Gå til innhold

inside_971508

Medlemmer
  • Innlegg

    3
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av inside_971508

  1. "– Vi er sikre på at vi har et konsept som tåler sjø og vil fungere godt på hav. Utfordringen er å senke drifts- og fabrikasjonskostnadene til et konkurransedyktig nivå, sier Alexander Minge Thøgersen i Moss Maritime."

     

    Ikke helt logisk dette avsnittet.

    Alle som har erfaringer fra havet vet at bølgene er en kjempeutfordring.

    Det er ikke uten grunn regelverket krever store dimensjoner på anlegg som er tenkt brukt på havet. Store dimensjoner betyr mye penger, og en ender fort opp med et anlegg som er mye dyrere, sammenlignet med landbasert.

    Slurver en med dimensjoneringen havarerer stasen og det som i utgangspunktet så ut som en god investering er et konkursbo.

    I dag er det store utgifter til leie av landareal, stod det, men det er fort gjort å forandre en regel og anlegget må betale leie likevel.

    I det virkelige livet er regelen at det som kan gå galt, går galt, før eller siden.

    Uten en god risikovurdering kan det fort ende med økonomisk ruin, dersom vi beveger oss ut på havet med solenergiparker av den type som vises på bildet.

    Hva med is og snø, der hvor det kan forekomme?

    Trolig vil denne type anlegg komme i konflikt med fiskeriinteresser, og det kan være folk som saboterer med vilje.

    Deler ikke helt hallelujastemningen, men det er snakk om å lage byer på havet, og i den forbindelse vil nok solenergi bli brukt.

     

    ..vel, anlegget trenger vel ikke å ligge offshore. Slik jeg tolker artikkelen så er det vel aktuelt å prosjektere dette for dammer og innsjøer som har en helt annen værstruktur m.h.t. bølger og vannstrømmer.
  2. Er Sola TS så "uskyldig" i dette havariet? En kan mene mye om Helge Ingstad (HI) siste sekunder som et seilende fartøy, men det skrives og debatteres ikke spesielt mye om manøveren Sola TS gjør til styrbord rett før sammenstøtet slik det fremkommer fra VG sin AIS og radarplott sammen med radiotranskripsjon. En slik manøversom STS gjør forverrer følgelig situasjonen til HI. Det kan virke som at broen på STS "forventer" at HI skal dreie styrbord.. og når STS avviker fra opprinnelig kurs - vel, da forsvinner marginene ganske så kjapt for HI. STS har sort skrog og mye belysning som blir forstyrret av bakgrunnsbelysning fra land. HI benekter på VHF at de dreier styrbord, eller har til intensjon å dreie styrbord så det er da merkelig at denne manøveren blir gjort av STS i lys av benektelsen fra HI. Regel 8 i sjøveisreglene sier " Enhver manøver for å unngå sammenstøt skal utføres i samsvar med reglene i denne del, og skal, såfremt omstendighetene tillater det, være markert, utføres i god tid og i samsvar med godt sjømannskap." Det skal bli interessant å følge denne saken videre når alle omstendighetene er etterforsket. Så kan vi prise oss lykkelig at det ikke gikk liv og dernest verdier, som ikke er opprettelig. Sjøforsvaret har i fremdeles min fulle tillit. God seilas videre til alle i marinen.

×
×
  • Opprett ny...