Gå til innhold

toholekadu

Medlemmer
  • Innlegg

    32
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av toholekadu

  1. Hei, 

     

    har en TV hvor HDMI-portene har sluttet å fungere. Jeg har hatt samme feil før hvor de bytta hovedkortet på TV-en under garanti. Dette var i 2017.

     

    Finnes det noen lover i forbrukerretten som sier noe om holdbarheten på utført reparasjon? TV-en rakk selvfølgelig å fylle 5 år og 5 måneder. 

    TVer vil jeg tippe går under forbruksloven om varer som skal vare lenger enn 5 år, med andre ord 5 års reklamasjonsrett fra den dato du kjøpte det. Etter en reparasjon, vil ikke dato fornyes fra rep. dato, men original kjøpedato vil uansett gjelde. Så hvis TVen er under 5 år gammel, så ja, da har du reklamasjonsrett ih. forbrukerloven.

  2. Håndtaket på kjøleskapet har begynt å sprekke i plasten, snart revet av. Electrolux påstår at håndtaket bare har to års reklamasjonsrett, noe som ikke kan stemme. Jeg har sendt over utklipp fra Lovdata og Forbrukerrådet, men antar at de vil nekte.

     

    Kjøleskapet har akkurat passert 2 år, under 2 måneder.

     

    Tips til linker eller hva jeg kan skrive?

    Alle varer som skal vare mer enn 5 år, har 5 års reklamasjonsrett. Håndtaket virker som litt spesiell sak da. For alt jeg vet kan du ha vært alt for hardhendt med håndtaket, men hvis ikke, så har du reklamasjonsrett på et kjøleskap. Kan godt hende jeg tar feil, at kjøleskap går under 2 års reklamasjonsrett. Et håndtak kan sikkert også lett skaffes til en billig penge og enkelt byttes ut.

    • Liker 1
  3. Det er snakk om et stort bad som er koblet til en dedikert kurs og der terrassen er bygd opp rundt boblebadet.

    Det er ganske sikkert at du står sterkest i denne saken her, og at dette skal medfølge boligen pga det er et fast montert løsøre/bad. Eneste måten selger kan skaffe seg denne tilbake er hvis det står noe særskilt i prospektet. Hvis ikke, så kan du slappe av og nyte ditt nye bad på terrassen :) Snakk også med en advokat, ta med prospektet.

  4. Oppdatering:

     

    Har snakket med Klokkegiganten og de har fått beskjed av Seiko at det er normalt, pga lenke låsen ligger i det området merkene er. Så det er lenke låsen som er borti i enden og dermed lager et lite merke på lenka på baksiden. Dette er derfor helt normalt.

     

    Klokken virker som ekte kvalitet og den føles lettere enn andre som er i rustfritt stål, så jeg tror nok at klokken er ekte. Men når man leser at titanium er super sterkt og det skal mye til å lage skraper på det, så blir man jo litt skeptisk når man legger merke til små merker etter 2 dagers bruk.

     

    Jeg har også vært innom en urmaker som bekreftet av både nettsiden klokkegiganten er reelt og at klokken er ekte vare, så merker derfor tråden som LØST :)

  5. du har jo allerede trøbbel ved at den ikke detecter diskene. Og cleare cmos har ingenting med selve bios å gjøre. CMOS er en annen chip som har i oppgave å huske hardwaren og settingsa til bios chippen ved boot. Så ved oppgradering av BIOS/hardware så burde man cleare settingsa fra forrige ettersom det kan oppstå problemer fra settings som den husker men prøver å bruke på nåværende bios/hardware.

    Selv om du tar i bruk Load defaults så kan den noen ganger huske på dritt fra forrige så bedre å bare slette alt og hente/lagre default verdier fra den oppgraderte biosen.

    "reset BIOS to defaults simply sets the default bios values. Any errors or corruption in BIOS is still present."

     

     

     

    Basically det eneste du trenger er å gjøre OC om igjen, bare ta bilde av det du har endret på :p

    Jeg skal teste det om noen uker, men siden pc fungerer fint nå, så venter jeg til etter ferien aha xD Jeg blir jo glad hvis M2 diskene er intakt selvfølgelig, men jeg har god tid å teste det på. Diskene har jo også 5 års garanti / reklamasjon og mine er kun 3 mnd gamle  ;)

  6. Så har du prøvd clear cmos ennå ? Har du også sjekka "Hard drive BBS priorities" for å se om de popper opp der?

    Har testet det siste du nevnte (de popper ikke opp i bios nei), men venter med CMOS reset til etter at jeg har testet M2 diskene i en annen PC som jeg vet fungerer. Det er så dumt hvis jeg resetter cmos uten grunn. Plutselig skjer det mer trøbbel lol. Jeg vil bare bruke PCen min mens jeg har ferie, og da er det best å bare la den være i fred til etter jeg har testet diskene i en annen PC :)

  7. OPPDATERING 17.Juni

     

    Jeg har nå testet med ICY BOX adapteren, noe som ikke fungerte. Den blir sendt i retur til Komplett som selv sa at den skulle fungere med mine M2 disker. Så da er vertfall adapteren ute av bildet.

