Gå til innhold

Svein Nøvik

Medlemmer
  • Innlegg

    2
  • Ble med

Innlegg skrevet av Svein Nøvik

  1. 16 hours ago, ACYBN18O said:

    Dette vil bli ett svært lønnsomt prosjekt og det er på høy tid at det blir tatt en slik avgjørelse. Det skulle vært satt igang for minst 5 år siden,men bedre seint enn aldri. Havvind blir jo som kjent den nye oljen og som også skal gi kraft til batteri-industrien og hydrogen-eventyret som kommer og som også skal ta over for oljen på sikt. 

     
    Skal 1500 vindmøller til havs produsere 120 TWh pr år må hver mølle produsere 80 GWh på år. Med en effektivitet (kapasitetsfaktor) på 0.53 må hver mølle ha en effekt på 17.2 MW. Pr idag har Kina laget verdens størst vindmølle på 16 MW (Kinas MySE 16.0-242). 
     
     
    Slike møller vil kreve en kraftig bunnbasert konstruksjon eller oppakring for flytende løsning. I tillegg må det bygges kabler til land.
     
    Jeg stiller meg tvilende til en holdbar økonomi i et slikt prosjekt.
     
     

     

    • Innsiktsfullt 1
  2. Kraftproduksjon med kjernekraft bør absolutt vurderes som et realistisk alternativ til vindkraft. Vindkraft vil beslaglegge/ødelegge stor områder som heller bør vernes for å ha urørt natur. Nå er Norge igang med å finne permanent løsning for lagring av brukt brensel fra forskningreaktorene som har vært drevet av Institutt for Energiteknikk (IFE) . Dette ansvaret skal overføres til Norsk Nukleær Dekommisjonering (NND) som innbefatter ca 17 tonn brukt brensel fra 70 år med reaktordrift her i landet.

    Et kommersielt kjernekraftverk vil produsere vesentlig større mengder brukt brensel enn det IFEs reaktorer har gjort, men kostnadene med et nasjonalt deponi for dette materialet vil ikke bli vesentlig større. Dette fordi det er sikring av lagringsforholdene som vil være kostnadsdrivende, ikke nødvendigvis størrelsen på lageret.

    Videre har Norge mange gode forutsetninger for å utnytte kjernekraft på en sikker og god måte. Se også min artikkel i Morgenbladet 9.november 2019 :

    https://morgenbladet.no/ideer/2019/11/kjernekraft-er-energiens-kinderegg

    Mvh

    Svein Nøvik

     

×
×
  • Opprett ny...