Gå til innhold

SaintPablo

Medlemmer
  • Innlegg

    20
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av SaintPablo

  1. Hei. Har søkt meg inn på mekatronikk ingeniør linja på UIA, Grimstad. Nokon her som har studert/studerer/har kunnskap om mekatronikk? Synes det er svært lite informasjon om mekatronikk, i hvert fall på norsk. På diverse engelske forum har eg fått følelsen av at mekatronikk blir sett på som ein "meme" degree. Altså "tulle" utdanning, pga det mangler spesialisering. Stort sett virker det som om elektro/maskin ingeniør er det som blir anbefalt istedenfor. Mangel på jobber og krav om master er og eit poeng som har blitt dratt fram fleire ganger. Men er dette eit typisk USA problem, der mekatronikk er forholdsvis nytt? Her i Norge og Europa er vel arbeidsmarkedet ganske bra? Kaster eg bort tiden min, og burde heller velge elektronikk ingeniør?

    Hadde satt pris på nokon innspel dersom nokon har gått dette studieløpet/har ein relevant stilling!

  2. Noken som skal gå TRES no i sommar? :) Vurderer sjølv å studere byggingeniør, men mangler r-matte og fysikk, så TRES ser ut som ein okei ordning.

    Kor er det best å bu i Gjøvik? Korleis er utelivet/studentmiljøet?

    Er det mange heimefestar/vors og sånn? Har ingenting i mot ein god fest ;)

  3. Hei! Ser at Apple køyrer ein back to school kampanje der studenter får avslag på Mac og gratis Beats solo/studio med på kjøpet. Lurer på å gå til innkjøp av ein Macbook pro 13 tommer. Vil bli brukt til studier no etter sommaren og i 3-5 år framover i tid i vert fall(til studier+vanlig bruk, youtube/netflix osv). I tillegg har eg håp om å spele litt spel som football manager osv.

     

    Eg har altså vurdert entry level MacBook Pro(2019 versjonen med touchbar som blei lansert for nokon veker siden) med 128gb ssd og 8gb minne til 14k. Vil dette være tilstrekkelig til studier og vanlig bruk, i tillegg til spel i ny og ne? Kan legge på 2k for 256gb ssd eller 16gb minne. Synes prisen på 14k allerede er stiv, men har alltid hatt MacBook og liker eigentlig ikkje Windows.

     

    Spørsmålet er vel om det er verdt å kjøpe MacBook Pro eller gå over til ein anna Windows PC med bedre specs?

     

    Takk!

  4. Jepp, skjønner. Problemet er at han er bortreist i 1-2 veke, og hadde vært fint å sluppet den ventetiden.

    Kanskje tryggest å vente, men har virkelig ikkje lyst til det :p

    Han foreslo å lage kjøpskontrakt, men usikker korleis det funker.

  5. Hei. Skal reise for å sjå og muligens kjøpe bil i morgen. Det einaste problemet er at det er tatt «salgspant i motorvogn». Dette beløpet overstiger prisen på bilen.

    Korleis kan eg gå fram for å være sikker på at pengane eg overfører går til banken/blir brukt til nedbetaling av det lånet.

    Lånet han har tatt er på 200k, og bilen koster 165k. Eg må derfor betale inn 165k og han 35k. Banken er derimot stengt i morgen, så lurer på korleis eg kan gå fram for at alt går som det skal, uten at eg blir sittende igjen med heile lånebeløpet.

  6. Jeg ville ha ventet med å kjøpe noen dyr bil om du skal eventuelt selge igjen.. Da kan du ende opp men en større kostnad på forsikringen for ett år, og du vil ha pengene fastbunnet i en bil..

     

    Som førstegangsbil ville jeg enkelt å greit funnet meg en rimelig bil med en billig forsikring.. Helst nylig EU godkjent.. Dette for å spare opp bonus... Da blir forsikringen billigere for hvert år som går så lenge du ikke har noen uhell..

