsningen på dette alene, men mye kan endres med god og riktig informasjon. 

     

    • Liker 2
    • Innsiktsfullt 1
  11. Angående falske voldtektsanklager ser jeg selvfølgelig alvorlig på det, men falske anklager er ikke det samme samfunnsproblemet som faktisk voldtekt er. De er sjeldne. Falske anklager er også straffbart og burde slås hardt ned på og domfelles.

    Fra Amnesty:

    3. Falske voldtektsanmeldelser er sjeldne

    Det finnes ikke grunnlag for å hevde at falske voldtektsanmeldelser er utbredt. Det vanlige er at voldtekt ikke anmeldes. Voldtekt er underrapportert på grunn av manglende tillit til rettssystemet, eller på grunn av en frykt for ikke å bli trodd. Virkeligheten er at det tar mye mot og vilje til å anmelde voldtekt, og rettsprosessen kan være svært krevende. Den som anmelder voldtekt tar et viktig samfunnsansvar, og bidrar til å forebygge nye overgrep.

    Alle voldtektsanmeldelser har krav på å bli etterforsket på en rask og grundig måte

     

    • Innsiktsfullt 2
  12. knutinh skrev (13 minutter siden):

    Hvis en mann er anmeldt for voldtekt så vil nærmiljøet typisk vite om det. Alle vil rett nok ikke vite det, men slike rykter har en tendens til å gå. Anmeldelsen kommer som en notis i lokal-avisen (?), og offeret vil ofte fortelle om saken til egen omgangskrets. Det er en (av mange) ting jeg frykter for min egen sønn: at han skal bli anklaget for noe, frikjent, men at anklagen for alltid vil henge over ham. 

    Jeg forstår ikke hvordan det kan være arrogant å spørre deg høflig om å gjøre noe som vil gjøre datteren min (og alle andres døtre) tryggere. Men greit nok, det er en avgjørelse som du må ta selv.

    -k

    Fin guilt trip. 

    Hvorfor:

    https://www.nettavisen.no/artikkel/johanne-sto-fram-som-voldtektsoffer-mott-med-at-hun-fortjente-det/s/12-95-8459154

    • Liker 1
  13. Selfuniverse skrev (14 minutter siden):

    Jeg har hørt nok historier av typen avhør/utspørring av kvinner som har blitt voldtatt til å vite at det er i kategorien livsødeleggende. Jeg er enig i at det er ett verdensproblem.

    TS skriver om at det er ett element av det å 'fryse til' fordi man er i en farlig situasjon. Og det kan stemme. Som gjør at det da blir enklere for overgriperen.

    Dette bekymrer meg veldig. Høres ut som at overgripere har en 'nøkkel' de kan bruke for å voldta uten at offeret vet om det engang er voldtekt. Veldig skremmende. Når vi vet at voldtekt er i kategorien livsødeleggende på forskjellige måter, så burde kanskje alle jenter på ungdomskolen få spesial undervisning om dette slik at de er i stand til å se og beskytte seg mot slike situasjoner. Det er også foreldres oppgave å snakke med barna sine om farer i verden. Der ligger en del av ansvaret på samfunnet/familien, men jeg vil også snakke om personlig ansvar nedenfor.

    Jeg har ikke noe grunnlag for å være uenig med denne paragrafen. Selv om vi alle er offer av hvor lite informasjon og advarsler vi har fått fra samfunnet gjennom oppveksten, så er dette utdraget over en type ansvarsfraskrivelse som mange ansvarlige kvinner vil fnyse litt av rett og slett. Før du blir fornærmet av den siste setningen, så vil jeg repetere at vi alle er offer for mangel på informasjon og advarsler fra samfunnet vårt, men det er ikke dermed sagt at vi kan bare skylde på samfunnet for at ingenting blir bedre eller at vi får det bedre i vårt personlige liv.

    Jeg har opplevd å bli (veldig) utnyttet av kvinner, som også kommer godt opp mot kategorien livsødeleggende. Jeg klandrer samfunnet tildels for å ikke ha advart meg om slike ting, men en god del av ansvaret er det bra at jeg legger på meg selv, fordi da blir jeg mye mer bevisst på at mine egne handlinger og valg er de som styrer skuta og sikrer at fremtiden min blir bedre.

