Gå til innhold

Part54321

Medlemmer
  • Innlegg

    37
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Part54321

  1. DukeNukem3d skrev (1 time siden):

    ...

    Sparer hardest i DNB Teknologi for øyeblikket.

    Teknologi har gjort det bra fordi renten har vært lav eller synkende. Nå blir renten stigende og fortsatt rimelig lav.. vær forsiktig med å være overvekt teknologi/vekst nå.. ville også vært forsiktig med veldig grønne fond av samme årsak. Høyere rente gjør det dyrere for selskaper som satser på profitt langt frem i tid..

    Når det er sagt tror jeg ikke vi ser en vanlig 4% rente på laaaaang tid.

    • Liker 2
    • Innsiktsfullt 1
  2. Det er bakt inn i de årlige forvaltningskostnadene. Det er derfor de årlige for forvaltningskostnadene er høyere enn EFter. Det sier seg også selv at KLP får MYE bedre betingelser ved kjøp og salg enn det du får. Jeg kan tenke meg at fondsforvaltere kjøper alt en gang om dagen på auksjon. Og det de kjøper er netto verdien av hva alle kundene vil kjøpe minus selge.

     

  3. Så oppsummert er det 7 kostnader ved Nordnet sine ETFer. 2x Spread, 2x kurtasje, 2x valutagebyr og årlig forvaltningsavgift. Velger du spareavtalen deres får du kjøpe et begrenset utvalg ETF til en bestemt dato i måneden hvor de spanderer 1x kurtasje. Da har du igjen de 6 andre kostnadene.

  4. Ja har erfaring med ETF. Det lønner ikke seg med ETF kontra aksjefond hvis du f.eks bare skal sitte stille i 5 år. Skal du ha det i 10 år lønner det seg. Lenge siden jeg så på det, men f.eks ticker SXR8 har lavere årlig forvaltningshonorar enn alle indeksfond i Norge. Men engangsutgiftene til kurtasje ved både kjøp og salg + valutagebyr ved kjøp og salg gjør at du taper penger ved å bare sitte på det i 5 år kontra klp aksjeglobal f.eks. Når du handler bør du kjøpe minimum 100k om gangen for å minimere andelen kurtasje som prosent av handelen, med mindre du kjøper gjennom spareavtalen som Nordnet hadde. Spareavtalen deres gjaldt dog kjøp og ikke salg. Så følg med

    Og ikke glem en liten kostnad knyttet til spread ved kjøp og salg. Men SXR8 er veldig likvid så vi snakker om en liten spread.. iallefall i gode tider..

  5. Maxboliglånet - kjør det inn i indeksfond.

    Pga gjeldsfradraget på rentene får en en fin reduksjon i skatten. Skatten på aksjegevinsten blir utsatt til en realiserer gevinsten. Så med andre ord, selv om avkastningen på indeksfondet er nøyaktig like høy som utgiftene til boliglånet vil en tjene på det. Fordi man får renters rente effekt av den utsatte skatten på aksjegevinsten

  6. Under inflasjon er cash det værste å ha peng i. Aksjer er ok. Gull og krypto er bra.

    Men problemet ditt er at inflasjon allerede er priset inn. Det finnes ingen gratis lunch. Så evnt. må du ha kunnskap om høyere eller mer langvarig inflasjon enn markedet for å forvente profitt.

  7. Tanker om denne?

    https://www.kron.no/vare-fond/kron-indeks-global

    Med 0,149% årlig totalkostnad virker det som billigere enn både de vanlige KLP indeksfondene og det nye Storebrand fondet nevnt tidligere i denne tråden.

    Kron sitt fond er dog litt mindre diversifisert da det er et ESG indeksfond. Men ser vi på klp sitt aksjeglobal indeks v sammenlignet med klp mer samfunnsansvar så er avkastningen tilnærmet lik.

    Jeg er interessert i å kjøpe Kron sitt produkt.. noen som har gode argumenter for hvorfor jeg ikke burde dumpe KLP til fordel for Kron?

  8. Syns du? Dette er jo en FIRE tråd.. og fire handler om å minimere utgifter og maksimere avkastning for å bli finansielt uavhengig og ha muligheten til å førtidspensjonere seg.