     

    Har ett skrekk eksempel da kompisen min kjøpte en Toyota MR2 som første bil i en alder av 19år, 5månder etter han tok serftikatet.. Han betalte 120K for bilen.. Men om han skulle ha full kasko måtte han betale hele 72 000 kroner i året som ble automatisk regnet ut av rissikoen av biltypen han kjøpte seg ;) Han fant seg til slutt en forsikringselskap som han slapp unna med under 10K i året, men valgte å ikke ta med kasko forsikring..

     

    Men, har man lyst på bil så har man lyst på bil.. Men det  er vel ikke det lureste man bruke pengene på..Garantert tap..

    Skjønner.

    Greia er at bil må eg ha, og det er 50/50 om bilen blir solgt igjen om 12 måneder eller ei. Har ikkje lyst på noko rusk, men ein fin førstegangsbil som eg liker både utsiden og innsiden på. Skjønner at dette fort blir eit tapsprosjekt, men penger er ikkje alt ;)

     

    Får sjå kva eg bestemmer meg for, men bil blir det i hvert fall. Prisen derimot, det får eg tenke litt meir på :p

    Blir jo ikkje allverden da, siden eg får 125k til kjøp av bil og evt punge ut 75k for å få ein nyere bil til rundt 200k, med lavere km stand. Men ja, tapsprosjekt blir det jo..

     

    Audi A5 er drømmebilen men blir det samme som med BMWen i bunn og grunn.

    https://www.finn.no/car/used/ad.html?finnkode=126403880

  7. Nå har jeg personlig ingen erfaring med bilder i 100K kroners klassen og oppover.. Jeg har bare hatt biler til under 20K kroner som det har vært vedlikeholdskostnader på mellom 2-5K kroner i året om ikke mindre. Audi og Toyota om noen lurte :)

     

    Men når det kommer til BMW har vi jo en liten sekt her ute hvor jeg bor, hvor det er svært mange BMW eiere, og de sier alle det samme.. Du kjøper en BMW for å ha en BMW, ikke for ha ha en bil som er billig i drift..

     

    Har eksempler hvor noen kjøper en BMW M5 til 500K, påkoster den ytterlige 200K iløpet av en 5års periode, for å så selge den igjen til 300K..

     

    Det kommer veldig an på hva du skal med bilen, om bilen skal bli en slags hobby vil det bli utrolig dyrt i lengden.. Man kommer lengst med en orginal BMW med utfylt servicehefte fra dag en...

     

    Edit:

     

    Ellers som førstegangsbil med lappen, må jo nesten ha full kasko nå prisen nærmer seg 200K, og da kan forsikringen fort bli så dyr at man ikke har råd til det. Jeg ville ha ringt rundt til forsikringsselskaper og hørt hva forsikringen koster med din alder og hvor lenge du har hatt lappen også.. Kan raskt bli dyrere en selve bilen om du har den 5-10år...

    Hei og takk for svar! Tankegangen min bak ein såpass dyr bil er at alt under 100k kroner har enten gått veldig langt, eller begynner å dra på åra. Har gått ut ifra at nyere bil -> billigere i drift, men det er kanskje ikkje sånn? Eg klarer meg fint med ein bil til 70k, men med mine begrensa kunnskaper om bil, så tenker eg at når ein bil har gått 200k km så vil det bli mange og dyre reperasjoner, spesielt BMW. Men når eg får 125k kroner til kjøp av bil så foretrekker eg å finne ein bil rundt den prisen(+evt meir avhengig av kor mykje eg velge å spytte inn sjølv), da det må være bedre enn ein eldre bil som og har gått lenger(?). Kor viktig er kilometerstand? Er egentlig berre BMW og Audi som eg kan tenke meg...

     

    Er ein aldri så liten BMW sekt her eg bur og, og det kan nok stemme det :p

    Bilen har fullt servicehefte og ble kjøpt ny i Norge.