    Det å 'gå på fest', uten nødvendigvis noen tredje instans, der det er personer av begge kjønn og alkohol (verdens farligste rusmiddel) tilgjengelig, er en del av vår kultur og mange andre lands kultur. Ikke noe jeg liker eller ser opp til, men sånn er det nå. Og det lager mange voldtektsituasjoner.

    Jeg vil oppfordre kvinner til å behandle det mellom beina som en helligdom. Og helligdommer skal man beskytte. Kvinner har allerede ulike forsvarsmekanismer i varierende grad, som er bra. Jeg vil legge til at:

    Hvis man velger å innta alkohol så forringer man evnen til å beskytte helligdommen.

    Hvis man velger å ta med en ny/ukjent/bekjent mann hjem alene, eller går alene på besøk til en slik mann, eller andre settinger på tomannshånd, så har man automatisk utsatt helligdommen for en stor risiko. (Nei en voldtekt er ikke din skyld da).

    Nå kan det hende at du TS ved første øyekast sitter med en følelse av at jeg er bare enda en som forsøker å vri på diskusjonen og tale overgriperens sak ved å også plassere ansvar på deg, (på bakgrunn av hva du har svart andre her). Selv om det å være offer føles komfortabelt for en del, så er ikke fokus på å være offer bra for noen.

    Nå er det mange som velger å forsvare Ukraina. Som er der i ett høyrisiko omeråde der man kan bli drept eller skadet. De har ikke på seg vanlige klær, men skuddsikre vester og hjelmer og har våpen til å forsvare seg aktivt mot fienden.

    Hvordan er det relevant for dette? Hvis man velger å gå inn i høyrisiko situasjoner som kvinne, som en fest er. Og man i tillegg tar med det at kvinner kan 'fryse til ', Så bør de være beskyttet. Og det kan kvinner løse på forskjellige måter. Jeg vil tro bare det å ha venninner som man har en gjensidig avtale med kan bidra. Også har man jo teknologi. Og hvis man føler seg skikkelig utsatt, så har man faktisk noe for det også. Rape-aXe.

    Jeg vil tippe noe teknologi er, eller blir ulovlig, (som kan være en tragedie i seg selv. Er pepperspray fremdeles ulovlig?), men som du TS selv sier, samfunnet har sviktet deg. Du kan hoppe ut av offer fokuset, omfavn ditt eget ansvar for deg selv og din fremtid. Ta egne valg, vær kreativ. Menn bør beskytte seg mot noen typer kvinner de også, og da må vi ta ansvar for oss selv også, fordi samfunnet ikke er satt opp, eller er ikke i stand til, og kanskje aldri blir i stand til å informere og advare alle preventivt mot alt. Dessverre. Skulle ønske det var annerledes jeg også.

    Du kom hit for å fortelle om dette og hvorfor du ikke anmelder, (som jeg beklageligvis ikke har noen kommentar til). Og det er veldig bra at du har gjort dette. Nå kan det hende at en god del foreldre her inne tenker at det er på tide med en viktig prat med datteren. Som igjen fører til mindre ødelagte liv. Hvis du vil drite enda mer i hva onde krefter gjør, så kan du ta det enda lengre til å poste på fjesboka med det mål om å advare andre kvinner. Da ble resultatet av ditt tilfelle at kanskje 10 andre kvinner står frem med sine tilfeller, og vi kan etterhvert få en informasjons revolusjon i Norge som gjør at mange mange andre kvinner slipper å oppleve det jævelskapen du gjorde. Og kanskje du blir en sensasjon og blir invitert på TV og hele greia. Det blir mye hat mot deg, fordi alle gode folk som gjør gode ting offentlig får hat. Men du får mye mer positive tilbakemeldinger, også kan du rekke opp en stor middelfinger til alle overgripere rundt omkring.

     

    Her går du i den fella mange går i. Du, som er mann, snakker om hva kvinner kan og burde gjøre. Med sexistiske undertoner om "å beskytte helligdommen vår". Slutt å vær et offer, pass på kvinne, du må ikke drikke på fest, drikker du alkohol må du regne med voldtekt osv. 

