Gå til innhold

kugacun

Medlemmer
  • Innlegg

    9
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av kugacun

  1. Jeg dekket inn shortposisjonen min i bitcoin/dollar den 28. desember. Prisen hadde på det tidspunktet falt bortimot 50% siden forrige gang jeg skrev i denne tråden.

     

    Tipper allikevel at prisene skal fortsette nedover, iallfall på noen måneders sikt. Men jeg kommer nok ikke til å shorte mer nå; jeg kan jo ta grundig feil.

  2. Den videoen er jo bokstavelig talt laget av en CFD-markedsplass. Jeg anbefaler at du leser deg opp fra nøytrale og kritiske kilder og gjør deg opp din egen mening om hvorvidt CFD-er passer for deg eller ikke. Det ligger svært mye stoff på nettet.

     

    Men kort fortalt, hvis du har *mulighet* til å handle terminkontrakter i stedet CFD-er, så gjør du det. Men det kan være flere ting som hindrer deg i å handle terminkontrakter, f.eks spesielt at du ikke har nok penger. Kontraktstørrelsene er ofte ganske store.

     

    Uansett, lykke til.

    • Liker 3
  3. Personlig ville jeg unngått CFD-handel i det lengste. Av flere grunner, men spesielt fordi det er megleren din som er motpart i alle handlene. Du må stole på at kursene de stiller er riktige, og at de forholder seg til marginbetingelsene du er forelagt osv. Bid-ask-spreaden er som regel også altfor høy. Og det koster ofte mye å ha posisjoner over lengre tid. Det er nok ikke helt uten grunn at CFD-handel er forbudt i USA.

     

    Hvis jeg skulle handlet valuta så ville jeg gjort det med en marginkonto, enten i Norge (f.eks Netfonds, DNB osv.) eller i USA - avhengig av hva du ønsker å trade. Eller, aller helst, via terminkontrakter (futures), men dette eksisterer bare på enkelte valutapar. Disse to alternativene forutsetter trolig at du har *minst* 100-250k kroner tilgjengelig.

     

    Uansett hva du velger så må du sette deg ekstremt godt inn i produktene du handler.

     

    Jeg tror forresten sannsynligheten for at du klarer å tjene penger på kortsiktig valutahandel over tid er tilnærmet null. Hva er det som får deg til å tro at du klarer å forutse bevegelsene i valuta-parene du vil handle i? Konkurransen er ekstrem.

     

    Vær også obs på at du lager et helvete for deg selv med skattemeldingen. Og at hvis du driver med trading i stort omfang så blir det regnet som næringsinntekt. Gjelder også innen krypto.

    • Liker 2
  4. Den siden var veldig nyttig. Fant faktisk ut at jeg har gjort over 1000 handler i desember alene. Fy søren jeg var elendig lol  :nei:

    Av det du realiserte, hvor mye måtte du betale i skatt?

     

    Jeg hadde netto realisert fortjeneste før skatt (oppgitt som kapitalinntekt/-fradrag) fra krypto på litt over 750 000 kr. Skattesatsen for kapitalinntekt var 24% i 2017, dvs. jeg betalte litt over 180 000 kr i skatt av dette.

     

    Det går for øvrig et skille mellom når man kan oppgi inntektene som kapitalinntekt (fra passiv kapitalforvaltning) og når man må oppgi de som næringsinntekt (fra virksomhet). Denne grensen er svært uklar. Skatteetaten skriver:

     

    Bitcoin er definert som et formuesobjekt, og en aktivitet med kjøp og salg av bitcoin kan anses som virksomhet.

     

    og

     

    Det må på selvstendig grunnlag vurderes konkret om aksjer og andre verdipapirer er eid i virksomhet eller ikke. (...) Det kan være virksomhet i seg selv å eie, kjøpe og selge aksjer og andre verdipapirer, såfremt omfanget av aktiviteten er tilstrekkelig stor.
     
    Ved avgrensningen mot passiv kapitalplassering legges blant annet vekt på om handelen med aksjer og andre verdipapirer er systematisk og vedvarende, samt antall transaksjoner og omsetningens størrelse. Videre er det av betydning om formålet med aktiviteten er å oppnå kortsiktige gevinster i motsetning til en passiv plassering ut fra et langsiktig mål.
     
    Det er noe å tenke på hvis man har et stort antall handler. Hvis min aktivitet hadde vært ansett som virksomhet så ville jeg måttet skatte rundt 50%, altså ytterligere bortimot 200 000 kroner.
    • Liker 1
  5. Alle handler med krypto (både krypto-fiat og krypto-krypto) regnes som en skattemessig realisasjon, og det er ingen vei utenom. Det blir fort veldig komplisert å regne ut dessverre.