     

    Ser for meg at forsikringen vil bli satt på meg og foreldra mine (ringte til forsikringsselskapet men dei sa det ikkje var mulig(!?), men ut i fra det eg har forstått skal det gå fint an). Forsikringen kan vel fort bli på ein 15k da. Har hatt lappen i 2 uker :p

     

    Angående kor lenge eg skal ha bilen så avhenger det veldig av om eg flytter bort til neste år. Dersom eg flytter er det ein sjanse for at bilen blir solgt, men er veldig usikkert.

  8. Hei! Lagde ein tråd her for nokon dager siden, da eg var interessert i å kjøpe ein BMW 3-serie 2011 model. Dette blei det da ingenting av, da bilen ikkje var sånn eg hadde tenkt meg. Den hadde i tillegg vært kræsja og nylig blitt fiksa opp igjen, så eg styrte unna den.

     

    Har da eit budsjett på rundt 160k og har gjennomgått så og sei "alle" bilene på finn(fra 2007 og oppover og under 170k km), men har enda ikkje funnet noko som har falt heilt i smak foruten denne: https://www.finn.no/car/used/ad.html?finnkode=127052054

     

    Spørsmålet er da om det er dumt å kjøpe ein såpass dyr bil med relativt mange km (håper å få den ein del billigere da selger er åpen for bud, 160k er max, så usikker på kor langt eg kan prute ned) da eg er lite lysten på å betale store summer i reperasjoner. Dette skriver selger om kva som er gjort med bilen i hans eige, i tillegg til full servicehistorikk:

     

    Nylig påkostet større summer hvor det ble byttet følgende:

    - Ny turbo + diverse rør
    - Pakningssett til turbo
    - Olje og oljefilter
    - Multireim
    - Beltestrammer
    - Løpehjul
    - Bærearmskule bak

     

    Står ingenting om at registerkjede har blitt bytta ut og eg har høyrt at det kan bli ganske kostbart(?). Den nåværende eieren har hatt bilen siden 9. August 2017, så dersom eg får eit innblikk i den fulle servicehistorikken kan jo dette allerede ha vært fiksa opp i. Blien har akkurat den fargen eg har lyst på (spacegrey metallic, men fargen varierer på dei bilda som selger la ut) og virker veldig godt utsyrt. Har etterspurt fleire bilder for å få eit bedre inntrykk av bilen.

     

    Spørsmålet er vel om ein 5-serie/3-serie, 5-serie i dette tilfelle, som har gått 145k km og som er 2010 modell er å kaste penger ut av vinduet? Vil som sagt unngå dyre reperasjoner, og skjønner at dette varierer veldig med tanke på korleis bilen har blitt behandla før. Skjønner at BMW kanskje ikkje er det beste valget om ein vil unngå dyre reperasjoner :p

     

    Er det stort prisfall på ein sånn bil over 1 år?

  9. Jeg har vanlig Pioneer 2-DIN i min E90. Måtte bare sage litt nederst i monteringshullet. Det blir ikke synlig så spiller ingen rolle.

     

    Man får også noen spesialtilpassede som sklir rett inn slik som disse: http://www.cinema-shop.no/xtrons-pe9890bpl.html

     

    Men som sagt, ikke glem: https://www.irishtimes.com/life-and-style/motors/bmw-s-timing-chain-problem-comes-back-to-haunt-carmaker-1.2869493

    Takker! Muligens eg berre beholder stereoen som den er, men i tilfelle, er det å montere ein ny stereo noko ein kan gjere sjølv? Spesielt den som er spesialtilpassa?

     

    Edit: Skal hugse på det om registerkjedet. Takker!

  10. Hei SaintPablo. Velkommen som bruker av forumet.

     

    John gir tommel opp: https://www.honestjohn.co.uk/carbycar/bmw/3-series-touring-e91-2005/history/

     

    Generelt anbefales japsebiler som første-bil pga lavere kostnader. Dersom du har god råd og ikke har planer å spare til egen bolig: Go for it!

    Hei og takk!

