Gå til innhold

SoulRunner9

Medlemmer
  • Innlegg

    26
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av SoulRunner9

  1. Hei godtfolk! 

    Vurderer å kjøpe en brukt PS 4 i Norge, til bruk i Sør-Amerika. Slik jeg har forstått er det ikke noe regionsperre rundt dette, og det vil fungere med både norske og brasilianske ps 4 spill. Jeg snakket for øvrig nylig med en bekjent, som mente at det kan være at fargekvalitet går i surr hvis selve TV`en er annerledes. Med andre ord fare for at alt kommer kun i svarthvitt. Noen som vet om dette kan tas med en klype salt?

     

     

  2. Jeg har om lag 3 og et halvt år før jeg ikke trenger å ha noe som helst med norske institusjoner å gjøre. P.d.d sparer jeg kun i sparekonto fra banken min. Hadde jeg bodd i Norge og planlagt å bo der for en god stund, ville jeg selvsagt dunket det meste inn i globale indeksfond med horisont på 10 år. 

    Spørsmålet blir derfor som følger: Hva bør jeg gjøre med pengene for at det skal gi mer avkastning enn sparekonto uten for stor risiko på 3.5 år? 

    Lønner det seg fortsatt med globale indeksfond selv om horisonten blir betraktelig kortere enn hva som er anbefalt?

    Setter stor pris på svar

  3. Hei, 

     

    Hvordan er det om man er skattepliktig til utlandet, men har aksjefond i Nordnet eller en norsk bank? Tas dette ut og skattes deretter til myndighetene i det landet man er skattepliktig i? Vurderer å investere i aksjefond, men er i en prosess der jeg søker om skattemessig plikt til utlandet ettersom jeg bor i Sør-Amerika. 

     

     

  4. Hm. Skjønner! Lurer litt på hvordan de sjekker dette, når man går gjennom security, så er det umulig å vite hvem som har en ryggsekk eller kun en personal item da alle skal til forskjellige destinasjoner. Muligens de finner det ut når man er på gate og på vei inn i flyet, men igjen - aldri sett at de sjekker dette her. 

    Jeg setter alltid ryggsekken under setet foran meg, så plass er ikke noe stress uansett

  5. Bestilte akkurat en flytur med Latam Airways. Bestilte uten innsjekket baggasje, vanligvis holder det med en ryggsekk på korte opphold som jeg tar med inn på flyet. Ser nå at det står på bekreftelsen: 45 x 35 x 20 cm - og 4kg? Betyr det at jeg ikke kan gå ombord med en ryggsekk på 10kg? 

    BAGGAGE
       
    1 × baggage-personal-item.png

    Personal item
    45 × 35 × 20 cm , 4 kg

     

     

  6. Hei! Vurderer litt en Russland-tur ila neste sommer. Vet at det har vært litt kinkig å reise til Russlandet med visum og den delen der. Dog vurderer jeg å kun oppholde meg i St. Petersburg, og heller fly direkte fra Estland/Latvia eller Sverige. Stemmer det at jeg da kun trenger å søke om e-visum og ikke trenger en form for bekreftelse fra hotell/reisebyrå? Noen med erfaring rundt dette?

     

     

  7. Ja riktig, jeg forstår. Takk for svar. 

    Jeg fortsetter med andre ord å skatte til Norge foreløpig, men fyller ut dette i selvangivelsen neste år og deretter får jeg mest sannsynlig skattefradrag fra Norge regner jeg med. 

    Blir summen jeg har skattet til Norge siden jeg ankom hit tilbakebetalt neste år?

  8. Hei, 

     

    Jeg er bosatt i Brasil (fikk gyldig oppholdstillatelse i juni) 

    Tingen er at jeg jobber freelance for et svensk selskap, jeg har et enkeltmannsforetak og skatter alt av inntekter til Norge. Jeg får utbetalt lønn til min norske bankkonto. Fikk anbefaling av en kollega bosatt i Asia om å fortsette med å gjøre dette, da det er lettest hvis jeg en dag flytter hjem til Norge igjen.  Men etter litt frem og tilbake er jeg i tvil om jeg faktisk er nødt til å rapportere eller skatte til Brasil også. 

