Gå til innhold

swanky

Medlemmer
  • Innlegg

    1 551
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av swanky

  1. Dersom bindingstiden din går ut, så kan du fritt velge en annen operatør. Inne på "Min side" vil du kunne få låst opp telefonen slik at du kan benytte SIM-kort fra andre selskap.

     

    Netcom opererer vel med to kostnader:

    - et beløp som du betaler ned på telefonen pr. måned - dette skal være i null etter 12 måneder

    - et bruddgebyr dersom du ønsker å bryte bindingstiden før de 12 månedene har gått

     

    Jeg har nettopp selv brutt bindingstiden med Netcom. Den gangen jeg kjøpte telefon så var det et poeng at jeg trengte den der og da, jeg hadde altså ikke tid til å vente på at Apple skulle sende en telefon uten binding til meg. Opprinnelig var beløpet jeg skulle nedbetale på telefonen 2400 kroner (12mnd x 200 kroner), i tillegg startet bruddgebyret mitt på 1000 kroner (dette ble så redusert med 1/12 hver måned).

     

    Når jeg nå brøt midtveis så var regningen på totalt 1700 kroner: 1200 kroner var gjenstående nedbetaling på telefonen (6 måneder x 200 kroner), og bruddgebyret var på 500 kroner (siden jeg hadde seks måneder igjen av avtalen. Dette er jo slik jeg skjønner ting du er ferdig med, og dermed skal du ikke betale noe.

     

    Dersom du ikke har et abbonnement på telefonen så vil det bli vanskelig å ringe eller sende SMS :)

     

    Men det finnes jo en masse billige abonnement som du kan bytte til. Det er bare å legge inn hvor mye bruk du har: http://www.amobil.no/ringepriser/ - så får du ut hvilken operatør som er billigst.

  2. Jeg har en M3, en M6 og en MP (i tillegg til en Nikon F og en Nikon F2.

     

    Å sammenligne et mekanisk kamera (som M3) med et som er stappet fullt med elektronikk (et hvilket som helst digitalkamera) blir for meg som å kritisere en datamaskin for at den har prosessor. Det er en del av pakka. At det ikke fungerer om tredve eller førti år er således ikke annerledes enn å regne på levealderen til komponentene.

     

    I den grad jeg trenger et kamera som jeg kan slå ned et teltplugg med, så ville jeg valgt en Nikon F. M6 ville jeg vært forsiktig med å bruke utendørs i regn.

  3.  

    Tilbake til det analoge:

    Det er her kvaliteten til Leica virkelig skinner: Det er fortsatt mange M3-kameraer i bruk, og de gir like gode bilder som en Leica M6/M7/MP. M3'en er snart over 58 år gammel! Jeg tør vedde på at om 58 år er det ingen av dagens digitale kameraer som fungerer, men M3'ene vil fortsatt fungere (rent mekanisk - om det produseres film om 58 år er en annen sak ;) )

     

    Mener du at du kan se forskjell på bilder tatt med en Nikon F og en Leica M6?

  4. Det er mulig jeg er litt snål, men som Leicaeier/-fotograf så har jeg egentlig aldri opplevd at Leica er spesielt diskret. Det mest diskrete kameraet jeg kan tenke meg (som ikke er en iPhone eller et bittelitte kompaktkamera) er egentlig det som ni andre i en radius på 50 meter bruker: Det vil si en Nikon eller Canon. Det virker som om mange har veldig bestemte meninger om hva Leica "er" eller "gjør". Jeg tror det kompliserer ting. Det er ikke noe annet enn ett av flere kameramerker.

     

    Jeg skjønner egentlig fint synspunktene til TorVidle, selv om jeg nok ikke deler konklusjonene. Det er vanskelig for meg å hevde at en M9 ikke er dyr (for det er den - i alle fall i min verden), eller "utdatert" (manuell fokus er ikke det hotteste på markedet, akkurat). Jeg tror faktisk det kunne vært rett så interessant å brukt en dag på å ta bilder sammen med Tor.

     

    Men noen av summene som slenges ut her er jo fullstendig rabiate. Det er i dag ingen problem å plukke opp en tilnærmet ubrukt M9 for nær det samme som en Canon 5D III koster. 50mm og 35mm Summicron koster ikke mer brukt enn f.eks. en 35mm f/1.4 fra Canon eller Nikon. OK, du mister et stopp, men vi befinner oss ikke i apeland rent økonomisk. Tenkte bare jeg skulle nevne det, i og med at flere snakker om 50 000 - 100 000 før du i det hele tatt har satt minnekortet i kameraet.

     

    Jeg kjenner meg ikke så veldig igjen i dette med å "forstå Leica", det er bare et kamera. For noen av oss er det ikke mer dramatisk at M9 har den samme fatningen som optikken vår.

