Gå til innhold

nesquik

Medlemmer
  • Innlegg

    378
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av nesquik

  1. God artikkel, gøy å se norsk presse skrive om Beryl :)

     

    Kan legge til et par ting:

     

    Beryl har ikke noen hardt definert 40FPS grense. Beryl benytter vsync, men under dualhead er det ikke teknisk mulig for Beryl å detektere refresh raten, og dermed brukes en default på 50FPS. Fordi dette er upresis måling viser det seg derimot at det typisk daler med 10fps. Dette kan man stille inn i general settings, man kan f.eks sette beryl til å sikte mot 85FPS om man har dualhead på 75Hz... Kjører man en skjerm, trenger man neppe tenke på dette.

     

    FPS måling på 400-500FPS er også svært lite for Beryl på den maskinvaren. Selv har jeg dualhead med Beryl på et nVidia 6800GT kort og drar rundt omkring 800FPS, på GO kort har jeg hat cirka 1600+ FPS med Beryl. Men det er riktig som artikklen sier at benchmarkpluginen ikke er presis. Uansett er det veldig sjelden at det er skjermkortet som begrenser FPS'en her; 3D-opperasjonene Beryl gjør er ufattelig enkle sammenlignet med spill, så lenge kortet ditt har støtte for det Beryl krever, vil hastigheten på korte så og si aldri være flaskehalsen. Det bør vel nevnes at det varierer kraftig avhengi av hvilke plugins du bruker.

     

    Etter å ha brukt Compiz, Compiz-quinn og Beryl over lengre tid, samt utviklet Beryl, føler jeg også at det er viktig å trekke fram at Beryl er svært behagelig selv for de av oss som IKKE bryr oss så veldig mye om fancy effekter. Animasjonene f.eks kan være fancy, selv foretrekker jeg å ha dem diskre. Wobbly-pluginen bruker jeg ikke. Og for tiden bruker jeg Wall-pluginen istedet for kuben, som gir deg muligheten til å ha f.eks 3 ganger 3 desktoper, og zoome ut for å se alle sammen (som en vegg). Denne fleksibiliteten er en av de virkelige styrkene til Beryl, som artikklen her også trekker fram.

     

    Når det gjelder ytelse på andre grafikkrelaterte programmer under Beryl, så varierer det kraftig avhengi av driverene dine. Beryl i seg selv bryr seg ikke så mye, men bruker du f.eks Xgl så har du ikke muligheten til å bruke direct rendering (Xgl og AIGLX er begge måter å gi indirekte aksellerert rendering). Og selv om du har direct rendering, så kan det vise seg at driverene dine ikke egentlig takkler det. Et eksempel på dette videoavspilling; En del drivere takkler ikke å transformere bildet når du spiller av videoer. Resultatet er at om du forsøker å gjøre en video transparent, så blir den helt blå, eller om du vrir kuben, så vris ikke bildet på videoen. Dette er altså en svakhet i driverene, og dette blir gradvis bedre.

     

    På driver-fronten er ATI de store synderene, nVidia fungerer men kunne gjerne vært bedre, og Intel er nok de beste. Bare synd Intel ikke har noen grafikkort til å matche de gode driverene... Det bør vel merkes at nVidia sine drivere nok gir det beste resultatet, men til tider kan de skape problemer. Har du mindre enn 128MB videominne f.eks vil du nok oppleve den kjente "Sort vindu" buggen til nVidia om du bruker Beryl.

     

    --

    Kristian Lyngstøl (Beryl utvikler)

  2. Ok, her var det mye bullshit og mye preik som er totalt irrelevant og basert på gudene-vet-hva... Dog noen gode poeng kom fram.

     

    Jeg begynner med det som er RIKTIG:

    - Ha kun det du og brukerene dine TRENGER. Sørg for at du har en distro som baserer seg på sikkerhet og godt testa løsninger. Meld deg på denne distroens security-mailingliste så du får sikkerhets-råd så fort de eksisterer for din distro.

     

    - Ta en titt på f.eks pam ! Mange distroer leveres med frie rettigheter til brukerene, som kan la en bruker "kræsje" maskinen med f.eks en fork-bomb. Dette kan du sikkre deg mot ved å begrense prosess-bruken til brukerene.

     

    - Om du har få brukere (0-10 f.eks) kan du sette opp shellene til brukerene slik at de ikke kan slette "history"-filen sin. Mao; du kan alltid se hvilke kommandoer de kjører. Du setter filer "append only" slik (som root): chattr +a <fil>

    F.eks: chattr +a .bash_history

     

    Så for å ta for meg litt bullshit:

    Selv om du ikke lar folk "laste opp" perl-script er dette bare en idiotisk løsning. Allt du kan gjøre med perl kan du også gjøre med f.eks C, og ofte også helt vanlige bash-script. Så å sperre tilgangen til perl er bare "security through obscurity", som de fleste seriøse folk vet ikke virker.