    I den sammenheng er tusenlapper ikke som småpenger å regne spør du meg. Spesielt ikke når det er en gjentagende utgift. Men jeg kritiserer ikke valget ditt. Jeg pisset bort noen hundrelapper til Nordnet bare for å få flytte fondene mine vekk.. så hvor mye jeg faktisk har spart nå når de har kuttet kostnadene igjen er diskuterbart.

    Men en ting er sikkert jeg kommer ikke tilbake når de ikke er billigere enn konkurrentene og når de som en av få aktører tar betalt for å flytte aksjesparekontoen.. det gjør kanskje at noen kunder ikke gidd å flytte, men det gjør også at gamle kunder ikke kommer tilbake.

    • Liker 2
  9. Matsemann skrev (22 timer siden):

     

    Det tar mer enn et par minutter å bytte.. Dere kan godt være uenige i min fremgangsmåte, men om dere må overdrive såpass er jeg usikker på om dere egentlig har et poeng. Man må først finne ut hvor man vil bytte til ved å undersøke en del. Så faktisk gjennomføre byttet. Når det så er ferdig (fort noen uker) må man så inn i nettbanken å endre autotrekk, sette opp autokjøp på nye platformen osv.

    Poenget mitt var heller ikke at jeg for alltid skal bli værende en suboptimal plass. Men at mange byttet i det det kom nye regler / prismodeller til det som var det billigste der og da. Men siden har de fleste andre aktører også kommet etter.

    Men ja, jeg verdsetter tiden min såpass at jeg ikke gidder ha slikt hengende over meg for å jage hundrelapper.

    Det tar få minutter, ikke et par minutter. Tar kortere tid å fikse det enn å lage alle disse innleggene i denne tråden 😃

    Men har du bare noen få tusenlapper investert så skjønner jeg at du ikke gidder, det hadde ikke jeg giddet heller. Poenget er, jo flere som bytter til prisledende tilbydere, jo flere prisledende tilbydere vil det være. Det kommer alle oss kunder til gode

    • Liker 1
  10. Matsemann skrev (2 timer siden):

    Tilsvarer vel en drøy hundrelapp per 100k man har i fond, så for min del verdt å sitte stille i båten og se hvor det lander.

    Det kan stemme. Så for meg utgjør det da ca 3000kr per år.. tenk så renters rente effekt og da begynner det å bli skikkelig dyrt å ikke bruke noen få minutter på å bytte. Det er derfor Nordea og andre store banker finner det lønnsomt å tilby priser som er sub par. Fordi folk ikke gidd å bytte.. taperne blir da alle som eier fond fordi markedet blir mindre prissensitivt og mindre konkurransedyktig. Bruk markedsmakten din, bytt vekk fra dårlige betingelser.

    • Liker 3
  11. Wisd0m skrev (7 timer siden):

    Fin timing å komme med det når de fleste av kundene har flyttet indeksfondene fra Nordnet lol. Hvilket incentiv har vi for å flytte tilbake? Det er jo ikke billigere enn konkurrentene vi flyttet til 🤷

    De skulle bare beholdt 0,3% og fortsatt å melke de som ikke har giddet å flytte. Regner med de fleste prissensitive kunder ikke er villig til å vente 1 år på at de nedjusterer prisene slik som Matsemann har gjort.

  12. Noen som vet hvilke banker som tilbyr gode vilkår for belåning av porteføljen? Tidligere hadde Nordnet et konkurransedyktig produkt, men for noen år siden endret de strategi og skrudde opp renten. Nå er den 5,8% for beløp mellom 50.000 og 2mill.

    Til de som lurer, belåning til gunstig rente er fordelaktig i et langvarig bear marked slik at en kan selge færre fondsandeler når porteføljen er lavt priset for å betale for eget livsopphold.

    Fordelene med belåning er flere, man slipper å skatte når man velger å låne med sikkerhet i aksjegevinster i motsetning til å selge og realisere gevinst.

     

     

  13.  

    torbjornen skrev (35 minutter siden):

    Skal prisen på aksjar langt ned?

    Tipper det går godt ned på mandag, så litt i grønt tirsdag.

    Kan ikke tenke meg at kursen går ned med mer enn 10% pga ny variant.

    Men er ikke villig til å satse penger på det

    • Liker 1
  14. DukeRichelieu skrev (1 time siden):

    Seriøst? Du er redd for å glemme passordet ditt? De øvrige bekymringene dine virker også å være helt grunnløse.

    For øvrig tenker jeg at i forhold til trådens tema, så gir det mening å allokere en liten del av en portefølje til krypto.