     

    Med vennlig hilsen en Leicabruker som ikke har det snev av interesse for "gatefoto".

  5. Selv mener jeg at jeg har forstått greia med Leica til det fulle. At man handler med hjertet og ikke fornuften da Leica sine kameraer kan tilby en ekslusivitet og en feeling ingen andre kan. Eller er dette fullstendig feil, siden jeg har misforstått hele greia? jeeesss altså...

     

    For noen kan det nok være sånn, men for de aller fleste jeg kjenner med M9 i stallen, så hadde de optikken fra før (iom. at de allerede satt på Leica M filmkamera). Dersom man ellers liker Leica, så er det altså i mitt hode ytterst rasjonelt å beholde optikken og forsøke M9. Det er ikke akkurat slik at Nikon og Canon gir bort sine kamera heller. Min tilnærmet ubrukte M9-P kostet omtrent det samme som en Canon 5D III kostet ved lansering. Som jeg sa tidligere, for meg er det absolutt dyrest å bytte system, enten det er den ene eller andre veien. Om noen ser på meg som irrasjonell eller snobb av den grunn så er det en kognitiv slutning som de har formet i sitt hode, det kan jeg ikke gjøre så mye med.

     

    Når det gjelder "byggekvalitet", så har alle kamera jeg noensinne har eid mer enn oppfylt dette kriteriet.

     

    Personlig ville jeg helt sikkert fått vel så gode resultat ved å bruke en D800 eller 5DIII, det er bare at jeg ikke liker å bruke speilreflekskamera. Det betyr ikke at det er dårlige kamera.

     

    Jeg kjøper ikke den greia med at Leicabrukere er så fryktelig mye annerledes enn f.eks. SLR-brukere. Det er ikke slik at vi står borti en krok og ser helt andre motiv enn det de gjør. Så: Ja, Leica føles og oppleves annerledes enn et speilreflekskamera, men det er fortsatt fotografering vi holder på med.

    • Liker 1
  6. Altså, jeg savner ikke noe. Det har jeg aldri sagt. Men noen ganger føler man at man har lyst til å kjøpe seg noe flott for sine hardt opparbeidede penger. Noen brenner av flere titalls tusen på høytalerkabler, mens andre kjøper seg konkurransesykkel til 50.000,-.

     

    Leica er ikke et kamera jeg hadde kjøpt fordi det er så mye bedre (eller bedre i det hele tatt) enn 5D MK III med flott optikk. Men poenget er at Leica er et knakande flott og eksklusivt kamera som faktisk også er bygget for å brukes. Hadde jo aldri falt meg inn pg solgt mitt nåværene kamerasystem for å kjøpe en Leica, for da hadde bildene fra meg blitt dårligere.

     

    Da kan du jo kjøpe et brukt ett :) Så lenge det er innenfor de to årene med garanti fra Leica så kan du kjøpe et ekstra år med garanti fra Leica for rundt 2000 kroner. I sum burde du da havne på rundt 30000. Når det gjelder optikk, så har jeg ingen betenkeligheter med å anbefale Voigtländer og Zeiss. En Zeiss 50mm Planar eller Sonnar, og du er igang for rundt 35000. En 50mm Summicron burde også la seg plukke opp for 7-8000 (siste type). Enkelte av objektivene til f.eks. Zeiss liker jeg bedre enn Leica sine tilsvarende.

     

    En Leica M8 er forresten fremdeles et kapabelt kamera, men med en noe irriterende cropfaktor og IR-syke. Jeg kjøpte nylig et brukt et til 7500, så de er jo priset fint.

     

    Jeg vil tro at det er en del som har bestilt M 240, men de fleste i min bekjentskapskrets kommer faktisk til å bli værende på M9/M9-P enn så lenge. M 240 er et kamera som har mange flere tekniske muligheter, ikke minst som følge av at de går over til CMOS-sensor. Problemet er bare at vi Leicabrukere i mange tilfeller har et elsk-hat-forhold til CCD-sensoren som sitter i M9 :D Jeg ser de argumentene fra folk som ikke bruker Leica ang. ISO, Live view, elektronisk søker, etc - men problemet for meg er at jeg har et kamera som gjør akkurat nok. Jeg trenger ikke mer for å kunne ta et bilde. Etter 10 år med Leica så er faktisk for meg det perfekte kameraet en digital Leica M6, og det er akkurat det M9 er.

     

    Når det gjelder Fuji X-Pro 1 (som jeg har eid), så synes jeg det er et såpass bra kamera at det står fint på egne bein. Men, som med X100, jeg ser ikke sammenligningen med Leica. Jeg vet at en del bruker Leicaoptikk på dette kameraet, men personlig likte jeg ikke den løsningen.