     

    Jeg er mer og mer redd for at diskene mine er defekt eller korrupt/ødelagt. Hvordan dette har skjedd må man nesten spørre IT Guden om. Det eneste jeg gjorde var et bytte av CPU på en 2 mnd gammel PC fra Komplett, fra Ryzen 5 2600 til Ryzen 7 2700X. Og ja, HK jeg har støtter Ryzen modellen jeg monterte.

     

    Rett etter CPU bytte, så fant jeg en oppdatering i BIOS (før jeg i hele tatt prøvde å starte Windows), så da kjørte jeg en oppdatering/flash av BIOS i samme slengen. Denne var også vellykket (ifølge ASUS). 

     

    Så hva kan ha skjedd mon tro? Hvorfor ble M2/NVMe diskene mine som var montert direkte på HK påvirket av dette? Jeg har byttet CPU før, kan jeg ha vært for hardhendt denne gang? Eller var det kanskje BIOS flash? Jeg får ikke svar på dette før jeg reiser om noen uker pga. der jeg skal reise har jeg en ekstra PC som har HK med støtte for M2 disker.

     

    Det morsomme med alt er jo at PCen fungerer helt utmerket nå :/ Jeg kjøpte en ny SSD 2.5" på 1TB og koblet denne til en av SATA portene. Re-installerte Windows og kjørte alle mulige hardware tester og diagnostikk, uten å finne en eneste feil ved PC. Nå, etter formatering, fungerer PC utmerket med den nye CPU-en jeg monterte. Temps er kjølig og de ligger også fint under Load. Max 79C på stresstest over lengre tid. 32C ved idle. 

     

    Så egentlig gir jeg F i de gamle diskene nå, men jeg er meget nysgjerrig på årsaken til at de ikke fungerer lenger. Jeg håper egentlig at HK er i orden og at det er diskene som er problemet, at de er defekt. For da slipper jeg å tenke på fremtidige problemer med HK :p

  8. Om lenken er av titan eller ikke kan du lett sjekke med en magnet. Titan er et ikke magnetisk materiale.

    Har ikke magnet liggende, men tar nok turen innom en urmaker som selger Seiko tenker jeg :)

     

    Jeg er ikke helt sikker på om "Bruk magnet rett ved klokken din" er så fantastisk tips.

     

     

    Ta med klokken til en urmaker som selger Seiko - De pleier å kunne svare ganske raskt på om den er ekte.

    Skal gjøre det ;)

     

    Ser ut som oksidasjon. Det kan skje med titan.

    Så det ser normalt ut på bilde? Jeg håper det er en normal ting ved titanium, pga jeg elsker klokken allerede :p

    Referer du til dette? https://www.quora.com/Does-titanium-rust-If-so-why

     

    Jeg har sendt melding til Klokkegiganten også, så får se hva de svarer. Jeg skal sjekke med en urmaker også.

  9. Kjøpte nettopp en klokke fra Klokkegiganten.no

     

    Her er link: https://www.klokkegiganten.no/seiko-sgg735p1

     

    Her er bilder av klokken og en liten "skade" i lenken/klokkekjede etter kun 2 dagers bruk:

    https://imgur.com/a/pkW82GA

     

    0mIrhdM.jpg

     

    Ut i fra det jeg leser av denne siden her: https://www.mensringstore.com/blog/how-to-check-titanium-mens-ring-to-see-if-its-genuine/

    Så skal ikke TITANIUM metall få skraper eller andre merker, det skal tåle ganske mye. Så hvis de har solgt meg en SEIKO Titanium klokke, så burde vell ikke lenken få slike "merker" som på bildet over etter 2 dager? :S Jeg har vært veldig forsiktig med klokken da jeg fjernet noen ledd for å tilpasse den.

     

    Syns det er rart. Ellers er jeg kjempefornøyd med klokka, den er pen og fungerer utmerket. Titanium føles lett og bra på huden (så sant det er "ekte" titanium).

     

    Takk for hjelp på forhånd.