     

    All fokusen på exploits er litt tullete. Det finnes sikkert en dullion exploits der ute, men det betyr ikke at alle er like relevante i dag. Exploits er mest aktuelt for utviklere og folk som arbeider med sikkerhets-analyser.

     

    Og hvem faen bryr seg om det er eksekvere, sekvensiere eller onanere?

  3. Jeg har aldri prøvd netlimiter, men jeg antar utifra din beskrivelse at det er noe av det samme som trickle, så trickle kan være noe for deg om du er interessert i å begrense nettbruken til enkelte programmer.

     

    Når det gjelder "vanlig" internett-forbindelser så vil nok neppe cpu-bruken trickle skaper være noe flaskehals heller, tror nok du må opp i 50+ Mbit før det blir noe problem. (og når man runder 100mbit begynner man uansett å få andre problemer enn cpu-bruk... )

     

    For morro skyld skal jeg eksperimentere litt med TC i natt, selv om ingen som leser denne tråden nødvendigvis velger å bruke det... Jeg har 11 timer med jobb forran meg der jeg har en del tid til leking, så kanskje jeg kommer med en fantastisk post senere i natt som løser shaping-problematikken for samtlige og skaper fred i midtøsten... Eller kanskje ikke, vi får se.

  4. er det muligt å route internet gjennom en server mellom adsl modemet og lokalnettet, som i tilfelle benytter seg av

    tc qdisc add dev ppp0 root tbf rate 125kbit latency 80ms burst 1800
    

    eller vil en upload fra lokalnettet ha samme effekt på linux boksen? ('bufferene' blir fylld opp der og pakker inn/ut blir droppet)

    Ja det er mulig, og det er akkurat det jeg gjør hjemme.

     

     

    Når det gjelder dette med at du ikke har ppp0 så kan du bytte ut ppp0 med eth0. Dette vil jo desverre shape _all_ trafikken, ikke bare den mot internett. Om du gir meg en dag eller to (jeg er litt opptatt for tiden), så skal jeg se om det er en enkel og grei måte å løse dette på.

     

    Når det gjelder trickle, så er det et program jeg ikke har forsøkt å bruke selv. Men det er viktig å skjønne at det har en helt annen funksjonalitet, og sansynligvis trekker mer CPU enn tc. tc opprerer mot kernelen, mens trickle er et program som legger seg mellom _alle_ programmene du kjører og tar over deres kontroll av nettverket transparent ovenfor programmet. Personlig syns jeg det høres ut som en dårlig ide sammenlignet med tc. Altså, for å "tegne" litt:

     

    Jeg antar at du bare har 5 programmer, sannheten er selvsagt en annen:
    
    Trickle: 
    PROGRAM - TRICKLE \ 
    PROGRAM - TRICKLE - \ 
    PROGRAM - TRICKLE -  - - - - KERNELEN - NETTVERKET 
    PROGRAM - TRICKLE - /
    PROGRAM - TRICKLE /
    TC: 
    PROGRAM -\ 
    PROGRAM -  \ 
    PROGRAM - -  - - - KERNELEN (TC) - NETTVERKET 
    PROGRAM -  /
    PROGRAM -/ 
    

  5. Fra diverse cs-server sider:

    Regn med cirka 50MHz per bruker.

     

    Men men, tilbake til spørsmålet:

    Du kan bruke hvilken som helst distro til dette. Bruk en du er vant til. (Om du er vant til noen).

    _Personlig_ anbefaller jeg Debian, men Red Hat, Mandrake og SuSE blir ofte anbefalt til "nybegynnere". Men egentlig kan du bruke hva som helst til det formålet ditt.

  6. Du nar glemt development pakker under installasjonen.

    Du kan installere alt manuelt, dog det er ikke å anbefalle.

    Nesten så jeg sier "reinstall", om du ikke har gjort stort med den uansett. Sansynligvis lettere for en nybegynner. Du vil nok oppdage at det ikke er bare gcc du har utelatt.

     

    Og en ting: det subject feltet var tåpelig. "n00b"? herregud, dette er ikke CS. Noe sånt som: "nybegynner hjelp til installasjon/kompilering av BitchX" hadde vært vesentlig mer informativt.

    Husk at det kommer mange posts her, og jeg vet at hvertfall jeg aldri leser en post om den har et tåplig subject. Med visse untak, tydligvis, siden jeg svarer på din.

  7. Ta deg litt tid til å søke i forumet. Jeg tror jeg ser et slikt spørsmål hver eneste gang jeg stikker innom dette forumet.