     

    I andre verdipapirer ville det normalt vært krav om at du gjør denne beregningen etter et FIFU-prinsipp, men akkurat det er frivillig innen spot-handel med krypto. 

     

    For 2017 fikk jeg regnet ut gevinst/tap fra alle krypto-spot-handlene mine automatisk ved å importere eksportfiler fra Kraken, Bittrex osv. inn på https://www.kryptosekken.no/

     

    Du nevner også handel på BitMEX. Dette er derivathandel, og jeg antar at gevinst/tap der skal regnes ut deretter, på lik linje som med f.eks aksje- eller råvarederivater. Her er det krav om at beregningen av gevinst/tap skal gjøres etter FIFU-prinsippet.

     

    Jeg hadde selv en del handler på BitMEX i 2017. På grunn av den vanvittige kompleksiteten det var å regne ut gevinst/tap der etter FIFU-prinsippet så rant tiden ut for meg, så jeg endte opp med å bruke kroneverdien av myntene jeg overførte dit som inngangsverdi og beholdningen min der ved årsskifte som utgangsverdi, og oppgav differansen som gevinst. Dette er strengt tatt feil og innebærer potensielt straff dersom det skulle vise seg at beløpet jeg oppgav fører til at jeg har betalt for lite skatt. Men jeg føler meg ganske trygg på at beløpet jeg har oppgitt ikke fører til at jeg har betalt særlig for lite skatt. Jeg tror dessuten det er høyst urealistisk at Skatteetaten vil foreta en nøyaktig beregning på handlene der (selv om jeg gjerne skulle sett at de gjorde det, for jeg vil veldig gjerne se fasiten).

     

    Jeg hadde totalt realisert fortjeneste på ca. 750 000 i fjor hvorav ca. halvparten var fra krypto-spothandel og den andre halvparten var fra BitMEX. I tillegg hadde jeg et par hundre tusen i urealisert fortjeneste (spot). Jeg førte naturligvis opp alle beholdningene som formue. Jeg la ikke ved noen vedlegg med skattemeldingen. Jeg har aldri hørt noe fra skatteetaten, men jeg har tatt vare på all dokumentasjonen, dvs. alle handlene, innskudd, uttak, (inkludert bitmex), beregningen fra Kryptosekken, osv. i tilfelle de vil se på det. Jeg fikk skatteoppgjøret i juni, kort tid etter at jeg sendte inn skattemeldingen. Av fortjenesten min er ca. en halv million overført til banken min i norske kroner, noe av det i år. Jeg har for øvrig aldri fått noen spørsmål fra banken heller.

    • Liker 3
  6. Tror nok ikke det kommer noe voldsom oppgang igjen før teknologien faktisk blir brukt mer i det virkelige liv og får bevist seg selv.

     

    Hva slags bruk? Til daglige betalinger? Som et alternativ til bankoverføringer?

     

    Jeg har ingen tro på at praktisk bruk av kryptovaluta noengang kommer til å bli særlig utbredt. Det er bare håpløst upraktisk sammenlignet med banktjenester. 

     

    Jeg har forresten heller ingen tro på at blokkjedeteknologi kommer til å bli særlig utbredt heller. Det er i praksis bare en ekstremt sær database med få bruksområder.

    • Liker 2
  7. Er dere fortsatt like entusiastiske med tanke på kryptovaluta fremover? Virker som det har vært mye nedgang i dette markedet uten at jeg følger det særlig tett.

     

    Over og ut? Eller en liten nedtur før den neste store oppturen?

     

    Jeg er short bitcoin med et tidsperspektiv på flere måneder. Har allerede vært short i større eller mindre grad kontinuerlig siden $10k i vår. Tror det kommer til å sige nedover en god stund til. Det som er kjedelig for meg som trader er at volatiliteten har gått kraftig ned. Håper noen av de som sitter på titusenvis eller hundretusenvis av bitcoin begynner å selge i stor skala slik at vi får mer action nedover. En ny kraftig og langvarig oppgang har jeg ikke noe tro på, ikke med det første iallfall.

  8. Jeg drev litt med kryptovalutahandel i 2017 (personlig - ikke virksomhet eller via firma) og har ganske mye dokumentasjon i forbindelse med beregningen av de beløpene jeg oppgav i skattemeldingen for 2017. Jeg la ikke ved dokumentasjonen da jeg sendte inn skattemeldingen siden det ikke er nødvendig. Det står på skatteetaten sine sider at dokumentasjon må kunne fremvises på forespørsel. Jeg har fått oppgjøret for lenge siden.

     

    Så hvor lenge må eller bør jeg ta vare på denne dokumentasjonen?

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...