Gå til innhold

Newsman

Medlemmer
  • Innlegg

    4
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Newsman

  1. RaymondK skrev (18 minutter siden):

    Og det er slikt ultraprosessert salt som er dominerende? Det folk har i gryta, det som brukes i alt av "ferdigmat"? I så tilfelle så det jo være grunnen for at økt saltinntak har direkte korelasjon med hjertesykdom.

    Ultraprosessert salt er ikke bare dominerende. Vi spiser ikke noe annet. 

    75% av saltet du får i deg til daglig kommer fra ferdigmaten vi spiser. Brød, pålegg, pølser, Toro og ferdigpizza. Hjemme bruker vi Jozo. 

    Havsalt kan ikke selges som finmalt salt, fordi magnesiumsaltet trekker til seg fuktighet, sånn at finmalt havsalt klumper seg. Finmalt havsalt er tilsatt eksotiske kjemikalier for å hindre klumping. 

    Siden vi ikke gidder å male saltet vårt selv når vi skal bruke det, går vi glipp av alle mineralene som følger med. 

  2. Når det sies at salt er farlig, bør det understrekes at det snakkes om ultraprosessert, raffinert bordsalt, eller ren natriumklorid tilsatt kjemikalier som hindrer klumping. 

    Naturlig havsalt inneholder bare 77% natriumklorid. 16% av havsaltet er magnesiumsalt og 4% kalsiumsalt.

    Saltinnholdet i væsken som omgir cellene i kroppen er til forveksling lik saltinnholdet i havvann . Det kan muligens ha en sammenheng med at livet i sin tid oppsto i havet. 

    Derfor vil vi ikke forstyrre elektrolyttbalansen i kroppen hvis vi spiser havsalt.

    Slik er det ikke med raffinert bordsalt, som er "renset for alle urenheter", som magnesium, kalsium, svovel og andre mineraler kroppen må ha for å fungere. Bordsaltet tilfører bare natrium og klor og forstyrrer derfor elektrolyttbalansen i kroppen. Bordsalt gir kroppen magnesiummangel, fordi natriumnivået blir for høyt. 

    Inntil det kom raffinert bordsalt på markedet, var havsalt vår viktigste kilde til magnesium. 

    Er det ikke merkelig at det ikke er større fokus på at bordsalt er ultraprosessert mat?

    https://snl.no/havsalt

    • Innsiktsfullt 1
  3. Svein M skrev (7 timer siden):

    Men jeg regner med at dette ikke er noe problem for større barn å ta 10-15 ml.

    Overdosering med omega3 og A-vitamin er medvirkende årsak til at Helsedirektoratet bråstoppa tran-anbefalingen i fjor høst. Hovedårsaken til bråstoppen er en studie fra Havforskningsinstituttet som fant ut at unger får D-vitaminmangel av å følge anbefalt dose tran. Og så sier artikkelen noe om innhold av dioksiner og PCB i tran, som heller ikke er noe å putte i spedbarn.

    https://tidsskriftet.no/2020/10/kronikk/nye-rad-om-d-vitamintilskudd-og-tran-til-spedbarn

    Når det gjelder vitamin D, er ikke doser tilsvarende to-tre skjeer tran noe problem, verken for nyfødte eller voksne. Øvre trygge grense for vitamin D spriker litt, mellom 1.000 IE/dag til 2.000 IE/dag for en nyfødt. 2.000 IE vitamin D tilsvarer vel innholdet i fem skjeer tran?

    Dette er oversikt over anbefalinger for daglig inntak fra hhv. amerikanske Institutes of medicine og Endocrine Practice Guidelines Committee i legeforeningen Endocrine Society:

    https://academic.oup.com/view-large/97183502

    D-vitamintilskudd er ikke biokjemisk aktivt og er i seg selv ikke giftig. I India er det vanlig praksis å behandle spedbarn for rakitt med engangsdoser på 600.000 IE vitamin D (såkalt stoss-terapi). Dette var vanlig praksis i Norge også i tidligere tider.

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24825262/

    Det er ikke registrert negative bivirkninger fra daglige doser på 10.000 IE over år. Derfor er NOAEL (No Observed Adverse Effect Limit) for vitamin D satt til 10.000 IE og årsak til at Endocrine Society anbefaler 10.000 IE som UL (øvre trygge grense for daglig inntak). UL for vitamin D i Norge er satt til 4.000 IE/dag.

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...