     

    Det hele koker ned til dette:

    Du må partisjonere disken din så du får noe til windows og noe til linux. Dette gjør du mens du installerer Linux. Lag _minst_ 3 partisjoner. 1 win, 1 linux, 1 swap.

    Personlig har jeg en 40GB disk som er delt slik:

    hda1-ntfs-6GB

    hda5-ext2-3GB

    hda6-swap-300MB

    hda7-FAT32-30GB

     

    Det kan være lurt å installere linux først.

    "Linux" klarer seg lenge med 3GB f.eks. (Da har du litt å "leke" med også) (jeg har 3,5GB til linux cirka).

    Du trenger en swap partisjon som er cirka dobbelt så stor som mengden minne du har. Dog dette er mindre og mindre sant nå som minne er billig og du får det i store kvanta. (Setter du av f.eks ~500MB til swap holder det i evigheter).

    Distrobusjon er noe du må velge selv. Red Hat, Mandrake, SuSE... Mange mener disse er fine for nybegynnere. Personlig har jeg ingenting imot å anbefalle deg Debian, som jeg personlig mener er vesentlig bedre en de overnevnte distrobusjonene når du har fått det installert.

    Windows klarer ikke uten en del ekstra drivere å lese EXT2/3 filsystemer, Linux klarer derimot å lese og skrive til FAT32 og å Lese til NTFS. (Det er ikke anbefallt å skrive til NTFS partisjoner).

     

    Nok en gang: les gamle posts, dette er gjennganger spørsmål.

  8. Som mannen sier kan du editere /etc/resolv.conf , men de fleste distrobusjoner har en smartere løsning enn å kjøre ifconfig manuelt og editere resolv.conf manuelt.

    Husker ikke hvordan dette er med red hat, men antar det er et directory som heter f.eks /etc/network eller lignende som inneholder konfigurasjonsfilene du trenger.

     

    Sansynligvis har også red hat et fancy verktøy for å editere disse filene også.

  9. Du kjører nat og dhcp ved å rtfm'e.

    www.google.com og www.tldp.org er villig til å hjelpe deg.

    Når du har fått rh boksen opp med rp-pppoe er det _egentlig_ relativt enkelt.

     

    iptables -t nat -I POSTROUTING -s 192.168.0.0/16 -d 0.0.0.0/0 -j MASQUERADE

    echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward

     

    f.eks. Dette skal kjøres ved boot, hvordan RH i disse dager har mekka dette til sitt eget system får du finne ut selv. Det er sikkert et eller annet "bra" verktøy i rh som kan hjelpe deg, men sånt har jeg holdt meg laaangt unna. Uansett. Dette er ting som er så bra dokumentert andre steder at du bør prøve å lete, ja, andre steder. Det er sikkert svart på tidligere også.

     

    Det er fint om du kan lese litt på egenhånd før du stiller slike spørsmål. Eller heller spørre hvor du kan lese om slikt. Vi kan sikkert hjelpe deg med problemer, men å leie deg gjennom installering og konfigruering blir litt langdrygt.

  10. Hvordan nettverkskort har du?

    Hvilken modul bruker du for nettverket (sjekk med lsmod, paste gjerne lista om du ikke vet hva du leter etter)?

    Hva sier ifconfig?

    Fungerer alt i andre OS på samme maskin?

    Er kabling riktig?

    Har du sjekket at kabling er riktig?

    Er du helt sikker?

    Hvordan er nettverket satt opp med tanke på DHCP, ip-utdeling, etc?

    Nøyaktig hva har du gjort med tanke på nettverksoppsett?

     

    ... (innledende spørsmål)

  11. Det første jeg tenkte var "enda en...".

    Det finnes millioner av tutorials, howtoer og FAQ'er der ute, om man vet om ting som tldp, google og sunn fornuft. Hvor mange firewall-howtoer vet jeg ikke, men garentere at det er et tosiffret antall av dem som er skrevet på norsk. En side dedikert til Linux bør ikke rette hoveddelen av fokusen på å skrive slike. Da vil jeg påstå det er en vesentlig bedre idé å lage et link-arkiv, med lenker til de aktuelle guidene.

     

    Uansett ville jeg foretrukket en side som fokuserer på nyheter. Og da kanskje helst innen utvikling, nye features i programmer/systemer, distrobusjoner som lanserer nye ting, og den slags.

     

    Når det kommer til distrobusjonstesting så stiller jeg meg skeptisk. Dette blir alt for uprofftp spør du meg. Folk er forskjellige og liker forskjellige distrobusjoner. Å si at "den er bedre enn den" blir derfor litt kunstig. Da forslår jeg heller å sette opp en oversiktsside som setter opp en liste over distrobusjoner, hvilket særegenskaper de har, info om dem, rykte de har fått på seg, etc etc. En slik side bør _ikke_ ta stilling til hvilken distrobusjon som er "best", men den kan fungere som en veiviser for folk som lurer.