     

    Avslutningsvis, litt om pris. Min erfaring er at det dyreste som finnes er å bytte system. For min del så har Leica vært mitt nr.1-system siden årtusenskiftet. I praksis innebærer det at jeg har hatt muligheten til å kjøpe optikk til langt lavere priser enn de selges for i dag. Men igjen, de færreste Leicabrukere jeg kjenner har noe mer enn et par-tre objektiver - og de er gjerne kjøpt brukt, gjerne fra personer som kom på banen da Leica M9 ble introdusert. Det var en voldsom økning i Leicabrukere på den tiden, og en del skallet naturlig nok av i løpet av et års tid. Og når noe nytt kjøpes, selges gjerne noe annet. For mange er det et nullsumspill etter den første runden. De som er heldig klarer å se kvaliteten i andre objektiv enn de som er merket med "Summilux-M ASPH", og da er det egentlig ikke så gale. For min del har jeg en stil som gjør at "skarphet" kommer langt nede på listen over hva jeg jakter på, og da sparer jeg mye. F.eks. koster en ny 35mm Summilux-M ASPH 35000, men jeg foretrekker faktisk Voigtländer sin 35mm Nokton f/1.2, som lett kjøpes for 5000.

     

    Uansett hva du gjør, lykke til. Det var ikke meningen å fremstå som en kjip jævel, og forhåpentligvis finner du en måte å få dette ut av systemet på - uten å tømme kontoen helt :)

  7. Men man kan vel ikke ta bilder med ei klokke?

     

    Hva er din erfaring?

     

    Min erfaring er at de jeg vet om med en M9 har spart, solgt og prioritert. Om Leica er spesielt bra for gatefoto vet jeg lite om, siden jeg er allergisk mot denne formen for fotografering.

     

    I følge signaturen din så har du selv kamerautstyr for godt over 100 000, så dette vet du sikkert alt om selv. Jeg kan ikke på noen som helst rasjonell måte se at du skulle savne noe som helst. Om jeg var i dine sko, og savnet noe mindre kamera, så ville jeg nok ha tenkt i retning av en Canon 600D eller noe sånt.

  8. Fra forsiden til Komplett:

     

    Grunnet en mindre systemoppdatering vil enkelte funksjoner på komplett.no ikke fungere som normalt fra kl. 16:00

    den 14. september. til. kl 12:00 den 16. september. Dette inkluderer bruk av gavekort og finansiering, samt ordrekansellering

    og ordrebekreftelser i tillegg til manglende oppdatering av lagerstatus og fraværet av demovarer.

    Vi beklager ulempene dette eventuelt medfører.

  9. Mitt forslag (som bergenser) er å sjekke ut Ecco sine sko med Gore-Tex. De er muligens ikke like snasne som de Adidasskoene, men du holder deg tørr på beina, og du får de i alle typer fra stor og tung - til lette. Ellers så vil de fleste sportsbutikker ha et greit utvalg av lette "tursko" med membran.

     

    Det å tråkke rundt i sneakers nå om dagen er bare å be om å få skoene ødelagt.

  10. OK, trenger litt hjelp her...

    Jeg har en brukt SSD-disk fra OCZ (Vertex2, 160GB, 2.5") som jeg satte inn i en maskin i fjor. Et par måneder etterpå knelte denne maskinen pga. feil på hovedkortet, og jeg tok da ut disken og satte den inn i et eksternt kabinett - for at jeg kunne bruke det som en råflott ekstern disk. Nå skjønner til og med jeg at SSD med USB2-tilkobling er teit, så jeg bare lurte på hva disken er verdt nå?

     

    Jeg ser for meg at jeg selger den slik som den er - i kabinettet, så får en evt. kjøper ta den ut og sette den i maskinen selv.

     

    Er 800 kroner en ublu pris?

  11. Jeg er nå tvunget over på smarttelefon, så da får jeg heller gjøre det beste ut av det. Spørsmålet mitt er egentlig knyttet til valg av operatør. I dag har jeg One Call faktura, som gir meg 90 SMS og 120 ringeminutter inkludert. Dette pleier å holde. I all hovedsak er det viktigste at jeg er tilgjengelig dersom noen trenger å nå meg.

     

    Men så er det datatrafikk. Her kommer det til å bli en del. Jeg ser at One Call har noe de kaller Mobildata Fri, for 229 kroner. Er ikke dette like fornuftig som å bestille ett av disse "199-kroners-abonnementene", så fremt jeg ikke trenger 500 ringeminutter og 500 SMS?

     

    Finnes det andre operatører som kan gi noe tilsvarende tilbud? Det eneste selskapet jeg ikke er interessert i er Chess, pga. høye priser på datatrafikk i utlandet.

×
×
  • Opprett ny...