Gå til innhold

Tomas Øvrelid

Medlemmer
  • Innlegg

    3
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Tomas Øvrelid

  1. Tja, hva skal man si? Jeg begynte i lære sommeren '08, på et sted som i ettertid viste seg å være et dårlig alternativ mtp opplæring. Mye halvfabrikat (dvs. ferdig laget mat som ble varmet opp i micro eller frityr) og lite kyndig kjøkkenpersonell. Der var jeg i 8 måneder, og fikk så læreplass på en annen restaurant i byen, hvor jeg nå jobber fortsatt. Det var som natt og dag, her lager vi alt fra bunnen av og det er mye mer håndtverk involvert. I og med at vi bruker mye greier fra skog og mark er det et ganske krevende sted å jobbe (på en positiv måte), plutselig kommer venner av eieren med en kurv sopp, en halv hjort som skal parteres, urter, blomster og andre buskvekster. Nå om dagen får vi inn ting som engkarse, ramsløk og løvetann.

     

    I løpet av tiden jeg har vært der har vi vært på studietur til forskjellige leverandører i Sogn, jeg har vært utplassert på en lokal baker og fiskemottak, i Januar ble jeg sendt på en reiselivmesse i Berlin for å representere Smak av Kysten, og nå før påsken var jeg i Danmark og jobbet på Geranium (kjøkkensjefen vant Bocouse d'Or '11) og Noma ("verdens beste restaurant"). I sommer skal vi på ny studietur til Gudbrandsdalen. Jeg tar fagbrevet i Februar/Mars '12.

     

    Ellers har jeg hatt veldig godt av et par år med hardt arbeid. Det er tidvis mye stress, men alt handler bare om godt forarbeid. Proper planning and preparation prevents piss poor performance, som det heter på fint. Lønnen er ikke fantastisk som lærling, jeg har hatt ca. 7500kr fast utbetalt, samt 130kr timen for overtid. Enkelte måneder, f.eks. Mai-Juni og Oktober-Desember er det ofte mye overtid pga konfirmasjoner, festspill og julebord, hhv. I tillegg har man tipsen som hjelper godt på. Arbeidstiden varierer, restauranten jeg jobber på har lunsjåpent, og jeg har hatt mange tidligvakter. Dvs. 8-15.30, ganske normal arbeidstid. Innimellom blir det seine vakter, da blir det gjerne fra 16-23/24. Helt greit i små doser, men jeg trives absolutt best med tidligvaktene.

     

    Ellers kan man, som nevnt, stikke innom bloggen min, der legger jeg ut litt bilder og oppdateringer innimellom.

     

    Om noen lurer på noe spesifikt om utdanningen, så er det bare å spørre.

     

    Hei Jørgen,

    Jeg started nettop en ny tråd men så fant jeg din. Planlegger yrkeskifte. Er 28 år. Vil bli kokk.

    Alternativet til 2 år på videregående skole er da 4 år med praksis, du sier 4 dager på jobb og en på skole. Hvordan fungerer dette? Jobber du via skolen eller er det to forskjellige ting? Godkjenner skolen arbeidet underveis eller jobber du som lærling og tar skole hver for seg? Hva er sjangsene for å starte som lærling med null erfaring? Jeg kan en del om mat og er meget skilled på kjøkkenet, men det er langt ifra å jobbe på en restaurant med sesong basert meny:) Ble kanskje litt mange spørsmål men finner ikke helt ut av dette på nett.

  2. Dersom målet er å ta fagbrevet så har du også muligheit til å ta fagbrev som praksiskandidat. Då treng du å få godkjent 5 år med yrkespraksis og så kan du avlegge fagprøve.

     

    Denne løysninga tek litt lenger tid, men fordelen er at du er i lønna arbeid under heile opplæringa. Du slepp også å sette deg på skulebenken igjen saman med 17 åringar.

    Takk for svar.

    Så om jeg forstår riktig trenger jeg å finne en resteaurant som er villig til å ta meg i lære? Det virker litt urimelig siden jeg ikke har noen erfaring men det er vel bare å søke med det samme og finne noen som er villige til å ta meg inn på teamet om det fingerer slik.

  3. Hei, jeg er halvt norsk og halvt italiensk og bor for tiden i Milano. Jeg har en bachelorgrad fra statens kunstakademi i Oslo, og jobber nå som tekniker for et kunst galleri her i Milano. For å si det mildt, er jeg skit lei hele kunstopplegget og planlegger nå å begynne fra ‘scratch’. Har ingen drømm om å jobbe som tekniker resten av livet (og kunst tjener jeg ikke noe på så…) og vurderer altså karriereskifte. Det som passer og frister mest er da kokkeyrket. Det jeg lurer på, om jeg skulle flytte tilbake til Norge, er om noen i forumet har blitt kokk i senere alder? Jeg er 28 år.

    Så vidt jeg jeg forstår må jeg tilbake til videregående i 2 år:

    1 år med restaurant og matfag vg1

    2 år med kokk og servitørfag vg2

    Ps noen som vet om jeg kan jeg få støtte til dette fra lånekassen?

     

×
×
  • Opprett ny...