Gå til innhold

MortenGul

Medlemmer
  • Innlegg

    4
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av MortenGul

  1. I forhold til pris så er jo ikke dette en caps (plagg), men en PAPR (personal air purifying respirator). Den har kostet mange millioner å utvikle, produseres i Norge og er for aktive brukere et rimeligere alternativ til engangsmasker som kun beskytter åndedrettet (FFP3) og som må byttes jevnlig.

    Mange har også behov for å beskytte øynene så i forhold til reelt konkurrerende produkter som veier minst dobbelt så mye, bråker mer enn dobbelt så mye og er halvparten så komfortable å ha på - koster HEPAcap 50-80% mindre. Dette er muliggjort ved flere patenterte teknologier som også koster svært mye. Om det er verdt å betale prisen for å feks bli kvitt allergi får være opp til den enkelte. Vi vet at veldig mange av de som har kjøpt en er fornøyd og en del kjøper faktisk to. Må være å gi bort eller til andre i familien :-)

    Selv bruker jeg capsen nesten all min tid innendørs (uten skjerm) og har lært jeg å sove med den. Utendørs bruker jeg den med skjerm, avkortet etter behov, når det er eksponering av pollen. Poenget med at man kan ta den litt av og på ute er viktig og immunforsvaret er ikke lenger i alarmberedskap om eksponeringen roer seg. Det er utrolig deilig og jeg må kunne si at jeg ikke har hatt pollenallergiplager i år. Faktisk så trodde jeg sesongen uteble inntil jeg ringte med kompis som hadde en nese som rant hele tiden.

    Man kan tenke at jeg er inhabil, men jeg hadde ikke sovet med den og brukt den kontinuerlig hvis det ikke var fordi den funker :-)

  2. Vil tro den med nesten var fleip, men skal ta resten seriøst. Vi har også capser med HEPAfiltrering begge veier, men vi mener det for de aller fleste formål er overflødig.

    I forhold til kirurgiske munnbind så måler vi de til å slippe ut mellom 30 og 70% av aerosolene man puster inn og ut. Dette er veldig mye og utpustede skyer kommer ofte konsentrert.

    Glem heller ikke det svært viktige faktum at når det lekker slik vil man best beskytte andre ved å beskytte seg selv! Friske smitter jo ikke videre.. Har man HEPAcap på er man høyst sannsynlig seriøs ift smitte og er ikke blant de som smitter andre.

    Når man ser hvordan de fleste bærer munnbind kan man like gjerne la være og heller holde 30% lenger avstand eller oppholde seg 30-70% kortere tid eksponert. Helst skal man vurdere vindretning også. På bussen klarer man ikke å unngå eksponering med munnbind som lekker.

    I forhold til direkte sprut (som kirurgiske munnbind er laget for) stoppes de små spyttpartiklene tilsvarende av HEPAcapen, men en fordel er at de få luftbårene aerosolene man puster ut som inneholder virus, typisk 1-50 per sekund, blandes ut med luften som skytes ned mot gulvet med en fart på 2-5 meter per sekund fra spalten ved haken. Dermed er konsentrasjonen allerede veldig lav i det denne jet´en har kommet til legghøyde. Der nede fortsetter den å blandes ut med det resultat at konsentrasjonen for en som til slutt puster dette inn i hodehøyde blir svært lav og under kritisk konsentrasjon.

    Først når man begynner å mette et rom vil eksponeringen mot andre i samme rom bli tilsvarende som ved typisk bruk av kirurgisk munnbind. Ble litt teknisk her, men regner med du forstår :-)

     

    • Liker 4
  3. "Hva skjer dersom man for eksempel går forbi en ventil til et ventilasjonsanlegg, en vifte eller noe sånt, eller noen åpner en dør/vindu?

    - Ingen ting skjer. For det første vil det være tett på siden ned til haken. For det andre vil det være et overtrykk så stort at det vil tvinge seg ned uansett.

    Er trykket fra de små viftene i masken alltid nok til å holde virus ute (eller inne) dersom det "blåser" inn på siden av masken, den ser jo helt åpen ut?"

    - Masken har bedre tetting enn det som kan sees på sidene. Vi har vært nødt til å gjøre mye i parallell nå slik at det endelige produktet skal ut hvert øyeblikk til produksjon.

     

×
×
  • Opprett ny...