     

    Just my two cents....

  12. Ok. Slenger meg på denne tråden. Viktigste først:

     

    "Hvilke cd'er trenger jeg til madnrake?"

    - Jeg vet ikke :). Sjekk hjemmesidene deres. Jeg ville lastet ned alle 3 cdene. Men jeg ville heller ikke brukt mandrake. Men det er ditt valg.

     

    "Linux suger"

    Og XP/win* er mye bedre? Summere opp Windows:

    - Standard utseende

    - Proprietære standarder

    - ALT koster penger. Mye penger.

    - De implementerer ikke åpne standarder som kan gjøre det lettere å ha linux og windows sammen.

    - Ikke så mye som _ett_ brukelig program følger med etter en ut-av-boksen installasjon.

    - De implementerer standarder som NTLM i epost så kun outlook skal funke med ms mail-servere. Kjempegøy. (Seriøst).

     

    "Linux ville ikke lese NTFS partisjonene mine"

    PEBCAK. Linux har støtte for å lese NTFS partisjoner, SELV OM NTFS er en proprietær standard som Microsoft nekter å forklare hvordan fungerer så andre kan jobbe mot den.

    Vil Windows lese ext2/ext3 lett? ext2/3 er faktisk åpne standarder.

     

    "Linux herpet hardisken min"

    Nok en gang pebcak. Linux distrobusjoner gjør det du ber dem om. Eneste operativsystemet jeg har hat som har ødlagt ting på disken min uten at jeg spurte om det var XP. For en uke siden installerte jeg XP, xp ville kun ligge på hda1 som jeg hadde linux på. XP sier "nei, vil ikke installere jeg." jeg rebooter, og mbr er overskrevet. Jeg ba den ikke skrive til MBR, den visste den ikke ville installere, men gjorde det likevell.

    Linux _kan_ være skummelt for harddisk partisjoner , om du ikke vet hva du driver med. Derfor lønner det seg som oftest for nybegynnere å partisjonere disken med f.eks partion magic.

     

    Takk for meg.

  13. Cd'en min booter.

    Slack har en litt uortodoks install prosidyre. Regner med du fant ut av det (partisjonere diskene manuelt før du starter installasjonsprogrammet)...

     

    Slack er min favoritt per dags dato :smile:

     

    Forresten: du bør bruke emne feltet bedre. Du kunne heller puttet emnet ditt i posten og skrevet "Slack 8.1 install problemer" da ville du sansynligvis fått bedre respons. Jeg vet jeg ville lest den aller først i stedet for aller sist hvertfall.

  14. Hadde jeg vært deg ville jeg behold dualboot.

    Ytelse under linux ved game: med nvidia drivere i både windows og linux fikk jeg 60 fps under linux med max fps 70 (og 75hz refreshrate) og 57 under linux når jeg spilte CS. (Jada det fungerer det og under wine :razz: Det litt kjipe er at når cs 1.4 og dette fantastiske anti-cheat systemet kom så ble wine+cs tatt for å være cheat.... grr).

     

    Ellers kan jeg nevne at ms office ER bra sammenlginet med de fleste Linux alternativer. Det skal jeg som linux fantast ikke legge skjul på, men har du litt godvilje på plass er det ikke noe problem. Star Office bør nevnes.

     

    Jeg anbefaller deg å beholde fat32 partisjonene dine og ha en "liten (5-10gb er som oftest MER enn nok) linux partisjon. kan helt fint lagre data på en FAT32 partisjon. Det er det jeg gjør.

     

    Distro: her er det mye å velge mellom. Det hele er en smakssak. Red Hat er bra, men jeg vil ikke anbefalle 8.0. Red Hat har en tendens til å være litt slepphente med slipping av nye versjoner, så jeg ville ikke banne på at den er feilfri for å si det sånn. Hold deg heller til 7.3 i så fall. Ellers er det en hel haugh med andre som alle er bra på sitt område. Selv bruker jeg nå slackware på ws og debian på server.

     

    Lykke til :smile:

  15. Dette ble fortalt meg om Red Hat når jeg ikke kjente de så godt som jeg gjør nå:

    Red Hat version X.Y where Y < 2 is a to be considered a beta version.

    (det var her snakk om rh 6.0 om jeg husker korrekt)

    Dette er noe jeg selv har fått erfart en del. Derfor skal en ikke ha for store forventinger til feilfrihet i nye RH releaser :=)

     

    Hadde jeg brukt redhat ville jeg ikke installert 8.0

×
×
  • Opprett ny...