Gå til innhold

Einar Oslo

Medlemmer
  • Innlegg

    3
  • Ble med

Innlegg skrevet av Einar Oslo

  1. Quote

    – Loven ivaretar etter vårt syn personvernet i tilstrekkelig grad, og E-tjenesten vil kontrolleres grundig av domstolene, EOS-utvalget og Riksrevisjonen, sa Frps Christian Tybring-Gjedde til NTB nylig.

    At domstolkontroll skal ivareta borgernes rettigheter så bra ser ut til å være en myte. Se denne kommentaren om hvordan domstolene i Norge allerede hindres pga hemmelighetskremmeriet:

    https://rett24.no/articles/skjult-etterforskning-dommere-famler-i-blinde

    I tilsvarende hemmelige domstolskontrollorganer som vi kjenner litt til gjennom media, f.eks. Foreign Intelligence Surveillance Court (FISA) fra USA, så har det jo blitt vist tydelig at det skal svært mye til for at domstolen blokkerer ønsket om å få overta overvåking. Når dommene uansett er hemmelige, så er det lettere for den 3. statsmakt å bare si "ja", som standard-svar, enn å si "nei".

  2. Nødnettet i Norge er ikke et "vanlig" mobilnett slik som GSM/3G/4G/whatever. Det er basert på TETRA (tidligere kalt Terrestrial Trunked Radio, opprinnelig utviklet av Motorola) for bruk i lukkede kommunikasjonsnett.

    Teknologisk ligner det en del på 2G (GSM) og bruker ganske likt system med timeslots (time division multiple access) og kanaler (frequency division multiple access) og lave bitrater, så det er ikke helt kompatibelt med 4k-netflix-streaming akkurat.

    I Norge (og Europa) brukes det egne reserverte frekvenser for nødnettet (380-400 MHz). Dette er lavere frekvenser enn de kommersielle mobilnettene. Lavere frekvens betyr at rekkevidden per basestasjon blir lenger, så det blir litt billigere å bygge ut dekning da.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Terrestrial_Trunked_Radio

    PS: Fun fact: På Oslo lufthavn Gardermoen (og sikkert andre flyplasser også) har de eget lukket TETRA-nett for ansatte som jobber på flyplassen. De har lisensiert egne tetra-frekvenser, med tillatelse som kun gjelder flyplassområdet (dekningsområdet).

  3. Ja, Intel kjenner vel konkurransen og trengte et oppkjøp for å ikke havne bakpå sammenlignet med Nvidia, GraphCore (utvikler ASICer fro AI-applikasjoner: training og inference), og de andre.

    De fleste selskapene som lager ASICs for AI gjør vanligvis benchmarking opp mot standard GPU-løsninger med PyTorch eller Tensorflow, og er stolte av å overgå disse i throughput og latency. Ikke så rart at man slår GPUen når man har egne systemkort med multi-chip-løsninger og høy båndbredde osv. Snart må de vel begynne å benchmarke seg mot hverandre direkte.

    Hadde vi hatt virkelig AI, så burde disse AI ASIC-ene/systemene bli satt til å battle hverandre i en disiplin som enten er underholdende (sjakk? first person shooter?) eller gjøre et stykke samfunnsnyttig arbeid (medisinske analyser, e.l)

×
×
  • Opprett ny...