    Dette vil bare ta slutt hvis menn (og noen få kvinner) slutter å voldta. Og en del av dette er å gi tydelige signaler om at dette er et lovbrudd og at man faktisk kan bli dømt for det. 

    Voldtekt var ikke livsødeleggende for meg. Det preger meg, men mest av alt er jeg bare sinna. 

    Hvis dere vil støtte denne saken kan dere følge @dueiermegikke og lignende kontoer på instragram og skrive inn kronikker til avisen.

     

    • Liker 2
  14. knutinh skrev (8 minutter siden):

    Det er leit at du ser det sånn, og jeg har stor sympati med situasjonen du er i. Men siden du legger opp til en offentlig debatt så er fremdeles forespørselen min at du anmelder.

    Jeg kan prøve å være bevisst egen oppførsel. Jeg kan korrigere familie og venner. Men jeg har ingen realistisk måte å påvirke personen du var utsatt for. Det har du. Det kan noen en gang i framtiden dra nytte av. Selv om en anmeldelse evt blir henlagt så betyr den likevel noe. Jeg forstår at det er vanskelig (og jeg forstår at jeg antageligvis ikke forstår _hvor_ vanskelig), og jeg bebreider deg ikke for å velge å ikke gjøre det. Men jeg spør deg pent om å gjøre det.

    -k

    Det at du "spør meg pent" om dette betyr at du ikke forstår. Det er også ganske arrogant. 

    Det vil bli henlagt og sannsynligheten for at noen andre også tør å anmelde noen fra en rik og mektig familie er liten. Man kan ikke sjekke om noen er anmeldt og selv med dom kan det holdes skjult. Selv med en domfellelse vil ikke din datter vite hvem han er. Vi vet at straffene er lave. Kanskje han kunne fått 6 måneder. 

    Jeg kan ikke løse dette samfunnsproblemet med en anmeldelse. 

    Som nevnt vil jeg anmelde hvis det kommer frem flere og vi kan anmelde sammen. 

    Du kan også skrive en kronikk til avisen. 

    • Liker 1
  15. Verm skrev (36 minutter siden):

    Jeg forstår at det er en vanskelig situasjon, men hvor reelt er det at vedkommende vil gjøre noe slikt? Jeg tror ikke det er så mange der ute som hevner seg på den måten, men det er jo vanskelig å si. Du kjenner vedkommende, så det må du selv vurdere.

    Hvis han skulle legge ut noe krenkende om deg så er vel det kriminelt i seg selv, men jeg skjønner også at når noe er på nett så er det vanskelig å bli kvitt. Det blir vel et spørsmål om hva slags konsekvenser det eventuelt måtte ha. Det er jo enorme mengder slikt materiell der ute, og ett og annet amatørbilde vil sannsynligvis forsvinne i mengden. Det blir først et problem når bildet kobles med navn og annen informasjon, og at det eventuelt spres i vennekretser og slikt. Man skal være temmelig ondskapsfull for å gjøre noe slikt.

    Å beskytte seg selv mot framtidige vanskeligheter er vel normalt, men det kan hende at selve hendelsen og en anger for å ikke å ha anmeldt saken også kan gnage på deg. Det kan være at en anmeldelse kan hjelpe deg med tanke på bearbeidelse og det å komme videre. Kanskje bør du søke profesjonell hjelp hvis du ikke allerede har gjort det. Det er kjedelig å finne ut x antall år senere at man burde gjort ting annerledes.

    Jeg er i god behandling og behandler har anbefalt meg å ikke anmelde. Det er derfor jeg har styrken til å snakke ut om det og fortelle det til folk. De færreste er dessverre like heldige som meg. Mange voldtektsofre forteller det aldri til noen. Det er også en del detaljer jeg velger å ikke deler her om hendelsen i henhold til personvern. 

    Som nevnt kommer gjerningsmannen fra en familie med makt og penger. 

    Problemet er at man aldri vet hvor reelt det er. Hva jeg tror er irrelevant. Jeg må ta mine forhåndsregler for å beskytte meg selv.

