Gå til innhold

Bent Vik-Strandli

Medlemmer
  • Innlegg

    3
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Bent Vik-Strandli

  1. Det er ikke påbud om Dab som kommer, men påbud om digitalt mottak. Tviler uansett på om Dab vil vinne spesielt mange nye lyttere om Dab ble standard i alle nye biler. Interessen for Dab i Europa er minimal blant folk flest. Nå kommer 5G for fullt, så radio over nett vil være fremtiden, sammen med verdensstandarden FM.

    Skuffende artikkel av TU, men de har lenge ført en ukritisk Pro Dab linje.

    • Liker 7
  2. 1 Kostnadene for å drive FM nettet fremgår av NRKs budsjett hvert år. Det er på ca kr 200 millioner. Dette er svært billig nå man tar hensyn til hva anskaffelser av DAB radioer i bil koster publikum! Det er i bil folk lytter til radio.

    2 Så skrives det det at at FM senderne er gitt bort til Afrika. Det er ikke særlig viktig fordi kostnadene av disse ikke er vesentlig for kostnadene forbundet med kostnadene med å drive et FM nett. Det er spesielt bygninger, veier, strøm og antennemaster som koster penger og de er der fremdeles og kan brukes på nytt.

    3 Så er det snakk om fordelene med DAB som tilbyr flere kanaler. Jeg tror folk flest fikk nok kanaler på FM!

    4 DAB systemet har kortere rekkevidde og det skyldes at frekvensene er lavere (240 mot 100 MHz). Dessuten må en DAB bærebølge med flere kanaler sende med mye høyere effekt enn en FM sender med en kanal. En FM sender som bruker 100W mens en DAB sender må bruke 6kW! Riktignok vil DAB senderen vil få litt hjelp av diversiteten som skyldes at man bruker mer båndbredde. I dag har vi noen få brølende DAB sendere og det kan ikke oppveie de mange små FM senderne som er satt opp der det trengs. Derfor blir dekningen dårligere for DAB. Så er DAB systemet gammeldags sammenlignet med dagens mobilsystemer som inneholder iterative feilrettende koder. Dette gjør at DAB krever mer effekt enn moderne mobilsystemer.

     

    14 av ca 2000 sendere ble sendt til Malawi. Tilhørende P4s nett. Utrolig nok linker han til egen artikkel der dette budskapet formidles.

    Norkring påstår at FM senderne var gamle og utslitt. Husk da at det er en påstand fra en privat aktør som har store økonomiske interesser i Dab-prosjektet og at det er en påstand som er utrolig vanskelig å tilbakevise, men en flott unnskyldning til å skrote nettet. Jeg spør meg da: Hva med beredskapsvarsling som Norkring hadde det Operative ansvaret for? Var det så sårbart siste 10-15 år som det gis uttrykk for? I tilfelle, har da Norkring ikke fulgt opp sitt vedlikeholdsansvar?

    • Liker 8
×
×
  • Opprett ny...