Gå til innhold

Jens Sk

Medlemmer
  • Innlegg

    2
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Jens Sk

  1. App’en kan ikke brukes til å estimere flokkimmunitet så lenge den bare baserer seg på faktiske testede personer. 90 000 mennesker er bare en liten andel av populasjonen og det kan være enorme mørketall. Under 5000 av disse er eller har vært smittet. Mesteparten av smitten er der ute uregistrert, forhåpentligvis hjemme og inne.

    Enten må man kunne registrere symptomer og la en algoritme beregne sannsynlighet for corona eller så må man få fart på testingen. Så lenge det er sentralstyrt testing trenger man ikke denne app’en - syke skal enten være hjemme eller innlagt. Å få SMS om at du har vært i nærheten av en som er registrert i systemet (regner med det er Bluetooth som skal gi noe presisjon) som smittet hjelper lite når storparten av de smittede (omtrent uten symptomer) kan passere deg på gaten eller i butikken. Da kan vi få svært mange falske positive. Hadde vi kunnet teste alle innen kort tid og sett at vi er langt fra flokkimmunitet, så kan app’en være nyttig i det vi skal tilbake til det normale samfunnet. Men slik som situasjonen er nå vil jeg heller ha 500 000 testet, 3-millioner selvrapporteringer så kan man få et større bilde på hvordan man ligger an.

  2. Jeg sliter med å se at denne app’en er løsningen vi trenger. Det er alt for få som testes til at app’en vil få noen betydning forutenom å overvåke folk. Hadde man i det minste kunne selvrapportert i tillegg til offisiell rapportering så hadde man kunne fått nyttig oversikt over hvor stor andel av befolkningen som er syke og hvor stor sannsynlighet det er for corona osv. Dersom jeg får SMS om at jeg har vært i nærheten av en person som har påvist smitten så kan det jo like gjerne være den som barna mine som smitter meg en gang i framtiden. En slik løsning kan generere veldig mange falske positive og slik det ligger an nå inneholde svært lite data om hvor utbredt smitten er. Hadde vi hatt løsninger for selvrapportering, enten anonymt eller vis FHI med bankId, så kunne vi enkelt løst dette uten GPS data. Det sies at vi skal ha tillit til FHI og denne løsningen, men FHI viser liten tillit til oss og vår evne til selvrapportering: 

    «Helsevesenet vil fortsette å stå for registreringen av nye smittede i appen etter den er lansert. Utviklerne har bevisst droppet alle former for selvrapportering. Det blir for usikkert.»

    Om det er sikkert eller ikke er ikke viktig, man kan ha bekreftede og ubekreftede, basert på hva de ubekreftede har svart kan man ha 90% sannsynlighet for corona, 70% sannsynlighet for corona osv. Dersom man kan oppdatere sin status så kan man spore utvikling over tid og man kan se om man ved stor sannsynlighet nærmer seg flokkimmunitet. I skrivende stund er det under 90 000 testede, det er naivt å tro at det ikke er store mørketall. Jeg kjenner selv flere som har vært veldig syke med corona-lignende symptomer som ikke har blitt eller fått lov til å teste seg. Skal man ha et godt beslutningsgrunnlag må man ha mye mer data og åpne for massiv testing.

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...