     

    Foreldra mine som betaler heldigvis. Om me har så altfor god råd er ein anna sak.

    Har allerede begynt å spare til bolig så er i rute der. Synes bilen er heilt perfekt i mine auge. Skulle gjerne hatt automat, men fint å lære seg manuell skikkelig når ein først er i gang. Einaste er vel at BMW kan være ganske dyrt å reparere?

  11. Spilleren kan byttes ut relativt enkelt med en DIN-adapter. Dobbel-DIN er også mulig med litt saging i dashbordet.

     

    Problemer: Oljelekkasjer (som vanlig på BMW) og N47-motoren er dessverre kjent for å ha dårlig registerkjede.

    De spiser stabilisatorstag og endeledd. Heldigvis er disse relativt billige og enkle å bytte.

    Sånn her du tenker på blant anna?: https://www.bilstereosenteret.no/products/sph-da230dab

    Er i hvert fall ein sånn lignende skjerm eg har sett for meg å få satt inn, avhengig av kor mykje sjølve produktet og installering vil koste(verksted eller gjere det sjølv).:)

  12. Fra 116hk til 170? Jeg har ikke stor peiling, men høres ut som det er bittelitt mer en bare "chipping". Økt turbotrykk feks.

    Ja, synes sjølv det var voldsomt. Får høyre med dei i morgen kva som er blitt gjort!

    Står "egr delete utført". Søkte det kjapt opp og det står at det kan gi meir kraft, men veit ikkje om det kan ha noko med det å gjere.

  13. Sjekk hva du må betale i forsikring først.

    Forsikringen blir nok satt på foreldra mine i første omgang, så rekner ikkje med at den vil komme på så altfor masse(?).

    Skjønner at det kan være lurt å samle opp poeng tidlig though.

  14. Hei, har nettopp tatt lappen og har derfor sett litt rundt på Finn etter biler. Mtp at eg er lite lysten på å reise så langt så har eg sett på biler i nærområdet og søket har derfor blitt litt begrensa. Har fått sansen for BMW 3-serie, og har virkelig fått sansen for denne: https://www.finn.no/car/used/ad.html?finnkode=128535164  (2011 model, M-sport, 113k km, 160k). Einaste minuset er at eg synes den ser veldig "basic"(lite utstyrt?) ut når det kjem til interiøret, men kan kanskje sette inn ein ny bilstereo for å piffe den litt opp.

     

    Eg og foreldra mine har dessverre veldig lite peiling på bil, og lurer på om det er diverse problem med bilen(både med denne bilen og 3-serie 2011 modell generelt) eg bør sjå etter/spørre om?

     

    Bilen er og chippa frå 116hk til 170hk. Kan dette føre til problem i framtiden? Kan den chippes enda meir? Er bilen ein fin førstegangsbil?

     

    Har tenkt meg opp til bilforhandleren i morgen, og ta den med på ein liten prøvetur, så alle innspill om ting eg bør sjå etter osv. settes pris på. Eller om den i det heile tatt er verdt prisen.

    Som sagt, bil er noko eg ikkje har peiling på :p

     

     

    Her er det lille forhandleren skriver om bilen:

    EU GODKJENT // MEGET PEN BMW M-SPORT TURING STW // 19* Raptor Alufelger // Proff tona ruter // Eu godkjent // Merkasol antirust utført // Utført stor service med alle filter // Egr delete utført // Optimert til 170 hk // Bilen er meget pen og i god stand // 

  15. Noen som har forslag til "bruktmarked" for salg av klær? Både inn og utland foraåvidt. Har en skinnjakke fra Falcon Garments som, etter en livsstilsendring, dessverre ble litt større en jeg skulle ønske. Har lagt ut på finn.no, men misstenker at det kanskje ikke er den første plassen man ser etter denne type plagg?

    Prøv diverse kjøpe/selge grupper på facebook i nærområdet ditt:) Ellers er Grailed.com som han over nevner eit bra alternativ i tillegg til Finn.

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...