Gå til innhold

Lunark

Medlemmer
  • Innlegg

    7
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Lunark

  1. Ja. Dette er bare ren psykologi for man bestemt seg for å være imot noe basert på grunnlag som eksisterer i tankene eller man har økonomiske hensikter. Vitenskap og undersøkelser står støtt.

    Nå det gjelder produksjon av hydrogen direkte fra sollys så er det flere som har jobbet med det over tid. Utfordringen så langt har vært effektiviteten. 
    https://www.hydrogenfuelnews.com/solar-powered-hydrogen/8546130/

    Det som er sikkert er at det vil være en rekke måter å produsere hydrogen på og valg av metode vil være tilpasset til geografi og land. Alt tyder på at hydrogenproduksjon i fremtiden vil bli svært rimelig og en kilde som aldri går tom. Da forsvinner selvsagt også argumentet om ineffektiv prosess. Og uansett er det sluttprisen som bestemmer effektiviteten. Hurtiglading til flere kjøretøy samtidig er langt mer ineffektivt. 

  2. arne22 skrev (24 minutter siden):

    Interessant. Legger et par linker til Mechedes sin modell. Ser at rekkevidden alikevell ikke er så aller verst (500 Km) og at drivstoff forbruket målt i kg/km blir utrolig lavt. (10-20% av diesel?!)

    https://www.hydrogen.no/kjoretoy/hydrogenbiler/mercedes-benz-glc-f-cell-plug-in

    https://www.daimler.com/products/passenger-cars/mercedes-benz/glc-f-cell.html

    Rekkevidden til Mercedesen er oppgitt i NEDC til opplysning. Så forskjellen er større enn hva tallene viser. Hyundai Nexo har en rekkevidde på 660 km i WLTP og klarer med vanlig kjøring ofte en del mer. Med økonomisk kjøring med gjennomsnittsfart på 66,9 km/t oppnådde den 887,5 km nylig.
    https://www.fnarena.com/index.php/2021/05/13/australian-hyundai-nexo-breaks-world-distance-record/

    Mirai klarte over 1000 km:
    https://www.caradvice.com.au/957375/toyota-mirai-sets-new-world-distance-record-over-1000km-on-a-tank-of-hydrogen/

    En hydrogenbil i størrelse med Model S eller X vil nok fint klare minst 1200 km med økonomisk kjøring.

  3. Det er usikkert om hybdrid løsning med hydrogen og ladbart batteri er noe fornuftig med dagens batterier. Stellantis gruppen sin hybrid varebil har rekkevidde på kun 400 km, som er bare 100 km mer enn batteriutgaven. Selv om det i praksis blir mer enn 100 km i forskjell (siden batteri taper mer på vinter og i høye hastigheter), så er det trolig lite sammenlignet med hva man kunne oppnådd med en ren hydrogenløsning.

    Pris blir også et tema og det med all sannsynlighet dyrere per dags dato enn og utnytte plassen med større hydrogentanker. Det fremstår som en mer kostbar mellomløsning siden det er få fyllestasjoner i dag.

    Vi så dette for øvrig med Mercedes sin GLC F-CELL hvor rekkevidden ble vesentlig lavere enn de rene hydrogenbilene i samme størrelse. 

  4. La oss se på fakta og som er basert på studier:

    - Hydrogen som drivstoff er langt rimeligere enn hurtiglading så sant man har minst 25-30 lastebiler pr måned. Det er billigere selv i dag og med prisfall av hydrogen på forventete 80% innen 2030 så blir forskjellen svært stor. Det er no brainer for selskap som kjører mye.


    - Kortere stoppetid med fylling og lengre rekkedidde gir også økonomiske fordeler. På de største lastebilene, blir rekkevidden gjerne doblet med hydrogen sammenlignet med dagens batterier.


    - Brenselceller+tanker med massproduksjon ligger ca. på halve prisen sammenlignet med gjennomsnittlig produksjonskostnad av dagens batterier. Det er kun lav produksjon som gjør at brenselceller+tanker i dag er dyre og det blir raskt forandret med stor nok produksjon. Og selv om batteripriser kan falle, så er det ingen grunn til at det samme ikke vil skje på hydrogensiden.

    Som vi ser er hydrogen helt overlegent til større kjøretøy.

    Det er også trolig bare spørsmål om når større personbiler vil ta over i større grad da flere av fordelene gjelder her også. Men det vil ta lengre tid da fyllestasjoner må bygges ut mange steder. Men da vil fordelen med elbil primært være til mindre biler som brukes til småkjøring. Så snart bilene passerer en viss størrelse, så blir de nemlig betydelig mer kostbare enn hydrogenbilene i innkjøp. 

    Det er ellers svært uvesentlig hva folk som skal forsvare sine innkjøp/valg eller aksjer mener. Bransjen ser selvsagt på fakta og ikke slike tåpelige ytringer. Så kan det selvsagt hende at ny teknologi endrer på ting, men slik er uansett stå i dag.

    • Liker 1
  5.  

    Solheim skrev (28 minutter siden):

    Helst godt over 1000km på en lading siden jeg skal ut i skauen, i kalde miljøer om vinteren og opp i fjellene. Ford sin nye elektriske pickup virker veldig interessant men rekkevidden er fortsatt ikke helt der. 

    Da ser du nok på feil teknologi. Selv om evt. en stor og dyr elbil med fremtidig fasttoffbatterier kan potensielt klare 1000 km rekkevidde om sommeren, så blir tapet om vinteren og i kulde på gjerne 30-40%.

    Det er nok kun hydrogenbil som vil oppnå det du ønsker av rekkevidde året rundt. 

  6. Tesla Model 3 har direkte plagsom vindstøy og det alene gjør den uaktuell å kjøpe. Og det er 2021 modellen som skal være bedre støyisolert enn 2020 modellen. Rattet i Model 3 finnes ikke komfortabelt og dårligere enn hva man finner i langt rimeligere biler. Fremstår som en bil som appellere til ungdom som fokuserer på akselerasjon og underholdning i en altfor prangende skjerm. 

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...