Gå til innhold

GunnarNyb

Medlemmer
  • Innlegg

    4
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av GunnarNyb

  1. Kroepelien snkker mot bedre vitende når han påstår at "folk med lavt og jevnt strømforbruk fortsatt må subsidiere elbileiere og andre med stort samtidig forbruk som påfører strømnettet milliardinvesteringer". De aller fleste elbileiere lader bilen om natten når nettbelastningen er lav. Man må huske på at nettet er dimensjonert for å tåle maksbelastningen på de kaldeste morningene om vinteren, resten av året er det stor overskudds-kapasitet i de lokale distribusjonsnettene.

    Intensjonen med den nye nettleiemodellen var å fordele forbruket utover tid, for å redusere investeringene i distribusjonenettet.

    Jeg bruker Elvia's nye nettleie-modell som utgangspunkt for betraktningene under.

    Slik de foreslåtte modellene er utformet, er incentivet for å fordele forbruket jevnere marginalt. Det variable fastleddet blir den største utgiftsposten for mindre husholdninger, og siden denne bestemmes av månedsmaksimum uansett når på døgnet det inntreffer, hjelper det lite å lade elbilen om natta. Jeg er også kritisk til Elvias definisjon av "dag" som er fra kl 06:00 til kl 22:00. For de av oss som bor i leilighet er det ikke populært, i noen tilfeller ikke lov, å kjøre vaskemaskin eller oppvaskmaskin etter kl 22.

    Jeg har testet Elvia's foreslåtte (vedtatte) modell på faktisk forbruk i 2021 for tre typer bolig: Leilighet med fjernvarme (og elbil), leilighet med elektrisk oppvarming, enebolig med hovedsakelig elektrisk oppvarming, supplert med varmepumpe og vedfyring om vinteren.
    Økningen i netto bidrag til Elvia (altså uten avgifter og mva) er mellom 20% og 45%, altså vesentlig høyere enn den antydede økningen i inntektsrammen på 7%.
    Så min konklusjon er at fastleddet må baseres på høyeste forbruk på dagtid, evt. i kritiske perioder, f.eks 06:00 - 09:00 og 16:00 - 19:00.

    Det ville være nyttig hvis noen kunne fremskaffe en statistikk med timesforbruk for Elvia's nett i Oslo

    • Liker 3
  2. Jeg prøvde å laste ned rapporten fra VDI, men fikk feil-melding.

    Kan det skyldes at VDI har konkludert med at rapporten er et "makkverk"?

    For å sette ting i norsk perspektiv:

    + I Norge slippes det ut ca 17 g CO2 / kWh forbrukt (kilde NVE, inkluderer effekt av import)

    + En elbil går ca 5 km / kWh, dvs ca 4 g/km. (Tesla Model 3: 6.3 km/kWh, dvs 2.7 g/km)

    - Mercedes C220d: 198 g/km i beste fall (kilde Mercedes Norge prisliste, WLTP 161 + 24%)

    Dette betyr at ekstra CO2 utslipp for produksjon av et Tesla 78 kWh batteri på ca 5 tonn (halveres når Gigafactory er konvertert til 100% solar) vil være kompensert etter ca 26 000 km (5000kg / 0.194 kg/km)

    I EU(28) var utslippet i 2018 ca 230 g CO2/kWh (kilde: iea.org) tilsvarende ca 46 g/km, og en EU elbil må da kjøre ca 33 000 km før CO2 regnskapet går i null.

    • Liker 1
    • Innsiktsfullt 2
×
×
  • Opprett ny...