Gå til innhold

nyutvikler

Medlemmer
  • Innlegg

    7
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av nyutvikler

  1. Hei folkens!

    Tusen takk for svar, det hjalp meg å roe tankene litt.

    Jeg har bestillt time hos en advokat som jeg håper kan hjelpe meg å finne ut av veien videre.

    13 hours ago, Heiti said:

    Det var litt merkelig. Finnes det andre lignende fordeler amerikanske selskaper får? 

     

    Jeg har ikke personlig erfaring med dette, men har snakket med noen amerikanere som jobber i Norge. De skattet i Norge. Har du snakket med skatteetaten? 

    Litt usikker på hva du mener med fordeler, men her stå det litt om reglene rundt å investere i "offshore" indeksfond for amerikanske statsborgere. I tillegg til en skatt på nesten 40% følger det med en rapporteringsplikt som er enten ekstremt tidkrevende, eller veldig dyrt om man skal få hjelp til det.

     

    17 hours ago, aomt said:

    2. Sjekk ut muligheter for 401k plan, som du kan spare i/kutte av skatten. Eg veit veldig lite om det, men flere som drive med aksjer/fond bruker den aktivt.

    Utifra det lille jeg har lest om 401k så er det noe som må skje gjennom arbeidsgiver, usikker på om det er mulig å få til i Norge. Jeg tar uansett rådet ditt om å snakke med en advokat, det er nok det beste :)

    Merker jeg stresser utrolig mye med dette nå, regner med at en advokat kan få meg ned på jorden igjen. Takk!

  2. Hei!

    Jeg har havnet i en liten knipe her i Norge på grunn av at jeg er født i USA.
    USA er nemlig ett av to land i hele verden som krever inn skatt fra sine innbyggere uansett hvor de befinner seg, og jeg er desverre amerikansk statsborger ettersom at jeg er født der.

    Jeg fant ut av disse pliktene for ikke så veldig lenge siden, og jeg prøver å orientere meg litt før jeg bestemmer hva jeg skal gjøre. Jeg har ikke så mye penger, og profesjonell hjelp er ganske dyrt.

    Er det noen andre nordmenn som har eller har hatt samme problemet?

    Såvidt jeg skjøner er det tre muligheter for meg:

    1. Si fra meg statsborgerskapet. Dette krever at jeg leverer selvangivelse for fem år samt noen andre dokumenter. Det kan bli dyrt å få hjelp til å gjøre disse dokumentene riktig, i tillegg så koster det litt over 20k å si fra seg statsborgerskapet.
    2. Gå gjennom et skatteamnestiprogram og begynne å levere amerikansk selvangivelse. Fordelen her er at jeg får beholde passet. Ulempen er at også dette kan bli dyrt, og jeg må betale amerikansk skatt fremover. Det kan bli veldig dyrt, særlig hvis jeg ønsker å investere i indeksfond, noe jeg selvfølgelig ønsker. Indeksfond som ikke er amerikanske skattes nemlig ekstremt hardt av IRS. Det samme gjelder potensielt pensjon.
    3. Gjøre ingenting, og satse på at norske myndigheter beskytter meg fra urimelig skatt. Når har norske myndigheter noen gang gått til kamp mot USA?

    Setter utrolig pris på det dersom noen ønsker å dele sine erfaringer. Jeg heller mot å si fra meg statsborgerskapet, men jeg har veldig lite lyst til å betale 20.000kr + hjelp til regnskap kun fordi jeg ble født i feil land.

  3. Det som gikk igjen i mine intervjuet som nyutdannet nå nylig:

    - Første intervjuet er gjerne over skype. Det tar litt under en time, der du snakker med noen som startet i firmaet noen å i forveien som presenterer firmaet. Du presenterer deg selv, forteller gjerne hva du har studert, hvorfor du har studert det og hvorfor du er interessert i å jobbe i firmaet. 

    Fikk ikke noe særlige tekniske spørsmål her, dette intervjuet er kun for å filtrere ut gærninger.

    - Andre intervjuet er teknisk intervju, man får gjerne utdelt en kodeoppgave man skal gjøre på forhånd. Det er reltativt enkelt, gjerne lag et spill som poker eller yatzi. Det var vanlig at programmet skulle hente data fra en API, f.eks hente en kortstokk og spille med den, så det er fint om du vet hvordan man gjør det. 
    Det tekniske intervjuet går ut på å snakke om kodeoppgaven din, her er de ute etter at du har reflektert rundt avgjørelsene dine, og at du tar i mot feedback med et smil. De vet at nyutdannede ikke gjør de beste valget av mangel på erfaring, så lenge du viser at du tenker deg om når du koder og at du er åpen for feedback så bør du være good. 

    Det kan hende at du må kode live, så spør gjerne på forhånd hva det tekniske intervjuet går ut på slik at du er forberedt. 

    Noen steder har også et tredje intervju, det er da med HR. Det er vanlig med evnetester eller IQ-tester. Bare gjør ditt beste, vær hyggelig og omgjenglig med intervjueren så bør dette også gå bra. 

    Jobbintervju er et numbers game, men husk å være forberedt. Vis interesse for firmaet, sett deg inn i hva de gjør, les techbloggen deres om de har en osv. Kle deg pent, kom tidsnok og smil :)

    • Liker 2
  4. Kan bidra litt her med tall på tilbud jeg har fått i forbindelse med uteksaminering våren 2020.

    Har intervjuet både i Oslo og andre byer, intervjuer var mye lettere å få i Oslo. Etterspørselen er helt klart størst der.
    Alle tilbudene er i Oslo, alle er stillinger utlyst for nyutdannede med start i september-ish.

    Utdanning: Bachelor informatikk
    Erfaring: Én relevant sommerjobb som utvikler 2019

     

    Tilbud 1:
    Stort internasjonalt konsulentselskap
    Lønn: 505k + standard goder. 
    Ingen bonus før graduateprogrammet er ferdig, tar ca ett år. 

     

    Tilbud 2:
    Litt mindre nasjonalt konsulentselskap
    Lønnsmodell 1: 540k med maks én månedslønn bonus. Standard goder
    Lønnsmodell 2: 505k med bonus basert på fakturerte timer. Kan komme godt over 600k her.  Standard goder.
    Bonus kan opptjenes fra ca desember når man starter i september. 
     

    Tilbud 3:
    Staten
    Lønn: 510k. Usikker på goder. 

     

    Tilbud 4: 
    Stort norsk selskap
    Lønn: 540k + bonus, kan regne med ca 600k mtp hvordan bonusen har vært for folk de siste ti årene. Standard goder. Bonus opptjenes fra dag én.

     

    Har ikke forhandlet noe på lønn. 
    Jeg vil anbefale alle som studerer å skaffe seg en sommerjobb så tidlig som mulig. Mange tenker at det ikke er noe vits i å søke før man går master, men det er ikke sant, det er fint mulig å skaffe seg en jobb allerede etter to år på bachelor. 
    Er rimelig overbevist om at jeg ikke hadde fått i nærheten av like mange tilbud hadde det ikke vært for erfaringen jeg fikk med meg fra sommerjobben.

×
×
  • Opprett ny...