Gå til innhold

Sir_Aleks

Medlemmer
  • Innlegg

    4
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Sir_Aleks

  1. 55 minutes ago, Herr Brun said:

    Nettopp ja. Sissener tar feil om verdsettelsen fordi han ikke tar hensyn til at gjelden er redusert og at selskapet har fått en minoritetspost i et kinesisk-dominert leasingelskap som eier pantsatte fly som det leaser ut til Norwegian.  

    Er du kjent med konseptet "neddiskontert kontantstrøm"? Har du noen tanker om hvorfor du tar utgangspunkt i balansen, og ikke den fremtidige kontantstrømmen i selskapet? Evt. hvordan balansen påvirker kontantstrømmen? 

    Mhm. Jeg kan heller ikke helt se hvordan man kan mene noe om verdsettelsen av Norwegian uten å ta hensyn til disse ganske elementære forhold. Hvis vi skal gå skikkelig grundig til verks, så kan vi vurdere å lese denne masteroppgaven fra NTNU: https://ntnuopen.ntnu.no/ntnu-xmlui/bitstream/handle/11250/2601077/no.ntnu%3ainspera%3a2140512.pdf?sequence=1&isAllowed=y. Den konluderer med et kursmål på 50,44 kr per 31.12.18. Mye har skjedd siden! Denne oppgaven estimerer neddiskontert kontantstrøm i kapittel 6.4, men forfattere analyserer selskapet ganske grundig før de tar tak i dette aspektet. Jeg valgte å se på ballansen fordi jeg føler at det er mer intuitivt når situasjonen er som den er nå. Fremtidig kontantstrøm i Norwegian kan komme fra flybiletter, fra statlige tilskudd, fra utleie av fly til andre flyselskap, som erstatning fra Boeng (max-flyene), eller som ingen av delene hvis markedet ikke går rette veien. Goodwill er differansen mellom bokførte verdier og markedspris så dette blir ikke feil i forhold til metode, men det avhenger av om goodwill i andre flyselskap er noenlunde korrekt verdsatt.

  2. 4 hours ago, Herr Brun said:

    Sant nok, de eier også en del aksjer i leasingselskap, så deler av den økonomiske verdien av noen av flyene er i Norwegian-konsernet. 

    Tenker da at kursen er kanskje ikke så feil som analytikere prøver å få det til å høres, men jeg er åpen for å bli (saklig) korrigert. Analysen til Jan Petter Sissener ser ut til å ha en svakhet i det at den fokuserer at total børsverdi av selskapet er høyere enn før, uten å kommentere at selskapet nå har eiendeler den ikke hadde før og at gjelden i selskapet også er lavere.

    Såvidt jeg forstår så blir det et ganske komplisert regnestykke for å finne ut hvor mye den aksjen bør være verdt. Man må ta med alle eiendeler selskapet nå eier, og trekke fra gjeld. Så kan man legge til goodwill som tilsvarer et selskap på størrelse med Norwegian. Her er det åpent for skjønn, men det er til stor fordel for Norwegian at risikoen for snarlig konkurs er vesentlig lavere nå enn den var for en uke siden. Intuitivt sett så føler jeg ikke at kursøkningen er så veldig malplassert. Jeg har kjøpt noen aksjer, men tør ikke gå inn med for mye penger uten en mer nøyaktig kalkyle.

×
×
  • Opprett ny...