  10. Resonnementet ditt holder ikke helt vann.

    PCI-E nvme (+AHCI) m.2 har ingen kontroller på hovedkort annet enn PCI. Kontrolleren for nvme/ahci ligger i m.2 drive. Og kommunikasjon foregår via drivere.

    m.2 sata disk derimot bruker satakontrollerene på hovedkortet som andre 2.5" disker.

    Det jeg mente med kontrollere via HK var egentlig (:p) HK sine M2/NVMe funksjoner/sammen-koblinger/datakort kretser som gjør at HK kan kommunisere med M2/NVMe diskene som er montert direkte på HK. Hvis disse er ødelagte på datakortet, så vil jo ikke diskene fungere i det hele tatt. Eller så er M2/NVMe diskene defekt.

     

    Jeg er 100% sikker på at det er en av de to grunnene som er årsaken til mine problemer. De er vertfall logiske forklaringer. Hva ellers kan skje etter et CPU bytte eller en BIOS flash som har med M2/NVMe disker å gjøre på et HK? :(

  11. btw, et lite spørsmål. Når du installerte windows, var m.2 diskene fortsatt tilkoblet?

     

    Fordi ihvertfall hos meg så vil ikke m.2 disken min bli oppdaget før jeg kommer inn i installeren til windows hvor man velger hvilken disk man vil installere på. Når windows er da installert, så dukker den opp i bios

     

    anyhow, adapteren er kun for sata m.2 og ikke nvme som du har.

    Jeg kunne ikke se noen av M2 diskene da jeg re-installerte Windows på den gamle SSD disken, og ja, de var fortsatt tilkoblet HK. Det som gjør at jeg tror M2 diskene er defekt, eller at M2 kontrollere til HK er defekt, er at den ene M2 disken hadde OS installert, mens den andre M2 disken aldri hadde et OS installert, kun større filer liggende for lagring. Så det er meget rart at ingen av M2 diskene kommer opp i BIOS eller noen andre plasser. Derfor er nok enten begge defekt / korrupt eller HK kontrollere til M2/NVMe ødelagt. Det er vertfall min teori.

     

    Den adapteren du har kjøpt er til M2 SATA.

    OG

    Det er tydeligvis forskjell på M2 PCIe og M2 SATA.

    https://en.wikipedia.org/wiki/M.2

     

    420px-SATA_Express_interface.svg.png

     

    Jeg koblet en Samsung 970 EVO plus til en slik adapter, og det virket ikke og disken ble fryktelig varm.

    Damn. Sendte nylig Komplett en melding der jeg spør om det samme. De svarer nok det samme som deg, kan jeg tenke meg. Så da blir det nok retur av adapteren, hehe. Jeg får bare vente og teste M2 diskene i en annen PC senere i Sommer.

  12. Jeg kan spare deg for bryet og tiden du kommer til å bruke.

    Adapteret kan kun benyttes til m.2 sata drives.

    ICY BOX

    IB-184M2

    External USB 3.1 enclosure for M.2 SATA SSD

    https://www.raidsonic.de/products/external_cases/external_cases_m2_m_sata/index_en.php?we_objectID=4186

    Her er M2 disken min: https://www.komplett.no/product/1005330/datautstyr/lagring/harddiskerssd/ssd-m2/kingston-a1000-960gb-m2-ssd?noredirect=true?noredirect=true#technical-details

    Og her er adapteren: https://www.komplett.no/product/957699/datautstyr/lagring/harddiskerssd/eksterne-kabinetter/icy-box-ib-184m2-usb-31-to-m2-adapter?noredirect=true?noredirect=true#technical-details

     

    Så denne adapteren kan ikke lese M2 disken min? Jeg ser det at Adapteren støtter 2280 ekspansjon, men jeg vet ikke om Kingston M2 disken går under ICY box eller IB-184M2 :/ Jeg er veldig noob på M2/NVMe disker. Dette var min første PC med denne type disker. 

     

    Damn.. Skulle bare holdt meg til 2.5 SSD disker :p

  13. PCIe-adapterkort for M.2, så skulle det vel være enklere å få testa dette i andre pc-er?

     

    Jeg har allerede bestilt en USB 3.1 adapter ;)

     

    Har du fjernet samtlige komponenter i pcen?

    Altså alt av harddisker og kun latt det grunnleggende være igjen for å få til å gå inn i bios? Ingen M.2 disker skal være satt inn i pcen når du gjør dette...

     

    Hvis du ikke har gjort det, så plugger du ut alt du skal, går inn i bios og sørger for å starte bios på nytt ved å "load optimized defaults" eller noe i den duren.