    Hevn-filmer og bilder er ekstremt vanlig. Et økende problem. Veldig mange gjør det, men ingen tør å stå frem som ofre fordi da vil folk søke opp hevn materialet og det vil bli spredt mer. Les mer om exposed kontoer her:

    https://www.politiet.no/aktuelt-tall-og-fakta/aktuelt/nyheter/2022/01/14/exposed-rapport/

    Dette er er økende problem. 

    Jeg har sagt ifra til folk. Jeg har vært i kontakt med bistandsadvokat. Mine journaler ligger på overgrepsmottaket. Jeg har gjort det jeg kan og er ganske sikker på at jeg vil leve godt med det. 

    • Liker 1
  16. knutinh skrev (9 minutter siden):

    Jeg ber om at du gjør noe som reduserer sjansen for at min datter er den neste som blir voldtatt.

    -k

    Jeg gjør det her ved å snakke om det. Ved å ikke skamme meg. Ved å snakke om hvordan det er for oss og hvorfor vi ikke anmelder. Åpent her på et forum. Blottlegger meg og forteller ærlig. For å hjelpe andre. 

    Det er ganske ekkelt at du legger dette på meg. Skal jeg ofre min frihet og psykisk helse for å redde din datter? Har du lest noe av det jeg har skrevet? 

    Med denne innstillingen er du en del av problemet. Send mail til stortingspolitikere, snakk om det med folk du kjenner, ta opp temaet i sosiale medier, støtt ofre offentlig og kjemp vår kamp sammen med oss. 

    Min anmeldelse vil ikke redde din datter, den vil utsette meg for hevn uten konsekvenser for gjerningsmannen. 

    • Liker 2
  17. Se også denne saken. Den er fra 2016, men er like aktuell i dag:

    https://www.dagsavisen.no/debatt/2016/08/10/jeg-valgte-a-ikke-anmelde-hvorfor-skulle-jeg/

    "Bistandsadvokat Arnhild Skretting svarer i samme bane:

    Jeg vet ikke om jeg ville rådet mine døtre til å anmelde en voldtekt. Jeg vet ikke om jeg ville utsatt dem for belastningen." 

    og 

    "Anne Bitsch, forsker og forfatter, får spørsmålet "Ville du selv anmeldt en voldtekt?". Hun, som har fulgt mange voldtektssaker i rettsystemet, er klar i sin tale:

    Jeg hadde aldri i livet utsatt meg selv for det. Ikke med kunnskapen jeg har om hvordan rettssystemet fungerer. Det er utrolig trist å si det. Jeg skulle virkelig ønske at jeg hadde litt mer tiltro."

    Informasjon fra artikkelen:

    Det anslås at det hvert eneste år er mellom 8.000 og 16 000 kvinner som blir utsatt for voldtekt eller forsøk på voldtekt i Norge. Den vanligste voldtekten foregår på fest. Kun ti prosent er overfallsvoldtekter. Ni av ti som opplever en voldtekt, anmelder ikke forbrytelsen. Åtte av ti voldtekter som faktisk anmeldes, henlegges av politiet. (Tallet varierer fra 75 til 81 prosent.) Hver fjerde voldtektssak som til slutt når rettssalen, ender med frifinnelse.

    Det er lett å be ofre anmelde, men vet du hva du faktisk ber om? 

    • Innsiktsfullt 3
  18. Pizza3333 skrev (7 timer siden):

    Jeg vil uansett oppfordrer deg til å anmelde, har man flere anklager hengene over seg kan man forhindre nye overgrep.

    Han kommer fra en mektig familie med penger og makt. Jeg kjenner han godt nok til å vite at han vil ta hevn. Jeg vet også at det vil bli henlagt da jeg har ingen fysiske bevis.

    Skal jeg frykte hevn resten av livet? Se meg over skulderen hver dag for å bidra i statistikken? Være redd resten av livet fordi systemet svikter? 

    Nei, jeg vil ikke utsette meg for dette. Jeg vil potensielt anmelde hvis flere kommer frem, men kun da. For da er det faktisk en kjangs for at han blir dømt. Da skal jeg holde ut avhør og rettsak. 