    Jeg har enda ikke meldt utflytting via Skatteetaten og ønsker å beholde hvert fall en adresse slik at jeg kan beholde min norske bankkonto. Spørsmålet blir dog følgende: hva er neste steg i prosessen? Hvis det viser seg at jeg er nødt og pliktig til å skatte her i Brasil, vil den norske skatteplikten vike for den brasilianske slik at jeg slipper å dobbeltskatte? I så fall hvordan er denne prosessen?

    Det skal også sies at jeg ikke eier bolig i verken Brasil eller Norge. Har heller ikke brasiliansk bankkonto (skjønner derfor ikke hvorfor jeg skal være pliktig til å skatte til Brasil)

    Takk for innspill,

    Ha en fin kveld!

  9. Hei, 

     

    Jeg sjekket akkurat min pensjonsbeholdning opptjent fra Folketrygden via Nav sine sider. Er snakk om en relativt lav sum da jeg ikke har jobbet i Norge på mange år. Tingen er at jeg bor utenlands og det endrer seg heller ikke med det første. 

    Har jeg rett på denne summen når jeg tar pensjon en dag (satser på tidlig pensjon), dette også selv om jeg melder meg ut av Folketrygden en dag?

     

    Takk for svar!

  10. Hei, 

     

    Noen som vet hvordan det blir ift skatt dersom man er bosatt i utlandet, skattemessig utflyttet og betaler skatt til et annet land? 

    Tenker på å sette sparepengene i et globalt indeksfond. Når man tar ut fortjenesten etter x antall år, skal man jo skatte av dette. Spørsmålet blir bare til hvem og hvordan dette gjøres når man er skattemessig utflyttet fra Norge. Har nå pengene i sparebanken øst, og vurderer enten å sette de inn i deres fond-plattform eller via Nordnet muligens.

  11. FIRE er interessant, ikke tenkt noe særlig over det egentlig. Men ser jo at det er mulig før fylte 60 med gode sparerutiner.

    Har egentlig aldri hatt det, men da jeg byttet jobb i fjor har jeg klart å spart noen lapper i mnd til tross for lav lønn.

    Utgifter ligger på mellom 4 og 5 k i mnd (husleie, mat, nedbetaling av studielån og transport/annet)

    Etter å ha betalt utgifter kan jeg fint spare 8/9 tusen i mnd som tilsvarer rundt 100k i året. Spørsmålet er vel hva man bør gjøre, foreløpig har de bare stått på en sparekonto med 0,6% rente - ergo ikke det som gir best avkastning. Liker å kjøre safe, men ser jo at man får ingenting for å la de stå på en sparekonto til syvende og sist. 

  12. Hei godtfolk! 

     

    Nå har jo skattemeldingen kommet for ENK også. Begynte relativt sent på året i fjor og fikk inn rett i underkant av 60k for 2020 - Ut ifra den forskuddsskatt-kalkulatoren via Skatteetaten sine sider får man opp hva man skal betale inn til skatt. Fikk opp at 13 tusen skulle betales og det ble betalt i november i fjor. Regnet dog litt feil og tok med 15 tusen grovt over, så regnet å få igjen et par tusen på skatt. Men neida, hele 11700 tilbake. Hva i alle dager har skjedd her? Jeg skal da vel ikke betale 1300 i skatt for en inntekt på rett under 60k for 2020? 

     

     

  13.  

    Sverre1969 skrev (21 timer siden):

    Har du betalt for mye mva får du dette 100% sikkert tilbake dersom du korrigerer innen 3 år:

    https://www.skatteetaten.no/bedrift-og-organisasjon/avgifter/mva/rapportere/mva-melding-for-alminnelig-naring/rette-feil/

     

    Nå har jeg vært i kontakt med en spesialist som mener at dette dreier seg om "fjernleverbare tjenester", som skal faktureres med 0% mva, så den skal være grei. 