     

    Jeg har testa og loada alt i bios uten noe harddisker tilkoblet HK, uten hell. Jeg orker ikke å demontere hele PCen vertfall.

     

    Begge lager mange ulike drives - både ahci, sata og nvme protokollbaserte m.2 drives. Det har innvirkning på om de i de i det hele tatt funker i et usb 3.0 adapter eller ei.

    Eksakt typebetegnelse er vesentlig å opplyses om i en support/hjelpe tråd.

    Hva du tenker å kjøpe av et adapter m/link kan også være relevant å opplyse om.

     

    Adapter jeg har tenkt å kjøpe er linket til komplett sin side tidligere i tråden, og det står at adapteren støtter 2280 M2/NVMe disker. Så satser på at det fungerer som en midlertidig testløsning. Hvis ikke, så gir jeg blaffen og kjøper meg en ny 2TB 2.5" SSD disk. Hater å bruke mer tid enn jeg allerede har gjort på å feilsøke alt mulig rart som sikkert ikke har en betydning :p Jeg er dønn sikker på at enten har BIOS flash forårsaket dette, eller demontering av gammel CPU kjøler (pga. denne satt godt fast). PC fungerer utmerket nå i dag med en eldre SSD disk jeg hadde liggende, så hele problemstillingen er ganske rar :(

     

    Ikke sikkert disse virker i en USB adapter, ville heller testet de i en annen PC med riktig m.2 spor

     

    Det får jeg se an, hvis de ikke fungerer med adapter, så kan det også bety at diskene er kaput. Prøver de gjerne i en annen PC senere i sommer.

     

     

    Min Samsung Evo Plus virket ikke i USB adapteret, men virket i PCIe adapteret.

     

    Kanskje jeg burde vurdert en PCIe adapter, men ganske rart at Komplett selger en USB adapter hvis den ikke fungerer? I tilfelle den ikke fungerer, så sender jeg den tilbake til Komplett.

  14. M.2 disker kan være vrien å faktisk se i BIOS

    Siden de ofte kun er synlig under valg for oppstartsrekkefølge så vil de f.eks. ikke være synlig dersom CSM er slått av og diskene kun har legacy installasjon/oppsett.

     

    Siden du har et ASUS kort med nyere BIOS versjon - forsøk å slå på CSM som ligger på boot-fanen og se om du kanskje har hatt en legacy installasjon av Windows 10 på den m.2'en som er systemdisk.

     

    (Antar at BIOS oppdatering, og ihvertfall tilbakestilling til "optimized default" har deaktivert CSM, siden legacy-mode ikke er nødvendig for vanlige brukere)

     

    Edit: Om CSM mot formodning skulle være aktivert - sjekk både "legacy" og "UEFI driver first" på storage device for å se om det gir noen forskjell.

    Takk for svar. Men dette har jeg også allerede prøvd ut :) Både med CSM av og på, og UEFI eller Legacy first. Har prøvd alt :( Så når jeg får tak i denne M2 adapteren, så skal de bli spennende å teste M2 diskene i windows. Adapteren kobles til USB 3.1 port, så hvis M2 diskene fungerer, så skal de komme opp i OS.

  15. jeg ville ha prøvd å ta ut cmos batteriet i 30-60sek + clear cmos jumper/knapp ettersom det er en forskjell mellom det og load default settings. cleare cmos vil resete hardware konfigurasjonen og ta vekk alt dritt som kan ha blitt corrupted. Husk å ta ut strømkabel til psu mens du gjør dette for å tømme systemet for strøm.

     

    Før jeg prøver det med CMOS, som jeg tviler på hjelper, så skal jeg teste selve M2 diskene for å se om de fungerer. Dette tester jeg neste uke med hjelp av en adapter. Så oppdaterer jeg her etterpå ;)

  16. Ettersom dette er ryzen så sjekk om pinsa på cpu er bøyd eller om gamle pins fra forrige cpu sitter fast i socket.

    Kan også hende at nye cpu ikke sitter bra nok og du burde reseate den. Vet at jeg hadde det problemet der en av ramslotsa ikke fungerte før jeg reseata cpuen igjen.

    Kan også hende du har skrudd igjen kjøeren for stramt/ ujevnt?

     

    Takk for info. Jeg har allerede tatt CPU av og på og sjekket pins, alt er OK. CPU sitter godt og kjøler er montert forsiktig. 