    • Innsiktsfullt 2
  19. knutinh skrev (7 minutter siden):

    Forøvrig hørte jeg på intervjuet med en kvinne som mente seg voldtatt, og mannen som mente at han ikke hadde gjort det. Det var veldig interessant:

    https://www.nrk.no/dokumentar/xl/elsa-moter-sin-overgriper-1.14929021

    I en overfallsvoldtekt hvor gjerningsmannen spretter fram fra en busk og truer til seg sex med vold så er skyldspørsmålet opplagt.

    I en setting hvor to mennesker liker hverandre og kulturen/genene våre legger opp til at mannen skal ta initiativ så kan det nok noen ganger være mer komplisert. Samtidig så kan ikke det å flørte, å bli fulgt hjem, å invitere noen inn på en kopp te være en invitt til at mannen kan gjøre hva som helst.

    -k

    Godt innspill. Jeg reagerer på setningen "ufrivillig sex". Ufrivillig sex finnes ikke. Sex uten samtykke er enten et seksuelt overgrep eller voldtekt. Dette er også ekstrem problematisk da frys har et nevrologiske opphav. Merk at dette påvirket Elsa i stor grad psykisk, men at loven sa at dette ikke var straffbart. "Elsa følte seg voldtatt". Nei, Elsa opplevde et seksuelt overgrep, men innså det ikke. 

    Hvordan mediene fremstiller dette gjør problemet verre. 

    Mange voldtektsofre skylder på seg selv på grunn av noe de ikke kan kontrollere. At nervesystemet kobler de ut for å overleve:

    "– De klarer ikke å si nei fordi at de går i frys. Det synes ikke på dem, men de klarer ikke å si noe, de blir helt handlingslammet.

    Han forklarer at en beskyttelsesmekanisme gjør at hjernen kobler ut, og man mister kontrollen over kroppen sin.

    Det er rent nevrologisk. Da klarer man hverken å si ja eller nei, man blir helt passiv. Man mister regien og handlingsfriheten selv."

    https://www.nrk.no/dokumentar/xl/ufrivillig-sex-1.15046645

    • Liker 1
  20. Verm skrev (6 timer siden):

    Jeg tror det er viktig at man rapporterer saken, uansett. I det minste vil det da ligge registrert noe i systemene om gjerningspersonen.

    Det var dette jeg tenkte før det skjedde med meg. At jeg vil anmelde uansett. Så skjedde det og jeg ser det fra en helt annen side.

    Jeg var heldig og kom meg på overgrepsmottaket etter ekstreme angst-reaksjoner. Jeg innså ikke fullt ut at det var voldtekt før jeg kom dit. Fikk da vite at dette er vanlig. Mange som opplever voldtekt innser ikke at det er voldtekt. Og mange som voldtar skjønner ikke at de voldtar. 

    Hevn er reelt. Han vet hvor jeg bor. Han kan ha tatt bilder mens jeg sov. Blir de lekket får ikke jeg eller politiet gjort noe for de er på nett for alltid. I hans hodet har han ikke gjort noe galt og min anmeldelse ville blitt tolket som falsk anklage og en hevn aksjon mot han. Da har vel han rett til å ta hevn tilbake? 

    Jeg kan ikke utsette meg selv for mer lidelse og frykte hevn resten av livet. Det kan ikke være ofrenes oppgave å beskytte andre. 

     

    • Liker 3
  21. aklla skrev (7 minutter siden):

    Hva tror du hadde skjedd om hver eneste person Kopsen voldtok anmeldte umiddelbart?

    Det er ikke jeg i en posisjon til å spekulere i. 

    Men i og med at dette skjedde:

    https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/9KAB4d/siktet-for-voldtekt-av-ukrainsk-flyktning-i-tromsoe

    https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/siktet-for-voldtekt-av-ukrainsk-flyktning_-politiet-sier-de-skulle-vurdert-saken-annerledes-1.15919482

    Kan man jo tenke sitt. 

    • Liker 2
×
×
  • Opprett ny...