     

    Når det gjelder risikosituasjon i forhold til ansatt vs næringsdrivende er det nok det som er det essensielle her. Spesialisten jeg kontaktet mente det ikke var noen klare linjer på næringsdrivende og ansatt. Men var veldig i tvil grunnet det salary invoice svaret jeg listet her i går. 

    Jeg spurte nå ei som var ansvarlig for at kontraktene gikk i orden da jeg begynte. Fikk dette som svar: 

    you are a freelancer which is a self employed contract, 

    yes so in the UK if you are a freelancer you will be classed as self employed


    Fått tilbud om at møte med advokaten, men igjen det koster flesk for halvtimen. 

     

     


     

     

     

     

  14. Her var det mye kunnskap samlet under et tak. Fantastisk! 

    Nå skal jeg bare dobbeltsjekke med en regnskapsfører, og dersom alt er klinkende klart blir det jo spennende å se om jeg noen gang får se disse pengene tilbake på konto. Tviler egentlig, ettersom det er mva-avgift. Hadde det vært skatt hadde jeg bare fått automatisk tilbake neste år. Men er uansett tilfreds, da denne mnd og resterende blir mer hyggelige reint økonomisk. 

  15. Utlandet blir jo stikkordet her: Men av dokumentene står det som følger / 

    Salg av varer til utlandet

    Varer og tjenester som selges til utlandet og Svalbard er fritatt, med forbehold om at varen eller tjenesten ble utført og/eller overlevert i utlandet og ikke Norge. Her må den som søker fritaket kunne dokumentere omsetningen med tolldeklarasjon i tillegg til salgsdokumentene.

     

    Mitt tilfelle er jo ikke salg, men kundeservice for dette britiske selskapet

  16. Sverre1969 skrev (1 minutt siden):

    En annen problemstilling her er vel om du driver egen virksomhet, eller om du i realiteten er ansatt:

    https://www.altinn.no/starte-og-drive/starte/for-oppstart/arbeidstaker-eller-naringsdrivende/

     

    Kun en (slutt) kunde er noe som trekker i retning av at en i realiteten er ansatt.

    Jeg er på Freelance-kontrakt, det vil si at jeg jobber hjemmefra med eget utstyr, og som takk for jobben sender jeg inn en invoice hver mnd - Dette betales til meg, men jeg er selv ansvarlig for å skatte. Ergo, åpnet jeg et ENK. Skattedelen har gått smertefritt, men er bare veldig usikker på MVA som sagt da det har vært uklart. 

  17. Takk for svar. Veldig kjekt med info fra de som kan. 

    Sendte nettopp sjefen en melding og fikk tilbake: 

    Hi, VAT is not applicable on salary invoice

     

    Så jeg har tydeligvis kun betalt inn MVA, men aldri krevet det fra arbeidsgiver. Skjønner bare ikke hvorfor damen hos Skatteetaten sa at jeg måtte reg. meg og betale MVA når jeg sa det slik jeg har presentert det her i gruppen. Er jo kjedelig når 26% går til skatt, deretter 25% på MVA - Da sitter man ikke igjen med all verden. 

     

     


     

  18. Skjønner. Takk for svar!

    Er dog mva-registrert og har betalt ut mva (25%) siden jeg passerte 50k i desember i fjor. De pengene er vel bare å glemme å få tilbake, men greit å vite til neste MVA melding om et par mnd. Snakket med noen fra Skatteetaten, men slik jeg forstod det mente hun at jeg måtte betale MVA, har derfor gjort det hele veien. Mulig hun blandet da jeg hovedsaklig hjelper norske kunder, men igjen for dette selskapet lokalisert i UK.

  19. Hei!

    Dersom man jobber freelance med kundeservice for et britisk selskap, har etablert et ENK og skatter til Norge. Må man også melde seg inn i Merverdiavgift-registeret og betale MVA på inntektene? 

    Takk på forhånd. 

     

×
×
  • Opprett ny...