    Jeg er mer redd for at jeg fjernet den gamle på feil måte da stock kjøler satt litt fast i CPU (etter kun 2 mnd bruk lol). Så jeg skal aldri bruke stock kjølepasta igjen :p Jeg vred i kjøleren for at den skulle løsne, men jeg skulle jo egentlig tatt å hektet av CPU fra sokkel først, og fjernet den fra kjøleren etterpå. Ser jo ut som HK fungerer fint i ettertid, så jeg vet egentlig ikke om jeg skadet HK i det hele tatt :/ Finner ikke noe tegn til skader.

     

    Og temps er veldig fine på den nye CPU mens jeg sitter i Windows 10 på en alternativ SSD nå, ligger på min 30C og max 60C til normalt. Utførte en stress test i går og fikk max 79C, noe som igjen er helt innenfor normalen :) Skulle ønske jeg holdt meg under 70C da med den dyre kjølepastaen jeg kjøpte xD Bruker AMD sin stock kjøler til 2700X.

  17. Utført korrekt fører ikke flashing til skader.

     

    Du får M.2 til USB eller SATA konverter for noen hundrelapper, så kan du teste diskene dine.

     

    Høres ut som problemer med kontrolleren til M.2 diskene.

     

    Dersom du har vridd mye på CPU når du tok ut den gamle kan du ha skadet noe som gjør at kontrolleren for M.2 ikke får kontakt eller lignende, det samme kan skje ved feil i BIOS osv.

     

    Takk for info. Ja det må nevnes at den gamle (2 mnd gamle) CPU-en satt godt fast grunnet stock kjølepasta. Klarte ikke å løfte den av, så måtte vri kjøleren litt for at den skulle løsne. Tror du jeg har vært uheldig og ødelagt noe i HK? Rart at HK rapporterer alt OK ved diagnostikk verktøy i etterkant, men man vet jo aldri.

     

    Skal sjekke ut denne adapter'n du snakker om :) Den høres veldig grei ut å ha tilgjengelig. Kjøper nok denne, tenker jeg. Jeg skal ha flashet BIOS korrekt, den ga tilbakemelding om vellykket prosess vertfall.

  18. Har du testet disken i en annen PC? virker snodig at den bare "dør"

     

    Det er planen å teste disse 2 M2 diskene i en annen PC, men det vil ta noe tid før jeg får tilgang på en annen PC med støtte for M2/NVMe ;) Hvis de virker i en annen PC, da vet jeg at noe er galt med hovedkortet mitt eller BIOS. Men rart at PCen skulle fungere fint i Windows med en eldre SSD, så jeg tipper at M2 diskene er korrupt eller defekt.

  19. Ja det var nok det. Det hjelper jo ikke å ha kjørt feilfritt i 20 år, når man krasjer.. he he.

     

    Prøv å oppgrader BIOS'en enda en gang.

     

    Det er sant :p Jeg har allerede prøvd det flere ganger. Jeg har gitt opp. Venter spent på å teste en ny M2 disk for å bekrefte at de andre er defekt. Nå kjører jeg siste versjon av BIOS og har reset alle instillinger. Windows funker fint og CPU viser fine temps med min gamle SSD lol. Heldigvis at jeg hadde gamle SSD disker liggende :D

  20. Å bruke lang og tro tjeneste som argument, virker mot sin hensikt. Referanse til Edward John Smith som var kaptein på Titanic.  I hans levetid regnes han som den mest erfarne og høyest dekorerte sivile sjøkapteinen i England, og Europa forøvrig.

     

    Jo det er for sin hensikt mtp at da slipper folk å svare ved å spørre om jeg har prøvd de mest vanlige løsninger de fleste teknikere tenker på når man opplever feil og problemer. Hvis det var dette med at "jeg har lang erfaring innenfor data" du tenkte på.

    • Liker 1
  21. Prøv å unplugge diskene og cleare CMOS og deretter sette dem inn igjen. Du kan vel også prøve og se om det er noen valg i BIOSen for å tukle med (slå av/på/endre) selve m.2 slottsa. Tror det ligger under Advanced/onboard Devices seksjonen hvis jeg husker riktig.

    Har prøvd dette. Har ikke clearet CMOS, grunnen til det er at mine andre eldre SSD disker fungerer fint på samme HK. Har testet alle valg som er mulige i BIOS, har loadet default oppsett og det meste i ASUS sine BIOS står på Auto uansett. Men takk for svar for det om :)

     

    Har du:

     

    Forsøkt "Load optimized defaults" i bios?

     

    Forsøkt "gammel/eldre" versjon av bios? (Sjekk at cpu er støttet først).

    Ja dette har jeg prøvd :) Og ja har sjekket at CPU er støttet til HK. PC er jo ny fra Feb 2019 :) Har B450 brikkesett med AM4.

×
×
  • Opprett ny...