    Grunnløs? Sterke ord. Da kan jo du lett forklare hvorfor?

  15. MrL skrev (På 16.11.2021 den 12.58):

    Det er vel ingenting i verden du skal satse mer på enn du har råd til å tape, samme gjelder krypto.

    Men risikoen til krypto er nesten større knyttet til regulereringer enn teknologien selv. Krypto er ikke et verdiløst produkt, det er en teknologiplattform, og det er den delen som gjør at investorer ser muligheter, ikke fordi det er en hype. 

    Men du har antakeligvis langt større sannsynlighet for stor avkastning på krypto fremfor å kjøpe aksjer på børsen.

    Å putte litt av formuen på krypto mener jeg er helt forsvarlig.

    Selv har jeg hatt 4000kr i mnd i passiv inntekt på kryptomining med minimal risiko ift. til investering, og jeg er en mikroskopisk fisk i det segmentet. Skulle ønske jeg hoppet på det toget langt tidligere. Hadde vi alle snakket om det når denne tråden ble opprettet, fremfor å spare seg til fant, hadde vi alle vært ganske mye rikere 😀

     

     

    Jeg vil ikke kjøpe krypto og ha det i en wallet eller på en kryptobørs. Er for stor risiko for at jeg glemmer passord, pcen min eller exchangen blir hacket, keyen min blir stjålet, styr med skattemyndighetene, transaksjonskostnader mm.

    Men jeg er interessert i å være eksponert mot kryptomarkedet som en liten del av FIRE porteføljen. Jeg har sett på krypto ETFer men de årlige kostnadene er høy (1,5-2%).

    Så tenker heller i baner om å være eksponert mot aksjer i Nvidia og litt Coinbase kanskje. Hvilke andre børsnoterte selskaper tjener på en kryptoboom? Fine med Nvidia er at produktene deres ikke bare er innsatsfaktorer i kryptoutvinning, men de lager IT produkter til private og næringslivet også.

  16. Mag ne skrev (2 minutter siden):

    Penger mister sin verdi (fordi tilførselen er uendelig). Aksjer går opp.

    Gjør de? Noe sier meg at den venezuelanske børsindeksen er lavere målt i SDR (eller målt i ris) nå enn den var før sosialistene tok makten og skrudde opp farten på seddelpressen. 

    Hvor mange % av selskaper går konkurs? 90%? Majoriteten av selskaper, og derav deres aksjer, er søppel - historisk sett. Så ikke si at aksjer går opp. Suksessfulle selskaper sine aksjer går opp. Følg en index. 

    Alle fiat valutaer har mistet verdi. Fiat er et transaksjonsmiddel, et tvunget et sådan til å betale skatt. Man oppbevarer ikke verdier i fiat over tid. Det er et tapsprosjekt.

     

    • Liker 1
  17. Høy rente er ikke bra, høy inflasjon er verre. Tror du meg ikke spør Venezuela. For ikke å snakke om fare for at gjeldsbomber eksploderer og imploderer eiendomsmarkedet. Det er der Ola Nordmann har sparepengene.

    Høy rente er ikke ønskelig. En gradvis og sakte normalisering av økonomien tilbake til en normal rente, rundt 4% til boliglånskunder er derimot sunt. 

    Økonomien er reaktiv ifht eksterne hendelser som f.eks at verden går tilbake til normalen etter en pandemi. Samtidig er gjeldsnivået så høyt på visse områder at vi risikerer defaults skulle renten gå fort og hardt opp. Derfor regner jeg med den går jevnt og trutt oppunder normalnivået før vi når en smertegrense.

    • Liker 1
  18. Innsatsfaktorer stiger i pris. Bedrifter prøver å heve prisen ut til forbrukere, men avhengig av priselastisitet til dens produkter må firmaet ta noe av prisøkningen på egen kappe. Sentralbanken setter opp renten for å bekjempe inflasjon -> investorer får høyere avkastning av bankinnskudd og obligasjoner med lav risiko -> investorpenger flytter seg fra aksjemarkedet til mer risikofrie alternativer -> VERDIEN PÅ AKSJER SYNKER.

    Renten stiger -> bedrifter får finansieringsproblemer da de må kunne betale høyere månedlige avdrag. Forbrukere har samme problemet og får lavere disponibel inntekt.

     

×
×
  • Opprett ny...